Född i San Sebastian

2012-11-30 15:53:21
 
Klart och kallt var det på vår promenad idag.
Då fick det bli varmajackan och mössa på för Lias del. Till och med vantar fick vi på oss senare.
Så konstigt det känns att se henne med så mycket kläder på, vår lilla spanienbebis.
 
Tänk att hon är född här i San Sebastian. Det är ju lite häftigt ändå när man tänker på det!
Tror säkert att det kommer bli en sån där grej som hon kommer att prata massa om när hon blir lite äldre sedan. Ställa frågor om hur det var när hon var riktigt liten och vi bodde i värmen. Hur det såg ut där vi bodde och vad vi gjorde där om dagarna. Klart att hon kommer att undra. Och så många historier vi kommer ha att berätta med en massa, massa bilder till! Det kan vi nog delvis tacka den här bloggen för tror jag.
 
Ja, så kommer det säkert att bli. Även om det just nu känns mycket avlägset att den där lilla sötsaken med toppluvan en dag kommer att prata. Prata sådär på riktigt liksom. Med hela meningar.
Så tokigt.

Näst sista helgen i Spanien

2012-11-30 06:52:26
 
Då var det fredag igen.
Och vet ni, detta blir vår näst sista helg här i Spanien.
Det går ruskigt fort nu här på slutet faktiskt. Vi har kommit på lite smågrejer som vi vill få gjort innan vi åker. Mest handlar det om sociala grejer med våra vänner och mat vi vill hinna att äta. Haha. Men en del annat som blir svårt att genomföra nu får sparas till en semesterresa framöver. Intressant ändå att denna relativt lilla stad ännu har saker att erbjuda och kittla oss med efter nästan två års tid här.
Fast mycket har vi såklart gjort om och om igen ;)
 
Ja, vi får väl se vad som kan tänkas hinnas med på dessa två veckor som återstår. Flytten kommer ju också att ta lite tid att fixa med såklart. Som tur är har vi inga möbler och större pinaler som skall med oss tillbaka hem. Det är ju tjusningen med att hyra möblerat även om det inte alltid är så spännande.
 
Okej, då drar vi väl igång nedräkningen inför näst sista helgen i Spanien då.
Läskigt, men det är bara att köra!
 
 

Sista snigeltimmen

2012-11-29 17:05:00
 
Åh, så seg den här sista timmen innan mannen sätter nyckeln i dörren är.
Jag lovar, timmen mellan kl. 17-18 måste vara dubbelt så lång minst som alla andra timmar på dygnet.
Lika säker är jag på att timmen mellan kl.06-kl.07 på morgonen är den timmen som går absolut fortast på dygnet, när man liksom precis somnat om gott med en varm bebis på armen i den stora sängen.
 
Jag och Lia har varit inne nästan hela dagen idag med. Kollat ut på regnet, druckit lite te, plockat ur diskmaskinen, rullat runt i sängen och lekt alla lekar vi kan tio gånger om. Så nu går vi lite på tomvarv här i vardagsrummet. Ja, ni ser ju själva...nu leker hon med bottenskiktet av leksakerna i leklådan. Typ bestående av en påse som det en gång låg skumpa i.
 
Kom igen nu stora visaren på klockan. Öka!

En fotovan tjej

2012-11-29 08:45:57
 
Godmorgon.
 
Här är vi inte alls så bedrövade som Lia ser ut på fotot. Det har bara blivit skitsvårt att fota henne numera. Hon bemödar sig knappt med att titta upp längre när man ropar på henne eller om man försöker att  påkalla uppmärksamhet på annat vis.
 
Hon tycker väl "Åh, är det bara du som skall fota nu igen mamma"
"Då pillar jag lite till med mitt här, den där telefonen har jag ju sett hundratals gånger förr".
Eller nåt. Vad vet jag.
 
Här regnar det i alla fall idag med. Inget nytt på den fronten alltså.
Nu behöver jag en stor kopp kaffe till tror jag och en mysfrukost med familjen.
Vi höres senare.

Kanelte och julskum i regnet

2012-11-28 14:42:00
 
 
Här har vi eftermiddagsfika med en kopp kanelte och julskum. Känns väldigt juligt får jag säga. Kaneltéet hade Malin som var här och hälsade på för ett tag sedan med sig till mig. Tror nog inte att jag druckit just kanelte förr faktiskt, men jag gillade det. Adventsstjärnan hängde mannen upp i fönstret igår och imorse lyssnade vi på julmusik när vi lagade frukost. Så nu känner jag att julkänslan kommer krypandes så smått.
 
Vi har inte tagit oss utanför dörren ännu eftersom det regnat konstant sedan vi klev upp. Men ut skall vi så smånigom och få fatt i en blodig biff till kvällens middag. Nu när Lia vilat har jag kokat babybolognese till henne. Spännande att se hur detta mottages vid morgondagens lunch. Blir första maten med tomat i så jag hoppas att det kommer att gå bra. Det vi gett henne hittills som hon har reagerat på är banan....av alla saker. Så när vi kommer hem i december skall vi göra ett pricktest på det.
 
Tur att det finns så mycket annan smaskig frukt att äta så länge :)

Vintern har kommit till San Sebastian

2012-11-28 09:49:00
Idag är jag säker på att vi har precis lika ruskigt väder som ni har hemma i Sverige. Det har vräkt ner hela natten och skall nu fortsätta nästan oavbrutet i två veckor. Kul. Det verkar som att vintern har kommit till San Sebastian till slut ändå.
 
För er som undrat hur vädret är här på vintern så kan jag berätta att det är väldigt milda vintrar med MYCKET regn. Någon enstaka gång blir det så kallt att vi får minusgrader ute och det kan komma lite snö som sedan försvinner lika fort som den föll. Och redan i mars kan riktigt varma dagar dyka upp igen, så vintern är ändå förhållandevis kort.
 
När vädret är kasst ute så får man häcka inne istället och det gjorde vi igår jag och Lia, med undantag för en tur till mataffären. På eftermiddagen kom hennes bebiskompis Aina med mamma över och lekte lite med oss. Det var roligt att se de två tillsammans. Aina var bättre på att krypa än vad Lia är, men Lia snackade desto mer och satt stadigare. Även om det inte spelar någon roll så är det såklart kul att jämföra deras färdigheter lite grann eftersom det bara skiljer fyra dagar mellan dem.
 
Aina och hans familj skall flytta till Madagaskar efter jul. Det känns ju lite mer exotiskt än Göteborg ;)
 
 

Gäsp vad tidigt

2012-11-27 17:35:00
 
Lia har kommit in i något knepigt mönster där hon vaknar jättetidigt om mornarna. Typ allt mellan kl.05:00-06:00, vilket känns VÄLDIGT tidigt. Särskilt som hon brukade vakna kl.07 innan. Det tyckte jag var helt lagom, men nu är det bara för tidigt. Gäsp.
 
Så nu önskar jag mig en mirakelkur där hon magiskt börjar att sova till kl.07 igen. Någon som har en sådan på lager? ;) Hua, det är inte lätt det där med de smås sovtider. Varken på dagen eller på natten. Men man får gilla läget, dricka en extra kopp kaffe om dagen, lägga sig själv i tid och hoppas att det vänder.
 
I övrigt så sover hon ungefär som vanligt. Det vill säga på dagtid 2,5-3timmar uppdelat på ca tre tillfällen, ibland två. Somnar för natten gör hon sedan någongång mellan kl.19:00-20:00. Så därför har jag svårt att tro att hon faktiskt vaknar utsövd kl.05:30 på morgonen. Det verkar inte direkt så på henne heller när hon först vaknar sprallig, för att ganska snart börja gäspa igen i köket. Nä, då tror jag mer på en orolig fas. Så fort hon vaknar till skall hon nämligen snurra runt och pröva att krypa/åla lite.
 
Sötnosen.

Recept på kycklingpuré

2012-11-27 14:15:00
 
Igår gjorde jag en sats kycklingpuré till Lia. Fem stora burkar blev det så de lär räcka i 10 dagar nu, eftersom hon äter ungefär en halv burk till lunch varje dag. Receptet har jag hittat på själv och det är inte speciellt avancerat, men tänkte ändå att jag kunde dela med mig utav det. Det är inte speciellt svårt att laga, bara lite småtrixigt och mycket disk blev det. Men när Vasse smakade av den färsiga purén så kunde han villigt ekänna att han skulle kunna äta den, så nu hoppas vi att den går hem hos Lia med ;)
 
Jag kokade 4 potatisar en en kastrull med lite vatten. I en annan kastrull kokade jag en halv zucchini och 3 morötter som jag delat i minder bitar, tillsammans med 250gram kycklingfilé (också i bitar). Därtill hällde jag i ca 2 msk hackad bladpersilja, 1 tsk curry och lite vitpeppar. Kyckling- och grönsaksblandningen fick sedan koka tills morötterna var helt mjuka.
 
När potatisen var klar så ställde jag den att svalna och kokade sedan en stor burk majs (naturell sort) i vatten under ett par minuter. Sedan mixade jag majsen och silade därefter purén genom en finmaskig sil så att skalen inte kom med. Potatisen mosade jag sedan med en gaffel och till sist mixade jag kyckling- och grönsakspurén som jag spädde med dess kokvatten.
 
När kyckling- och grönsakspurén blivit helt slät så blandade jag ner majspurén och den mosade potatisen. Allra sist tillsatte jag två teskedar solrosolja, som extra fettkälla och ja, sedan var den klar att skopas upp i burkar. Fyra av fem burkar frös jag in direkt när de svalnat och den femte burken ställde jag i kylen för den skall min lilla gourmand få smaka i dag till lunch.

Julkänsla sökes

2012-11-27 08:00:00
Fy så trist. Jag har då ingen julfeeling alls ännu. Är det verkligen första advent på söndag? Jag ramlar över det ena trevliga inlägget efter det andra om julmys på bloggar jag följer och blir allt lite avundsjuk. Men jag har som sagt inte haft så mycket inspiration. Kanske för att vi har så mycket annat i görningen just nu med flytt och grejer, plus att vi nu har gått in i en riktig regnperiod här. Ja, det är nog det som gjort att julkänslan ännu inte infunnit sig, för annars älskar jag ju julen!
 
Idag skall jag i alla fall hänga upp vår julstjärna och klä lite rött band om våra ljushållare. Det är väl alltid något? Sedan får jag nog köra en vecka med julmusik på om dagarna och så självklart plocka fram min julmust och julskum ur gömmorna.
 
Åh, vad bra det känns nu. Klart att här skall hittas julkänsla med. Dessutom börjar ju julkalenderna jättesnart och det är verkligen något som jag ser fram emot. Hihi, jag skall tvinga Lia att kolla på den med mig varje dag fram till jul.
 
 
 
Stranden igår bidrog inte heller mycket till julkänslan, men fin var den.

Gårdagens femtimmars lunch

2012-11-26 14:40:00
 
Efter loppet som Vasse avklarade med bravur igår så åt vi lunch i fem timmar. Nej, jag skojar inte. Klockan två anlände vi hungriga som bara den till matsällskapet i gamla stan och strax före klockan sju så lämnade vi sedan med proppfulla magar. Som vi älskar såna här tillställningar! Vasse var lyrisk över att få vara med och kocka i köket. Det var sannerligen inte illa att ha blivit inbjuden som gästkock, den första på fem år som fått vara med våra vänner bland grytor och kastruller där.
 
Riktigt kul!
 
 
 
I köket samsades flera matlag då klubben där vi håller till är öppen för alla medlemmar. Vi hade fått ett bord på nedre våningen där vi satt och åt. På övervåningen satt åtminstonde fyra sällskap till och jag gluttade såklart på vad de åt för gott. På deras tallrikar skymtades allt från ibericoskinka och bläckfisk till anjovis, oliver och risotto. Mycket barn var det som sprang runt och lekte med. Barnvagnarna fick knappt plats i gångarna :)
 
 
 
 
Första rätten som Vasse stod för var en Toast Skagen på kavring. Den fick tummen upp av våra spanska vänner som tyckte det var en spännande kombination med råa räkor och dill. Kul för oss att få bjuda på lite svenska smaker.
 
 
Vår vän Aitor som är den som är medlem av matsällskapet och som därmed officiellt bjudit in oss, lagade den här rätten som vi åt som förrätt. Stekt shitakesvamp i vitlök och olivolja med karamelliserad lök och äggula. Väldigt gott!
 
 
Vidare åt vi en fräsch sallad som Iñigo lagat där vinägretten gjord på olivolja, basilika, salt och peppar verkligen blev pricken över i:et. Och så de rostade pinjenötterna då. Gudars så gott.
 
 
Lia tyckte att det var så spännnade på lunchen att hon körde ett vakenmarathon utan dess like. Det var nog alla barnen och matlukterna som höll henne vaken skulle jag tro. Och så kanske all uppmärksamhet hon fick av gästerna. Det skulle gosas, skojas och hållas hela tiden. Tacksamt värre så att en själv också kunde njuta av maten.
 
 
Även varmrätten hade Vasse gjort. Fläskytterfilé som fyllts med manchegoost, skinka, timjan och dijonsenap och bakats i ugn serverade han med skysås och potatisgratäng. Väldigt ospansk mat som uppskattades massor.
 
 
Sedan åt vi dessert, ungsbakade cognacpäron med glass, som dock inte fastnade på bild. Där till mera vin, kaffe och så Gin&Tonics på slutet. Lia vart nog också sugen på en Gin&Tonic för hon välte hela mitt glas över både henne och mig. Hehe.
 
Tror ni att vi var bra mätta sedan eller? Jisses!
Femtimmarsluncher är helt underbart härligt och med trevligt sällskap så springer timmarna sannerligen iväg. När vi kom hem igår kväll så orkade vi inte göra många knop kan jag meddela.
 
Tack Matsällskapet Ollagorra för ännu en trevlig söndag med er.

Matlista vecka 48

2012-11-26 10:33:22
 
Jodå, förra veckans matlista blev en bra en. Vi höll oss till planen och lagade alla rätter som vi bestämt, förrutom att fredagens hamburgare flyttades till lördagen istället. Heja! Och vilken hamburgare det blev sen! Den vart extremt fyllig med 200gram köttfärs och smakrik cheddarost som verkligen satt som en fläskläpp på lördagseftermiddagen. Mm. Vi är svaga för hamburgare...
 
I alla fall. Här kommer veckans matlista då.
 
Måndag: Vindaloo (Indisk köttgryta) med ris
(Det blir favorit i repris från förra veckan eftersom vi har sås kvar i burken. Inte mannen emot tror jag, han skulle nog kunna äta detta hela veckan....)
 
Tisdag: Canneloni med kycklingfyllning
(Kokar lasagneplattor och använder att göra canneloni av. Fyllningen blir kyckling, svamp, spenat som kokas samman med grädde och kryddor. Över cannelonin häller jag sedan tomatsås och bechamelsås innan de får gratineras under ett osttäcke. Serverar med grönsallad till.)
 
Onsdag: Entrecote, potatisklyftor och bearnaisesås
(Det kan vara trevligt med något extragott på lillördagen.)
 
Torsdag: Pasta Carbonara
(Veckans andra pasta blir en klassiker som vi inte lagat på länge. Vi har ordentligt lagrad parmessanost hemma, så det kommer nog att smaka mumma!)
 
Fredag: Chili con carne med nachochips och creme fraiche.
(Skön fredagsmysmat som kan intas i soffan. Perfekt att få rensat skafferiet på lite bönor och annat med.)

Ännu ett lopp och en ny sejour hos matsällskapet

2012-11-25 08:50:00
 
Idag kör vi en söndagsfavorit i repris. Vasse skall springa ett lopp på 10km och efter det är vi medbjudna på lunch till det där trevliga matsällskapet igen. Ni vet där vi var sist och åt mat så det nästan sprutade ur öronen, pratade lustig engelskspanska och skickade en Lia laget runt vid bordet. Just dit skall vi idag igen.
 
Men först blir det alltså ännu ett lopp. Jag vet faktiskt inte riktigt vad som har hänt med min man den här hösten. Han radar upp lopp som den värste proffsatleten och smal som bara den har han blivit med. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det....haha. Nä, jag skojade bara. Det är såklart roligt. Så ja, idag skall jag och Lia agera första påhejare igen och dela ut bamsekramar vid målgången till en svettig man.
Vi börjar bli rätt bra på det tycker jag.
 
Extra roligt den här söndagen är att Vasse skall få vara med och laga mat i köket hos matsällskapet där kvinnor är portförbjudna. Yes, på riktigt portade. Vilket inte är så synd om oss alls faktiskt tycker jag. Då kan vi ju lugnt luta oss tillbaka och njuta av maten som männen lagat till medans vi pimlar vin.
Det kan jag lätt ta en söndag.

Jomenvisst familjemys

2012-11-24 16:47:00
 
 
Jomenvisst blev det familjemys idag som planerat. Vi bara började vår gemensamma dag lite senare än vad vi kanske hade trott. Det var nämligen en viss man som kom hem klockan halv fyra i natt från sin grabbkväll. Så han behövde liksom sova en stund först. Typ fram till lunch, hehe.
 
Men vi har hunnit med att hänga i lekparken och ätit vrålgoda hamburgare till lunch ändå. Lia njöt massor av att få leka med pappa i parken idag. Vi är ju där varje dag, så hon börjar kunna det där nu. Men när pappa är med blir det ju lite extra skoj såklart. Idag åkte hon både rutschkana och gungade två gånger.
Sedan var det dags för en rejäl portion fiskpuré med plommon till dessert.

Så här på sena eftermiddagen börjar vi känna oss rätt möra och längtar till soffhänget med film som hägrar om ett par timmar när Lia gjort natt. Skulle sedan tro att vi somnar rätt tidigt ikväll.
Tjohej, för den lördagskvällen ;)
 
 
 
 
 
 

Hungriga på helg

2012-11-24 09:00:00
 
Helg igen. Tjihoo!
Jag ser framför mig megamys (haha solsidan är bara för bra!) hela dagen. Dricka en massa gott kaffe, leka titt ut med Lia och bara umgås tillsammans hela lilla familjen. Vi skall laga hamburgare till lunch, jodå det bestämdes redan igår. Så oväntat att vi har menyn redo va? ;)
 
Sedan tror jag bestämt att vi skall ge oss ut på pepparkaksletarjakt med. Förra året hittade jag Mor Annas pepparkakor i en kaffebutik här och blev så lycklig. Jag hade gärna gått loss på ett sådant paket lagom till första advent även i år.

Mitt fredagsmys och Lias nya matchvikt

2012-11-23 20:34:34
 
Briesalamibaguette med caprese on the side och ett glas rött.
Så ser mitt fredagsmys ut ikväll. Jag kör solo här i soffan då Lia sover och Vasse är hemma hos en kompis för fotbollskväll. Jag valde att hoppa fotbollen jag framför lite skön egentid framför datorn.
 
I eftermiddags var vi hos doktorn och fick vaccinerat Lia. Tredje omgången vaccin nu och den sista rundan som vi hinner med här i Spanien. Nästa gång blir det på BVC hemma i Sverige.
 Vi har haft tur som sluppit undan feber i samband med vaccinationerna, och även denna gång verkar vi ha klarat oss. Skönt.
 
Nya matchvikten på lilldamen, så här vid 7 månaders ålder är 8430 gram och så är hon hela 69 cm lång.
Inte illa pinkat!Vid senaste vägningen och mätningen, vid 5 månader, så vägde hon 7110gram och var 65 cm lång. Så det går ingen nöd på henne direkt ;)

Genväg till eget äppelpäppelmos

2012-11-23 14:30:00
 
Hittills har jag lagat all mat till Lia själv.
Mycket pretto, jag vet, men jag tycker att det är så roligt. Dessutom är det ju så himla mycket billigare än köpematen, så redan där kan man ju vara nöjd med sin egen insats tycker jag. Jag brukar laga lite puréer undan för undan så vi har i ett par dar. Tycker det känns fräschare så och så slipper man ha frysen full av mat som räcker ända in på vårkanten ;) Men visst, det kan säkert vara smidigt att bara plocka fram löpande ur frysen med.
 
I alla fall.
När det kommer till fruktpuréerna så har jag underlättat för mig själv (och varit lite lat) genom att köpa färdigt äpplemos och använt som grund. Helt osockrad såklart och kollar man innehållsförteckningen så innehåller den bara äpplen! Inget mer. I äpplemoset blandar jag sedan ner vilken annan frukt som helst. Idag kokade jag päron och gjorde mos på. Så nu har jag kylen full av äppelpäppelmos :)
 
Hur fiffigt är inte det? Kom igen! Rätt fiffigt va?
 
Funderar på att blanda ner blåbärsmos nästa gång och se hur det kan bli....i alla fall tycker jag att detta är ett kanontips för den som vill laga sina egna fruktpuréer, och inte har något emot att ta en genväg.
Eller två.
 
Kollar man på en burk blandad fruktpuré som man köper så innehåller de ju nästan alltid till i alla fall 80% äpple ändå. Resterande frukt har de bara toppat upp med. Gör du som jag så kan du ju själv välja mängderna i din blandning.
 
Och det gillar jag.

Bebisträff på spanskt vis

2012-11-23 08:40:00
 
Igårkväll klockan sju satt jag på en bar med en kall öl i den ena handen, i den andra jonglerade jag stundom en minitamburin och stundom en kletig majskrok. Under tiden gjorde min vän på andra sidan bordet samma sak och vi kunde dessutom föra en roande konversation mellan allt bebisgullande och leksaksparerande i en halvfull bar.
 
Vi hade bebisträff på spanskt vis skulle man kunna säga. Barhänget hade dessutom föranletts av härligt bus i en smockfull lekparken, sådär vid sexsnåret. Då och någon timme framöver är nämligen bästa lektiden tycker spanjorerna här.
 
Att två mammor, en bebis på 7 månader och en bebis på 12 månader skulle spendera en timme på en bar drickandes en öl medan barnen leker och snacksar, känns ju rätt märkligt för en svensk. Då vi hade så trevligt och då jag inte minst själv insåg att så här kommer det inte vara när vi flyttat hem igen, så var jag bara tvungen att påpeka det för min vän.
 
Jag påpekade att så här som vi umgåtts nu den senaste timmen skulle ALDRIG hända i Sverige. Min vän såg då förvånad ut ut och undrade men när går man till baren med barnen i Sverige då om man absolut inte gör det klockan sju på kvällen? Eh....man går nog inte alls till baren med barnen i Sverige, oavsett tidpunkt, men absolut inte efter fem på eftermiddagen blev mitt plumpna svar.
 
Det tyckte min vän var jätteroligt.
Jag tycker att det var roligt att vi äntligen sågs efter så lång tid och det var kul att umgås sådär riktigt osvenskt. Det är trots allt det där som är tjusningen med att bo utomlands, att man tar seden dit man kommer och försöker ta del av den kultur som råder där man bor.

Vi rör oss lite långsamt idag

2012-11-22 15:00:00
Lilla frökenfröken valde en utmärkt dag att ta en nästan två timmar lång vila på efter morgonens grötfrukost. För här rör vi oss lite långsamt idag efter ypperligt trevligt vinmys med goda vänner igårkväll. Jag hade bakat paj och de hade med sig ibericoskinka att dö för. Gott vin, lite tända ljus och förtroliga samtal på det gjorde att mitt sociala-vuxen-tid-konto fick sig en rejäl påfyllning.
 
Mycket välbehövligt.
 
På lekplatsen, innan lunch, stötte vi ihop med kompisen Aina och hans föräldrar. Så det blev dubbelgungat för bebbarna :) Jättekul tyckte Lia som halvt vred nacken av sig för att hålla koll på Aina samtidigt som hon själv gungade bredvid. Sötnöten.
 
Imon vankas vaccinering, mätning och vägning av den samme sötnöt. Vaccinet är beställt på apoteket, men ännu inte betalt. Vi tar och hostar upp de där sura 77 eurona imon istället. Men vi skall egentligen inte klaga för alla vaccin utom ett är faktiskt gratis.
 
Hur som helst skall det bli grymt spännande att se hur mycket Lia växt när vi är hos doktorn imon. Det var ju trots allt två månader sedan vi vägde och mätte sist.
Jag drar till med en gissning på 8500 gram tung och 67cm lång.
 
 
 
Dubbelgungarna ;)

Månadsdag idag. Den sjunde i ordningen.

2012-11-22 09:00:00
 
Idag har en viss liten tjej månadsdag igen. Svisch sa det vid sex månader och så blev hon sju år, förlåt sju månader menar jag såklart. Lillskruttan. Så glada vi blir av att få umgås med dig hela dagarna. Trötta blir vi med för du gillar hålligång. Men du strösslar också med leenden och högljudda skratt, och då glömmer man enkelt en lätt värkande rygg, stela axlar och stundom tunga ögonlock.
 
Det där skrattet du har alltså. Det är helt beroendeframkallande. Jag tror bestämt att jag skulle kunna springa lägenheten runt iförd i princip vad som helst för att få höra det där skrattet om och om igen.
 
Söta lilla du, väx inte upp för fort.
Vi vill så gärna bära dig i vår famn, gunga dig i parken, bada med dig och lära dig att gå ett bra tag till.
 
 
 

Nu ser jag ut

2012-11-21 13:45:30
I tre veckor gick jag belåtet här hemma och beundrade min nya frisyr. Så nöjd var jag. Och är fortfarande. Det är bara det att när jag entrade vecka nummer 4 med hellugg så såg jag knappt ut längre. I min lugglyckobubbla hade jag förträngt det där som ju är så meckigt med lugg. Den måste klippas så jäkla ofta!  '
 
3 veckor trodde min frisör att det skulle ta innan den behövdes justeras på nytt. Det gjorde det nog med. Men jag fick inte tummen ur att fixa den förrän efter nästan 6 veckor, så det vart lite jobbigt och några rackarns fula nödlösningar här på slutet. 
 
Så igår gick jag förbi salongen som vår vän har och han inte bara klippte till min lugg så att jag kunde se igen. Han stylade om och fräschade upp håret så jag kände mig snyggare än snyggast när jag gick därifrån. Som kompensation för denna braiga service så köpte jag ett schampoo som jag velat prova ett tag nu. Kerastases volymschampoo. Skall bli spännande att prova då jag älskar deras hårserum.
 
Någon som testat detta schampoo redan?
 
 

Ja, vi kommer att sakna detta

2012-11-21 07:44:33
 
Tjugo grader varmt hade vi här igår. Tjugo grader! Jag fick nästan nypa mig i armen. Är det verkligen snart december? Som flera av er påpekat i era gulliga kommentarer om att vi flyttar hem (tack, för dem förresten!) så ja, vi kommer att sakna detta. Speciellt vädret. Självfallet kommer vi att göra det. Det är nästan det bästa med att bo i norra Spanien faktiskt. Vädret alltså. Här har vi långa behagliga vårar och höstar, och där emellan kan det nästan bli sommarvarmt helt oväntat.
 
Underbart. Man blir ju så glad och pigg av värmen och ljuset.
 
Det som känns som räddaren i den här snyfthistorien att vi flyttar hem är vetskapen om att staden och vädret (får man ju förmoda) ju finns kvar här. San Sebastian kommer nog inte att röra på sig någonstans alls faktiskt, så när abstinensen blir för stor så får vi väl komma hit på en visit. Då skall vi äta nostalgipintxos, sola plytet och bada i gin&tonics. Eller i havet om det är rätt årstid.
 
Så skönt att ha det klart. Nu känns det plötsligt lite enklare att andas efter meningen "Vi flyttar hem".

Matsäck fixade matvägran

2012-11-20 14:40:00
När man är på utflykt så har man med sig matsäck. All mat man äter på utflykt smakar tusen gånger godare än när man äter samma mat hemma. Det vet ju alla. Därför är jag egentligen inte alls förvånad över att det var just matsäckstricket som fick Lia att glömma den där tossiga matvägran. Hihi. 1-0 till hennes mamma där!
 
För förra veckan så matvägrade hon nästan helt och hållet. Hon som alltid ätit allt sedan första smakisen spottade plötsligt ut allt som kom på en sked i hennes väg. Okej, tänkte jag. Trots att det var så där kul att värma två mål mat om dagen (gröt inkluderat) till en bebis som åt en ynka sked på sin höjd, så gjorde jag det i alla fall. Jag fortsatte att erbjuda mat varje dag och hon fortsatte att rata den.
 
Lite frustrerande ja, men jag kände mig samtidigt rätt säker på att det bara var en fas det där, så jag var aldrig orolig. Ersättning har hon ju dessutom alltid druckit med stor aptit så jag visste att hon skulle klara sig bra ändå, utan den där maten som hon vägrade. Men trist och tradigt var det ändå.
 
Så efter nästan en veckas tid av matvägran så tog jag till slut med mig mat ut en dag och serverade den alltså som matsäck på utflykt. Då plötsligt lossnade det igen och hon åt för glatta livet medan hon tittade på cyklister som trampade förbi och duvor som pickade på marken nedanför. Sen dess har hon ätit lika bra som vanligt, om inte bättre(!) och hon är alltid villig att prova på nya grejer.
 
Det gäller att gnugga sina geniknölar och vara lite finurlig med de där små liven emellanåt.
 

 
 
 
 
När maten var uppäten kunde jag sträcka ut bena på bänken och beundra mina fina converse.
Lia satt bredvid och stirrade ut duvorna, alternativt försökte smaka på bänken.
En favoritsyssla hon har bland många.
 

Sensationell natt

2012-11-20 07:01:00

Vilken ljuvlig morgon vi har här idag. Lia i sin fruktsallads pyjamas är på strålande humör vid frukostbordet. Hon vrider, vänder, biter och kastar sina klossar över halva köket samtidigt som hon ser obotligt charmig ut. Själv lagar jag frukost och springer med kutad rygg runt och försöker plocka upp klossarna så gott det går. Säkert mycket roande för henne att titta på ;)

Men nu till morgonens sensation. I natt bestämde sig lillpluttan för att sova sin första natt utan att äta. Naw. Så stolt man blir. Hon somnade kl.20 igår kväll och vaknade kl.06 i morse. Vid kl.01 var hon vaken i en kvart men lyckades sedan somna om lagom tills jag fått värmt hennes flaska. Lite paff blev man allt. Denna härliga natt får vi fira med lite havregrynsgröt nu!

 


Så här ligger det till va

2012-11-19 17:35:00
 
 
Det är stora grejer på gång. Nu har jag gått här länge och väl och hållt på min hemlighet. Jag har så gärna velat berätta om det där som känns så kittlande spännande och som samtidigt skrämmer skiten ur mig en smula, men det har liksom behövt sjunka in lite.
 
Nej, jag är inte gravid igen. Haha. Tack och lov.
 
Men så här ligger det till va. Vi skall flytta hem till Sverige igen! Och det är snart det. Faktiskt har vi i detta nu mindre än en månad kvar med San Sebastian som vår boendeadress.
 
Jippi. Bah. Snyft. Gulp.
 
Ja, känslorna kring detta beslut, som sannerligen inte varit lätt att fatta, är väldigt blandade. Dock övervägande positiva, vilket gör att det trots allt känns bra i magen när jag tänker på att vi har så kort tid kvar här. Vi verkligen älskar San Sebastian och vi är otroligt glada för att vi haft möjligheten att bo här i snart två års tid. Men vi anar samtidigt förändringens vindar i luften och det verkar finnas nya utmaningar som står för dörren. Jag är av den åsikten att man måste trots allt alltid vara uppmärksam på när tåget med destination "Nästa Steg" går. Annars blir man kanske kvar på perrongen "Samma hjulspår" allt för länge. För vår del verkar det tåget gå till jul.
Om vi nu läst tidtabellen rätt.
 
Det är mycket vi ännu inte vet om vårt nya liv som väntar. Många frågor och flera inte helt oväsentliga praktikaliteter skall få ett svar och benas ur. Men min käre man som är en det-löser-sig-gubbe av rang har åtminstone någorlunda väl lyckats att övertyga mig om att nu börjar ett nytt äventyr. Och just det. Allt löser sig ;)
 
Så varför lämnar vi Spanien? Ja, det kan man ju fråga sig när man i 20 gradig värme och lätt havsdoft i luften strosar längs vackra stenhuskantade gator i mitten av november, där det dessutom aldrig är långt till ännu en sensationell smakupplevelse. För två soldyrkande och matnördiga personer som oss två så kan man ju verkligen undra varför vi nu väljer att lämna detta bakom oss.
 
Det enkla svaret, som såklart aldrig finns, är att vi ändå hade tänkt att flytta hem förr eller senare och när en bra möjlighet har dykt upp så vill vi ta till vara på den. För så är det ju med möjligheter. De finns där idag, men redan imorgon så kan de ha glidit dig ur händerna. Det mer komplicerade svaret på frågan är såklart att det är många fler faktorer som spelat in. Ekonomiska faktorer, saknaden av vänner och familj, längtan efter att få bygga upp ett riktigt hem igen. Ja, för att nämna några.
 
Så då var det sagt. Spanienfrugan sjunger alltså på sista versen. Vad som komma skall efter henne får vi se. Fruga är hon ju såklart fortfarande men i Spanien kommer hon inte att bo länge till. Och då Göteborgsfrugan (japp, det är där vi hamnar) klingar sådär i mina öron så vill jag inte lova att det blir någon fortsättning. Men vi får väl se...

Matlista vecka 47

2012-11-19 08:45:00
 
Lord. I fredags fick jag sånt sug på en ritktig extraalltnachotallrik och var bara tvungen att laga det till fredagsmyset. Mannen som slängde samman en utsökt tacokryddning av köttfärsen gjorde tummen upp åt mina val av toppings.
 
Gör ni förresten egen tomatsalsa med koriander och rödlök ibland? Det finns nog inget godare tycker jag. Den slår verkligen köpesalsan alla dagar i veckan den! Nog om nachotallriken från himmelriket. Här kommer veckans matlista.
 
Måndag: Pasta med svampsås och parmesan
(Blir en gräddig pastahistoria som jag svänger ihop)
 
Tisdag: Vindaloo (Indisk köttgryta) med ris
(Färdigköpt sås på burk som får kokas samman med nötkött tills köttet är så mört att det faller sönder. En av Vasses favorit bland de indiska rätterna.)
 
Onsdag: Ost och skinkpaj med grov senap recept finns här
(Vi tänkte bjuda hem våra vänner på detta :)
 
Torsdag: Brocolli- och potatissoppa
(Blev ju aldrig av förra veckan eftersom vi blev sjuka och därför köpte hämtmat istället.)
 
Fredag: Hemmagjorda hamburgare med bröd
(Vi köper kvalitetsköttfärs som kryddas med salt och peppar i pannan. That's it! Ingen köttfärssmet här inte. Hamburgarna toppas med smakrik cheddarost, grön paprika, gul lök, dijonsenap och majonäs.)

Tacksamhetsbönen, typ.

2012-11-18 21:10:17
När jag nattar Lia om kvällarna, när hon somnat i min famn och jag sitter där med henne i mörkret med skenet från nattlampan så ber jag alltid min tacksamhetsbön. Typ. Okej, jag vet inte om jag egentligen skulle kalla det för en bön för det är inte så att jag direkt vänder mig till några högre makter. Det är nog mer av en inre dialog med mig själv där jag först summerar dagen.
 
Vad har vi gjort idag? Hur har Lia ätit och sovit? Hur har jag ätit? Har jag hunnit med att vila något? Har vi busat och skrattat tillräckligt? När jag svarat på dessa frågor så påminner jag mig själv om allt som jag är tacksam över i vårt liv. Vilket inte brukar vara särskilt svårt när man både känner tyngden i armarna och doften av en underbar liten varelse som är hälften mig och hälften världens finaste man.
 
 

Tack för sovmorgonen

2012-11-18 10:58:00
 
Här blev man bjuden på sovmorgon i morse. Lillbusan och hennes pappa hade klivit upp kl.07:30 och lämnat mig ensam kvar i sängen. Själv vaknade jag en timme senare och undrade varför det var så tyst i rummet ;)
 
En goefrukost senare och söndagen var i full fart. Lia för dagen iklädd mysigaste onepiecen och hennes pappa i söndagsslappkläder körde en omgång rejält bus i sängen före vilan. En rätt fysisk aktivitet där det gäller att se upp för flaxande händer och karatesparkande knubbiga små ben som kommer flygandes genom luften. Vem behöver träna med en snart 7 månaders bebis hemma?
 
Idag har jag en tanke om att få målat naglarna och städat ur garderoben. Hoppas att båda delarna kan infrias. Det hade känts klart tillfredställande. Och så skall jag äta en massa grön chiliwok med kyckling. En kryddig thaigryta toppad med färsk koriander är precis vad jag känner för en regnig söndag som denna.
 
Yummie!

Avrundar lite då

2012-11-17 17:44:00

När klockan är närmare sex på kvällen så känns det som att det vore på sin plats att runda av dagen lite. Vi har fått gjort mer än väntat tycker jag. Nästan skrattretande mycket för att vara oss på en helgdag.

Vi har bland annat tvättat sängkläder, köpt kokosmjölk i specialaffär, ätit glass på Boulevarden, Vasse har städat jättefint, Lia och jag har handlat fika på konditoriet och så har vi såklart ätit lunch och druckit kaffe med. Fy så effektivt.

Nu väntar en dusch för den lilla majskroksmarodörskan som inte velat sova middag idag. Sen får vi se om hon somnar tidigt som kompensation. Åt sina föräldrar alltså.

 


Heta tips för en trivsam helg

2012-11-17 11:41:29
 
 
En sån här glad man får man med sig hem till helgen om man låter familjen stanna till på favoritölhaket efter handlingen i mataffären en fredag. En ljummen kväll med uteserveringar som ännu står framme och lätt bris i höstklädda trädkronor gör såklart också sitt. Lite förtrollande så där.
 
I alla fall. Hett tips att pausa inför-fredags-mys-racet med något oväntat så som ett vattenstopp i en bar.
 
För vem vill inte ha en glad man när helgen stundar? Då är det ju dags för familjebonding 2.0 med mer av myspys och mindre av måstegöran. Lia är nästan alltid glad hon, så henne behöver man inte pocka lika mycket med ;) När helgen kommer så tycker jag att det är viktigt att man inte bokar in för mycket aktiviteter. Det måste finnas tid till att bara vara och utrymme för spontanitet med. Det är ett annat tips jag har för en lyckad familjehelg.
 
Sen är det ju bra om man kan hålla sams med när man nu skall spendera så mycket tid tillsammans. Om någon utav er har ett uselt morgonhumör, host host, så kan det ju kräva sin kvinna (ledtråd igen!) att se till att musiken fortsätter att spela i dur och inte övergår i moll hemma. Mitt tips är att låta eventuella skismer och irriterande småsaker som man stör sig på vänta tills en tråkig tisdag eller så.
 
Tänker man på detta så får man allt som oftast en rätt bra helg. För att inte säga superb. Vår helg har bara börjat så här skall njutas till sista stund. Innan klockan ringer på måndagmorgon igen.
 
 
 

Dagens lunch bjöd på hjärtstillestånd

2012-11-16 16:00:00
Jag tror att mitt hjärta stannade en milisekund eller två idag vid lunchtid. Jag var hungrig och Lia skulle sova. När hon somnat i min famn så la jag ner henne i vår säng mellan våra täcken, som fick agera ett slags bebisnäste. Hon brukar sova så gott i vår säng så jag la en filt över henne och tänkte här sover hon gott nu någon timme eller två som hon brukar. Nöjd gick jag mot köket för att värma på min pytt.
 
40 minuter senare hör jag ett glatt rop ifrån sovrummet.
 
Åh nej, tänkte jag. Har hon vaknat redan. Pytten som just värmts lämnades åt sitt öde på köksbordet och jag gick in i sovrummet. Var finner jag där? Jo, en ensam stackars filt mellan två tjocka täcken och en bebis på vift. Ett glatt rop till och jag vrider huvudet 45 grader åt höger där jag ser en mycket nöjd Lia liggandes som sälen själv bara en liten bit från sängkanten. Oh, my. Hjärtstillestånd nästa!
 
Hur hon kommit dit är en gåta, men jag gissar att hon mycket raskt lyckats att  förfina sin teknik i att "plogåla". Raskt, typ som i under själva sovstunden. För lägger man henne på golvet här hemma så kommer hon ingenstans. I sängen dock så kör hon denna intressanta teknik där hon lyfter på rumpan, borrar ner huvudet som den mest målmedvetne struts och sedan bara matar hon på med bena så att hon plogar fram över lakanet. Fruktansvärt roande och sött att titta på.
 
Nu önskar jag ett stilla fredagsmys utan fler hjärtstudsande överraskingar idag.
Och Lia får sova i sin egen säng framöver.
 
 

En annan dag då Lia kände sig extra busig

Bästa dagen på veckan

2012-11-16 10:05:00
 
 
Jippideedoda! Fredagen är äntligen här. Bah! Nu är vi så redo för helg.
 
Så redo att vi skulle kunna dra på oss mjukisarna, krypa upp i soffan med varma filtar och laga den där goemiddagen nu direkt. Men vänta, det skulle ju innebära att vi först måste ta oss ur mjukisarna ;)
 
Pepp. Pepp. Nu kör vi på och visar varför fredagar är bästa dagen på veckan, oavsett om man jobbar eller inte. Det tyckte vi långt innan begreppet fredagsmys myntades men jag måste erkänna att den där låten som ett visst chipsföretag basunerat ut har satt sig mer än väl. Jag sjunger den för Lia varje fredag.
 
"Nu är det fredagsmyyys...." och idag passar fortsättningen rysligt väl in "....om det så är det sista vi gör."
 
God fredag på er!

Pasta för en sjukling

2012-11-15 17:25:00
 
 
Här kommer recept på vad som måste vara en sjukligt god pasta för en sjukling, för nu har jag ätit den två dagar i rad till lunch. Inte som rester alltså, utan jag har LAGAT den á la minute två dagar i rad. Idag, andra dagen, så förfinade jag receptet ytterligare och nu blev den så god att jag fick lite ståpäls nästan. Så här har ni den. Bästa pastan för en sjukling. Är du inte sjuk just nu så kan du ju laga den i förebyggande syfte så kanske du slipper att bli sjuk.
 
Koka tagiatelle eller spaghetti lagom till två personer. Dela ett broccolihuvud i mindre buketter och skiva ca en halv zucchini i halvmånar. Hacka en halv gul lök och två klyftor vitlök fint. Strimla ca 150gram rökt skinka. Koka broccolin i en kastrull ett par ynka minuter medan du river rikligt med parmesanost och hackar en handfull skalade mandlar. Ställ sedan den kokta pastan och den kokta broccolin åt sidan och ta fram en ny kastrull. Häll ner en rejäl skvätt olivolja i kastrullen och fräs all lök mjuk. Salta och peppra, häll sedan ner zucchinin som får mjukna den med och därefter i med skinkan.
 
På med 5 dl matlagningsgrädde alternativt 2,5dl grädde och resten mjölk. Väljer du det senare alternativet med mjölk lär du dock få reda såsen med maizenamjöl senare. Kör du enbart på grädde så räcker det att koka ner såsen en stund så att den tjocknar lite grann. Smula nu ner en hönsbuljongtärning i såsen, låt koka ner och häll till sist ner broccolin. Smaka av med salt och peppar. Om du behöver reda såsen gör du det nu annars häller du härligheten över pastan i två djupa tallrikar. Rör om och toppa med hackad mandel och parmesanost. Redo av njutas!

Mini är också sjuk

2012-11-15 11:57:31
 
 
Som väntat har nu även mini insjuknat i vad som måste betraktas som södra europas för tillfället tradigaste förkylning. Trist som tusan är det med ögon som kliar och en näsa som rinner stup i kvarten. Jag fick en så söt kommentar på gårdagens inlägg om att jag verkar vara en så positiv person som gjorde mig glad och som bidrog till att jag nu känner det befogat att i alla fall klaga liiiite över min dystra tillvaro. Jag är ju så positiv annars ;)
 
Så vad hittar vi på här hemma i sjukstugan idag då? Jo, jag försöker serva och roa än allt mer lynnig bebis som inte gärna varken äter eller sover som hon brukar. Jag äter mer än lovligt stora portioner pasta med extra myckt vitlök i såsen. Vi skrattar åt en Lia som nästan lärt sig att fnissa och som åtminstonde rynkar på näsan hela tiden. Och så dagdrömmer vi om att hennes pappa halvt om halvt har lovat att ta helg redan efter lunch i morgon. Det ni, det hade varit något med en tidig helg för den här sjukgänget.

Pangnovember igen

2012-11-14 19:38:48
 
Vilket väder vi bjuds på denna vecka! Jag minns att november var en fin månad här förra året med och nu verkar det upprepas. Idag hade vi 18 grader varmt och även om det kändes kyligt i luften när jag stack ut huvudet på förmiddagen, så var det verkligen inte kallt på eftermiddagen. Min jacka och Lias mössa åkte av illa kvickt. Staden är helt förtrollande vacker nu med alla tjusiga träd, löv i kulörta färger som ligger i driver på gatorna och vackra stenbyggnader som kommer till sin rätt i höstens smickrande behagliga solsken. En riktig fröjd var det att komma ut idag. Förkylning till trots.
 
 

Dundermegaasförkyld

2012-11-14 12:35:08
 
 
Jag kämpade emot så gott jag kunde men förgäves. Nu är jag riktigt jäkla dundermegaasförkyld. Kul, not so much pch faktiskt känns det bara värre när vi har strålande väder ute. Då 50% av sällskapet som var bjudna på middag hit igår också var förkylda så ställde vi i alla fall inte in. Vi hade en halvsnörvlig men ack så trevlig middag tillsammans ändå och jag gick inte och la mig förrän efter midnatt. Skitkul var det att vakna både kl.04 och kl.05 sedan av en Lia som var lite orolig. Trött som attan och en fökylning på det var liksom ingen jättehärlig kombo. När hon sedan vaknade kl.06 IGEN så tog Vasse henne och gick ut i köket så att jag fick sova en stund extra. Klart välbehövligt. Sedan åt jag en fräsch frukost för att försöka att pigga upp mig själv. Men jag vet i tusan om kvällens middagsplaner på broccolisoppa inte kommer att utgå till förmån för en hämtkebab eller så. Vi får se när vi väl kommit så långt, först skall vi ta oss igenom dagen.

Fin höstdag vid floden

2012-11-14 09:10:00
 
Igår eftermiddag tog vi melanmål ute. Solen sken och livet lekte tyckte både jag och Lia. Det var till och med så varmt att vi fick ta av oss jackorna.
 
 
 
 
 
 

I detta nu

2012-11-13 17:09:39

Hej svejs. Här rullar vi boll på golvet i vardagsrummet. Jag rullar till Lia som antingen rullar tillbaka eller också plockar upp dem och smakar lite på dem. En mycket populär lek. Sedan i förmiddags har vi lagat soppa, vilat en hel del, ropat öhöh högt massa gånger, kollat oss i spegeln, ätit lunch och njutit av solen ute. Nu tror jag vi orkar köra på två timmar till med middagsförberedelser och grejer innan våra gäster kommer och Lia skall sova. Jag håller tummarna för att hon skall somna gott så att vi kan äta i lugn och ro.


Redan varit ute och äggfrossa

2012-11-13 09:26:00
Jo men visst. Här har man redan varit ute en sväng tidigt i morse. Klockan fem i åtta stod jag utanför bageriet och häckade,väntandes i kylan på att det skulle öppna. Kvinnan där inne bar dock omsorgsfullt ut bröd efter bröd och la i korgar bakom disken utan att notera min närvaro. När klockan var nästan tio över (de öppnar åtta!) så öppnade hon till slut dörren in till butiken i alla fall. Tack för det. Även mjölk och skinka til frukosten fixade jag i en intilliggande butik. Jag blir så kinkig annars om inte frukosten bjuder det jag helst önskar, tihi. Kokade dessutom rekordmånga ägg i morse och sitter just nu och stirrar på tre stycken skalade och undrar när jag skall äta alla dem. Nåväl. Dagen är ju lång ;)
 
 
 
 

Matlista vecka 46

2012-11-12 20:51:00
Det är så sant att jag har glömt att lägga ut veckans matlista idag. Bra där att ni har koll ;) Vi skall ha middagsbjudning en kväll och idag (måndag) blev något av en nödlösning i matväg, men resten av veckan är uppstyrd som vanligt. Varsegoda.
 
Måndag: Entrecote med bröd och aioli on the side
(Vi förbereder morgondagens middagsbjudning och kör därför en superenkel middag.)
 
Tisdag: Middagsbjudning!
(Vi kör pumpasoppan och päronefterrätten från sist. Varför ändra på ett vinnande koncept? Nytt blir dock en persisk gryta (Khoreshteh Karafs) med kött, selleri, mynta och persilja som jag har goda matminnen av men inte ätit på flera år!)
 
Onsdag: Broccoli- och potatissoppa med baconströssel och brödkrutonger
 
Torsdag: Hemmasnickrad pyttipanna
(Blir troligtvis ett stekpotpurri av potatis,chorizokorv, lök och persilja med lättstekt ägg som ackompanjemang)
 
Fredag: Marinerad fläskfile med pitabröd, tzatziki och inlagd paprikamynta recept finns här
(Recept från Husmorsorna som inte verkar gå att få tag på längre. Hittade receptet på marinaden till köttet i alla fall och det är nästan viktigast! Sedan serverar man det stekta köttet med krämig tzatziki, varma pitabröd och inlagd paprika som gottat ihop sig med mynta och olivolja. Mums!)

Misslyckat men mysigt ändå

2012-11-12 16:14:55

Då är vi nyss hemkomna från en misslyckad fikaträff med vår vän som är i stan för tillfället. Misslyckat blev det eftersom vi aldrig sågs. Mycket snopet. Jag försökte ringa på hemma hos henne och till hennes mobil, men tyvärr förgäves. Så jag och liabusen fick fika själva på det mysiga kafferosteriet. Sedan drack Lia mjölk i en park, vi köpte nya leggings till mig och sen knatade vi hem igen i det fina vädret. Rätt mysigt ändå då.


Lia in action på en måndag

2012-11-12 09:25:34
Morrn, morrn. Lia har busat runt på köksgolvet hela morgonen i pyjamas och udda strumpor. Hon är ju expert på att sparka av sig de där strumporna och nu har vi tappat så många utomhus att det nästan bara är udda strumpor kvar. Det blir till att köpa nya och så får hon ha dem udda på sig när vi bara är hemma. Mannen sov ut i morse efter gårdagens urladdning, det tycker jag man är värd efter att ha sprungit så långt. Jag känner mig relativt utsövd jag med då Lia sovit bra två nätter i rad. Dock börjar jag ana en lätt irriterad hals, kanske är det min tur att bli sjuk nu då? I hope not.
 
 
 
Hej Mamma! Blir jag söt så här på kortet?
 
 
Bra. Då busar jag lite till.
 
 
Och skjuter upp rumpan i vädret.
 
 
Pew! Nu får jag nog sitta upp och leka en stund.

Trötta familjen efter väl genomfört lopp

2012-11-11 19:11:00
Hjälp vad trötta vi är nu hela familjen efter en lång och lyckad dag i ösregn. Vi promenerade ner till målgången av loppet som Vasse sprang vid tolvtiden i regn som inte var av denna värld. Jisses vad blött och kaotiskt det var med hela stans invånare samlade på samma ställe där precis alla hade ett varsitt paraply. Well, vi fick i alla fall sett Vasse springa i mål på en kanontid och det var ju det viktigaste. Han var jättenöjd med tiden 1 timme och 37 minuter och hade känt sig stark trots allt. Vi som inte sprungit några 20 kilometer i ösregn var dock lika glada för att få komma in en stund i värmen efter målgången. Vi tog en kaffe hemma hos Thomas, Vasses kollega som också spungit. Vi lekte en stund med Lia och hängde lite i köket tills det var lagom att käka lunch allihop tillsammans. Vi fick leta restaurang ett tag eftersom det var mycket folk ute och vi var ett stort sällskap men till slut så blev det bra. Perfekt att ha fått firat farsdag lite med på ett hörn där ;)
 

 
 

Behobialoppet idag

2012-11-11 09:48:00
 
 
Jag och Lia är själva hemma här på söndagsmorgonen då Vasse redan har lämnat oss. Han skall ju springa sitt lopp idag, en halvmara från franska gränsen och tillbaka till San Sebastian. Ett klassiskt lopp som går av stapeln varje år här och som alltid är en stor folkfest. Det blir första gången som Vasse springer detta lopp och första gången som vi är med och hejar :) Han kände sig mycket bättre nu efter den lilla sjukdomssviten som drabbade honom i torsdags. Det är såklart inte optimalt att ha varit sjuk precis innan man skall springa så här, men han är i alla fall glad över att kunna vara med och starta. Hoppas så att han klarar att genomföra det med, men han har lovat att ta det lugnt. Nej, nu skall jag lägga Lia för sin vila och packa i ordning vagn m.m. Just det, klä på sig med kanske vore bra ;)

Kaffe i köket med en goding

2012-11-10 08:47:15
En storhandling hade jag tänkt mig idag. Hade varit skönt att fått fyllt upp kylen en smula. Men det tar vi sedan. Nu dricks det kaffe i köket medan Lia sitter bredvid och leker i sin stol. Jag kittlar henne under fötterna emellanåt och det tycker hon är fasligt roligt. Hennes stackars far som ännu är krasslig ligger kvar i sängen. Vi får väl se vad han känner för att hitta på idag. En bra lördag tror jag i alla fall att det blir. Kan det bli annat med den här godingen hemma?
 
 

Äntligen fredag!

2012-11-09 19:43:46
 
Då var det äntligen fredagskväll hos oss med. Jag har korkat upp en flaska rött som jag nu får ha helt för mig själv då mannen ju kurerar sig och laddar upp för sitt lopp. Okej, inte mig emot ;) Liabusen sover och vi skall brassa världens godaste hamburgare innan vi bänkar oss framför en film. Låter ypperligt om ni frågar mig. Precis så här vill jag spendera mina fredagskvällar. Bilden ovan är tagen på baksidan av vårt hus. Jag tyckte att trädet var så vackert med sina gula löv när jag rullade förbi med vagnen där i eftermiddags. Som vanligt hade vi varit på lekplatsen jag och Lia, men vi glömde såklart av att det var fredagseftermiddag ju och därmed smockfullt på lekplatsen. Vi fick stå i kö till gungorna till och med, men det tyckte Lia ändå var okej för det var ju så mycket roliga barn att titta på istället.

Jag har visst en underkäke

2012-11-09 10:36:33

Idag fick vi sovmorgon till kl.08:30 eftersom Lia bestämde sig för att somna om imorse. Trevlig start på fredagen med andra ord! Jag och Vasse satt och skratta åt henne halva frukosten för att hon gjorde så roliga miner. Det verkar som att hon har hittat sin underkäke nu och testar därför dess kapacitet ;) Idag har Vasse tagit till en riktig dunderkur till frukost i förhoppning om att bli frisk till på söndag, men det ser rätt mörkt ut. Nu skall jag lägga Lia för att vila lite.


Middagstips! Köttfärsomelett i ugn

2012-11-08 15:32:54
Den här köttfärsomeletten tycker jag är så himla god. Det var andra gången vi gjorde den nu, minns inte vart receptet är lånat någonstans ifrån för jag har det uppskrivet i min bok. Men här kommer det i alla fall för den som vill prova! Vi kolhydratsnördarna hade såklart bröd till, men för den som undviker sånt så är det ju perfekt mat eftersom det är en omelett i botten. Sen är det både enkelt att laga och fasligt gott med.
 
Köttfärsomelett i ugn, ca 4 port
 
Botten
5 ägg
1dl grädde
1tsk oregano
salt, peppar
 
Toppning
500gram köttfärs
Ett gäng champinjoner
1 burk krossad tomater
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tärning köttbuljong
1 tsk timjan
En skvätt rödvin/balsamico
En skvätt kinesisk soja
1 ask cocktailtomater
 
Ostsås
1,5 dl grädde
1dl creme fraishe
2dl riven ost
salt, peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka all lök och bryn färsen i en stekpanna. Rensa svampen och skiva. När färsen är brynt häller du ner löken och därefter svampen samt timjanen. På med krossad tomater och ner med en skvätt rödvin eller balsamico. Smula ner buljongtärningen och häll på en skvätt kinesisk soja. Låt alltsammans puttra ihop.
 
Undertiden blandar du omelettsmeten. Smöra en form (ca 15x20cm) och häll ner smeten där. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min tills omeletten fått fin färg och rest sig. När omeletten är klar tar du ut den och häller på köttfärstoppingen som kokat färdigt. Blanda sedan samman ostsåsen och häll över köttfärstoppingen. In med allt i ugnen ca 10 min till. Osttäcket skall ha fått fin färg innan du tar ut den. Toppa omeletten med cocktailtomarer som du skurit i halvor. Klart! Servera med en blandsallad.
 

Vi håller tummar och tår

2012-11-08 11:33:00
 
Hej där torsdag. Mannen vaknade upp med känningar i halsen idag. Neeej! Lider med honom då det där loppet som han tränat för hårt i 12 veckor nu går av stapeln på söndag. Fy så trist det vore om han inte kan springa det nu för att han gått och blivit sjuk. Vi håller där med tummar och tår för att det är falskt alarm och att jag och Lia kan heja fram honom i mål på söndag. Helgen är ju snart här och det känns bra tycker jag. Vi var i parken igår jag och Lia, som vi nästan alltid är numera. Hon tycker att det är så roligt att kolla på det andra barnen, stirra ut duvorna som pickar runt och så gunga. Som hon älskar att gunga. Så fort hon börjar gunga fram och tillbaka så kommer det där stora varma leendet fram i hennes ansikte. Så himla hjärtsmältande.

Var hälsad onsdag

2012-11-07 11:11:39

Så fint väder vi har idag, då blir man glad trots att man sovit lite knaggligt i natt. På söndag skall Vasse springa det lopp som han tränat för hela hösten. Ett halvmara från franska gränsen och tillbaka till San Sebastian. Så nu är det uppladdning på hög nivå här hemma och pasta är planerat både fredag och lördag. Undra bara vad jag skall med alla de där kolhydraterna till? ;) Snart när Lia vaknat skall vi ta oss en tur ut med vagnen och kanske blir det gungat lite med. Hon verkligen älskar det!


Saknar gullgosen bredvid

2012-11-06 21:30:55

Jag och Vasse hänger i vardagsrummet och kollar på fotboll denna tisdagskväll. Lia den lilla gullgosen ligger och sover gott i sin säng. Jag känner ett stort begär att gå dit in nu och sniffa henne i nacken, stryka handen genom hennes hår och viska hur mycket jag älskar henne. Samtidigt som jag är så stolt över hur duktigt hon sover helt själv i sin säng så saknar jag att ha henne nära. Saknar att ha henne sovandes på min arm och höra hennes andetag. Jag tyckte mest att det var mysigt att samsova faktiskt, men man kanske måste vara smart och tänka steget längre. Jag vill ju trots allt att hon skall kunna sova i sin egen säng sedan, när hon blir större. Ja, det är inte lätt att känna sig tillfreds alltid. Usch, snart skall hon väl flytta till eget rum med. Sedan säga sitt första ord, cykla trehjuling och vips ta studenten :(


6,5 månadstjejen

2012-11-06 10:13:57
 
Hello. Dagen har börjat bra här och vi lunkar på i vanlig takt. Frukosten är nu bortdukad och det är dags att diska nappflaskor och sedan slänga sig i duschen. I eftermiddag skall vi träffa en kompis som är gravid. Skall bli mysigt. Men först skall vi hinna med lunch, förberedelse av middag och såklart mer lek och bus. Vilket är det vi gör allra bäst tror jag ;) I söndags blev Lia för övrigt 6,5 månad gammal. Lillfisen är visst inte så liten längre. Hon sitter bra men man får passa på henne så att hon inte trillar åt sidan efter ett tag. Får hon möjlighet så kastar hon sig gärna rakt ut och försöker gripa efter leksaker. Lite så där lagom svettigt för hennes mamma. Smörgåsrån och majskrokar äter hon med glad aptit, liksom puréer, frukt och gröt. Men man måste vara på humör för det, säger Lia. Annars åker gröten ut över hela köket alternativt gnuggas in i ansiktet :)

Besök som förgyller

2012-11-05 13:39:03
Så glad jag är att min syster och tjejkompisarna fick till det och lyckades komma hit den här helgen. Det är ju så mycket som skall klaffa med ledigheter, pengar och annat när man skall iväg och resa ett gäng ihop, så det känns extra roligt att det blev av. När man bor utomlands så är det verkligen besök som dessa som förgyller tycker jag. Trots att man har det bra till vardags och trivs där man bor så är det ju så himla roligt att få visa upp och dela allt det där man gillar tillsammans med sina vänner. Här kommer ett bildregn från helgen som gick och jag vill redan nu passa på att varna hungriga läsare för eventuellt stötande bilder ;)


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Veckans matlista 45

2012-11-05 09:00:00

 
Back on track. Slut på besök, vardag igen och då blir det matlista :) Har varit mycket gottemat nu under ett par veckors tid så kanske är det dags för lite lättare fräsch mat? Insåg just att det bara är 8 veckor kvar på det här året. What?!? Det innebär att det snart är dags för jul, nyår och ledighet med svulstigheter så vi kanske skulle må bra av att äta lite nyttigare under några veckor nu. Kan ju börja med att stryka allt fikabröd kanske...
 
Måndag: Frikadellsoppa med rotgrönsaker
(Gör frikadeller på bland/nötfärs som jag kokar i kycklingbuljong tillsammans med skuret vitkål, morot och rotgrönsaker.)
 
Tisdag: Köttfärsomelett i ugn med grönsallad
 
 
Onsdag: Kycklingfilé med gräddig dragonsås och ungsrostade grönsaker recept på dragonsås finns här
 
 
Torsdag: Majonäs och dilltoppad ungsbakad lax med kokt potatis
 
 
Fredag: Pasta med tonfisk, chili, vitlök, olivolja och citron recept finns här

Att avsluta en lyxig egenhelg

2012-11-04 17:30:00
 
Stora segsöndagen känns som att den är inledd nu. Gästerna har åkt hem, det regnar galet mycket och vi pustar ut en smula efter en hektiskt men ack så rolig helg. Alltid trevligt med besök här och detta var verkligen inget undantag. Jag har haft massa superlyxig egentid med mina härliga tjejkompisar och Syster S samtidigt som Vasse har haft värdefull pappadottertid med Lia. Nu har jag samlat massa energi till att vara en positiv och energisk mamma igen. Så värdefullt det är att få lov att ta ett sånt här break ifrån sin mammaroll ibland. Klart att jag har sett Lia varje dag den här helgen ändå, men jag har trots allt känt mig otroligt avkopplad och vetat att Vasse haft full koll på henne. Såååå skönt har det varit. Imon kommer ett litet bildregn då kompisen Malin varit flitig fotograf helgen igenom, men nu skall jag fixa klart den indiska grytan som vi skall äta till middag. Hej så länge.
 
 
 
 

Som balsam för själen

2012-11-04 11:54:00
Den där vandringen i bergen som jag och tjejerna gjorde i fredags när solen sken är banne mig lite som balsam för själen. Jag kan inte se mig mätt på den vackra utsikten över det dramatiska landskapet där havet möter de gröna baskiska sluttningarna. Tjejerna höll med och tyckte att det var en kanonutflykt. Drygt två timmar tog det att gå 6,4 km från den lilla fiskebyn Pasaia tillbaka till San Sebastian på den led som är en del av pilgrimsvägen till Santiago de Compostela. Gå den om ni får möjlighet någon gång!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Shoppingdag

2012-11-03 17:00:53
Idag har vi vigt hela dagen åt shopping enligt önskemål från mina gäster. Det finns rätt många roliga affärer att handla i här tycker jag och det tyckte mina gäster med för efter lunchen så hade vi fortfarande många butiker kvar att titta i. Jag avvek dock och lämnade dem kvar på stan för att komm hem av avlösa Vasse med Lia en stund. Men det gjorde inget för jag hade redan shoppat tillräckligt tyckte jag. En söt blommig blus på halva priset från Blanco, en vit stickad tröja och en lång grå kofta från Pull and Bear fick jag fatt på. Mycket bra. När shoppingmarodörerna kommer hem igen skall vi mysa med lite vin innan kvällens inbokade middag på restaurang Ni Neu. Sista middagen tillsammans för den här gången blir det då, för imon far de hem igen.
 
 

Vi njuter som bara den

2012-11-03 08:35:31
 
 
Tjejhelgen rullar vidare och så här gött hade vi det efter att ha avverkat en tvåtimmars lång vandring i bergen igår. Det var perfekt väder att vandra i och utsikten är helt enkelt magnifik. Foton därifrån utlovas! Tjejorna var jättenöjda med utflykten och lagom tills vi kommit tillbaka till stan så tittade solen fram på allvar och riktigt brände på oss där vi slagit oss ner vid strandpromenaden. Lite lunch i magen och en kall öl satt som en smäck just då kan jag meddela. Kvällen igår spenderade vi med att först åka ett mycket rangligt turisttåg genom stan, haha, och sedan blev det turer bland pintxoshaken i gamla stan. Inte heller så dumt ;)
 
 
 
 

En bra start på helgen

2012-11-02 08:32:39
 
 
Bortsett från en riktigt regnig eftermiddag och kväll igår så kunde inte tjejhelgen börjat bättre. Vi skålade in helgen med ett glas cava och goda snacks hemma innan vi trotsade regnet och promenerade ner på stan. Där fikade vi på ett konditori som var väldigt mysigt och sedan gick vi en restaurang och provsmakade en väldigt massa pintxos. Maten fick tummen upp av hela gänget. Innan vi gick hem så stannade vi på en bar och drack Gin&Tonic, sedan var alla rätt klara med den dagen. Stackarna hade ju ända gått upp kl. 04 på morgonen.

 
 
 
 
 

I väntan på moster och två tanter

2012-11-01 07:46:50
 
 
Här sitter vi i köket och leker. Lia vaknade kl.06.30 idag efter att ha sovit sedan kl.19.30. Jätteduktigt har hon sovit  i sin säng och bara ätit sin nattflaska som vanligt. Nu verkar hon vara lika hypad som jag känner mig inför dagen. Jag menar vi har ju moster och två tanter på väg hit just i detta nu! Alla Lias mammas kompisar blev tanter i och med Lias nedkomst ;) Idag kommer Tant Kristin ifrån Köpenhamn och så Tant Malin ifrån Göteborg för en mysig tjejhelg tillsammans med min syster och oss då. Lias pappa skall ansvara för lilldockan medans mamma får mysa med sina goingar. Så skoj det skall bli att få hit dem, men skynda er hit nu!