I vår salong...

2012-04-30 18:02:36...kan man bli fin utan att lida pin om man är en liten tjej med vassa naglar. Igår fick vi filat till dem en smula så att hon kan sluta riva sig själv i ansiktet, eller någon av oss för den delen. De är ju rena vapnen annars de där sylvassa små naglarna! Lia protesterade inte det minsta när vi filade på. Hon verkade till och med njuta av stunden. Nästa gång är det dock mammas tur att bli nagelfin i vår salong. Ett par strykningar med ett glatt nagellack gör nog susen för nyblivnemamma-tröttheten :)

En framtida fysiker?

2012-04-30 15:30:00Är det måntro en framtida fysiker som vi satt till världen? Det verkar i alla fall så om vi skall tro budskapet på den söta rosa/vita bodyn som Vasses kollega kom med i present till Lia. Vi tycker den är så himla söt och nu väntar vi bara på att den lilla tösen skall växa i bodyn som är i strl 3-6mån. Ja, vi får väl se om hon tänker gå i sin fars fotspår när hon blir stor eller om hon hittar på något helt annat...

En vecka som mamma

2012-04-30 10:00:00Igår blev det lilla Pyret, numera känd som Lia, en vecka gammal. Herregud! Jag köper verkligen det här som alla säger att bebistiden går så fort. Därför tror jag inte heller att man kan få för många av dessa uppmaningar om att ta till vara på denna tid. Så det är målet för oss. Fånga dagen och allt det där...vi njuter något enormt av hennes närhet och existens varje dag. Det enda som smärtar oss är att våra familjer och vänner är så långt bort ifrån oss...och därför ännu inte fått träffa vår skatt. För visst är det så att man är så stolt att man nästan spricker och vill visa sin avkomma för precis hela världen? Titta här vad vi har åstadkommit! Ja, så ungefär. Första veckan med Lia hos oss och första veckan som mamma har i vart fall varit helt fantastisk. Overklig, sprudlande vacker, lite tröttsam men sammanfattningsvis helt fantastisk. Vi ser fram emot nästa vecka tillsammans med dig! ...och nästa...och nästa.

Bättre väder på ingång och pappaledighet

2012-04-29 18:49:28Visst kom vi ut en sväng ändå i eftermiddags och han precis med en runda på ca 40 min innan regnet föll igen. Detta regn alltså. Det känns som att våren verkligen kom av sig här under april, men på onsdag lovas det visst bättre väder igen. Sol och 21 grader låter inte helt fel tycker vi! Måtte nu maj komma med lite trevligare temperaturer ute.

Det är flera som undrat över Vasses pappaledighet i samband med förlossningen. Han har rätt att ta ut 13 dagars betald pappaledighet som bekostas av staten. Därmed så vi räknar med att ha honom här hemma hela denna veckan som kommer med. Sen skulle jag tro att han går tillbaka till jobbet på måndagen efter det...men vi får se. Som tur är så har han ett väldigt flexibelt jobb som innebär att han kan jobba hemifrån med sin forskning om han vill. Inget är alltså direkt hugget i sten. Vi tar det som det kommer och gör så som det känns bäst för oss.

Framöver blir det sedan jag som är hemma med Lia om dagarna, vilket är rätt så natuligt eftersom jag inte jobbar här i Spanien. För de som jobbar och får barn så är det annars 4 månaders föräldraledighet med 100% lön som erbjuds. Inte lika generöst som i Sverige med andra ord, men ändå klart mycket bättre än i många andra länder...

På väg ut

2012-04-29 13:29:16

Dags för lite friskt luft för den lilla familjen. Vi har gjort oss redo för en liten promenad runt floden. Men Lia har inte riktigt någon tjocktröja som passar henne. Som ni ser så badar hon lite smått i denna grå i storlek 50/56...lillfisen! Du får allt ta och växa till dig lite nu.


Ett litet sött paket

2012-04-29 09:40:00Redan dagen efter att vi kom hem från sjukhuset så damp det ner ett litet sött paket till Lia. Det var de nyblivna morföräldrarna tillsammans med mostern som skickat ner lite söta kläder och lyckönskande kort till lilldamen. Väldigt roligt och där fanns en hel massa fina plagg som Lia nog kommer att kunna ha senare i sommar. Här i San Sebastian har vi ju sommar lite längre än hemma i Sverige med, så jag tror absolut att klänningarna och de luftiga byxorna med mera, kommer att komma till stor användning. Tack så mycket igen för det söta lilla paketet!

Tack för lite återvunnen matfrihet!

2012-04-28 18:17:29Gårdagens middag blev en riktig jag-dregglar-nästan-så-gott-historia för en postgravid. Smörigt god Ibericoskinka tillsammans med Caprese gjord på buffelmozzarella. Halleluleja! Vilken smakexplosion som blev till ljuv harmoni i min mage :) Just Caprese har jag verkligen gått och suktat efter hela graviditeten. Alternativet att äta en med vanlig komjölksmozzarella kändes dock inte så lockande när man liksom cravar efter den äkta varan. Så jag har låtit bli. Ibericoskinka har jag faktiskt ätit en hel del under de senaste 9 månaderna, tack vare att den ju går att äta efter frysning, trots att man är gravid. Men friheten att kunna gå och köpa sig ett paket finaste skinka igår, sådär helt spontant och njuta den direkt i soffan...det är rätt svårslaget ändå! Det känns verkligen underbart att ha fått tillbaka lite matfrihet igen. Tack för det.

Lördagshäng

2012-04-28 13:15:00

 

Vi chillar på och tar det väldigt lugnt denna lördag. Skruttan har sovit bra i natt, i stötar om 2-3 timmar åt gången, så vi har kunnat vila rätt bra där emellan. Ändå är det inte så tokigt att ta sig en riktig slappisdag inne när regnet faller utanför. Våra trevliga vänner som varit i Australien i snart 3 veckor tänkte komma förbi på lite fika och bebisinspektion i eftermiddag. Det är väl ungefär vår inplanerade aktivitetsnivå det. Resten av dagen skall vi gosa i sängen, dricka kaffe och kanske titta på någon serie. Låter härligt tycker jag!


Första besöket

2012-04-28 08:45:21Lite besök har vi hunnit med de senaste dagarna här hemma också. Först ut var Vasses kollega Thomas som kom förbi en förmiddag innan han åkte till jobbet. Honom bjöd vi på frukost och lite bebisgos i köket. Det verkade uppskattas ;) Han hade med sig en riktigt cool liten body till Lia som jag måste visa en dag här. Vasse kan knappt vänta tills hon blir stor nog att ha den på sig, dock lär det nog dröja ett tag med denna lilla minitjej. Alla kläder i strl 50 är jättestora och måste vikas upp ett eller två varv i armar och ben. Sen är hon smal och kort med så kläderna verkligen hänger. Ja, ja snart passar de nog bättre :)Förra fredagens tapasmys

2012-04-27 17:03:32

 

 

Förra fredagen var vi bara två här hemma som hade fredagsmys tillsammans. Ikväll blir vi tre :) Tänk att få uppleva sitt allra första fredagsmys, va. Det måste ju bara vara något alldeles extra det. Lite härligt faktiskt att vi hade en sån skön tapaskväll på tu man hand förra veckan helt ovetandes om att förlossningen skulle sätta igång bara några timmar senare på natten...kanske var det något undermedvetet som fick mig att just den kvällen betämma mig för att ställa till med en stor tapaskväll. Vi gjorde oss till och testade lite nya recept till och med, så det tog sin tid att förbereda. Väldigt gott blev det i alla fall och jag är så glad för att vi fick den där speciella kvällen tillsammans, även fast jag tror att fredagsmysen framöver inte kommer att bli så tokiga dem heller.

 

 

 

 

 


Och så kom Lia...

2012-04-27 09:40:00Lördag den 21 april i veckan v.37+2 så bestämde sig vårt Pyre i magen för att det var dags att komma till oss. Kl. 04:40 på lördagsmorgonen så fick vi oss en riktig chock när plötsligt vattnet gick. Vafalls?!? Nu? Vi som hade planerat en lugn helg med långfrukost, monterade av spjälsäng, packning av BB-väska och bara allmänt mys tillsammans här hemma. "Jaha, men okej...då skall vi nog föda barn istället då", tänkte vi där vi låg i sängen och undrade som bäst vad vi skulle göra härnäst. Efter att ha pratat med förlossningen som bad oss att komma in snarast så tog vi oss en dusch, åt frukost och packade den där bb-väskan i ett något förvirrat tillstånd. Vi dividerade lite om vi skulle ta med babyskyddet då med en gång eller om vi skulle åka och hämta det senare. Det kunde ju trots allt vara så att vi fick åka hem igen innan det var dags på riktigt. Nåväl, babyskyddet fick åka med direkt ändå och kl.08:30 lämnade vi lägenheten med små fjärilar fladdrandes i magen.


Vi tog bussen till sjukhuset eftersom jag ännu inte hade några värkar och den tar tio minuter från dörr till dörr. Det gick hur fint som helst och Vasse passade på att föreviga mig med stora magen och tajta jackan på. Väl framme vid sjukhuset gick vi först in i fel entré och blev lite lätt förvirrade när vi inte hittade någon reception på förlossningsavdelningen. Efter att ha rätt ut det lilla missödet med hjälp av en trevlig läkare som tog oss till rätt entré, så blev vi inskrivna till slut och sedan visade tillbaka till förlossningsavdelningen igen där vi alltså varit 5 min tidigare. Lite komiskt, men men. Sedan blev jag uppkopplad med ctg för övervakning en stund.


 

 

Det konstaterades efter en stunds övervakning och en undersökning att det fanns lite svaga små värkar och att jag var 2 cm öppen. Vi fick därför ett rum och så började den långa väntan...12-24timmar ville läkarna ge det innan man annars skulle försöka att sätta igång förlossningsarbetet på konstgjort vis.

 

 

 

 

Vi höll modet uppe och väntade spänt i det lilla rummet där 2 andra par han vänta och lämna oss under dagens gång. Med lite yatzy, några tidningar, promenader i korridoren och diverse tilltugg så fick vi omkring 9 timmar att snigla fram mot kväll. Inga värkar så långt ögat kunde nå.

 

 

 

 

Klockan 18:00 på kvällen hade fortfarande inget hänt så då bestämdes att de skulle försöka sätta igång värkarna med dropp. Vi blev flyttade från det delade rummet in till ett väldigt mysigt privat rum med dämpad belysning. Jag fick en kanyl i handen (gud så oskönt!) och så började vi den långa resan mot natt, mot Lia.

 

 

 

 

Efter 4 timmar med värkstimulerande dropp hade värkarna börjat att ta rätt bra, men ändå hade det bara resulterat i en 3cm öppning. Efter att ha provat pilatesboll, avslappning och olika andningstekniker som var de smärtstillande alternativ som bjöds förrutom ryggmärgsbedövning så kände jag att nej, nu var det inte roligt längre. Vart var den där bedyrade lustgasen när man behöver den liksom? Attans att Spanien inte har det! Nåväl jag bestämde mig för att bedövningen i ryggen får det bli om vi skall orka hela vägen i hamn.

 

 

 

Bedövningen tog bra och blev en riktig befrielse som gjorde att jag nu kunde pusta ut lite. Två timmar senare med bedövningen så hade jag gått från 3cm till 8cm öppen. Vilket inte bara förbluffade oss utan även barnmorskorna som kom och gick allt som natten fortskred. Strax efter 02:30 på söndagen så kände jag mig redo att avsluta det här förlossningskapitlet och då rullades jag från det lilla mysiga rummet in i rummet bredvid där själva leveransen skulle ske. Krystningsarbetet tog på krafterna och drog ut på tiden så att vi aldrig trodde att lillskruttan skulle komma ut. Men så efter en dryg timmes verkligt kraftprov så kom hon ut med näsan i vädret och en barnmorska hängandes på min mage för att ge henne lite extra skjuts. Sprattlandes, kladdigt varm och lätt blå så skrek hon för fulla muggar när hon för första gången såg världens ljus. Tänk det blev en tjej ändå! Hon lurade er alla som trodde på en kille ;)

 

 

 

 

Jag och Vasse trodde dock på en tjej hela vägen fram till mål. Bara ett par timmar innan hon kom så gissade jag på en födelselängd på 48cm och en vikt på 2850 gram. Det skulle visa sig att jag bara hade gissat fel på 10 ynka gram. 2860 gram vägde hon, var 48 cm lång och såklart helt ljuvlig! 24 timmar efter att vattnet gått och 10 timmar efter igångsättning så hade vi vår fina tjej hos oss.

 

 

 

 

Hon fattade direkt galoppen med hur man skulle få sig en bit mat här världen och tog för sig för glatta livet när hon lagts bredvid mig i en nybäddad säng. Barnmorskorna förevigade ögonblicket med bilden längst upp i detta inlägg och för första gången var nu vår familj samlad. Alla tyckte de att det var mycket märkligt att vi inte vetat om det var en tjej eller kille vi väntat på...och lika märkligt att vi nu, så här ett par minuter efter förlossningen inte heller visste vad hon skulle heta.

 

 

 

Först på måndagen, 1,5 dygn efter att hon anlänt, så visste vi med säkerhet att det var en liten Lia som kommit till oss. Så liten. Så skör. Så vacker. Så perfekt. Dig skall vi älska.


Besiktigad och klar

2012-04-26 16:53:09


I eftermiddags var vi hos farbror doktorn och fick en okejstämpel i rumpan på Lia. Hon hade gått upp 80 gram sedan vi lämnade sjukhuset, där hon efter två dygn hade tappat 160 gram från sin födelsevikt. Matchvikt just nu alltså 2780 gram tung ;) Doktorn sa att de kommer att hålla extra noga koll på hennes vikt framöver eftersom hon vägde under 3000 gram när hon föddes. Så på måndag knatar vi dit igen för invägning. Hennes mamma passade också på att väga sig när hon var där, dock inte på samma våg =D, och blev förbluffad över att 7kg redan försvunnit! Heja mig och Lia.

Vår lilla ängel skötte sig exemplariskt och körde en hel kiss- och bajsuppvisning på dokorns brits så att vi hade fullt upp med att torka. Doktorn sa att hon skulle få D-vitamin, så nu vet vi att de ger det till barnen även här i Spanien,  i alla fall i norra Spanien. Jag frågade om det samma gällde för södra Spanien och doktorn trodde att de gav D-vitamin till barnen även där. Lite kuriosa sådär bara.

Nu har vi ätit tonfiskbaguette och pappa Vasse har åkt till jobbet en sväng för att hämta lite papper...och Lia hon bara sover hon. Doktorn sa att hon verkligen är en lugn liten tjej, så nu fick vi det bekräftat med. Vi har ju fullt upp med att väcka henne här emellanåt så att hon faktiskt får ätit med. Hur skall man annars kunna växa upp till en ståtlig Señorita? :)

Premiärtur

2012-04-26 08:53:16

När aftonen inföll sig igår så gick vi på premiärtur med vagnen. Ett stycke sovande bebis packades ner, mössa på och så åkte vi hissen ner. Där blev Lia beundrad av vår trevliga vaktmästare och så fick vi nyckeln till den lilla handikappshissen i entren. Den kan ju vara käck att ha om man är själv med vagnen eftersom vi har tre små trappor upp till den stora hissen.

Och hur gick turen då? Strålande! Lia verkar ge vagnen tummen upp för hon sa inte ett knyst på hela tiden. Vi fick testat varukorgen i mataffären och den är kanon. Stor och rymlig! Vad roligt det var att rulla barnvagn förresten :) I eftermiddag skall vi gå till doktorn och väga Lia så då blir det en tur till. Vi rullar på! 

 


Lia eller kanske Lina?

2012-04-25 14:42:41

Nja, vi tycker nog att hon skall heta Lia ändå, fast tidningen kallar henne visst för Lina. Igår var hon med i el Diario Vasco (morgontidningen här) bland rubriken nyfödda, dock under en för oss okänd pseudonym som det verkar. Hehe. I måndags kom det en dam till sjukhuset och frågade vad flickebarnet skulle heta. När vi talat om det (vi sa Lia såklart!) så sa hon: "Okej, då står hon med i tidningen imorgon då". "Jaha", sa vi lite paffa. Vilken service liksom! Synd att det inte blev riktigt rätt bara ;)


Första natten hemma

2012-04-25 09:45:51

 

Godmorgon hälsar den här lilla dockan denna regniga och gråa morgon. Fast inne hos oss skiner solen ;) Natten har varit lite besvärlig med en Lia som nog inte riktigt kände igen sig vart hon var någonstans och så en mage som spelade henne ett spratt. Till slut så kom hon till ro dock och har sovit ganska så bra ändå i sin liggkorg till vagnen, som fått agera vagga så länge. Den stora spjälsängen känns nog lite läskig om natten, men går bra att snusa i på dagen i alla fall :). Den gosiga filten som mormor stickat har redan blivit en favorit och den har hon sovit med i natt. Gosingen! Bilden ovan är tagen på sjukhuset där hon sov i en vagga monterad på väggen, den trivdes hon ypperligt i minsann. Tänk vad liten man kan vara.


Låt oss presentera

2012-04-24 17:18:11

Lia Jonna Chis! 2,8kg kärlek har nu fått komma med oss hem från sjukhuset. Lilla Lia har redan tagit oss med storm och vi är så stolta föräldrar till denna blonda(!) skönhet. Livet är underbart, nu skall här drickas lyxkaffe och firas med bakelse :)


Uppdatering från sjukhuset

2012-04-22 10:42:52

Hej, Pernilla och Vasse hälsar att de tidigt imorse fick en liten flicka. Hon vägde 2860 gram och var 48 cm lång. Alla mår bra fast de är lite trötta. Pernilla och Vasse har ingen tillgång till internet, men kommer att uppdatera så fort de får tillfälle. Vasse hälsar att den lilla flickan har stora (fotbolls) fötter.

/ Lillasyster (och nybliven moster) Sandra


Här händer det grejer!

2012-04-21 14:50:02Det verkar som att Pyret har bestämt sig för att titta ut lite tidigare än vi tänkt oss :) Kanske fick den nys om gissningstävlingen som jag lade upp här på bloggen i torsdags och tänkte att den minsann ville ha ett finger med i spelet. Vi har varit på sjukhuset sedan 08:30 i morse efter att vatten plötsligt gick kl.05.00. Vid elvatiden var jag öppen 2 cm, så nu ligger vi här på ett rum och väntar på att värkarna skall ta fart. Vi får väl se hur det går, misstänker att det kommer att ta sin tid det här...men vi är glada, förväntansfulla och försöker hålla humöret uppe! Om inget händer inom 24timmar så kommer de att försöka att sätta igång förlossningen. Så verkar planen se ut, undertiden får vi hålla till godo med mintrgröna väggar, godisautomater och kanske en yatzy?

Helg när den är som bäst

2012-04-20 21:21:16

Oj, vad mätt man kan va på en fredagskväll då! Vi fixade tapas här hemma och provade faktiskt lite nytt och spännande med. Det resulterade i ett digert tapasbord för två, som nu lär bli lunch imorgon med...ni skall få se lite bilder på maten imorgon :) Nu skall vi avsluta Manchegoosten och så blir det filmtajm. Helg när den är som bäst helt enkelt!


Baskiska kullar ur ett tågfönster

2012-04-20 14:30:00


Igår fick jag se de vackra, gröna baskiska kullarna svischa förbi utanför ett tågfönster. De är alltid lika förtrollande dem där kullarna och så påminner de mig om varför norra Spanien är så vackert. Något får man alltså tillbaka för allt regn som faller här ;) Tåget tog jag för att hälsa på min svenske kompis som bor med sin familj lite utanför San Sebastian. Det blev kaffe och choklad hemma hos dem och så lekte vi med hennes dotters lilla bondgård. Ni förstår, det var en liten gris där på bondgården som fyllde 3år, så vi hade fullt upp med att baka en låtsastårta och så vidare. Mysigt. På väg hem med tåget bestämde jag att jag snart skall besöka det 35 000kvm stora köpcentret som ligger precis där de bor. Kanske drar jag med Vasse dit nästa helg...

Cappuccinokärlek

2012-04-20 09:33:08

 

Veckans sista dag är här och vi har startat igång den med en frukost tillsammans. Lite cappuccinokärlek på morgonkvisten är aldrig fel! Mannen lämnade lägenheten på riktigt bra humör, vilket inte alltid hör till vanligheterna när man lever med en riktig kvällsmänniska...hehe. Hans pigga, glada fredagshumör har nog smittat av sig i alla fall, för nu har jag en härlig känsla i kroppen inför denna fredag. Detta till trots att här skall städas badrum och dammas av i lägenheten, men sedan blir det seriöst fredagsmysande. Tänk vad lite cappuccinokärlek kan göra för en fredagsmorgon.


Jamen vad tusan

2012-04-19 15:53:09Vi kör väl en gissningstävling ändå då. Idag räknas Pyret som egentligen färdigbakad, v.37+0, och vi har tre veckor kvar tills vårt beräknade födelsedatum. Jag hade nog tänkt skippa det här med gissningstävling kring födslen, men så har det helt spontant börjat att ramla in lite gissningar ändå...så vad tusan, vi kör väl då!

Dessutom kan det ju vara roligt att ha något att roa sig med (stryka gissningar) om nu den lille krabaten inte vill titta ut i tid och dagarna går här hemma. Den som vill vara med och gissa fyller sådeles i datum för födsel, pojke eller ficka, och om man vill läng samt vikt i kommentarsfältet nedan. Sedan sammanställer jag det till en lista och så kan vi se sedan vem som kom närmst. Hoho, vad spännande!

Ledtrådar till era gissningar skulle kunna vara att vi har beräknad födsel till den 10 maj. Vid senaste ultraljudet i vecka 35+5 så beräknades Pyret då väga ungefär 2500gram. Magen ser enligt de allra flesta ut som en killmage, hyn under graviditeten har varit rätt kass från start, jag har stundom varit sugen på både surt och sött, illamående har utblivit, ringtestet visade på en tjej, slemproppen har börjat att lossna lite och jag har numera en hormonrand som går hela vägen över naveln. Nä, nu blev det väl nästan för lätt va? ;)

Tillbaka i gamla vanor

2012-04-19 10:40:57Nu är det apelsiner som gäller igen. Handskalade och kylskåpskalla skall de som vanligt vara dessutom. Jag åt otroligt mycket citrusfrukt i början och mitten av graviditeten, men sedan kom jag av mig lite och började sukta efter sött igen. Nu verkar dock surt och citrus vara tillbaka med besked. Så fort jag ätit en apelsin så laddar jag upp kylen med en ny, så att det alltid skall finnas en kall och saftig en på tur! Apelsinerna här är helt fantastiskt goda just nu med, så jag skulle nog kunna klämma ett helt nät själv om det krisade. Gottigotti nam nam.

Recension av elf-beställningen

2012-04-18 17:50:00Som utlovat kommer här en recension av beställningen från elf cosmetics. Det har hunnit gå drygt två veckor sedan min påskpresent till mig själv damp ner på posten och jag har nu hunnit att prova allting. Mitt generella utlåtande är att jag är mycket nöjd!

Nagellacken, som jag ju beställde i tre olika färger, är verkligen kanon tycker jag. De täcker fint redan vid första lagret faktiskt och håller absolut ett par dagar utan att de börjar skavas av eller att det blir märken. Med tanke på att lacken kostade 1,50 euro styck, så kan de inte betraktas som annat än riktiga kap! Det kanske skall tilläggas dock att jag normaltsätt inte har för vana att köpa och använda lyxnagellack för sådär 200kr stycket, så jag jämför alltså främst med andra billiga nagellack som jag testat. Med den utgångspunkten så är dessa lack lätt de bästa jag provat!

Även concealern (fast sådan i stick) samt den mineralfoundation som jag köpte är jag väldigt nöjd med. Jag har använt i.d bare minerals foundation det senaste året, men den här foundationen från elf tycker jag är minst lika bra, än så länge. Jag får återkomma om jag skulle ändra uppfattning efter en längre tids användning dock. Concealern tycker jag täcker jättefint och den kommer nog att komma flitigt till användning med en pigg liten bebis i huset snart...

Det enda ur min beställning som jag inte var så värst imponerad av var mascaran. Jag valde en kombinerad volume/lenghtener mascara, mest för att jag var nyfiken och för att den kostade 3,50 euro(!). Men nja...det var ingen mascara som ens kom lite i närheten av min favorit Telescopic från L'Oreal. Borsten på mascaran från elf var mycket klumpigare än jag trott (jag gillar de tunna borstarna) och själva mascaran kändes torr, nästan som om den var på väg att ta slut redan innan första appliceringen. Så mascaran kan ni gott skippa om ni skall göra en beställning. Och det skall ni väl? Det här var ju bra grejer till en billig peng. Det är alltså bara å köp! ;)

Den svenska beställningssidan hittar ni förresten här.

Strykt och klart

2012-04-18 14:13:53

 

Jag tycker det är fasligt tråkigt att stryka jag, men söta små bebiskläder går väl an ;) Efter att jag kom hem ifrån förmiddagsfikan på Vasses jobb, som för övrigt var himla trevlig, så satte jag tänderna i strykhögen som legat sedan helgen. Sjungandes på alla visor och sånger som jag för tillfället kunde komma på, så vart det ändå relativt snabbt avklarat. Nu har Pyret alla sina kläder färdigtvättade och vikta i garderoben. Skönt! Nu skall här ätas Ekströms hallonkräm och smörgås till lunch. Just de där pulverkrämerna som man blandar själv med vatten måste jag alltid köpa med mig något paket av ner hit, när jag är hemma i Sverige. Kräm med kall mjölk på är ju nästan barnsligt gott faktiskt!


Ett kakrecept till frukost

2012-04-18 09:30:00Godmorgon. Onsdag idag. Vi har kommit halvvägs genom veckan och jag har redan hunnit att lämna lite prover på vårdcentralen i morse jag. Idag har jag annars planerat att socialisera en stund med Vasses kollegor på jobbet. Jag har inte varit där och visat upp mig med kulan på ett bra tag nu, så det är väl dags kanske. Framförallt sekreterarna, bestående av nästan uteslutande pratglada spanska kvinnor i 40-50års åldern som Vasse delade kontorsbyggnad med innan, är väldigt intresserade av hur det är med mig och magen. Ja, så det är väl bäst att vi åker dit på lite uppvisning och fika då innan magen försvinner...fast sedan vill de nog gulla med bebisen istället kan man ju misstänka ;)

Jag har i alla fall bakat en kaka att ta med till kontoret och eftersom den är så himla god och dessutom enkel att göra så får ni receptet här.


Prästen i Bovallstrands kaka


3 ägg
3 dl socker
3dl vetemjöl
125gram smör
1 dl mjölk
1 dl kokande vatten
4 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Smöra och bröa en springform och sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda bakpulvret i mjölet och tillsätt blandningen i äggsmeten tillsammans med det kokande vattnet. Rör smeten luftig och häll sedan ner i formen. Låt stå i mellersta delen av ungen i ca 30 min.

Under tiden gör du krämen som skall ligga i kakan sedan. Smält smöret i en kastrull tillsammans med mjölken och låt blandningen koka lätt under 2 minuter. Häll sedan ner vaniljsockret, blanda och låt stå medans kakan bakas färdigt.

När kakan är klar i ugnen tar du ut den och lossar kanterna på formen. Låt den nu svalna ordentligt innan du skär kakan itu på tvären och sedan häller krämen över botten på kakan. Sätt på "locket" igen och voilà, kakan är klar! Godast är den efter ett par timmar i kyl, eller ja rent av dagen efter faktiskt när den fått sätta sig lite.

Kakan i sig ser kanske lite tråkig ut, men den är sååå god och brukar alltid ta slut snabbt när den bjuds! Den händige bakglade kan dock säkert toppa kakan med någon smarrig frosting eller något om man nu vill göra den lite vackrare för ögat.

Kolhydratsladdar med Tortilla

2012-04-17 18:00:00

 

I söndags när vi inte visste riktigt vad vi skulle äta till lunch så fixade bästa mannen till en stor och fin potatistortilla. Jag har inte riktigt tålamodet att laga tortilla på ordentligt vis, där man bryter potatisen i mindre bitar och sedan friterar den i olja för sig, innan man gör själv omeletten i pannan. Det hade dock Vasse i söndags och resultatet lät inte vänta på sig. Tortillan blev verkligen jättegod! Själv brukar jag fuska och göra denna potatisomelett på färdigkokt potatis jag. Kanske inte fullt lika gott, men snabbt går det ;)

 

Igår när vi kom hem från invigningsminglet och vi bara ville äta något litet så var det perfekt att kunna skära sig en bit direkt från kylen och värma på lite snabbt. Jag toppade sedan min bit med crème fraiche och lök, mest för att det nog är världens godaste tillbehör...till typ allt. Idag tog jag mig en bit av samma tortilla i kylen som fick agera sen lunch och det smakade minst lika gott. Mm, jag tror minsann att kolhydratsuppladdningen har börjat!

 


Ge henne ett pris, vetja!

2012-04-17 14:51:39

 

Dagens mammautbildning bjöd på liveshow i ammande, diskussion kring solkskydd för de små, instruktioner för hur man rengör navelstumpen och mycket, mycket mer. Ja, ni hör ju vad berikad med kunskap jag blir i samband med dessa möten :) Jag vet att jag har tjatat om detta förrut, men vår barnmorska som håller dessa möten, är nog banne mig den mest pedagogiska människa jag någonsin stött på. Hon är så genial i sitt agerande med tydliga instruktioner, humoristisk, empatisk och så verkar hon vara mycket för sunt förnuft och väldigt lite för moraliska pekpinnar. Hon borde verkligen få ett pris eller något.

 

Liveshowen i ammande bestod av uppvisning från den mamma som lämnade gruppen för 3 veckor sedan när hennes lilla tjej kom några veckor för tidigt. Idag var denna mamma alltså med på mötet för att hälsa på och för att agera exempel när vår barnmorska instruerade korrekta positioner och diverse andra tips gällande amning. Kan det bli mer tydligt än så med ett livslevande exempel i salen? Nej, jag tror inte det. Nu är det två gånger kvar av dessa möten och jag ser fram emot fortsättningen!


Kulinariskt mingel med goodies

2012-04-17 09:20:33

 

Vi lämnade gårdagskvällens invigningsmingel med lite fina goodies och fulla magar. Det var extremt trångt inne i studion, men verkligen jättekul att dem lyckats att få dit så mycket folk! Cavan och Txakolin (lokalt vitt vin) flödade, stämningen var god och den ena godsaken efter den andra kom runt på fat. Det var alltså bara att mumsa på, mingla runt och socialisera bland bar- och butiksägare, studioägarens vänner mfl. Min förra chef höll ett underhållande öppningstal, på spanska! (han är engelsman), och vi fick bland annat se hur man elegant skär lufttorkadskinka för hand. Mannen var lycklig över att ha charmat till sig en burk, tydligen mycket extraordinär paté, av en tjej som hade med sig produkter från en delikatessbutik i Biarritz. Vet inte om han var mest nöjd över sin framgångsrika charmoffensiv eller burken som han fick....;)

 

Det vart en mycket trevlig kväll som vi verkligen är glada att vi gick på. Jag lyckades till och med chocka en gammal kollega som inte visste att vi väntade barn med min mage som plötsligt stack fram under jackan. Detta var efter att vi stått och pratat i nästan 10 minuter varpå jag själv påpekar att jag är gravid och hon tittar ner på min mage och fullkomligt tappar hakan. Haha, hon hade inte märkt någonting. Jo, jo jag är gravid i nionde månaden. Jag lovar ;)


Nu drar vi på invigningsmingel

2012-04-16 18:59:38

Då var jag och kulan redo för lite mingel. Invigningsmingel av studion på mitt gamla jobb för att vara mer exakt. Det har utlovats coctails,så vi får väl se om det finns nåt alkoholfritt alternativ...hur som helst så skall det bli kul att se några bekanta ansikten. Dags att dra ner mot staden. Hasta luego!Hos läkaren mitt i v.37

2012-04-16 13:40:00

 

Idag har jag varit hos farbror doktorn igen. Eller ja, igen och igen, så där värst ofta tycker jag inte att jag är där ändå. Det verkar som att läkarbesöken hemma i Sverige sker mycket tätare så här på sluttampen, än här nere i Spanien faktiskt. Men det kanske också beror på att allt har sett så genom bra ut för mig under hela graviditeten, så de kanske tycker att jag inte behöver gå så tätt? Vad vet jag. Jag har ju min föräldrakurs med barnmorskan en gång i veckan med och där tror jag att tanken är att man skall prata med henne också i fall det är något specielt man undrar över. Och så kan man ju såklart ringa själv och boka sig en extra läkartid om något problematiskt skulle dyka upp.

 

Allt såg i alla fall bra ut idag (känns som att jag alltid skriver så, men det är ju bra!). Blodtrycket var det samma som det varit i princip hela tiden (125/75) och bebisen rörde sig så fint på skärmen. Nu har jag gått upp ungefär 10kg sedan starten och magen mätte ca 34 cm. Jag har inte fokuserat så mycket på dessa värden varken här på bloggen eller för mig själv under tiden som gått. Det känns liksom inte så viktigt, huvudsaken är ju att bebis mår bra. Men kanske någon är nyfiken? ;)

 

På torsdag har vi gått 37 hela veckor och går in i v.38, men doktorn påpekade redan idag att om Pyret skulle födas nu så räknas den inte längre som prematur. Alltid något, inte sant? Slemproppen har redan börjat lossna lite och även om det inte behöver betyda något, så kan det ändå innebära att Pyret är här när som helst från och med nu. Så spännande! Bortsett från att jag skall lämna nya blodprover m.m för analys på onsdagmorgon så är nästa inbokade läkarbesök inte förrän den 8 maj igen. Alltså två dagar innan Pyret är beräknad. Det skall bli spännande att se om det besöket blir av eller ej...


Utvilad och veckans planer

2012-04-16 09:15:00

Då var det måndag igen och vi har påbörjat veckan med en stadig frukost. Helgen har varit så himla behaglig och det känns verkligen som att vi har fåttt laddat batterierna ordentligt. Inför vadå kan man ju fråga sig? Tja, mest inför livet och vardagen i stort skulle jag tro, men också inför en stundande förlossning och ett bebisliv som sakta smyger sig på. Det mesta kretsar såklart runt denna stora händelse just nu, som säkerligen också märks här på bloggen, men vi försöker ändå att ta det hela med ro. Jag har ännu inte fått nog av att vara gravid (mycket tack vare min krämpfrihet), så skulle bebisen bestämma sig för att stanna 2 veckor över tiden så känns det rätt okej. Vi tar en dag i taget och ser vad som händer.

 

Veckans planer består bland annat av läkarbesök idag, invigningsmingel av showroomet på det företag där jag jobbade innan, fika med Vasses kollegor på jobbet, kompishäng och så skall jag nog ta tåget till min svenska vän som bor lite utanför San Sebastian en dag med. Det låter väl som en bra vecka det? Bra, då kör vi på det.

 

 

 

Det känns skönt att ha fått in lite grönt i köket sedan förra veckan med. Just nu har vi färsk basilika och mynta i kruka på köksbordet som det bara är att plocka av. Dessutom luktar de ju så gott!


Helgens filmer

2012-04-15 18:23:06


I helgen har vi myst som bara den och sett på film med fårskinnstofflorna på. Två stycken filmer har vi avverkat och det kan hända att det blir en tredje redan ikväll. Vi är riktiga serienördar annars som gillar att plöja serier framför att kolla på film, men ibland är det inte dumt med en rulle heller.

Helgens favorit i filmväg så långt är helt klart "Huvudjägarna", en norsk film baserad på en bok av författaren Jo Nesbö. Den hade både spänning á la deckarstil och humor i en härlig kombination tyckte jag. Klart sevärd.

Däremot kan jag starkt avråda er från att se filmen "Take Shelter", en amerikansk drama/thriller som dock inte alls var spännande. Den var bara tragisk och stundtals löjlig faktiskt...för att inte tala om hur kasst slutet var. Nej, den filmen var nog baske mig det sämsta jag sett på länge! Knepigt nog verkar den ha fått bra recensioner och bra omdömen på bland annat imdb.com. Märkligt. Jag skulle då aldrig se den igen i all fall.

Så då fick ni lite filmtips så här på söndagskvällen med ;) Varsågoda.

Bebisboande och en månad till min födelsedag

2012-04-15 14:45:00


Söndag och 15 april idag. Regnet faller som bara den och jag undrar vart den fina vårsolen tog vägen? Idag har vi 25 dagar kvar till beräknad bebis och det är dessutom exakt en månad kvar till min födelsedag. Den 15 maj fyller jag nämligen 26år så det skall bli himla spännande att se om man hinner bli mamma först eller inte...

Nu skall vi fixa med lunch här hemma och så skall jag stryka bebiskläderna som hängt på tork över natten. Senare i eftermiddag kanske vi skruvar ihop spjälsängen. I natt har vi haft sängen full av Pyrets filtar för att de skall mjukna lite och lukta som oss sedan. Haha, oj vad det bebisboas här hemma nu. Gud så härligt!

Tvättat till en mini

2012-04-15 10:10:00


Ett av lördagens nöjen blev att köra första omgången tvätt med de kläder Pyret skall ha på sig sedan. Allt som var ljust åkte ner i en maskin tvätt med oparfymerat tvättmedel. Sedan fylldes nästan två långa tvättlinor, som löper utanför köksfönstret, med dessa söta kläder i storlek mini :) Tänk att det snart är någon som skall använda dessa kläder med. Någon som vi ännu inte vet vem det är, men vi vet i alla fall ungefär hur stor...ehm, jag menar ungefär hur liten denna någon är. Det var nämligen bara att sticka ut huvudet ur köksfönstret igår så blev det alldeles tydligt.

Middag i sängen efter en lat dag

2012-04-14 21:39:55

Dagen har blivit sena kvällen och vi har haft det himla lugnt och skönt. Regnet upphörde en stund på eftermiddagen så att vi kunde ta en promenad runt floden. Luften var frisk och krispig, lördagen kändes alldeles lagom. Ibland är det bara skönt att vara tillsammans utan att göra så mycket. Nu blir det lite kvällssnacks alt. sen middag i form av rumänska äggmackor i sängen. Dem är bara för goda toppade med creme fraiche och gräslök! Och så tar vi en film på det :)


Tonfiskpasta

2012-04-14 14:38:43

 

I veckan lagade jag en av mannens absoluta favoritpastor till middag, som han varit himla sugen på ett bra tag nu. Snäll hemmafru jag är va? ;) Pastan är en kryddstark tonfiskhistoria med få ingredienser som inte kräver många minuters ansträngning. Vi bjöds på denna pasta hemma hos några vänner utanför Lund för ett par år sedan och sedan dess har den förekommit i vår middagsrepetoar. Här kommer receptet om ni vill prova själva :)

 


Tonfiskpasta ca 4 port

  • 300gram god tonfisk på burk
  • Kokt spaghetti för 4 pers
  • 2 dl grovriven parmesanost
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 hackad röd chilifrukt
  • Rivet citronskal från 1 citron
  • Saften från en halv citron
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • ca 1,5dl olivolja
  • Salt & peppar

 

Gör såsen under tiden du kokar pastan. Börja med att finhacka vitlöken och chilipepparn och fräs runt i en skvätt olivolja i en kastrull. Tag sedan kastrullen från plattan. Låt tonfisken rinna av lite innan du häller ner även den i kastrullen. Riv ner skalet från citronen och pressa sedan i citronsaften. Hacka bladpersiljan och vänd ner både den och den rivna parmesanen i såsen. Nu saknas bara salt, peppar och olivoljan. Ner med allt det i kastrullen med och häll sedan såsen över den nykokta pastan. Blanda väl och smaka av. Behövs det mer olivolja? Mer peppar? Ja, man får gå lite på känn helt enkelt. Och glöm inte det viktigaste. Se till att pastan inte blir överkokt! Smaklig spis :)


Gråskala

2012-04-14 10:00:00


Regn var det här. Ja, denna helgen ser inte så rolig ut rent vädermässigt här i San Sebastian. Det skall bli en fasligt massa regn och himlen är besynnerligt grå. Nåväl. Med 26 dagar kvar till beräknad bebis så behöver man faktiskt inte ta sig för så där väldans mycket heller, och då gör vädret det samma. Det är ju inte så dumt ändå att lalla runt i mjukiskläder, äta lite för gott, läsa tidningen, dricka kaffe, bebisboa och lyssna på regnet.

Förrutom himlen utanför så går även mycket av Pyrets kläder, som väntar på att bli tvättade, i gråskala. Eftersom vi inte vet om det blir en tjej eller kille så har vi köpt en hel del grått, vitt och beiget till att börja med. Kläder i dessa neutrala färger är i och för sig rätt snyggt tycker jag, för sedan finns det ju så mycket annat som man kan sätta färg på. Nej, nu blir det åter till helgmyset här hemma.

För kolaälskaren

2012-04-13 19:05:00


Just nu kan jag inte få nog av den här chokladen som jag handlade hem i veckan. Har ni testat den? Jag äter ju sällan choklad faktiskt, men så när jag var och handlade häromdagen så fick jag ett infall att det vore gott med en bit choklad till kaffet. Svag för kola i alla dess former som jag är så valde jag en mjölkchoklad med caramelfyllning. Jisses vad god den är! Perfekt mjölkchokladsmak och stora generösa bitar fyllda med lagom söt kola. En riktig vinnare till eftermiddagsfikat eller som något sött efter maten. Men ta det försiktigt, för man blir lätt beroende...

Middagsförberedelser

2012-04-13 14:05:00

 

I förmiddags började jag förbereda kvällens middag genom att lägga köttet i marinad och göra en skål tzatziki som nu skall få stå och dra sig fram till kvällen. Jag gillar mat som man kan förbereda i omgångar under dagen och sedan bara ta fram till kvällen och sätta den sista touchen på. Morgonen är dessutom min bästa tid på dagen när det gäller att laga mat så då marinerar jag gärna, fixar med såser eller slänger ihop en kaka.

 

Ikväll skall vi gotta oss med souvlaki i hemmagjorda tortillabröd. Ett recept som kommer härifrån och som vi testat innan. Det är sjukt gott, speciellt om man förbereder köttet, paprikasalladen och tzatzikin i förväg så att alla smakerna riktigt hinner sätta sig. Mm. Denna gången skippade vi dock fläskfilén och valde kycklingfilé istället, men det kommer nog inte att smaka fy skam det heller. Dessutom finns det gott om grillad paprika att köpa här, så då slipper man böket med att ungsgrilla sin egen, vilket eliminerar en rätt stor del av jobbet med denna rätt annars. Till wrapsen kan jag tänka mig en film eller två lagom till myskvällen med fina mannen. Härligt att fredagen är här!


En tripp utomlands

2012-04-13 09:30:00


Gårdagen innebar en tur utomlands för min del. Ja, alltså nu bor jag ju redan utomlands eftersom jag bor i Spanien och inte i Sverige, men igår besökte jag Frankrike. Det tar bara 20 minuter med bil att köra från San Sebastian över den franska gränsen, men lustigt nog är vi inte där särskilt ofta. Vilket kanske i och för sig beror på att vi: 1. Inte har någon bil och 2. Inte pratar franska. Men igår hade jag turen att få åka med Malen och Juliette dit i deras lilla bil och Malen pratar dessutom franska ;) Mycket behändigt.

Från början hade vi tänkt oss en dag i Hendaye och St Juan de Luz, kanske strosa lite längs havet och sedan äta lunch på någon trevlig restaurang. De planerna stoppades dock rätt omgående av ett mycket kraftigt och ihållande regn. Så istället blev det kinamat och shopping i ett stort köpcenter i närheten av Bayonne. Inte heller helt fel sätt att spendera en onsdagseftermiddag på.

I köpcentret fanns en fasligt massa söta barnbutiker som jag lätt hade kunnat shoppa loss i och dessutom en jääättestor mataffär som hade tagit mig timmar att gå igenom helt och hållet. Där fanns bröd att dö för och ett större ostutbud än jag någonsin skådat i en matbutik. Fransmännen kan det där med ost och bröd. Konstaterat. Efter nästan en heldag i Frankrike så rullade vi hemåt mot Spanien igen. Jag fick mig ett par nya solbrillor, Pyret fick en solhatt och lite annat smått och så fick jag köpt crème fraiche, krämig yoghurt och lite andra franska delikatesser. En kanontrevlig tripp! Det kan nog bli fler såna här utflykter till Frankrike tror jag :)

Gissa vart jag varit? :)

2012-04-12 17:15:02

Nu är jag hemma igen efter en rolig dagsutflykt. Med tanke på de här godingarna som jag köpte med mig hem därifrån så kanske ni kan gissa vart jag varit hela dan? :) Nu skall jag i alla fall njuta en sådan tillsammans med en kopp te och sträcka ut ett par trötta shoppingben i soffan.


Snoozers

2012-04-12 09:54:20

Här snoozades det visst i 1,5 timme i morse...oops! Vi hade ställt klockan på 07:30, men vi vaknade först klockan 09:00. Lite sovmorgon på en torsdag alltså ;) Nu har vi ätit havregrynsgröt till frukost och försökt starta mim gamla dator i 30 min. Den lever verkligen sitt egna lilla liv den. Om en timme blir jag upphämtad med bil av Malen och lilltjejen för idag skall vi tre på en liten utflykt. Jodå, så att så är det.


En nypa luft är aldrig fel

2012-04-11 17:42:06

Som vanligt fram mot eftermiddagen så började jag känna mig rätt seg där hemma. Men istället för en tupplur på soffan så blev det en tur ut i friska luften. Jag hade något tillfälligt värmeslag tror jag som gjorde att jag kände att jag bara måste ha luft, nu! Ute skiner solen lite försiktigt och trots att jag är lite grusig i ögonen så känns det förbannat bra med conversen på. Tänk vad en nypa luft kan göra ibland.


En användbar påskpresent

2012-04-11 11:01:11


Våra vänner som var här och hälsade på i helgen hade med sig en hel kasse begagnade bebiskläder i påskpresent till oss. Verkligen en kanonbra present så här i väntans tider! Det är en kompis till dem vars sons kläder vi nu fått ärva. Påsen innehöll ett 20-tal plagg med en massa fint och användbart. Vi blev jätteglada och väldigt överraskade. Dessutom är det perfekt att kläderna är i lite större storlekar, från stl. 62 och uppåt, vilket vi ännu inte handlat på oss så mycket av. Nu har Pyret lite att växa i ;) Tack än en gång kära vänner för den fina påskpresenten!

Pyret kanske blir en mönsterbebis

2012-04-10 21:03:57Igår var vi på ultraljud igen. Vi hade tid klockan 16:30 på vårdcentralen där vi gjort alla ultraljuden (alltså inte vår vanliga vårdcentral), men som vanligt fick vi inte komma in på rummet förrän en timme senare. Det är många som blir kallade på samma tid och sedan får man i turordning sitta och vänta på att bli uppropad. Nu var ju detta mest troligt sista gången vi behöver gå dit i alla fall så vi tog förseningen med ro.

En mycket trevlig sköterska kontrollerade noga Pyrets alla kroppsdelar på skärmen, mätte och förklarade för oss vad vi såg. Det lilla hjärtat slog som det skulle och knodden var vaken så att den kunde visa upp sig ordentligt. Dessvärre blev det inga bra bilder alls att ta med hem, det kanske är svårt nu när den blivit så stor? Vad vet jag. Eller också så prioriterar de anatomiskt tydliga bilder framför estetiskt vackra? ;) Ni får sådeles nöja er med en bild på mig och jättekulan som togs i helgen.

Nåväl Pyrets nuvarande vikt, i vecka 35+5, uppskattades till ca 2500gram. Det tyckte sköterskan var bra och log nöjt. Jag har hört så mycket om hur svårt det är att göra såna här mätningar och hur fel det kan bli när de försöker uppskatta vikten på bebisar i magen, men jag kunde såklart ändå inte låta bli att fråga om en estimerad födelsevikt. Sköterskan som var noga med att dölja sin tabell med siffor för oss så att vi inte skulle se om hon tittade på estimerade födelsevikter för pojkar eller flickor (tack för det!), trodde på en födelsevikt runt 3500gram vid 40 fullgångna veckor. Ja, så vi får väl se om det blir en sån där riktig mönsterbebis då. Och så vilken sort det blir såklart! ;)

Annars såg allt som sagt mycket bra ut. Den hade vänt sig med huvudet nedåt och verkar redo att titta ut snart, när den tjockat till sig lite till. Vi var två lättade och glada blivande föräldrar som gick därifrån med andra ord.

Middag på G

2012-04-10 19:12:14

Då var vi nyss hemkomna från ultraljudet som gick fint. Uppdaterar mer om detta imon då jag just nu är hungrig som vargen själv. Ikväll gör vi en variant på en rumänsk soppa med frikadeller i, som råkar vara en av mina absoluta favoritsoppor! Faktiskt allt som innehåller frikadeller är vansinnigt gott tycker jag. Kokta köttbullar är bra underskattat alltså. Godkväll gott folk!


Vädret gjorde comeback

2012-04-10 14:10:00Efter en lång påskhelg med riktigt kasst San Sebastian-väder så kom solen på måndagsmorgonen, lagom till gästernas hemresa. Sicken otur! Vi tog i alla fall till vara på det fina vädret en stund på eftermiddagen igår och promenerade längs med floden. Precis när vi skulle vända hemåt igen så fick vi syn på våra vänner med deras bebis utanför glasserian, så då blev det både glass och lite häng i hamnen med dem. Så där väldigt spontant och härligt.

Nu har jag varit på mammakursen igen och idag pratade vi amning. Klart intressant eftersom jag ju planerar att amma. Sedan i eftermiddag har vi vårt sista inplanerade ultraljud. Det är standard att göra ett ultraljud i v.36 här och det har vi sett fram emot länge nu. Tänk vad stor Pyret kommer vara på skärmen den här gången mot i v.20 när vi fick se den sist. Åh, vad det skall bli spännande. Jag får återkomma med hur det gick senare. Nu lunch.


 

 

 

 

 


What!?! Bara en månad kvar...

2012-04-10 08:55:00


 

 

Ja, helt otroligt nog så är det faktiskt så att vi idag har exakt en månad kvar tills den 10 maj, som Pyret är beräknad till. Det är ju baske mig inte klokt, men samtidigt jädrigt logiskt för nu har jag banne mig varit gravid lääänge. Tänk att det tar så lång tid att baka en bebis va? Någon borde uppfinna någon snabbjäst eller något som förkortar baktiden med ett par månader tycker jag. Varför har ingen redan kommit på det? Jag tror att det finns en stor potentiell marknad där faktiskt ;)

 

Nu börjar jag inte bara inse att vi snart skall få träffa den där filuren i magen, utan det har även så smått gått upp för mig att jag redan i sommar kommer kunna äta och dricka en massa gott som fattats mig de senaste 9 månaderna. Hurra! En sån sak är verkligen inte att förglömma för en matglad toka som mig själv. Tänk att så snart ändå kunna mumsa lite fet brieost, saftigt rosastekt kött, gräddig buffelmozzarella, salt serranoskinka som inte först skall frysas i 2 dygn och dessutom kunna skölja ner det hela med ett glas rött! Oj, oj…har vi rent av en målbild till förlossningen här framför oss? Det hade väl varit typiskt mig att ha en matig målbild ;)


På riktigt

2012-04-09 18:00:00

 

 

Det är bara att se sanningen i vitögat, man är rätt trött av sig som höggravid. Någon liten där inne tar sakta av ens energidepåer och att dammsuga lägenheten eller att laga middag kan kännas som världens projekt ibland. Nu har ju jag visserligen varit rätt förskonad mot jag-somnar-typ-på stående-fot-här-och-nu-tröttheten, under merparten av min graviditet, men det är klart att det ibland kommer ikapp en. Tröttheten alltså.

 

När man har besök som vi har haft nu så upplever jag att jag orkar hur mycket som helst. Kroppen fylls av lyckoendorfiner över att ha sina härliga vänner här och jag tycker att jag är orubbligt pigg. Nu kan jag dock villigt erkänna att luften lite grann har gått ur mig och jag känner mig segt slö. Tur då att man har lediga dagar att se fram emot och världens bästa man som idag har städat hela lägenheten och bjudit på filmvisning i sängen. Ibland har man det bra fint alltså. På riktigt.


En frossarhelg utan påskmat

2012-04-09 14:20:00Oj, vad vi har ätit gott hela helgen alltså. Ni som har tittat in här de senaste dagarna har väl knappast kunnat undgå detta. Det har bland annat blivit många pintxos, lufttorkad skinka, ostar, pasta, hamburgare, stora frukostar och en högklassig lunch med diverse spännande rätter. Vi och våra gäster har varit lite i sjunde himlen över all god mat och vi har frossat rätt hämningslöst. Mat förgyller verkligen livet! Punkt slut.

Den traditionella svenska påskmaten har dock lyst med sin frånvaro denna helg, liksom de senaste åren för vår del. Jag insåg att senast vi åt påskmat var påsken 2010, när vi bodde i Florida jag och Vasse. Då hade vi handlat hem lite sill och knäckebröd från Ikea och gjort en liten, liten påsklunch för två. Visst, någon ägghalva med majonäs, lite köttbullar, ett par prinskorvar och en påsktårta hade jag väl kunnat tänka mig så här i påsktid, men annars kan jag inte säga att jag direkt saknat påskmaten. Den svenska högtidsmaten är ju faktiskt nästan den samma oavsett vad vi firar, känns det som. Eller är det inte så? Ja, ja vi får se om det kanske blir lite mer ordentlig påskmat nästa år.

Det var sista besöket det

2012-04-09 09:45:00

 

 

Nu har vi vinkat av våra kära gäster som varit här och firat påsken med oss. Lugnet har åter igen lagt sig i lägenheten och vi kan utnyttja dagen till att pusta ut lite. Nog för att vi har tagit det relativt lugnt hela påskhelgen, men det tar ändå på krafterna att ha besök hemma hos en i 5 dagar. Fast så roligt och mysigt som vi har haft det så gör det knappast något. Nu har vi dessutom massa tid på oss att slappa, för det här var sista besöket innan Pyret kommer! Vi avslutade gästernas vistelse med lite mys och plockmat i soffan igår, vilket kändes alldeles lagom efter en tur upp till Jesusstatyn tidigare på eftermiddagen och med lätt regn ute. Att idag få en extra dag med mannen hemma känns lite lyxigt tycker jag, så nu skall jag ta tillvara på den. Vi höres.


Söndagsslapp

2012-04-08 16:34:24

Påskbesöket börjar gå mot sitt slut och idag är vi lite söndagsslappa av oss. Halva gänget var duktiga och var ute och tränade i förmiddags, vi andra ställde till med en riktig fetebrunch som vi sedan åt tillsammans. Gott som alltid!
Sedan har vi bröllopsspånat, handlat lite delikatesser som gästerna skall ha med sig hem, ätit popcorn och nu blir det lite massage :) Bästa söndagshänget med goda vänner finner man alltså här idag! Hepp.


Vi hade den äran att gratulera

2012-04-08 09:45:00
Födelsedagsfirandet av påskgängets glade medlem Linda inleddes med skumpa och skönsång på morgonkvisten igår. Sedan blev det en snabbdusch och frukost på det baskiska caféet som jag besökte tidigare i veckan. Det var första gången vi testade frukosten där och den var verkligen toppen. Rostat rustikt bröd med smör och marmelad, kaffe, färskpressad apelsinjuice och frukstsallad med grekisk yoghurt. En vinnande födelsedagsfrukost skulle jag säga! Dock var cafépersonalen mindre imponerade av vår spretiga beställning som blev när 6 hungriga personer i omgångar skulle bestämma sig för vad vi ville äta, men det löste ju sig till det bästa till slut ändå.


 

 


Äntligen var det lördag, vilket betydde att butikerna i stan öppnade igen efter två dagars påskstängt. Tjejerna i påskgänget var väldigt shoppingsugna och vi betade av butik på butik i ett ruskigt tempo. Eftersom jag tycker att det är så där spännande att handla kläder just nu så blev det dock bara en plånbok för min del. Men den blev jag himla nöjd med! De andra shoppade desto mer vårfina grejer och någonstans där emellan han vi också klämma in en liten dryckespaus. Vilket nog var välbehövligt för oss alla med tanke på shoppingtempot.
Och sedan blev det lunch på äkta spansktmanér. Klockan 14:30 hade vi bokat bord på Ni Neu, en trevlig restaurang vid flodens mynning, med rykte om sig att servera riktigt bra mat. Där firade vi födelsedagsbarnet med en avsmakningsmeny för oss alla. Det blev en supertrevlig lunch som började med ett glas cava och landade med kaffe efter fyra rätter och 3 flaskor vin på 5 personer. Prisvärt och mycket gott blev vårt enhälliga omdöme.Delikatessavslutning

2012-04-07 22:45:53

 

 

Födelsedagsfirandet som började klockan 08.00 i morse och som pågått hela dagen avslutades på en mysig vinbar. Hela dagen har gått i matens, dryckens och shoppingens tecken. Till födelsedagsbarnets stora förtjusning! Det har varit vansinnigt trevligt och våra trötta fötter värker från allt promenerande i butiker. Så lite vin, ost och charkuterier satt fint. Jag åt spanska köttbullar och en krokett istället jag :)

 


 

 


Pastakärlek och före-middagen-coctails

2012-04-07 13:30:00Pasta är världens bästa mat om man är många. Det går fort att laga och alla tycker om det. Igår åt vi middag tillsammans hemma i lägenheten efter mycket uteätande sedan gästernas ankomst. Middagen satt som en smäck i hungriga magar efter en mycket god före-middagen-coctail på vår lokala bar nere på gatan, som råkar vara en förnämlig coctailbar med prisvinnande coctails! Gårdagens pasta som vi lagade går under namnet Modonostro och är fasligt god, för att citera våra middagsgäster. Receptet har jag delat med mig av innan på min gamla blogg, så ni som är nyfikna finner receptet här. Kom igen testa! Pastakärlek kan man ju aldrig få för mycket av.Denna coctailbar har dessutom många alkoholfria coctails, vilket verkligen uppskattas av en höggravid :) Drinken till höger drack jag och den hade en läskande smak av vattenmelon. Så gott!

Påskafton med födelsedagsfirande

2012-04-07 09:00:00Godmorgon och glad påsk får man väl önska, idag på självaste påskafton och allt. Vi har mumsat påskägg sedan i torsdags vi, då goa Linda hade med sig svenska påskägg till oss alla. Hon är bra snäll hon och dessutom så fyller hon år idag. Tjohoo! Därför kommer denna dag att gå i födelsedagsfirandets tecken med lite trevliga aktiviteter som vi hoppas att födelsedagsbarnet kommer att gilla. Vi börjar med skumpa på sängen, den bästa av alla starter på dagen, och sedan tar vi det därifrån. Heja! Nu kör vi och grattis Linda!!!

På upptining

2012-04-06 18:55:12

På väg hem från stan där vi ätit lite gott så fastnade vi i ett riktigt hällregn. Vi kryssade mellan byggnaderna för att undkomma det värsta regnet, men kom ändå hem som ett gäng blöta katter. Nu sitter vi på upptining i soffan, lyssnar på lite Hirasawa och slappar tillsammans. Skönt. Idag tar vi middag hemma och kanske blir det en tur ner både till den lokala coctailbaren och till ölcafeet? Eller också blir vi sittandes här med våra drinkar och de tända ljusen...


Miljonär efter helgen?

2012-04-06 14:40:00Min spanske vän berättade för mig att när man är gravid här så skall man köpa en lott och gnida mot sin mage, för det skall tydligen bringa tur. Det lät ju jätteroligt tyckte jag när jag fick höra talas om detta första gången! Spanjorerna är alltså lite skrockfulla dem med. I måndags när jag och Malen var på stan så gjorde vi slag i saken och spelade på lotteri. Antar att det är någon form av lotto eller så för man skulle välja fem nummer och två jokrar till veckans dragning, som tydligen är någon gång i helgen. Malen har nu gett mig stränga order att gnida vår kupong mot min mage varje kväll denna veckan så att vi blir miljonärer efter helgen. Sedan bestämde hon att vi skulle gå och köpa söta bebiskläder för pengarna vi vunnit. Fast ja, en miljon eller två lär väl räcka till lite annat kul med.

Frukoststund har guld i mun

2012-04-06 09:45:00
Det är viktigt med en bra start på dagen. Särskilt om det fortfarande regnar ute och man inte har ätit något sedan sent i gårkväll ;) Vi laddar denna långfredag upp med en riktigt brakig frukost, precis som vi gjorde igår med. Våra vänner har redan insett att detta är ett matläger och inget annat. Oj, vad vi äter och äter, dricker och äter lite till. Inför idag hade det önskats sovmorgon och det var nog bra att det blev så. Hur skall vi annars orka med? Gårdagens pintxorunda blev mycket uppskattad och nu skall vi se vad denna dagen har att erbjuda. Vi tar det dock som det kommer. Är det semester så är det.

Vi har trotsat regnet

2012-04-05 17:50:00Vi har på bästa manér försökt att bortse från regnet och idag traskat de centrala delarna av San Sebastian runt ändå. Mycket mat och dryck har det blivit om vi säger så...det blir liksom lätt att man slinker in på en bar här och en bar där när vädret är lite halvkasst. Inte oss emot dock! En liten Pintxo och en öl slinker liksom alltid ner, det tycker våra gäster och vi i alla fall :) Och så har Linda och Vasse fått fixat till håret idag med de lyxlirarna. Turligt nog är vi ju kompis med en frisör så han kunde tänka sig att öppna salongen för dem idag trots att det är helgdag. Linda fick en helt ny look som hon nu håller på att vänja sig vid. Vi tycker det blev skitsnyggt!

Vi andra som inte klippte oss var inne i salongen ett par gånger under förmiddagen för att kontrollera att allt gick rätt till och så bebisgosade vi massor med frisörens dotter. Nu blir det lite soffhäng, kortspel och gissningsvis fler G&T innan kvällen då en riktig pintxorunda stundar för oss. Denna runda har våra vänner sett mycket fram emot och vi tycker som alltid att det skall bli roligt att få guida dem runt mellan barerna i jakten på de riktiga godbitarna.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Babylycka i v.36

2012-04-05 13:30:00

 

 

Vi har som bekant påskbesök här i San Sebastian och fullt upp med diverse trevligheter, men det hindrar ju ändå inte från att göra en kort uppdatering om den växande kulan som idag entrar v.36. Vi har nu 35 dagar, eller 5 veckor, kvar till beräknad födsel och det känns riktigt bra faktiskt. Magen har blivit stor, men den känns ännu inte jobbigt stor, tycker jag. Jag kan röra mig bra fortfarande och sover gott på natten förrutom några kissepauser då såklart. Ännu kan jag promenera staden runt och det är en sådan enorm frihetskänsla!

 

Hua, jag ser inte fram emot slutet när jag gissningsvis får hålla mig mestadels inne i lägenheten här. Hoppas att det dröjer ett tag tills vi är där och att vi hunnit fixa lite bra filmer att kolla på tills dess ;) En av de gravida i min mammakurs har redan fått sin lilla bebis, vilket förklarade hennes frånvaro i tisdags. Den bebben kom i v.37 den...så vem vet kanske har vi Pyret här snabbare än vi anar?


En lång gårdag

2012-04-05 09:10:00

 

Det blev en lång gårdag då de första gästerna som anlände hade tagit onsdagens första plan ner till San Sebastian. Det andra paret hade tagit det sista onsdagsplanet ner hit, så när dem anlände kl. 01.00 var vi nog en rätt trött välkomstkommité som mötte dem vi busstationen :) Eftersom vädret ändå betedde sig förvånansvärt bra och bjöd på lite sol på eftermiddagen igår så åt vi en trevlig utelunch med de tidiga gästerna. Efter lite nödvändig handling (bland annat 2 liter Gin till helgens G&T-maraton) tog vi sedan och strosade staden runt i den behagliga kvällen. Vi beundrade de vackra byggnaderna och drömde oss tillbaka till en svunnen tid och så blev det såklart ett stopp för vätskepåfylling med. En härlig start på denna påskhelg alltså och nu när resesällskapet är komplett så lär det bara bli än trevligare!

 

 

 

 

 


Påskpresenten

2012-04-04 18:57:03


Då har första gästerna anlänt och vi har fått handlat hem en massa gott till helgen. Dessutom har jag fått hämtat ut min påskpresent till mig själv :) Lite nytt smink från elf cosmetic blev det. Jag har velat prova detta lågpris/högkvalitet-märke länge nu, så det skall bli spännande! Återkommer med en recension så snart jag testat ordentligt :)


Saltstänk i håret

2012-04-04 14:00:00

 

 

Här kommer lite härliga strandbilder som vi knäppte när Syster S med sambo var här på besök för 1,5 vecka sedan. Jag tycker att de passar bra att visa dem idag för att liksom peppa vädret här lite inför helgen. San Sebastian är verkligen så mycket tristare när det är mulet eller regn och när solen skiner är det paradiset på jorden...nästan i alla fall. Jag håller tummarna hårt för att våra gäster skall få uppleva i alla fall en bit av det där paradiset innan påsken är över. Nog tjatat om vädret här kommer bilderna...

 

 

 

 

 

 

 

 


Mot posten

2012-04-04 10:35:37Idag har vi ett påskgäng på intåg. Eller ja, egentligen är det två knasiga och helt underbara par från Götet som kommer hit, men det är så bekvämt att kalla dem påskgänget rätt och slätt. För att dem inte helt skall deppa ihop över det förväntade kassa påskvädret här, så har jag bakat chokladbollar till dem. Det borde väl väga upp lite eller? ;) Klockan tre i eftermiddag kommer första paret som därför kommer få den äran att följa med till mataffären för lite uppbunkring. Sedan stänger nämligen allt och öppnar inte igen förrän på lördag. Jag minns vilket kaos det var i mataffären förra året på denna onsdag, precis alla handlar då nämligen...så det blir nog en upplevese för dem! Sedan kommer andra paret kl 01.00 i natt och då hoppas jag innerligt att jag ännu är vaken  :).


Men nu bär det av mot posten i mina gummistövlar, tror jag. Mycket märkligt att himlen är grå, men så plötsligt tittar solen in genom fönstret ändå. Fast i San Sebastian går man aldrig säker, helt plötsligt öppnar sig himlen och det kommer hällregn, så jag tar nog stövlarna ändå. På posten väntar en påskpresent till mig själv, från mig själv. Olala! Den måste jag ju bara hämta ut idag. Tjingeling så länge på er.

En liten tvätthängarolycka

2012-04-03 18:20:00

 

 

I helgen har jag fått tvättat Pyrets alla sängkläder så nu är dem rena och färdigvikta. Vi har fått tre stycken söta bäddset till knodden redan, så vi får väl se vilket vi väljer att bädda i ordning spjälsängen med sedan när vi satt ihop den. När jag skulle plocka in tvätten från tvättlinorna som hänger utanför köksfönstret här i vår lägenhet så lyckades jag klumpigt nog att tappa ner ett av de små örngotten. F*n också tänkte jag och tittade ner från åttonde våningen för att se hur långt det fallit. Då visade det sig att det fastnat på en lina tre våningar längre ner. Hm, vad nu göra?

 

Jag bestämde mig för att vänta tills dagen efter och sedan gick jag ner och knackade på hos den förmodade ägaren av den där tvättlinan, vilket visade sig vara en äldre dam med en mycket ettrig liten hund. Hon tyckte att det var jätteroligt att hon hade fått ett litet örngott med färgglada skuttande kaniner på sin tvättlina och skrattade gott när hon lämnade över det till mig. Slutet gott allting gott åtminstonde förmodar jag och Pyret har nu tre kompletta bäddset som ligger och väntar på att användas.


Då har man sett en förlossningsfilm anno 1970 då

2012-04-03 14:05:59Jag och kulan har parkerat oss i fåtöljen här hemma och planerar en slapp resterande dag, eventuellt med inslag av pannkakor till lunch :) Denna tisdag började hyfsat tidigt med en stadig frukost följt av mammakurs med tillhörande förlossningsfilm, precis som utlovat. Den där filmen var faktiskt inte mycket att hänga i granen. I vart fall inte om man inte råkade ha superhörsel för ljudet var fatalt dåligt på denna rulle anno 1970 som dessutom var mestadels på franska. What the fuck, vi bor liksom i Spanien ?!?


Kvinnan i filmen som tydligen födde sitt tredje barn utan smärtlindring var typ 40år gammal och hade ett himlalikt, nästan kusligt, leende på läpparna under hela utdrivningsskedet. Mycket märkligt och det fick oss alla gravida i rummet att småfnissa en aning. Filmen kändes rätt konstlad och mycket flowerpower-inspirerad...alltså inte något jättebra exempel på en naturlig förlossning år 2012 om du frågar mig. Men, men. Barnmorskan hade en del matnyttigt och intressant att tillägga till filmen ändå och på det stora hela är jag ändå glad att vi fick se den. Desto mer intressant var det dock att få se bebisens utveckling inifrån livmodern under graviditetens 40 veckor. Riktigt coolt!


Imorgon kan man gå på amningskurs klockan 12 om man känner för det. Det funderar jag på att klämma in i morgondagens schema innan våra påskgäster anländer på eftermiddagen. Nu väntar gårdagens avsnitt av Familjen Annorlunda. Ciao for now.

Bebisgos på avslappnat baskiskt café

2012-04-03 09:30:00Finns det egentligen något mysigare en bebisgos när man är så här nära att snart få träffa sin egna lilla bebis? Nej, jag tror inte det faktisk. Så igår tog jag tillfället i akt att gosa lite till med charmtrollet Juliette. Hennes mamma och jag tog en promenad på stan, kollade lite i butiker och fikade på ett härligt café som jag inte provat innan.

Den skummade mjölken i min cappuccino höll vanligt San Sebastian-mått, det vill säga rätt kass, men bullen var god och inredningen skönt avslappnad. Udda stolar som matchats med slitna bordskivor i trä, en väl nersutten skinnsoffa längs ena långväggen, modern konst på väggarna och menyn skriven på baskiska. Hemtrevligt och behagligt, med en tydlig baskisk touch på det hela. Kan tilläga att även klientelet på detta café var väldigt baskiska av sig, men jag gillade det och där kan jag lätt tänka mig att bebisgosa fler gånger :)Gravidhjärna javisst

2012-04-02 18:00:00
Det sägs ju att man blir lite mer glömsk och tankpridd som gravid och det fick jag känna på när jag var hemma i Sverige på besök. När jag kom till Göteborg så bytte jag mitt spanska simkort till ett svenskt och så la jag mitt spanska simkort på ett JÄTTEBRA ställe, så att jag skulle veta vart det var till hemresan två veckor senare. Tror ni jag hittade det sedan eller? Nä. Självklart inte.

Det roliga är att jag har en så stark minnesbild av hur nöjd jag var precis när jag kommit på det här JÄTTEBRA stället och packade ner kortet där. Då var jag helt förvissad om att detta var det ultimata stället att förvara ett 1cmx1cm litet plastkort på. Så knäpp man är ibland alltså. VSista dagen innan jag skulle fara hem till Spanien och stod där med all packning så gick det bara inte att hitta det där jäkla simkortet. Alla hjälpte till att leta, men det var putsväck. Väl hemma i San Sebastian hoppades jag att simkortet skulle dyka upp i min packning trots allt, men det gjorde det inte, så det var bara att beställa ett nytt. Idag kom det äntligen på posten så nu kan jag ringa och surfa med mobilen här nere igen. Hurra! Vill passa på att ge en eloge till mitt telefonbolag för bra service och att de skickade hem ett helt nytt simkort kostnadsfritt på 48 timmar. Med andra ord kan jag varmt rekommendera det spanska telefonbolaget Simyo till alla som lider av gravidhjärna och som dessutom vill ringa billigt för de har riktigt bra priser!


 

Idag har jag pyntat gravidhjärnan med en ny toning i håret med. Tyckte det var på tiden att uppdatera det uttvättade ljusbruna barret och nöjd blev jag. Nu känner jag mig lite påskfräsch :)


Vardagslyx för en hemmafru

2012-04-02 14:06:46Bästa lunchen är helt klart den man slipper laga själv, och nu syftar jag alltså inte på köpemat. Igår lagade ju som bekant mannen middag här hemma och det är dessa rester som jag nu avnjuter till dagens lunch. Mums för kryddstark indisk köttgryta med mycket grönsaker i!

I 90% av fallen är det jag som sköter matlagningen här hemma. Eftersom jag älskar att laga mat är det inte mig emot och det är inte heller särskilt konstigt att jag roddar köket här, eftersom jag ju är hemma om dagarna. Right. Det skall dock inte stickas under stolen med att det är förbaskat skönt och lyxigt att ibland få maten serverad, så där bara utan någon ansträngning, som jag fick igår. Då njuter jag verkligen och tänker att det här är den sanna lyxen för en hemmafru! Dessutom smakar det ju alltid gott när en före detta kock slänger ihop något ätbart i köket ;)Så här såg det ut när det kockades i köket igår och jag satt bekvämt med bena upplagda på en stol och datorn nära till hands :)

Syster söta

2012-04-02 09:00:00

 

Min syster är bra söt hon alltså, men så är hon ju rätt lik mig med ;) Haha, folk säger faktiskt att vi bara bli mer och mer lika varandra för varje år som går och det kan nog stämma. Fast just nu har vi ju min großemage som skiljer oss åt om någon skulle ta fel på oss. Och så bor vi numera i varsitt land. Snyft. Det är det negativa med att bo utomlands, att jämt skall man sakna sina nära så förbenat. Och inte blir det bättre för att man träffas relativt ofta heller...för då längtar man nästan bara mer på något underligt vis. Nu är det en vecka sedan Syster S med sambo åkte ifrån oss, men på onsdag kommer ett helt påskgäng hit och stannar över helgen. Yeey! Det laddar vi upp inför nu och så glömmer vi de andra tråkigheterna så länge.


En skön söndagseftermiddag

2012-04-01 18:38:49


Vår sköna vilosöndag har idag spenderats på stan tillsammans med två relativt nyfunna vänner och deras bedårande lilla dotter. Vasse blev i vintras bra vän med sin frisör och dem började umgås lite grann privat. Sedan träffade jag frisörens flickvän som just nu är mammaledig med deras 4 månader gamla dotter och sedan dess har vi pratat om att vi måste försöka ses tillsammans alla 5. Men så går veckorna och frisören jobbar oftast till sent alla dagar i veckan utan just söndagar då, så därför blev det äntligen av att vi sågs idag!

Solen kom och gick mellan det täta molntäcket under eftermiddagen, men det bekom oss inte särskilt mycket. Vi hade ändå behagliga 15 grader och förflyttade oss från uteservering till uteservering utan alltför högljudda protester från den lilla dockan. Eller från någon av oss andra heller för den delen ;) Jag gillar verkligen hur enkelt det är att umgås ute med barn här i Spanien! Det är liksom så självklart att dem är med överallt, även inne på restauranger och barer, och ingen verkar tycka att det är något konstigt med det. I alla fall så vart det en mycket trevlig eftermiddag och efter några öl och en G&T hade vi i princip planerat en sommarsemester tillsammans :) Så kan det alltså också gå till en söndagseftermiddag i norra Spanien.

Skepp ohoj!

2012-04-01 15:30:00

 

Jamenvisst blev det ett par nya pjucks igår. Dessa mycket gravidvänliga sneakers från H&M slog jag till på för hela 9:95 euro. Väldigt sköna verkar de vara och den mörkblå färgen passar ju till det mesta. Nu saknas bara en seglarexamen eller ännu bättre en vän med båt, ett par beiga shorts med flätat skärp och en randig topp så är den marinalooken fulländad.

 

Det verkar vara just mycket marint som gäller i vår och sommar, eller har jag fel? Vi gick mellan butikerna här i stan och det kryllade verkligen av randigt, seglarskor, linnen med ankartryck och halvlånga shorts i glada färger. Jaha, marint alltså. Tja, vi bor ju faktiskt i en liten kuststad så det går väl an ändå ;) Mannen shoppade sig ett par snygga ljusa jeans till våren och sommarens ljumna kvällar han, så vi vart mer än nöjda båda två efter vår runda på stan.


I backspegeln, mars 2011

2012-04-01 10:00:00
Tänk nu har hela mars också svept förbi och idag har vi den 1 april 2012. Jag fortsätter min serie "I backspegeln" och blickar idag tillbaka på hur vi hade det och vad vi gjorde i mars 2011 här i San Sebastian. För er som missade första i backspegeln-inlägget om februari 2011 så finns det till allmän beskådning här. Okej, då kör vi mars 2011 i revy nu då :)
Vi var fortfarande noviser i pintxosbarerna efter bara dryga månaden på plats. Med hjälp av enstaka spanska ord och gestikulerande i riktning mot diverse godsaker på bröd så betade vi alla fall av väldigt många av de färdiga barpintxosen. Vi fick samtidigt lära oss att här betalar man inte med kort och servetten slänger man rakt ner på golvet i baren när man ätit upp. Många servetter på golvet i en bar betraktas nämligen som ett tecken på att det är gott käk där och det skall signaleras till fler gäster! Dessutom sålde vi vår fina lägenhet i Göteborg under mars 2011, något som firades med bubbel och lyxskinka här hemma. Lite vemodigt och läskigt kändes det såklart att sälja vårt hem, men samtidigt var det nog det rätta för oss. Nu hade vi verkligen blivit spanienbor på riktigt!
I underbart vårväder strosade vi omkring och betraktade de utslagna träden och förundrades över hur mycket tidigare våren kommer här än hemma i Sverige. Vi fick också uppleva vår första karneval i stan med utklädda barn som uppträdde. Lilla fåret på bilden uppe till höger var ju bara för söt, och inte var hon stor heller, men utklädd skall man vara när det är karneval.
När Vasse var på jobbet så tog jag mig min allra första tur upp och runt berget Urgull som kröns av en rätt tacky Jesusstaty, vilket är en kvarleva sedan Francotiden. Urgull har många fina vyer att erbjuda och gott om bänkar att slå sig ner på om promenaden känns för påfrestande. På baksidan av berget finns en engelsk soldatkyrkogård och ett vidsträckt blått atlanthav. Det är lätt att spendera ett par timmar strosandes på de små stigarna runt detta berg.
Vi hittade till vår absoluta favoritplats i San Sebastian, Plaza de Bilbao, som syns på bilden ovan till vänster. Fontänen där kör de oftast bara i gång på helgen men att då sitta på en uteservering runt den är helt magiskt! Jag hittade svenska punschrullar och godis som smakade turkispeppar på Lidl i San Sebastian och var smått salig. Mannen han var begeistrad över de fina entrecotebitarna som vår delikatessbutik nere på gatan hade att erbjuda, så mycket kött blev det till middag då vill jag lova. Sedan kollade vi även in ett nybygge på toppen av ett berg, som kunde bli ett eventuellt boende för oss (bilden nere till höger), men vi tyckte att det låg lite väl off så vi bestämde oss för att bo kvar i vår lägenhet där vi bor än.
Vi fortsatte att promenera mycket om helgerna med promenadskorna på. Vi följde floden som går precis utanför där vi bor så långt bort från stan som vi bara kunde och upptäckte att där fanns en helt underbar promenadväg. Självklart blev det många promenader även ner mot havet där vi verkligen upplevde skillnaden mellan låg- och högvatten!


 

 

Oj, vad tapas vi åt här hemma hela våren förra året. Favoriten blev den färska chorizokorven som vi stekte upp och åt med aioli och bröd. Lite goda får- och getostar, serranoskinka och blandad frukt blev smaskiga tillbehör också. Till det varvade vi goda Riojaviner och den lokala äppelcidern som tog en två, tre flaskor att vänja sig vid, med sedan var vi fast precis som resten av den här stan :) Till vår stora lycka fanns det visst Döner Kebab i Spanien med, så en och annan sådan slank ner sittandes med bena dinglandes över havet när solen sken.

 

 

 

 

Det var också i denna månaden som vi kom på att det här med lunchdate var en trevlig grej. Jag fixade lunch hemma eller köpte med färdiga baguetter och så mötte jag upp Vasse vid parken Miramon eller också på stranden. Detta innebar kvalitetstid tillsammans på dagtid och kvalitetstid för nyblivna spanienbor som ville ta tillvara på soltimmarna!

 

 

 

 

Lagom till slutet av mars så kände vi att det var dags att utforska något mer än lilla San Sebastian som vi hittills hållt oss i, så då åkte vi på vår första utflykt. Den gick till Vitoria, som är huvudstaden i Baskien. Bussen dit tog 75min och sedan hade vi en heldag där bland fina kyrkor, en gammal stadskärna och i den förmodligen billigaste pintxosbaren vi någonsin besökt. Goda pintxos hade dem med och vi satte rekord i att äta 16st tillsammans, som dessutom sköljdes ner med ett par glas vin var. Livet lekte och vi kände att Spanien hade mycket roligt och framförallt gott att erbjuda oss.