Grötsmakis och matråden här i Spanien

2012-09-25 17:30:00
 
 
 
Då har vi börjat testa gröt med. Jag gjorde havregrynsgröt till Lia igår, 1msk gröt och två msk vatten som jag micrade i 1 minut. Blev en jättebra gröt! Kan tilläggas med att jag smulade grynen med fingrarna först så att det inte skulle bli så grovt. Gröt verkade gå hem hos damen som också fick en liten klick äppelpuré på toppen. Tänkte prova att ge henne en sån här grötsmakis på kvällarna nu framöver och se om hon lär sig att äta det. Hade hellre velat köra det än vällning sedan från att hon är 6 månader. Hon är ju fortfarande väldigt hungrig på natten och fullkomligt slukar en 210ml flaska vid tretiden, så gröt vore kanske inte så tokigt.
 
Här i Spanien så tycker de att man skall vänta med smakportioner och sånt tills de blivit 6 månader och då skall man börja lite smått med fruktpuré först. Vet att de säger likadant om att vänta tills 6 månader i Sverige numera, men där hemma verkar det ändå vara lite mer som man vill och inte lika strikta rekommendationer som här. Efter att man provat fruktpuré så tycker spanjorerna att man skall prova grönsakspuré och de specificerar exakt hur många gram de bör äta per dag. Tydligen skall de ha 150gram grönsaker från 6 månader och sedan 300gram från 9 månader. Grönsakerna skall kokas i vatten utan salt och sedan blandas med potatispuré. Kål, blomkål, spenat och rotselleri skall man vänta med tills de fyllt ett år.
 
Vidare så tycker dem att man från 6 månader skall börja ge "flingor", som de kallar det, i nappflaskan tillsammans med ersättning. Antar att det blir som vår välling hemma i Sverige då. Först skall man prova några dagar med flingor utan gluten och sedan skall man prova några dagar med flingor som innehåller gluten för att se hur de reagerar. Går det bra med flingor som innehåller gluten så kan man fortsätta att ge det i flaskan från 6 månader. Kött skall man ge i grönsakspurén från 7 månader och det skall vara 30-50gram om dagen. Helst tycker de att man skall börja med kött som är fettsnålt kyckling, kalkon eller kanin(!) och inälvor skall man undvika helt. Haha.
 
Fisk från 9 månader som man kokar och antingen ger i bitar eller lägger i grönsakspurén. Kokt (antar tillagad) äggula från 10 månader men äggvita får man inte ge förrän tidigast 12 månader. Bröd kan man ge lite grann i småbitar så fort de klarar av att svälja, yoghurt från 10 månader och detsamma med ost, men då först mellan 10-12 månaders ålder. Ren komjölk skall de aldrig dricka förrän de är 12 månader gamla. Ja och så där emellan skall man alltså amma eller ge ersättning nr.2.
 
Lite mer specificerat än de råd de ger hemma tycker jag, och det kan ju förvisso vara käckt. Då blir det ju tydligt, men vi kör nog lite som vi vill och som känns bra. Har ju fått höra vad de säger på BVC i Sverige med om detta och även läst lite på livsmedelsverkets hemsida så det blir nog något mishmasch ändå till slut. Just det här med att vänta med fisk och ägg läste jag på livsmedelsverkets hemsida att de inte rekommenderar längre. Detta då forskning har visat att barnen inte mer sällan blir allergiska mot fisk och ägg bara för att man väntar med att ge detta.
 
Gud så mycket det är att tänka på med den här matbiten alltså. Kan hon inte bara fortsätta att dricka ersättning? ;) Skoja bara, klart att hon skall få vara med i köket och upptäcka matens fantastiska värld. Snart drar det igång på allvar!
 
 
 

Hälsningar
Lisa

Söta Lia :)

2012-09-25 @ 18:18:44
URL: http://Lisajadeholt.blogg.se
Therese

sötis då! Det brukar se så roligt ut när de får maten i munnen och inte vet vad de ska göra, Hugo bara hade kvar gröten i munnen första gången jag gav honom gröt. Jag tror det är smakportioner från 6 mån men det kan bero på om man ammar dem eller inte

2012-09-25 @ 19:56:45
URL: http://sailorswife.se
sofie mumsfillibaba

Ojdå! Från 4 mån rekommenderas smakportioner men från 6 månader antar jag att man kan ge hela mål. Tycker man får känna efter själv men självklart vara försiktig med salt, spenat mm. Kött och fisk är nog också från 6 månader.
Min lillkille ville inte ta nappflaska ett tag så då körde vi gröt på kvällen vilket gick bra men jobbigt när han vaknade på natten el tidig morgon. Då är det smidigt att lägga sig i sängen med välling. Välling är ju unikt för Sverige så antar att det är som de där flingorna.

2012-09-25 @ 22:20:18
URL: http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Amanda+tvillingar

Tycker de är jätte jobbigt med maten och skulle helst vilja att dom åt ersättning fram till dess att dom kan äta vanlig mat och framförallt kunna äta själva! Haha nä klart dom ska ha mat men lite jobbigt är de allt! Lycka till med smakisarna! :)

2012-09-26 @ 00:14:15
URL: http://Trollass.blogg.se
Hanna

Spännande att se hur det skiljer sig. :-)

2012-09-26 @ 07:54:43
URL: http://hannafialotta.blogg.se/
renatas.blogg.se

Spännande så olika det kan vara! =) Här hos oss var rådet - ta det lugnt och gå efter bebisens intresse och hur bebisens mage reagerar. Så det gör vi... Hon äter ca en matsked gröt per dag än så länge och smakar på lite ris/potatis från min tallrik när vi sitter och äter.

Sv: visst är hon lång? Vi får se hur det utvecklar sig, för pappan är 1,90 och jag är 1,63! Så det kan nog bli lite hur som helst =)

2012-09-26 @ 12:04:58
URL: http://renatas.blogg.se/
elinjosefine

Vad kul att Lia børjat med fast føda. Jag tycker det är så spännande och ge Iris nya saker. Først var jag lite lost men nu kör jag efter "hon-får-smaka-lite-på-allt" (utom fy-fy sakerna såklart. Vi har inte skyndat fram, började med lite grøt vid 4,5 mån sen lite grönsaks och fruktpurer och nu även med køtt.

Ha en fin fin dag!! Kramar

2012-09-26 @ 13:10:56

En hälsning från dig skulle göra mig så glad :)

Namn
Kom ihåg mig?

Bloggadress



Trackback