Svenska goodies vi suktat efter

2012-05-31 16:15:00



Bästaste mor och far hade verkligen väskorna fulla med godsaker till oss och presenter till lillfröken när de kom. Haha, inte konstigt att mamma haft ångest över vilka kläder hon skulle packa med sig eftersom det uppenbarligen var tight med plats i väskorna. Kanske är ni nyfikna på vad man (vi) suktar efter ifrån Sverige som utlandssvenskar? På vår lista stod i alla fall för Vasses del två stockar snus samt en rökig Whisky som visserligen finns att få tag på här med, men taxfree är alltid trevligt.

Vidare hade vi önskat svenskt lösgodis (mycket surt och lakrits som det tyvärr finns dåligt av här), Lallerstedts bearnaisesås för att den är typ godast i världen, Zoegas kaffe "Mollbergs blandning" till helgernas eftermiddagskaffesurplande, florsocker så att jag kan baka kärleksmums i sommar och så dillchips som är mina favoritchips alla kategorier. Så mycket gott! Rena lyxen att få hit en sån här laddning med svenska goodies. Tack, tack snälla ni. Och vad Lia fick? Det får ni se en annan dag ;)

I backspegeln, maj 2011

2012-05-31 10:00:00

Trots att vi befann oss en hel del på resande fot under maj 2011 så hade vi en riktigt bra tid tillsammans då vi väl var i stan. Först åkte vi till Paris för att fira min födelsedag och därefter spenderade vi nästan en vecka i Milano dit Vasse åkt för att jobba lite, och jag var inte sen med att följa med ;) Vädermässigt var det en otroligt fin månad som gjorde att vi som vanligt spenderade helgerna på stranden och åt gott på uteserveringar. Vi hittade bland annat restaurangen Bideluz där de serverar enligt oss stans godaste hamburgare till bästa pris. Mm, för en dubbelburgare med roquefortost på!

 

Vi blev rätt inspirerade av dessa hamburgare och började därefter experimentera en del med våra egna hemgjorda varianter. Även resan till Milano fick oss att äta väsentligt mycket mer caprese än vad vi ätit innan. En stor bit buffelmozzarella med tomat och olivolja per man var inga problem att få ner. Vädret inbjöd också till grillkväll på Vasses kollegas terass, som vi var initativtagare till då vi själva saknar grill. Haha, vi är rätt bra på att bjuda in oss själva så där ;) Vilken toppenmånad maj var med fint väder i San Sebastian och alla dessa resor vi gjorde på det. Verkligen livets guldkant det.

 

 

 












Samlade

2012-05-30 18:00:00


Så bra det känns att ha nästan hela min familj, så när som på Syster S, samlad. Mamma och pappa växte nog en halvmeter på längden när de fick se sitt lilla barnbarn och hålla henne för första gången. Stolta morföräldrar som vi delar tak med förtillället alltså :) Det här kommer bli en bra semester känner jag.

Vi känner pirret i magen

2012-05-30 11:50:02

 

Även om Lia har förmågan att verka coollugn i de flesta sammanhang så tror jag faktiskt att även hon känner av det där lilla pirret i magen idag. Varför pirrar det? Jo, för idag kommer Lias mommo och moffa med flyget från Sverige för att äntligen få träffa sitt första barnbarn! 5 veckors lång väntan har känts olidligt långt både för oss och dem, men lillan skulle ju faktiskt inte ha kommit förrän den 10 maj. Så det var ju inte riktigt planerat såhär, men så kan man ju inte heller planera en bebis ankomst helt utifrån en kalender. Det blir ju när det blir. Klockan 16.00 står i alla fall vi redo att ta emot dem med öppna armar nere vid busstationen. Sedan väntar 12 dagar av mys, lite avlastning och förhoppningsvis många skratt och leenden. Bloggandet får vi se hur mycket det blir av det. Vi tar det lite pö om pö, men räkna med lite kortare uppdateringar och bilder såklart.


Färskpressat till frukost

2012-05-30 09:09:06

I helgen hittade Vasse en gammal juicepress i ett av köksskåpen här. Det innebär färskpressad apelsinjuice till frukost idag :) Själv hade jag nog aldrig kommit till skott och fått pressat någon juice, men fruktomanen Vasse gjorde slag i saken direkt! Nu skall vi njuta ett glas till frukost tillsammans med en ljuvlig capuccino. Japp, espressomaskinen gör äntligen comeback!


På väg hem

2012-05-29 20:41:59

Då har vi lämnat stan för kvällen där jag och Marta träffades över ett glas på en uteservering. Klockan är 20:30 och vi har fortfarande 17 grader varmt. Behagligt. Jag drack tonic med citron, en kvarleva från graviditeten :) Nu skall vi se om pappa Vasse har dammsugit.


Tillbaka i den ljumna sanden

2012-05-29 15:24:45

 

 

Visst gick det bra att ta med Lia till stranden en stund i söndags. Vi bar ner hennes vagn för trapporna och parkerade den sedan i skuggan. Till en början var hon vaken och då satt jag med henne på en handduk i skuggan och tittade på solbadarna. Sedan när hon ätit och blev sömnig så la vi henne i vagnen. Där sov hon utan problem en timme. Det var nästan så att det blev för kallt för henne där, det var ju bara 22 grader i solen, så jag fick täcka henne ordentligt med filtar i vagnen! Hon verkade trivas på srtanden och vi fick oss lite sol på våra bleka kroppa, haha. Verkligen underbart att vara tillbaka i den ljumna sanden och den här gången kunde man ju till och med ligga på mage ;) Det kommer väl trots allt inte bli mycket stranghäng för vår del denna sommaren med en liten Lia att ta hand om. Men vetskapen om att man kan gå ner och njuta en timme eller två om eftermiddagarna ibland gör mycket när man bor tio minuer från en av världens finaste stadsstränder!

 

 

 

 


Heja moster!

2012-05-29 09:20:00


Lias toppenmoster, min underbara Syster S, är bara så bra. Bra på många sätt och vis såklart men just nu tänker jag främst på att hon mycket snart tagit sin kandidatexamen, därmed blivit systemvetare och dessutom som grädde på moset redan fått jobb! Ett riktigt bra jobb har hon lyckats att ro i hamn också och hennes storasyster kunde inte vara stoltare. Det är inte utan att man känner sig lite gammal med en bebis på armen och en lillasyster som är färdigpluggad och flygfärdig för det riktiga arbetslivet med de stora drakarna ;) Nu skålar vi i morgonkaffet för dessa härliga framgångar och håller tummarna för att detta även innebär att moster kan ha vägarna förbi här i sommar. Blink, blink.

Lyckans ost

2012-05-28 19:39:44



Jag och Lia har dregglat på soffan tillsammans en timme nu. Gud så skönt och gud så mysigt. Bebisgosande sådär tätt så att man blir helt vimmelkantig av värmen och bebisdofterna är svårt att slå just nu. Tror faktiskt inte att det finns något som går upp mot det, eller kommer att gå upp mot det...typ någonsin. Stundom kan man dock inte låta bli att öppna ögonen och titta ner på det lilla livet, ge henne en puss i pannan och mentalt nypa sig själv i armen. Kan man vara så fin verkligen? Och hur lyckligt lottade är inte vi som fick just dig? Livets omöjliga frågor poppar upp på en soffa, i horisontalläge en eftermiddag i motljus, mitt i livet. Lyckans ost är vi det.

Vi hade en bra start i alla fall

2012-05-28 14:53:10

 

 

Idag började morgonen ypperligt med lyxig flingtopping och gó mangosmoothie tillsammans med mina finingar i köket . Lia, aka polkagrisen, hade bjudit på rätt god nattsömn och dagen låg som ett oskrivet blad framför oss. Tills vi ringde till Skatteverkets folkbokföring i Sverige. För efter det samtalet fick vi plötsligt brått och skyndade med bussen till andra sidan stan där Vasse jobbar för att få fixat med viktiga papper. Igen. Jag säger igen därför att de där papprena hade vi nämligen redan skickat till folkbokföringen en gång, för två veckor sedan, och det var alltså det jag ringde om i morse för att se om papprena kommit fram. Vilket de alltså inte hade. Nu gör vi ett nytt försök, denna gång som rekommenderat brev (lesson learned!) och så försöker vi att inte alls vara bittra över att vi nu gått och väntat två veckor i onödan. Snart, förhoppningvis mycket snart har väl polkagrisen ändå ett personnummer och namn registrerat i Sverige så att vi i juni kan fixa ett pass till henne i Madrid. Man får ha en stor dos tålamod som utlandssvensk emellanåt.

 

 


Nu sitter vi säkert

2012-05-28 11:00:00

 

Hepp, ny vecka och megaladdningen med blöjor och våtservetter har anlänt. Posten ringde i fredags för att kolla om vi var hemma och sedan kom de med en stor kartong levererad till dörren. Klockrent! Nu kan Lia använda hur mycket blöjor hon vill, vi sitter säkert i alla fall ;) Jag misstänker att vi kommer att göra fler blöjbeställningar via amazon.uk.com, för det har var ju verkligen jättesmidigt och prisvärt!

 

Jag beställde även nya påsar till blöjhinken samt en skötbädd att ha med i skötväskan eftersom någon sådan inte kom med väskan när jag köpte den. Skötbädden testades igår när vi bytte blöja på stan och den var himla käck med sina tillhörande fack på sidorna som gjorde att blöjor, krämer, våtservetter och annat fanns nära till hands. 7 pund betalade jag för den och det kändes väldigt överkomligt. De andra alternativ som jag funnit i butik här har varit väldigt eleganta saker med färgglad tygyttersida som kostat uppemot 30 euro. Hallå?!? 30 euro för en bit plast att byta en blöja på. Det är inte okej.


Matlagning på tu man hand

2012-05-27 17:54:50

Tillbaka från en skön stund på stranden och nu stökas det i köket. Lia sover själv i stora sängen och jag och Vasse kan njuta av att laga lite mat tillsammans. Som på den gamla goda tiden. Vi gör carnitas till veckan och potatisgratäng till kvällen. Det var nog hundra år sedan vi åt potatisgratäng. Sjukt gott skall det bli! Nu skall jag återgå till att skala potatis..,


Morsdagsfikan tar vi med till stranden

2012-05-27 12:56:47

 

Första morsdagen i sitt liv får ju såklart firas lite extra. Mannen bjöd på smaskig frukost imorse och så köpte han hem de här godbitarna i från det lyxiga konditoriet nere på gatan. Mm :) Chokladfylld croissant och en kaka som liknar toscatårta med MYCKET vaniljkräm i. Oj, oj sicka kaloribomber! Fikan har vi nu packat ner och tänkte ta med oss ner till stranden. Solen skiner och det är 20 grader varmt, så idag blir det premiär för Lia på stranden. Vi får se hur det går, men man måste ju testa! Det blir ju såklart ingen lång sejour, men känna på sanden måste vi göra. Så nu är det strandklänning på och så drar vi till playan. Hej på ett tag!


La Familia och solnedgången

2012-05-27 12:46:26

 

 

Helt spontant igår så frågade våra vänner om vi ville följa med ner till stranden och kolla på solnedgången. Vi som ju hade varit ute hela dagen mer eller mindre kände väl oss kanske lite småtrötta, men en solnedgång kan man ju faktiskt inte tacka nej till. Så vi gick med. Där nere vid strandpromenaden blev så vårt första familjefoto förverkligat. Hela familjen samlad framför vackra La Concha (stranden) medans solen sjönk. Vackert! Efter att ha strosat runt en stund insåg vi att vi alla var rätt hungriga, så sena kvällen avslutades med extremt goda lammfärsburgare. Det blev Lias första restaurangbesök på kvällstid det och hon sa inte ett knyst där hon låg inlindad i sin filt i min famn vid bordet. Så lycklig över att bara få vara med tror jag :)

 

 




 

 


Godmorgon säger Fru Stök

2012-05-27 09:40:00


Godmorgon. Imorse när jag öppnade garderoben för att klä mig så möttes jag av denna syn. Det är oreda till max i garderoben just nu. Som vanligt skyller jag på alldeles för mycket kläder och på tok för lite plats som gör att fint vikta högar håller sig max en vecka. Och så skyller jag kanske lite med på att man stundom har en arg bebis som pockar på uppmärksamheten när man byter om, och då blir det lätt att kläderna bara kastas in. Yeah, yeah...fast helt ärligt var jag lika slarvig innan Lia kom, så jag kan nog egentligen inte skylla på henne. Jag är helt enkelt en Fru Stök när det kommer till ordning i garderoben, skåp m.m. Men kanske kan garderoben få sig ett lyft nästa vecka när Lias mormor och morfar kommit? Då finns det nog tid för lite småprojekt medans det bebisgullas i vardagsrummet ;)

Vi har njutit lite på stan idag

2012-05-26 18:18:24

 

Så här peppad var Lia att ge sig ut på stan i solen idag :) Vasse hade en klipptid vid tolv så när vi ätit här hemma och gjort oss färdiga Lia och jag, så promenixade vi ner och mötte upp den nyfriserade. Idag hade vi lite mer behagliga 24 grader varmt, perfekt San Sebastianväder om ni frågar mig! Då är det precis lagom varmt att strosa runt i kjol, linne och bara ta med en tunn kofta. Då kan man också njuta på uteserveringar utan att känna att man rinner bort, ja det helt enkelt perfekt.

 

 

På väg ner till frisören så promenerade vi förbi vackra Plaza de Bilbao. Alltid mycket folk runt om kring där, men vi hade lite ärenden att gå innan vi var redo att slå oss ner någonstans. Första ärendet att fixa var större strumpor till lilltjejen, vilket jag inte lyckades med sist när jag var på jakt. Men idag fick hon sig tre par i från Benetton som äntligen hade strumpor till riktigt små som inte var stickade eller också alldeles för supersötgulligulliga. Yes, mission completed!

 

 

Till lunch beställde vi in lite småplock att dela under ett parasoll vid ett torg i stadens östra del. Vi åt tunn fläskkotlett med stekt grön paprika och potatis, som är en verkligen standard rätt här. Kotletten var saftigt grillad och potatisen härligt knaprig, så det visade sig vara ett toppenval. Dessutom beställde vi två skinkkroketter och en osttallrik. Osttallriken var i största laget att dela på två, så den orkade vi faktiskt inte äta upp. Vasse drack öl till och jag unnade mig ett glas av den lokala äppelcidern som jag inte druckit sedan september. Jag hade ju nästan glömt av hur den smakade!

 

 

 

Lia verkade också mycket nöjd med maten ;)

 

 

Mätta och goa promenerade vi sedan hem. Längs med floden som alltid, med solen i ansiktet.


En lyckönskning och present från Falun

2012-05-26 12:51:16

Jag bara måste visa den här fluffigt mjuka och goa dalahästen som Lia fick i veckan. Våra vänner i Dalarna tyckte nog att hon skulle ha en sån att gosa med, och så blir vi påminda om att snart komma till Falun igen ;) Tack för presenten och lyckönskningen!


Gårdagens varma eskapad

2012-05-26 10:10:00

 

32 grader är rätt varmt, men när solen skiner och temperaturen ligger över 25 grader så kan man faktiskt inte bara sitta inne. Turligt nog så kände sig Vasse betydligt mycket bättre igår, om än med en retlig hosta kvar som gjorde att han valde att avstå jobb, men en stund tog vi oss ut i alla fall. Vi gick till parken som ligger 5min ifrån oss och tittade på ankorna och de lekande barnen, sittandes på en bänk i skuggan. Vasse fotade påfåglarna som strövar fritt i parken och sedan rörde vi lite på oss innan det var dags för fika. De vaniljkrämsfyllda munkarna, som kallas bombas, slank ner utan besvär på en annan parkbänk närmare floden till. Innan vi gick hemåt igen så betraktade vi havet, soldyrkarna och surfarna. Härligt, oj så varmt och kul med lite utflykt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Liten blir större

2012-05-25 20:25:20

Här har vi Lia på väg in till doktorn tidigare i eftermiddags. Ser ni som hon sträcker på sig? Jag tror hon övade sig inför att sträcka ut sig på doktorns mätsticka ;) För det gjorde hon i alla fall bra sedan. 53cm lång och 4000gram tung har hon hunnit bli nu vid snart 5 veckors ålder. Det är en ökning med 3cm och 910gram på 3 veckor det. Bra jobbat tjejen! Nu tar vi helg.


Jeansshorts och lite glada sommarfärger

2012-05-25 14:15:00


Det här var vad som shoppades igår för min del. Är väldigt nöjd med jeansshorten som är jättesköna och som dessutom var på rea. Sånt gillas! Linnet och den ljusgula koftan känns också som att det kan bli två sommarfavoriter. Allt kommer ifrån H&M, lätt bästa affären om ni frågar mig. Fast Zara brukar också ha en del fint. Ibland är det förresten bra att få se kort på sig själv så här för direkt noterade jag min dåliga hållning på bilden till höger. Det får det bli ändring på! Dags att lyfta hakan, rulla bak axlarna och sträcka lite extra på sig. Mamma och allt som man är numera ;)

Sommarens planer

2012-05-25 10:00:00


Idag har vi soligt och varmt här igen, vilket får mig att komma i riktig sommarfeeling. Snart är redan juni här och vi har börjat planera sommaren lite smått. Näst siste maj kommer mina föräldrar hit  och stannar i nästan två veckor. Sedan skall vi försöka ta oss till Madrid för att fixa pass till Lia. I juli skall vi förhoppningsvis njuta av vackert San Sebastianväder, en trevlig vän kommer på besök, vi tänkte hänga lite på stranden och såklart på diverse uteserveringar innan den värsta turistanstormningen kommer i augusti. För då åker vi till Sverige på semester! Hela augusti blir vi borta och som vi längtar efter att få mysa ordentligt med vänner och familj i sommarstugor och annat. Det blir Göteborg, Falkenberg, Skåne och eventuellt lite Köpenhamn som blir våra semesterdestinationer. Och så skall väl lilla tjejen döpas där någon gång med...vilken toppensommar det känns som att vi har framför oss!

Bra investeringar de där bärdonen

2012-05-24 18:50:30

 

 

Den där babybjörnselen och bärsjalen som vi köpt har sannerligen visat sig vara bra investeringar. Idag när jag och Lia hade lite egentid på stan så åkte hon i babybjörnen nästan hela tiden och där somnade hon så gott. Eftersom solen sken lite lätt så fick det bli solhatt på för första gången (det är först nu den passar) och det såg rätt roligt ut med bara en liten vit hatt som stack upp ur selen :) Vagnen hade jag kunnat lämna hemma alltså, om det inte var för att jag skulle ha någonstans att lägga kassarna då. Hehe. Dagens shopping innebar nämligen ett plagg åter (linnet som jag köpte i helgen) och fem nya plagg, varav två till Lia, med mig hem. Denna gång var jag bättre på att gissa min storlek med för allt jag köpt passade perfekt. Oh yes! Men det får ni se imon, för nu skall vi fortsätta att möla på det här goa fruktfatet som Vasse skurit upp. Det behövdes lite välbehövliga C-vitamtiner till sjuklingen och nyttiga snacks till mig ;)

 

 


På strumpjakt i rosa byxdress

2012-05-24 14:10:18

Idag sportar Lia en ny rosa byxdress som kom på posten från våra vänner i Kungsbacka. Den är ännu lite stor men hon var så söt i den att hon fick behålla den på när vi testade den i morse. Nu skall vi gå på strumpjakt, som ni ser verkar ju en strumpa ha försnillats någonstans...och sedan skall vi gå ut på stan i lite ärenden. Bland annat behövs nya strepsils till mannen som är hemma från jobbet idag med. Och så hade det nog varit bra med lite nya strumpor till den här tjejen med, de andra börjar bli i minsta laget faktiskt. Kanske är det därför hon tappar dem oftare nu?


Kvällsmat och oönskade nattgäster

2012-05-24 09:30:00

 

Ibland glömmer jag av hur gott och mysigt det är att äta kvällsmat. I gårkväll när Vasse fått i sig två panodil och kände sig lite piggare så bunkrade vi upp med en kvällsmatsbricka i sängen innehållande smörgås, yoghurt, äpple, kakor och mjölk. Kvällsmaten åt vi sedan nerbäddade under täcket med Lia sovandes emellan oss samtidigt som vi tittade på de senaste avsnitten och Mad Men och Modern Family. En skön avslutning på sjukdagen.

 

Sedan kramade vi kudden och Lia sov jättebra, men då hade två envetna mygg lyckats bosätta sig i sovrummet. Fasen! Skall man behöva få sömnen störd av mygg när äntligen bebisen sover gott? Höjden av otur kallar jag det! Medan jag ammade Lia vid tretiden så fick Vasse gå på myggmördarjakt. Han fångade 1 av 2 mygg och sedan lyckades jag hitta den sista (tror jag) efter amningen, så att vi kunde gå tillbaka till att drömma sött. Alltid är det nåt.


Gravidmagefrossa!

2012-05-23 18:30:00


Drygt en månad utan gravidmage och lite grann måste jag ändå säga att jag saknar att sitta med handen på den där härliga kulan! Fast det är klart att det inte är så dumt att ha det sprattlande lilla livet på utsidan heller. Magen han ju egentligen aldrig att bli så där väldans stor så att jag fick ordentliga sömnproblem och ryggont Allan. Den förblev rätt lagom fram till v.37 och ja, sedan kom ju Lia :) Graviditeten vart en lätt resa för mig och jag håller tummarna för att man har samma tur nästa gång, även om jag förstått att det inte är någon självklarhet.

Vi försöker med färgglad wok

2012-05-23 15:46:13

Kanske lite asiatiskt i form av en färgglad wok kan lyfta denna sjukstuga här idag? Ute skiner solen och åtminstone jag och Lia fick oss lite frisk luft när vi promenerade hem från amningsträffen tidigare. Stackars mannen däremot ligger nerbäddad och tar det väldigt piano i en delvis nersläckt lägenhet. Japp, jag håller tummarna för den här woken nu!


Gulletösen sömnvägrar

2012-05-23 08:23:12

Inatt har det inte blivit mycket sömn varken för mig eller Lia. Hon sov oroligt, vände och vred sig, fäktades med armarna och gnydde. Varje gång jag försökte att lägga ner henne var det samma visa. Det enda som dög någorlunda var att ligga i mina armar, ja ni förstår nog att natten varit lång. Vasse är dessutom sjuk så honom hade vi skickat ut i bäddsoffan så att både vi och han skulle kunna sova bättre. Jag tror att han drog det längsta strået där, men det är bra det för hans hals och hosta låter sådär. Hoppas att gulletösen mår bättre och sover lite på dagen idag så att vi kan ta igen oss, efter att vi varit på amningsträffen.


Badkar åt en mini

2012-05-22 19:14:26

Så var kvällen kommen till lägenhet 8C. Lia har just fått sig ett bad i sitt alldeles egna lilla badkar, ja bidén är ju faktiskt perfekt i storlek för att bada en mini :) Själva badandet tycker hon är så där kul än så länge, men vi kämpar på. Snart kanske hon upptäcker att det är rätt skönt att bada ändå? Nu skall jag trolla fram en smaskig middag av den där laxbiten som ligger och väntar i kylen. Och så skall jag kanske kolla någon serie med en småkrasslig man. Godkväll och på återseende.


Tisdagsbestyr

2012-05-22 14:00:00


Här började vi förmiddagen med en powerwalk i vad som inledningsvis var lätt regn, men som sedan eskalerade till ordentligt hällregn. Det fina vädret kommer visst tillbaka först imon, men jag kände ju för att gå ut och traska idag....fast lite regn har ju ingen dött av ;) Efter promenaden stannade vi till hos fiskhandlarn och köpte med oss lax till kvällens middag. Lia tyckte nog att det luktade lite märkligt där inne för hon gnydde så att jag fick plocka upp henne ur vagnen en stund, till fiskhandlarens och de andra kundernas stora glädje. Nu har vi såklart följt det kungliga prinsessdopet och snart skall vi ta tag i lite praktikaliteter som behövs göras här hemma. En rätt vanlig tisdag alltså, bortsett från att det är Lias månadsdag och en vecka kvar tills hennes mormor och morfar kommer! Ja, nu blev det plötsligt en rätt härlig regnig tisdag ju :)

Lias månadsspecial

2012-05-22 09:10:00

 

Hurra för Lia som fyller 1 månad idag! Lilla skruttan skulle ju ha blivit en majtös som sin mamma hon, men blev istället en ung aprildam. Den här första månaden som föräldrar har varit både omtumlande och alldeles underbar. Klyschigt så att det förslår alltså, men faktiskt är det precis så det känns. Plötsligt vart vi tre under samma tak och en utav oss krävde en väldans massa uppmärksamhet och kärlek. Allt såklart på ett helt normalt bebisvis, men har man aldrig varit i den sitsen innan så är det sannerligen något nytt. Nu har vi lärt känna dig rätt så bra tycker vi, även om du knappast upphör att förvåna oss. Så gò du e tjejen! Lia Jonna, sötast i världen.

 

 

 


Mina underbara två

2012-05-21 17:30:00


Det skulle ju kunna vara mannen och lillkorven som åsyftades med denna rubrik, men nej. Nu snackar vi om en kvinnas bästa vän, diamanterna ;) När jag i detta inlägg om mig själv erkände att jag i smyg beundrar mina förlovnings- och vigselringar så fick jag frågan om jag inte kunde visa dem i ett inlägg. Visst, visst det gör jag så gärna. Förlovningsringen är den som ser ut som vigselringen och tvärtom. Sådär lagom förvirrande, hehe.

När vi förlovade oss i februari 2009 så ville jag ha en ring med lite blingbling istället för en helt vanlig slät. Lyckan var total när jag hittade en vacker alliansring i vitguld med 5st nersänkta mindre diamanter på pantbanken i Göteborg för en spottstyvel. Ringen var ingraverad med ett namn och vigseldatum från -67. Gravyren fick en guldsmed slita bort, sedan fräschades ringen upp och så gjorde jag en ny gravering.

Vigselringen köpte vi i Florida. Innan vi flyttade dit så hade jag kollat smått på enstensringar i vitguld hemma i Sverige och mer eller mindre bestämt mig för en ring med en rund 0,25 carats diamant. Men efter ett halvår i USA bland deras enorma diamantringar så tyckte jag att 0,25 carat såg extremt pluttigt ut på fingret. Därför slutade det istället med en enstensring med en prinsesslipad (fyrkantig) diamant på 0,50 carat. Dubbelt upp alltså! Försäljaren i affären tyckte nog dock fortfarande att det var en rätt pluttig sten vi valt, för han påpekade flera gånger att man sedan alltid kan uppgradera sig till en större sten och bara betala mellanskillnaden om man vill. Haha. Det är mina vackra ringar det som jag är så glad för. Materiellt välbefinnande när det är som bäst.

Regn och rusk

2012-05-21 13:30:00


Idag har vi regn och rusk utanför fönstret. Inget vidare alltså. Dock var det väntat då jag haft koll på väderleksrapporten det senaste, så idag är planen att hålla oss innanför hemmets fyra väggar. Lia och jag myser i sängen (läs hon pruttar och jag redigerar foton). Vi inledde nämligen förmiddagen med en liten fotosession här i sängen och sedan blev den lilla modellen så trött att hon var tvungen att ta en förmiddagslur på tre timmar. Jag fick väcka henne kl.12.00 för då hade hon inte ätit sen klockan 08.00 i morse. Lilla sömntutan där. Skönt med en stilla dag här hemma faktiskt. Det är måndag och veckan har ju bara börjat så varför jäkta? Simma lugnt där ute vad än ni har för er. Jag är säker på att mycket av era måsten kan vänta tills imorgon.

Ett skepp kommer lastat...

2012-05-21 09:30:00

 

...eller jag skulle nog tippa på att det är en lastbil faktiskt som kommer med varorna jag beställde på amazon.uk.com, men ändå. I fredags så fick jag den brilljanta idén att försöka beställa stora förpackningar blöjor på nätet, istället för att smådutta med paketen från mataffärerna här. Det går ju liksom en hel del blöjor med en sån här liten bajsmaskin hemma ;) På amazons brittiska hemsida (på den spanska fanns knappt något av intresse!) kunde man beställa storpack med blöjor, våtservetter m.m till riktigt bra priser utan fraktkostnad om man handlar över 25 pund. Perfekt! Man kunde till och med göra sin blöjbeställning till en prenumeration så att man får hem blöjor med jämna mellanrum utan besvär, men där är vi nog inte riktigt ännu. Hehe. I veckan väntar vi nu i alla fall en leverans på närmare 250st blöjor, en hiskeligt massa våtservetter, en skötbädd i plast att ha i skötväskan och så köpte vi refills till blöjhinken med. Känns kanon att slippa behöva gå ut och handla blöjor var och varannan dag när man inte har bil också. Heja nätshopping!


Fröken söt på lunchbjudning

2012-05-20 18:30:21



Idag var vi bjudna på lunch till våra trevliga vänner som bor i samma område som oss. Vi trotsade därför det ihållande regnet och promenerade bort till dem vid halvtvå-tiden. Lia, för dagen fröken söt, hade sin nya klänning på sig som vi köpte till henne igår. Klänningen är i strl 56 och aningens lång kanske, men för övrigt passar den bra så snart sitter den nog som en smäck! Dessvärre var strumbyxorna som vi köpte till alldeles för långa så det fick bli mjukisbyxa undertill.


 

 

 

 



Det var ingen dålig lunch vi blev bjudna på heller. Småplock, tre rätters och kaffe på det. Vi var med andra ord där hela eftermiddagen. En söndagslunch i riktig spansk anda alltså. Undrar om vi orkar äta något mer idag...tveksamt.


 

 

 

 

 

 

Lia var väldigt tyst och beskedlig under sin första lunchbjudning och så var hon populär hos värdparet. Såklart ;)

 

 

 

 


Lite nytt till morsan

2012-05-20 13:01:27


En kjol, ett linne och lite trosor fick jag med mig hem från gårdagens shopping, förrutom lite annat nödvändigt som sminkborttagning och sånt lulllull då. Kjolen var lite tajt i midjan bara men satt annars fint. Jag tycker dock att den är så snygg så nu får det bli lite snålare med kalorierna ett tag framäver så att den sitter lite skönare i sommar ;) Linnet kändes istället lite stort så det tänkte jag testa i en storlek mindre i veckan. Hur som helst kul med lite nytt och fräscht in i garderoben!

4 veckor idag

2012-05-20 10:31:31

Lilla giraffen här fyller 4 veckor idag minsann. Vi kallar henne för giraffen när hon har den här giraffprydda pyjamasen på sig :) Men faktum är att nu börjar pyjamasen i strl 50 att bli lite liten på längden. Så det blir nog sista veckan med giraffpyjamas för Lias del. Liten blir stor!


Shoppinglördag

2012-05-19 16:54:50

Idag har lilla familjen tagit lokaltåget 10min ut till ett stort köpcenter. Det var längesedan vi hade en shoppinglördag så det känns skoj. Nu får alla mat och sedan har vi vi ett par butiker kvar att beta av. Lia har fått sig några söta plagg och jag hittade också något fint. Hoppas att det passar bara för det var inte lätt att prova med Lia hängandes i bärsjalen...


En vacker och utmattad härskarinna

2012-05-19 11:03:00


Det är vår dotter det om man skall tro diverse källor på nätet angående vad namnet Lia faktiskt betyder. De flesta källor verkar också vara överens om att namnet är en kortform av längre namn som slutar på lia, såsom Amalia och Rosalia, eller också så är det en variant på namnet Leah. Någon källa hävdar att det är galiciskt eller portugisiskt men det förekommer i alla fall både i Italien, Grekland och Spanien.


Vi valde såklart detta namn för att vi tyckte att det var sött på en liten, cool tjej och från början var det mannens namnidé som han haft med sig länge. För mig växte namnet under hela graviditeten, och ja egentligen innan det med, och så när hon väl kom sedan så kändes det så rätt. Till en början var det dock svårt att vänja sig av med att kalla henne Pyret, men nu är hon allas våran lilla Lia. Sötnosan. Att namnet dessutom inte är ett namn som florerar bland topplistenamnen i Sverige just nu ser vi bara som en bonus ;)

På rymmen

2012-05-18 19:50:51

Det känns faktiskt lite som man är på rymmen när man nu lämnat man och bebis själva hemma. Om än bara för några korta ärenden som tar max en halvtimme. Jag sitter ju i princip ihop med Lia för tillfället så att vara ute själv känns nästan märkligt. Men lite frisk luft och ett stopp i godisaffären innan jag går hem kommer nog att göra den här mamman gott. Sen skall familjen fredagsmysa. Inget nytt under solen här inte ;)


Förpackningssucker

2012-05-18 14:40:00


Hur vacker kan en påse chips vara egentligen? Tydligen helt förtrollande fin för när Vasse kom hem med den syrénfärgade påsen häromdan så ville jag nästan inte öppna den. Den var ju så fin. Fin nog att ställas upp på en hylla och bara ha som prydnad nästan. Men så tog såklart nyfikenheten överhanden. Potatischips friterade i finaste olivjungfruolja saltade med rosa himalayasalt smakar inte mycket annorlunda än andra potatischips i "lantstil". Det vet vi nu, men oj för den där fina påsen alltså! Vilken förpackningssucker man är.

Godmorgon och Godnatt

2012-05-18 09:05:36

Fredag och vad passar då bättre än sovmorgon? Just nu äter underverket lite, men så fort hon är klar så planerar jag för oss att dyka ner under det fluffiga täcket igen. Vi har ingen brådska någonstans idag så varför inte? Till frukost vill jag ha smoothie tror jag bestämt, nu när jag äntligen fått fyllt frysen med bär igen. Men först åter tillbaka till fluffrikets underbara värld...kanske lyckas jag drömma om vad vi skall äta ikväll också med lite tur, för det har jag inte en aning om. Så kan vi ju inte ha det! Ni kanske kan komma med några bra tips på fredagsmysmat i fall att drömmarna inte inkluderar något matigt? Det vore snällt. Godmorgon och Godnatt då :)


En aningens gul, men åh så smaskig lunch

2012-05-17 18:51:11

 

Eftermiddagen flöt på snabbt, som alltid när man ungås med yrvädret Malen och hennes lilla sötnos. Vi åt en aningens gul, men åh så smaskig lunch tillsammans på ett av favorithaken här i stan. Vi delade systerligt på en skinkrokett, friterade jätteräkor, potatis med aioli samt en pintxo med chorizo, ägg och bacon. Som sagt aningens gult...men väldigt gott! Ibland får man unna sig lite soulfood också. För visst är det så, fett=gott? Det tycker oftast jag i alla fall :) Lia skötte sig exemplariskt i vagen och fick komma upp en stund i min famn med. Nappen ville hon ha i ungefär 5 min, ännu är hon ingen napptjej med andra ord. Efter lunchen tog vi kaffe i parken bredvid medans lilla Juliette fick mumsa fruktpuré. Och så gick den torsdagseftermiddagen. Inte klokt, imon är det redan fredag. Woop, woop.

 

 

 

 


Amningspaus i det gröna

2012-05-17 12:49:18

Vilken trevlig fikastund vi just haft med Sara och lilla Aina (obs! en liten kille). Aina är ett madagaskiskt killnamn som de valt då hans pappa är från Madagaskar. Coolt, men inte så praktiskt då alla namn som slutar på a här förväntas vara tjejnamn. Nu har vi lite amningspaus i en park och snart skall vi träffa nästa mamma för lunch. Vilken härlig dag vi har i 25 gradiga varma vindar och molntäckt himmel. Perfekt Lia väder!

 

 


Inrutat, unikt och mysigt

2012-05-17 09:00:00

 

 

Idag har vi myket att stå i Lia och jag. Två inplanerade mamma- & bebisträffar på en och samma dag hör inte till vanligheterna, men kul skall det bli. Sedan får vi se vad mer vi känner för att hitta på idag. Mammalivet med en sån här liten en är på ett sätt väldigt inrutat, Lia har ju sina behov som skall tillfredställas och det fyller mina dagar. Fast samtidigt blir ingen dag den andra lik då det som var bra dagen innan, kanske inte alls passar nästa dag...och så förändras hon så mycket varje dag med, vilket också gör varje dag unik på sitt sätt. Det är rätt mysigt faktiskt. Nej, nu skall vi göra oss i ordning för att möta dagen. Hej så länge!


Nytt rekord!

2012-05-16 14:25:48

 

 

Idag har vi hunnit se både havet och staden innan klockan slog lunch. Det tar ju sin tid att ge sig ut med en liten bebis i vagn. Först skall man själv vara färdigfixad, äten och klar...och sedan skall lilltjejen vara det samma. Klockan 11.00 lyckades vi lämna lägenheten efter att ha vaknat lagom sömndruckna vid 09.30. Det är nytt rekord för oss! Vi rullade raskt ner till mitt gamla jobb och drack en kaffe med kollegorna där innan vi sedan fyllde vagnen med mat på vägen tillbaka hem. Nu sitter vi med datorn lite och tar igen oss efter den aktiva förmiddagen :)

 

 

 


En liten björn fixade biffen så att säga

2012-05-16 10:02:17

Morning! Här har vi sovit bra i natt och haft sällskap av den här lilla björnen som jag köpte igår. En söt liten nattlampa att sätta på spjälsängen. En nattlampa att ha till amningen efter mörkrets infall kändes som absolut nödvändigt, då alla andra lampor i sovrummet är för starka nattetid. Lia verkade uppskatta björnens närvaro och sov riktigt bra i natt, efter två mer prövande nätter. Hurra! Mycket skönt tycker hennes mamma. Nu vet jag ju inte om den där björnen kan ta åt sig hela äran för den goda nattsömnen, men jag låter den göra det idag i alla fall ;)

Dessutom spelar nattlampan en melodi om man vill, men det har vi inte testat på Lia ännu. Känns som att vi kan vänta lite med att få "Jingle Bells" på hjärnan faktiskt. För det är av någon underlig anledning mest julmelodier den spelar..mycket märkligt som sagt.


Själv är bäste dräng

2012-05-15 18:59:22

 

 

Nu är det min födelsedag och här står jag i köket och kockar som vanligt. Själv är bäste dräng eller vad är det man brukar säga? Nä, skämt å sido jag lagar så gärna mat. Och med Lia som hjälpreda på magen så kan man ju nästan säga att det är hon som står för matlagningen idag ;) Babybjörnen har åkt på för första gången här och än är hon väl kanske i minsta laget för att åka i den. Fast hon har inte sagt ett knyst och slumrat gott den senaste timmen...så jag låter henne hållas. Nu åter till middagen. Potatisen skall sjoffas in i ungnen och sedan toppas med fetasost och hackade hasselnötter. Till det blir det roquefortsås , sallad och helstekt fläskfilé. Inte så pjåkig födelsedagsmiddag det inte.

 

 


Fint som snus, lite födelsedagsnostalgi

2012-05-15 15:00:00
Förra året vid den här tidpunkten fyllde jag 25år och det firades med en weekend till Paris där fina Syster S spenderade en utbytestermin. Vilken perfekt födelsedagsweekend det blev! När jag minns tillbaka på den resan så ler jag alltid lite inombords. Fina mannen och jag tog flyget från Biarritz till Paris för 5 dagar i den franska huvudstaden, mitt allra första möte med denna underbara stad. Vädret var perfekt, lagom varmt och behagligt. Croissanterna var lika smöriga och café au laiten lika krämigt god som jag föreställt mig. Fransmännen var skitnödigt dryga och sevärdigheterna var allt för många för att hinna med på en så kort resa, vilket också var precis så som jag föreställt mig. Syster S var den perfekta värdinnan och jag kände mig så lycklig över att äntligen ha kommit till Paris. Fint som snus var vad det var.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ingen vanlig dag, för det är min födelsedag!

2012-05-15 09:30:00
Ja, idag fyller igen mindre än jag år. Hela 26 bast blir man idag och jag känner lite eh, hur skjutsingen blev det redan den 15 maj? Som jag klurade i vintras på om jag skulle hinna bli mamma innan min 26-års dag eller inte, då ju Lia var beräknad till den 10 maj, men det han jag ju med råge! Dagen till ära skall firas med något gott att äta och dricka till kvällen. Ganska modest firande sådär, men det känns alldeles lagom när man han en 3-veckors gammal bebis hemma. Senare idag skall ni dock få se hur förra årets mycket viktiga födelsedag, den 25:e i ordningen, firades på bästa manér i Paris.

Vasse och Lia väckte mig såklart med skönsång i morse och även om jag ju redan fått den finaste presenten i världen, så där 3 veckor före idag, så fick jag en riktigt snygg liten dyrgrip av mannen i helgen ändå. Ta da! En splitterny och ultratunn dator MED inbyggd webkamera och plugin för kamerans minneskort. Yeey! Underbart. Behöver jag säga att min gamla dator hade blivit lite till åren med tanke på att den saknade dessa tekniska finesser? Nej, tänkte väl det. Nu slipper jag alltså böka med sladdar till kameran så fort jag vill lägga över en bild och så slipper jag dessutom att springa lägenheten runt och leta efter webkameran så fort någon ringer på skype. Sweet. Att datorn inte heller kommer att ta upp handbagagets hela tillåtna vikt när man reser är ju en riktigt fin bonus med ;)


 

Här är den. En Samsung 13,3 tums Ultrabook ur 5-serien för er tekniknördar som undrar ;) Jag är mest fascinerad över att den väger mindre än 1,5 kg. 1,5kg! Det är inte klokt.


Nöjda

2012-05-14 20:00:00

 

Då lägger vi måndagen den 14 maj till handlingarna och gör inte så mycket mer idag. Okej, middag orkar vi nog trolla fram och kakan som jag just nu bakar skall vi också avsluta. Men sen. Sen skall vi bara krypa ner under de nytvättade sängkläderna och inte lyfta ett finger mer idag. I bästa fall skall vi få till en skypedate med en kär vän vid niotiden, men hon har sett oss i pyjamas förr om det skulle vara så. Jag hade hoppats på en promenad i den fina solen i eftermiddags men Lia var inte så sugen ;) Ja, ja så är det ibland. Imorgon tar vi nya tag och då är det faktiskt någon som fyller år. Jag säger godnatt på er redan nu, i fall man har turen att råka somna tidigt...


Värdefulla helger

2012-05-14 15:34:58

 

 

Sedan Lia kom och sedan Vasse börjat jobba igen så känns det verkligen som att helgerna kommer bli än mer värda framöver. Då finns verkligen tiden för ordentligt familjegos utan allt för mycket krav och måsten. Åtminstonde är det så vi vill ha det. Den här första riktiga helgen tillsammans som vi gått och längtat efter hela arbetsveckan kändes så bra. Lia fyllde tre veckor igår och vi firade med att promenera ner till hamnen för att ta igen oss lite i solen. Behagliga 20 grader, lätt vind och ett dagen till ära tillfälligt uppslaget öltält fick oss att verkligen trivas där igår. Lia fick komma upp ur sin vagn en stund och andas in lite frisk havsluft hon med, gömd under sin pappas kofta. Än så länge är hennes solhatt lite för stor nämligen. Sedan rullade vi hem igen, mätta på sol, öl och livets underbara små tillfällen till njutning.

 

 

 

 

 


Mormors kofta

2012-05-14 10:00:00



Mormor var snabb med att snappa upp att Lia inte hade någon kofta som passade henne när hon kom hem från sjukhuset, liten och nätt som hon var. Vi la ju upp en rolig bild på henne här där vi visade hur stor den tröjan var, så då tog mormor fram stickpinnarna och stickade en liten kofta i ultrarapid. I fredags kom så koftan på posten. En urgullig vit kofta med vita knappar som nu passar perfekt. Det var bara armarna som var lite långa, men dem gick fint att rulla upp. Tack, tack mormor nu håller jag mig varm om det blåser kallt ute :)

När jag får välja mat om fredagarna

2012-05-13 16:57:36



Så blir det gära något tacoaktigt. En tradition som sitter kvar från tiden när jag bodde hemma hos föräldrarna. Denna fredagen fick jag välja fredagsmysmaten när mannen var ute med några vänner, så då åt jag och Lia nachotallrik i sängen. Det kallar jag mys det! Fredagens rester fick bli dagens sena lunch för oss där vi broderligt delade tallriken ovan. Nachotallrik tycker jag är perfekt att göra om man är tacosugen men inte är ett jättestort sällskap, kanske bara en liten familj på tre där den ene håller sig till vältempererad mjölk ;) Det här brukar jag ha på min nachotallrik.

Nachos som jag lägger ut på en tallrik lite huller om buller. Stekt tacoköttfärs (kryddar oftast på egen hand men påsmix funkar också bra), riven ost, tomatsalsa enligt receptet nedan, hackad avokado och creme fraishe. Vasse vill gärna ha hotsauce på med, så gillar man stark mat är det en höjdare på också.

Tomatsalsa ca 2 port
(Gott till det mesta i mexikansk väg eller också till grillat, på pizza...you name it!)

2 hackade tomater
En kvarts hackad lök, röd eller gul är valfritt
En rejäl näve hackad koriander
En skvätt vitvinsvinäger
En skvätt olivolja
En nypa socker, salt och svart peppar.
Blanda väl, låt gärna stå och dra något innan du äter den så hinner smakerna sätta sig lite.

Den nyblivne förälderns bäste vän?

2012-05-13 10:00:00


Det måste vara en god och stark kopp kaffe det. Eller? För en som fått sin sömn upphackad i bitvis allt för korta stunder är jag åtminstonde beredd att påstå att så är fallet. Just nu dricker vi svenskt Zoega kaffe morgon, eftermiddag och ibland kväll eftersom mannen lyckats dra sönder handtaget på portafiltret till vår espressomaskin. Lite för stark? ;) Nåväl nytt filter är i alla fall beställt, så om nu bara tyskarna håller vad de lovar så kan vi snart återgå till våra italienska kaffedrycker.

Det återstår att se om sömnen också kan återgå till något i stil med vad den en gång varit snart, men jag är skeptisk. Haha. Lia sover lite när hon vill och vi dricker kaffe lite när vi vill. Där har vi i alla fall en överenskommelse oss emellan. Visst är det lite småjobbigt att inte få sova ordentligt, och att amma en halvtimme mitt i natten kan kännas som rena tortyren för trötta ögon emellanåt. Men än så länge och allra oftast så tycker jag att det går rätt bra faktiskt. Nästan så att jag hade väntat mig värre...och sen kan man ju faktiskt slumra lite på dagtid med om natten varit mindre bra. Om det känns det minsta tungt i bebisdvalan så tänker jag bara att det här är en så kort period i livet som vi har det så här och jag är så glad för den här fina lilla skatten att man nog skulle orka hur mycket som helst. Faktum är ju ändå att man överlever. Så länge man har kaffe i alla fall ;)

Gud vad skönt

2012-05-12 18:20:00

 

Efter några timmar på stan har vi nu äntligen landat i soffan hela familjen. Lite brieost, gourmetpaté, ett eldigt rödvin, oliver, vattenmelon, krämfyllda bakverk, kex och lagrad chorizokorv blev eftermiddagens tapasplock. Kombinerad middag och lunch skulle jag också gissa...det är ju ändå helg och då tar vi det som det kommer.

 

Dagen på stan resulterade i lite nya t-shirts och en snygg turkos kofta till Vasse. Jag hittade ingenting spännande alls jag. Dock spanade vi på födelsedagspresent till mig som fyller år nästa tisdag. Efter att Vasse jämfört lite priser på nätet nu när vi kom hem så bestämde han sig för att gå ner och köpa presenten i butiken. Spännande va? Vad det är för present får ni vänta med att se tills på tisdag såklart ;) Nu skall här bryggas kaffe. Adios amigos!


Världens mest bortskämda tjej

2012-05-12 15:00:00


Paket, paket, mera paket :) Vår lilla tjej kommer att bli den mest bortskämda i världen om paketen kommer fortsätta att anlända i den här hastigheten. Massa fint har hon fått vår lilla Lia. Jag kör ett uppsamlingsinlägg här med bilder på det som kommit i veckan. Fina sommarkläder och en jättegosig bebisfilt låg bland inslagningspappren. Tack så hemskt mycket för allt! Och igår kom det två paket till, men dem får ni se en annan dag.

Vi börjar lördagen långsamt

2012-05-12 09:13:21

Här ligger vi och drar oss på lördagsförmiddagen och har det sjukt mysigt faktiskt. Sötkorven (nytt smeknamn) har haft fisparad halva natten, så nu funderar jag på om jag ätit något som hennes mage inte gillar. Well, well. Ute har vinden vänt och kommer nu istället ifrån norr vilket resulterat i massa moln, enligt mannen den självutnämnde meteorologen i familjen ;) Himlen ser därför mjölkig ut, Lia bränner av lite sköna miner och hennes mamma funderar på frukost. Nu är det lördag.

 


San Sebastian i skymningen

2012-05-11 18:00:00


I onsdagskväll mötte jag och Lia upp Vasse och kans kollegor på en uteservering nere vid mässhallen. Det härliga kvällsvädret inbjöd just till att ta ett glas med lite vänner under bar himmel, snacka strunt och påminna oss om hur bra vi har det här kvällar som den i onsdags. När vi var nöjda och glasen urdruckna promenerade vi hem längs ett San Sebastian som var förtrollande vackert i kvällsljuset. Såna kvällar vill vi ha fler av!

 

 

 

 

 


Tredje gången gillt

2012-05-11 14:24:00


Idag har vi testat Moby Wrapen igen och nu verkar den gå hem hos lilltösen. Tredje gången gillt alltså! Vi har testat ett par gånger innan men kombinationen av att vi inte lyckats knyta sjalen så bra och att hon nog inte riktigt vant sig vid den, gjorde att framgången uteblev. Idag har vi däremot varit och handlat en snabbis, dammsugit och plockat undan här hemma medans Lia hängt i sin sjal. Mysigt och praktiskt.

Värmeöverslag!

2012-05-11 09:15:00



Här kommer nästan ett litet klagoinlägg som säkert uppskattas av er alla där hemma som haft regn ;) Men faktum är att det var lite för varmt igår. I alla fall om man heter Lia och är snart tre veckor gammmal och faktiskt om man heter Pernilla och är snart 26år gammal med. 32 grader och gassande sol är faktiskt inte så behagligt, varken om man är utomhus eller inomhus. Vi tog oss en kort promenad med vagnen tillsammans med min kompis Angela ner till Boulevarden för att svalka oss med en glass. Det behövdes! På hemvägen blev Lia dock så varm i vagnen att jag fick bära henne hem i skuggan, insvept i en bomullsfilt så att hon fick luftat sig lite. Verkligen tokvarmt kändes det i luften. Väl hemma tog vi oss en svalkande dusch och sedan gled vi runt i lägenheten så svalt klädda som vi bara kunde och försökte bara vara. Puh! Skönt faktiskt att helgen bjuder på lite mer humana temperaturer.


 

 


Pajdeg med olivolja

2012-05-10 18:00:00



Jag håller med er om att pajdegen lätt är det tråkigaste med att baka paj. Det blir alltid kletigt, svårt att få ihop degen och sedan räcker den typ aldrig till hela formen. Känns detta igen? För mig finns det någon slags mentalspärr med att sno ihop en pajdeg, jag tänker alltid att det kommer bli som ovan...innan jag ens börjat och därför lagar jag sällan paj. Men i förrgår blev det ju av och bra blev det med. Nu delar jag med mig av pajdegsreceptet som jag gjorde, så att ni kan sno ihop er en paj utan ångest illa kvickt ;)

Pajdeg till två mindre pajer (formar om 20cm i diameter)

  • 4,5 dl vetemjöl (eller om man vill blandar man i nyttigare mjölsorter med)
  • 6msk olivolja
  • 6msk vatten
  • salt

Häll mjölet och en nypa salt eller två i en bunke, på med olja och vatten. Arbeta samman degen, tro mig det går lätt! Sedan använde jag en kavel och kavlade ut bottnarna på pajerna (gick skitsmidigt!). Degen till kanterna kavlade jag till lite grann och sedan tryckte jag ut degen med fingrarna. Pajskalen naggade jag därefter med en gaffel och förgräddade i ugn på 200grader i 10 minuter. Sedan är det bara att fylla med vad för smaskigt man vill, på med lite äggstanning och låt gräddas ca 40min i 200grader. Pajat och klart!

Så äter man på spanskt sjukhus

2012-05-10 12:10:17
Nu har underbara bloggtjejen Carolina fått sin efterlängtade bebis och jag har just läst om deras tid på BB. Jag såg bland annat en bild på frukosten som de fick serverade på det svenska sjukhuset och tänkte då tillbaka på maten som vi fick på det spanska sjukhuset här. Lunchen och middagen som jag fick serverad var riktigt bra tyckte jag. De bestod av spansk husmanskost med soppa, pasta eller ris till förrätt, fisk eller kött med sås till huvudrätt, yoghurt och frukt till dessert. Och så bröd där till såklart. Alltid bröd till allt i detta land. Som svensk vill man ju gärna ha en potatis eller två till köttet eller fisken, men så äter man inte här. Här är det bara kött eller fisk och sås, sedan får brödet stå för kolhydraterna. Till en början lite udda för en svensk, men man vänjer sig.


Åter till frukosten då. Den var ju inte riktigt enligt svensk standard om vi säger så. Ingen müsli eller grovt bröd med pålägg där inte. Istället fick jag en liten bit vitt baguettebröd med marmelad och smör, kaffe eller chokladdryck och så en apelsin. Sjuksköterskorna förmanade mig varje morgon att äta upp hela frukosten så att jag skulle få i mig all näring jag behövde nu när jag ammade. Haha, lite roligt. De tyckte nog att detta minsann var en bastant frukost att stå sig på tills lunchen kl.14:30 ;) Tja, för en spanjor var det kanske det, men för en svensk, knappast. Och så till det roligaste nästan. Varje eftermiddag kl.15 var det dags för mellanmål. Som svensk tror jag man tänker sig mellanmål som något mindre och matigt. Kanske en liten smörgås eller en yoghurt, men på det spanska sjukhuset fick man kaffe eller chokladdryck och ett litet paket mariekex :) Sötsliskig chokladdryck, som jag inte alls gillar, drack jag dessutom både till frukost och mellanmål i nästan två dagar innan jag kom på att man kunde byta ut det mot kaffe istället...


Så, så äter man när man ligger på sjukhus i Spanien. Redan under början av min graviditet så kom det in en hel del frågor om hur det skiljer sig med att vänta och föda barn här i Spanien mot hemma i Sverige. Helt ärligt så tycker jag att det är svårt att uttala mig om detta då jag ju aldrig fött barn i Sverige, eller någonsin innan för den delen. Därför tror jag att alla sådana eventuella jämförelser länderna emellan får komma lite pö om pö här på bloggen, i takt med att jag observerar dem. Förresten vill ni se vilken underbar utsikt vi hade i tre dagar från fjärde våningen på BB? Det rådde ingen tvekan om att Lia fötts i Baskien inte när man kollade ut och såg denna utsikt!


 

 


Från vår bebis till vår dotter

2012-05-10 09:30:00


I värmen får man klä sig lätt. Det tog Lia fasta på igår och visade upp sig i denna söta klänning som moster valt till henne. Det var första gången hon hade klänning på sig och jag tycker att hon bar upp den på ett alldeles strålande vis. Mamma var så stolt och fyrade av en hel serie bilder med kameran. Första klänningen, ett ögonblick att föreviga! I och med gårdagens prinsessaktiga outfit så kändes det också mer verkligt att det faktiskt är en liten tjej vi fått.

I och med att hon var så liten som hon var och därför badade i sina bodys och mjukisbyxor här hemma så tänkte jag inte riktigt på henne som vår dotter innan, eller vår son för den delen. Hon var bara en liten, liten bebis. Vår underbart fina lilla bebis såklart, men rent tankemässigt inte av någon speciell sort. Kalla det könsstereotypt att så mycket känslor kan sitta i en ynka klänning, men så var det. Nu känns det verkligen som att vi har fått oss en dotter och hon är baske mig finast i världen. Dessutom skulle hon ha kommit till oss först idag, den 10 maj, men det brydde hon sig inte om ;)

Amningsträff

2012-05-09 17:00:00

 

 

20 mammor, 20 bebisar, 3 gravida och typ 40 blottade bröst senare så har vi varit på amningsträff idag. Två gånger i månaden anordnas en sådan träff på vårdcentralen här tillsammans med den eminenta barnmorskan som ni känner från tidigare inlägg. Idag var första tillfället för mig och Lia och det vart lyckat. Vi stannade kvar bland dem sista, tillsammans med några mammor till och passade på att få lite extra tips. Annars var det tyvärr inte alltid så lätt för mig att höra allt som sades på spanska med så mycket folk och stundtals tjutande bebisar. Det var dock roligt att se att några av dem från min mammagrupp var där med sina små bebisar som också kommit.

 

För vår del så tycker jag att amningen fungerar bra. Jag vet inte riktigt vad jag hade föreställt mig faktiskt, men bra blev det. Det tog väl ungefär en vecka för bröstvårtorna att härdas men nu känns det knappt när hon äter längre. Lia somnar dock gärna vid bröstet när hon blivit sådär lite lagom mätt så då får man truga henne att äta lite till. Ungefär vad tredje timme vill hon ha mat och däremellan sover hon mycket. Det är nog en väldigt lugn och beskedlig bebis vi fått tror vi. På väg hem från amningsträffen så bekantade vi oss med en annan mamma som har en son som bara är två dagar yngre än Lia och dem visade sig bo mitt över oss. Trevligt med lite mammabekantskaper i närheten! Det blir nog en kaffe med henne snart skulle jag tro...

 

 


3-kilostjejen

2012-05-09 13:40:00


Jodå det går uppåt. Nu har Lia sprängt 3 kilosgränsen och vägde senast i förrgår 3090gram när hon lades upp på doktorns våg. Härligt! Därmed bekräftades även min och Vasses notering om att hon allt blivit lite rundare om kinderna den senaste veckan. Trevligt. Nu finns det alltså mer nypsmån ;) Nästan 30gram per dag har hon lyckats lägga på sig under en dryg veckas tid, så det blev guldstjärna i kanten på tabellen i hennes bok. Fortsätt så lilla du så kanske du snart kan ha några av alla de där fina kläderna som kommit i paket...

Tropisk natt

2012-05-09 09:30:00


Gårdagskvällen var fuktigt kvav, så som det blir när det regnat alldeles för mycket efter en varm dag och termometern visar 25 grader kl. 20.00 på kvällen. Väl hemma i lägenheten igen efter en mysig träff med en kompis på en bar så hade jag svårt att komma ner till någon behaglig kroppstemperatur. Det kändes kvalmigt och varmt i lägenheten eftersom vi alltid har några fönster öppna. Kanske kände Lia också av den tropiska natten för hon hade lite svårt att komma till ro vid läggningen. Idag och imorgon skall vi få upp emot 30 grader varmt, så vi lär får ladda för en varm kväll och natt igen. Har sommaren kommit till San Sebastian redan?

Middagen står på bordet

2012-05-08 17:32:04

Men ännu skall vi inte äta. Kvällens matpajer är i alla fall färdiga att värmas och serveras med en sallad senare. Det var hundra år sedan jag gjorde matpaj, men nu är jag riktigt sugen för det luktar så gott. Pajdegen gjorde jag med olivolja istället för smör, inbillar mig att det är lite nyttigare. Hehe. Fyllningen blev köttfärsröra med zucchini och svamp, toppat med skivad tomat och ost. Jag gjorde den ena pajen lite starkare till Vasse och så en mildare variant till mig. Nu har vi middagen klar för fler dar och kan göra annat kul...som att gosa med en bebis tillexempel ;)


Att utse en vinnare

2012-05-08 14:20:00



Okej, Lia tog väl lite udden av den där gissningstävlingen som jag utlyste bara några dagar innan hon helt överraskande kom, nästan 3 veckor för tidigt. Men. Har man haft en tävling så måste man ju ändå utse en vinnare. Närmst födelsedatumet, som blev den 22 april, kom i alla fall bloggtjejen Anna som gissade på den 1 maj. Grattis till den äran! De flesta andra gissningar låg i spannet 5-15 maj :)

Dessutom tycker jag att dessa följande personer, som var dem som gick mot strömmen och gissade på en tjej, skall ha lite extra cred för att ni träffade rätt. Av de 30st gissningar som kom in så var det nämligen bara 10st som trodde på en tös ooch det var följande personer:

Sanna


Linnéa

Sara

Lisa

Samt min pappa (Lias morfar), Syster S (Lias moster) och våra vänner Lotta, Malin, Ditte samt Erik.

Snäckan och jag kör solo

2012-05-07 18:37:43



Så har vi då vinkat av farsan i dörren och hunnit sätta en pajdeg i köket, snäckan och jag. Första dagen vi kör solo här hemma och regnet öser ner utanför. Så passande. Just nu slumrar det lilla underverket i sitt babyskydd i köket. När hon sovit färdigt skall vi äta lite (läs Lia) och sedan trotsar vi regnet för att köpa ingredienser till matpajerna som vi lagar till middag. Till kvällen skall Lia få följa med sin mamma ner på stan och träffa min kompis Marta som säger att hon har en present till lilltjejen. Så spännande!

De ljumna vindarnas dag

2012-05-07 18:36:35

 

Riktigt ljumna vindar har svept genom staden idag. I 26 graders värme puttade vi vagnen ner till regionskontoret för att få fixat de där papprena med ansökan om barnbidrag. Medans folk låg på stranden och solade så gick vi rundor mellan regionskontoret och kommunhuset för att få fatt i rätt papper, och för att låna kopiatorn som finns på kommunhuset. Puh! Jag tror vi var inne på regionkontoret minst fyra gånger med alla våra papper men varje gång var det något som saknades. Ett tag var det riktigt nära att vi skulle få ge upp och komma tillbaka en annan dag för då hade vi lyckats försnilla ett originalpapper som vi alldeles nyss hållit i handen och plötsligt hade kommunhuset stängt för dagen.

 

En snäll kvinna på det stängda kontoret, som såg vårt virrvarv av papper och barnvagn, blev dock vår räddning för hon skrev ut pappret vi behövde fast att det egentligen var stängt. Tack för det! Det finns visst fina själar ibland oss. Lia ömsom skrek, ömsöm charmade personalen på det relativt tomma regionskontoret och nästan tre timmar senare, inkluderat amnings- och blöjbytepaus, så var ansökan klar :) Folket på stranden låg och lapade sol denna de ljumna vindarnas dag helt ovetandes om våra turer med det byråkratiska Spanien som pågick precis ovanför dem.


Lite mer om mig

2012-05-07 13:45:00

På uppmaning från den här fina bloggtjejen att besvara dessa 11 frågor, så kommer här ett inlägg som berättar lite mer om mig själv. Jag tycker att det var en del roliga frågor så nu kör vi!

 

1. Hur spenderar du den perfekta Lördagen?

Med att göra så lite som möjligt, tror jag faktiskt. Lulla runt i mjukisbyxor, äta en lång frukost i soffan, lyssna på radion och läsa tidningen. Fram mot eftermiddagen tar jag gärna en promenad längs havet och sedan vill jag äta något gott till middag på kvällen framför en spännande film.

 

2. Vad har du för drömmar här i livet?

Åh, det är många det...men de flesta är faktiskt ganska modesta. Jag glädjs mycket åt livets små vardagsbestyr och guldkanter. Några drömmar som jag burit med mig länge dock är att skriva en roman, bygga nytt kök i ett hus med sneda vinklar och vrår någonstans i västra/södra Sverige, se mina barn växa upp och förverkliga sig själva.

 

3. Vart skulle du helst bo & jobba i världen?

Efter några år utomlands (vi är nu inne på vårt tredje) så måste jag nog ändå svara i Sverige. Närheten till sin familj och vänner slår högre än de flesta ställen som man kan bo och leva på tycker jag. I alla fall i det långa loppet.

 

4. Hur stor familj önskar du?

Jag har nog sagt att jag önskar tre barn vid något tillfälle, men känner väl mer och mer att två säkert är fullt tillräckligt. Så vi får väl se. Men visst skulle vi vilja ge Lia ett syskon en dag, om vi har turen att få till det igen ;)

 

5. Vilket är ditt bästa minne?

Oj, vad svårt. Man har ju så himla många bra minnen...från helt olika tillfällen. Men ett mycket kärt minne som dyker upp bara sådär är såklart från dagen när vi gifte oss, den 30 oktober 2010. Den där lilla stunden på kyrktrappan när vi kom ut hand i hand, jag och min helt pinfärska man, till ett helt hav av såpbubblor och glada bröllopsgäster. Det var rätt oslagbart faktiskt. Vilket lyckorus!

 

6. Vad önskade du att bli när du var liten?

Reseledare! Vi åkte mycket på charterresor om somrarna när jag var liten och jag tyckte det verkade hur kul som helst att vara reseledare. Annars tyckte jag att jobba på bank eller post verkade roligt med, men det var nog mest för att jag tyckte det var roligt att ta betalt och stämpla på papper.

 

7. Hur träffade du din andra hälft?

Vi träffades genom en gemensam kompis. Först sågs vi ett par gånger på lite hemmafester, fikor på stan m.m tillsammans med den där kompisen och lite tycke började väl sakta att uppstå. Det dröjde dock tills vi åkte på en skidresa tillsammans över en helg med ett helt gäng vänner tills de verkliga gnistrorna slog och sen dess har vi varit ett par. Vilket är drygt 6 år sedan nu.

 

8. Hur skulle du spendera 100.000 kronor om du vann på Triss?

Jag skulle ställa till med stor fest för alla våra vänner och familj och sedan skulle vi nog åka till Rom på vår försenade bröllopsresa.

 

9. Vad är din svaghet?

Mitt stora sötsug och att jag oftast försöker göra lite för mycket på en och samma gång. Det går ju inte snabbare för att man gör 4 saker samtidigt faktiskt. Det tenderar oftast bara i att något inte riktigt blir som man tänkt sig...

 

10. Vad gör du när ingen ser?

Äter två, tre bullar i rad. Kollar på mina fina vigselringar i spegeln. Klämmer pormasker.

 

11. Vilken är den roligaste bilden tagen på dig? Haha. Fick hjärnsläpp på sista ;)

Det måste vara den här galet fula bilden som Vasse lyckades knäppa på mig förra sommaren. Haha, jag ser ut som "The Grinch". Skönt att ha en sån här bild som man alltid kan plocka fram när man behöver skratta lite ;)

 

 


Slut på semestern

2012-05-07 09:20:00


2 veckor har sprungit förbi oss och idag är sista dagen med Vasse hemma. Lite tråkigt tycker vi, men samtidigt så känns det som att vi har haft mycket tid tillsammans. Nästan som en lång semester faktiskt. Denna sista dag skall vi ta tillvara på och vi planerar att mysa så mycket vi kan. Fast lite ärenden har vi såklart inbokade, bland annat vägning hos farbror doktorn igen och så tänkte vi lämna in vår ansökan om barnbidrag på regionskontoret. Utöver det är dagen öppen som en bok ;) Hörde jag frukost till att börja med?

Eftermiddagen som gått

2012-05-06 19:46:37

Eftermiddagen bjöd på en liten promenix i solen, ungsbakade lammspjäll till middag och så fick jag äntligen målat naglarna med :) Lyx! Nu har Lia och jag tagit oss en liten powernap i stora sängen och drömt sött...så sött att vi blivit fikasugna. Bulle och mjölk nästa, tack!



 

 

 


Postgravidstatus och nya mammarollen

2012-05-06 14:30:00

 

Nu har det gått två veckor sedan Lia föddes och vi börjar så smått att växa in i rollen som föräldrar. Förlossningen tycker jag känns avlägsen som bara den, men nu när jag fått lite tid till reflektion så kan jag väl konstatera att det inte blev någon sån där drömförlossning precis. I alla fall inte med tanke på tidig vattenavgång, seg väntan på sjukhus utan värkar och sedan igångsättning som resulterade i 24 timmars lång väntan på vår bebis. Det kunde ju gått lättare och snabbare liksom...fast å andra sidan kunde det också blivit mycket tuffare. Så är det ju. Och den aktiva förlossningen (med värkar) tog ju faktiskt bara 10 timmar totalt, vilket jag tror är ganska bra för en förstföderska ändå. Eller? Därmed är jag mycket nöjd med den förlossningen som blev och framförallt med den exellenta vården som vi fick på sjukhuset både under och efter förlossningen. Jag skulle med andra ord inte tveka på att föda barn här igen!

 

Många har undrat hur jag mår och hur jag återhämtat mig under dessa två veckor som gått. Jag kan enkelt svara att jag mår väldigt bra. Jag har inte ont någonstans, känner mig stark, pigg och kunde promenera på ungefär som vanligt en vecka efter förlossningen. Första dygnet efter att hon fötts när bedövningen släppte och jag var sängliggande tyckte jag var rätt tuff. Men då hade jag min klippa till man som roddade allt med Lia och passade upp på mig samtidigt. Tack för det älskling! Sedan dess har det bara blivit bättre och bättre för var dag som gått. Kroppen fixar det där med att läka sig rätt bra på egen hand har jag märkt. Min mage har dragit ihop sig fint och även om det såklart är lite "muffintop-känsla" på den så kan jag trots allt redan komma i mina gamla jeans. Jeans som jag köpte precis i början av september förra året, innan jag visste att jag var gravid. Faktiskt det mesta i garderoben passar mig igen :) Detta är kanske inte så viktigt i sammanhanget, men visst ger det en rejäl boost till självförtroendet när man känt sig stor och otymplig så länge. Totalt blev det inte mycket mer än 10kg viktuppgång under graviditeten, något som förvånade mig men som självklart var välkommet då jag redan hade lite trivselkilon att ta av sedan innan.

 

Gällande mammarollen och hur det känns, som jag också fått frågor på, så kan jag inte nog understryka att jag trivs i den nya rollen. Jag har länge haft en längtan efter att få bli mamma och även en längtan efter att få se Vasse som pappa, så det känns bara fint att den önskan har slagit in. Nu har det ju bara gått ynka två veckor på den långa resan som kallas livet tillsammans, så självklart är det svårt att dra några egentliga slutsatser redan (om ens någonsin?!?)....men för nu känns allt tipptopp. De oroliga modersinstinkterna blandat med den rena skära lyckan i att få se ett svagt leende skymta förbi på Lias läppar finns där alltihop. Jag har en känsla av att det kommer att bli bra det här. Vår familj alltså <3


Söndagsmorgon

2012-05-06 10:32:39

Lia sov gott mellan oss i sitt Nalle Puh-täcke i natt. Hon vaknade ungefär varannan timme, ibland längre emellan, för att äta en stor slurp. Sedan somnade hon nöjt om. Duktiga lilla tjejen! Nu skall vi busa med en sömnig Pappa och se om vi kan få han att vakna. Fyllda, ungsvarma croissanter hägrar nämligen till frukost idag. Är det söndag så är det ;)


Nu gör vi kväll

2012-05-05 20:17:48

Och så var kvällen kommen även den här lördagen. Lia markerar detta med en stor gäsp i sin pappas famn och vi börjar slå av på tempot här hemma. Fast vissa utav oss, gissa vem?, har faktiskt sovit mest hela dagen lång. Ätit rejält och sedan sovit en två, tre timmar i vår säng eller i sin vagn. Vi får väl se om madamen är något trött i natt nu då när hon sovit så mycket...


Bebis och bebis

2012-05-05 15:10:00



Det är skillnad på bebis och bebis. Det blev tydligt i förra veckan när Juliette, Lias första kompis, var här och sa hej. Då invigde vi den fina lekfilten som mormor sytt och lade upp bebisarna bredvid varandra. Stackars Juliette såg ut som en jätte bredvid den lilla sparven Lia! Men så skiljer det ju också ungefär 5 månader på dem. Så än får nog Juliette vänta på att hennes lekkamrat växer till sig lite...

En tallrik godaste gott

2012-05-05 09:50:00


Med en bebis i huset och en man hemma från jobbet har det blivit en del ändrade matvanor den senaste tiden. Vi har passat på att sova länge om mornarna de flesta dagar, snoozat och sedan ätit frukost lite senare. Ibland har det ofrivilligt blivit senare frukost eftersom det ändå tar sin lilla tid att duscha, byta på, klä och mata en liten donna om mornarna samtidigt som man själv gör sig i ordning. Inget konstigt med det.

I och med senare frukostvanor har därmed även lunch och middag blivit lite förskjutet mot det annars invanda mönstret. Middag har vi oftast lyckats att få i oss runt 22:00 på kvällen, vilket är ca 1,5 timme senare än vanligt för oss. Det har dock mestadels berott på att vi inte blivit hungriga förräns då, eftersom lunchen varit sen...ja, ni hajar nog.

Igår vart det sen middag ännu en gång och åter igen var vi inte så hungriga. Så då fick det bli en tallrik med lite godaste gott att dela i sängen framför några av våra favoritserier. Inte så tokigt alls om du frågor mig. Ibland behöver man inte knössla till det så mycket :)

Något man borde göra oftare

2012-05-04 16:20:57

 

 

För två veckor sedan kom jag på hur lätt det är att göra egen fiskgratäng. Varför har jag aldrig gjort det förrut? Det är ju dessutom ett perfekt sätt att bli av med överblivet potatismos och då innebär gratängen max 15min aktivt matlagande. Skitbra och skitgott!

 

Jag tog en engångsform (i brist på annan i passande storlek), la i ca 500gram torskfilé i lika stora bitar och satte ugnen på 200grader. Över fisken hällde jag sedan en simpel sås som jag gjort på 2,5dl matlagninggrädde, 1,5dl mjölk, en fiskbuljongtärning, dill, citron, salt och peppar. Jag lät såsen koka upp och redde den sedan lite grann med maizenamjöl. I det gamla potatismoset vände jag ner en äggula och spritsade det sedan runt kanterna på formen med en plastpåse som spritser. In i ugnen med formen och efter ca 30min, när moset fått färg, så är gratängen klar! De sista 5 min i ugnen toppade jag gratängen med citron, vilket gav god smak och blev fint pyntat tycker jag. Lätt som en plätt.

 

 


Fredagskänsla

2012-05-04 10:27:52

 

Då var det fredag igen då. Den andra i ordningen för lillan. Jag tror att hon har greppat det här med att fredagar är veckans bästa dag, speciellt med tanke på hur nöjt hon låg och sov i soffan här nyss. Efter en orolig natt i förrgår där magen gäckade henne har hon sovit mycket lugnare i natt. Japp, måste vara fredagskänslan som gör det! Nu blir det frukost i köket och sedan skall vi kika in hos Polisen, nästa steg på vår lista av myndigheter att besöka...trevlig fredag önskar Lia med familj!


Nyfriserad mamma

2012-05-03 19:21:54

Tanken var att fixa till håret innan Pyret tittade ut, men nu blev det ju inte riktigt så. Istället fick jag bokat en klipptid idag hos vår vän frisören, så Vasse och Lia fick snällt hänga på dit dem. På dryga timmen gick mitt vinterslitna hår, som inte klippts sedan i julas, till vårfabulous medan Lia sov i sin pappas armar. Jag blev supernöjd med klippningen som i princip innebar lite kortare lugg, lite uppklippning och därmed mer volym. Sedan åt vi lunch ute i solen och gick förbi mitt gamla jobb för att säga hej. En mycket bra dag alltså :)


Mera fint till damen

2012-05-03 15:00:00

 

 

Brevbäraren verkar ha bråda dagar här och många paket att leverera till lägenhet 8C. Den här röda klänningen med tillhörande body, tajts och strumpor från Polarn och Pyret kom med Posten för några dagar sedan till Lia. Det är verkligen ett himla sött set tycker vi! Lia tackar, bockar och niger och ser fram emot att sporta detta till sensommaren. Och den stora Nassenallen som kom idag från Danmark den är större än Lia själv den...:)

 

 


En försmak av sommar

2012-05-03 10:15:00

 

Det är inte bara ni hemma i Sverige som fått er en försmak på sommaren de senaste dagarna, även här har regnet äntligen blåst bort och istället tagit med sig soool! Jag läste i tidningen i förrgår att aprilmånad här tydligen har varit den regnigaste sedan år 1930, sett till antal regndagar under april. Jag tyckte väl att det varit rätt trist väder länge nu!?! Därmed var gårdagens stadiga 25grader och ljumna, goa vindar mer än välkomna tillbaka. Vi promenerade strandpromenaden hem efter vår långlunch överblickades bukten med den långa stranden La Concha och tänkte att det nog kommer bli en ypperlig sommar det här. Bring it on!

 

 

 


Redo

2012-05-02 19:42:25

 

Jag känner mig mer än redo för sommaren nu. Mina för våren nyinförskaffade solglasögon från H&M sitter som en smäck och jag har även köpt en ny plånbok med beachkänsla att ha i skötväskan. Dagens soliga väder som vi haft har gett mersmak...äntligen kan man nog säga att den regniga vintern/våren är förbi!


Favorit i repris

2012-05-02 13:48:42

Det gick ju så fint förra gången vi tog med Lia på restaurang så idag kör vi en favorit i repris :) Efter att vi hälsat på Vasses kollegor som alla nu gosat med lilltjejen, så slank vi in på ett mysigt ställe för en tidig lunch. Man äter så billigt och gott runt lunchtid här i Spanien, så då passar vi på att unna oss lite! En dagens meny (3-rätters) där man oftast väljer mellan fyra olika rätter till förrätt respektive varmrätt, och ett glas vin för bara 10€ per person. Det kallar jag prisvärt!


Den lilla charmörskan

2012-05-02 11:00:00

 

Lia bränner av den ena underbara minen efter den andra här om dagarna och vi kan inte göra annat än att skratta hjärtligt. Favoriten är nog denna pose ändå när hon ser så där hjälptlöst förvånad ut med uppspärrade ögon, näsan i vädret och så armarna hängandes rakt ut med stela ben som en pinne. Hon är ju bara för go! Pappa och mamma har hon lyckats att charma för längesedan, men idag skall vi åka till Vasses jobb och hälsa på, så vi får väl se om hon lyckas med att charma även dem.


I backspegeln, april 2011

2012-05-01 18:28:24
Årets fjärde månad under 2011 bjöd på en hel del roligheter och bland annat vårt första besök hos oss. Det vill ni väl inte missa? Fortsätt då att läsa detta inlägg om vad vi hade för oss i april för ett år sedan...vi tittar i backspegeln lite, så att säga.




Med april kom det verkligt fina vädret till San Sebastian. Vi kunde kasta jackan och gick nöjt omkring bakom våra solglasögon och spanade på folk längs med strandpromenaden.




Snart eskalerade det fina vädret i något som får betraktas som en värmebölja ändå. Över 30 grader varmt i början av april och folk flydde till stranden. Vi var såklart där med. Vi solade, brände oss lite lätt och blev mer eller mindre tvingade till några dopp på grund av värmen. Men varmt i vattnet var det då ännu inte...ynka 13 grader! Det är nog baske mig mitt rekord i lägst badtemperatur vid årets första dopp det. Värmen gjorde mig sugen på greksallad med ;)




Vi njöt också till fullo av sköna hemmakvällar i soffan med något gott att dricka och lite avkopplande musik. Vet ni att man faktiskt kan köpa vin på flaska för sisådär 2 euro här? Okej, kanske inte de bästa av viner då och inte riktigt den prisklassen som vi brukar hålla oss vid, MEN ÄNDÅ! Ungefär här någonstans så gick det också upp för oss hur snuskigt god en välblandad Gin&Tonic kan vara. En drink som San Sebastianborna för övrigt är helt tokiga i. Skinkkroketter blev min nya favorit i pintxosbarerna med och jag testade därför att göra egna hemma...typ två gånger. Sedan kom jag på att det är alldeles för mycket jobb för något som man hittar till en billig peng i närmsta bar runt hörnet :)




Tillsammans med Vasses kollegor så blev vi invigda i Siderkulturen som råder här från feb-maj runt omkring San Sebastian. Då träffas man i stora sällskap i i enkla byggnader på landet och dricker många glas sider direkt från stora tunnor. Den traditionella menyn som oftast intas ståendes runt bord, består alltid av stekt torsk med grillad grön paprika och chorizokorv i bröd till förrätt. Därefter kommer det in stora, mycket lättgrillade köttstekar som hängt på lagring över vintern. Måltiden avslutas sedan med en baskisk osttallrik, kvittenmarmelad och valnötter. Vi gillar konceptet och har varit på ganska många sidertillställningar sedan den här första gången.




Sedan kom då första besöket från Sverige till oss i San Sebastian. Fast allra första ut, ett par dagar före de andra gästerna, så kom Syster S med flyget från Paris. Vi fick några fina dagar ihop innan resterande gäng av härliga vänner slöt upp för att fira påsken tillsammans med oss. Vasse var väldigt nöjd över att ha fått sig en leverans med snus dessutom!




Resten av april ser vi mest ut att ha spenderat mycket tid utomhus och ätit mängder med glass. Inte så konstigt kanske när solen skiner och det finns ett glasstånd i var och vart annat hörne? Och så gick april 2011 förbi oss.



Rester till lunch

2012-05-01 16:28:40

 

Vi sov länge idag och vaknade inte förrän klockan 11. Men så är det ju röd dag och ledighet med ;) Sen frukost med smörig croissant innebär nu sen lunch. Kycklingsallad med ceasardressing vart gårdagens valborgsmiddag, tillsammans med ett glas rosevin. Mitt första glas vin på 9 månader! Nu äter vi resten av kycklingsalladen med en sprattlig liten Lia bredvid oss och funderar på om vi skall gå ut lite i solen ändå kanske...

 


En rätt mysig dag ändå

2012-05-01 14:30:00

 

 

Kanske blev det en aningens gnällig ton angående arbetet med att registrera Lia via de spanska myndigheterna i inlägget tidigare. Visst är det en hel del jobb, mycket papper och en del promenerande för att få till allt det där, men faktum är att vi lyckades ha rätt kul undertiden vi betade av några av punkterna på listan igår. Lilla familjen njöt av det fina vädret som plötsligt kom över oss och så passade vi dessutom på att äta en riktigt trevlig lunch tillsammans. Det blev Lias allra första restaurangbesök i detta matmecka till stad och hon skötte sig exemplariskt där hon låg i vagnen bredvid bordet. Billig i drift var hon med ;)

 

 

 

 

 

 


Många turer med de spanska myndigheterna

2012-05-01 10:00:00

 

Nu har vi börjat arbetet med att få Lia registrerad som född här i San Sebastian. Detta är inte riktigt lika smidigt som hemma i Sverige där ju det mesta sköts automatiskt via olika register. Här i Spanien måste man gå till flera olika ställen för att registrera, skriva in, stämpla här och stämpla där, få papper påskrivna och så vidare. Igår betade vi av två steg i denna process. Tjihoo! Vi har numera en familjebok där det tydligt framgår hur vi är besläktade med varandra inklusive mina respektive Vasses föräldrar. Denna bok är en mycket viktig värdehandling som skall visas upp lite varstans hos myndigheter runt om i stan, så den håller vi hårt i nu! Efter att vi lagt vantarna på familjeboken så traskade vi vidare till kommunhuset för att folkbokföra Lia i San Sebastian. Där fick vi ett tjusigt intyg som skall tas med till nästa anhalt i raden av stopp. Det är viktigt att alla stopp i ledet av besök hos myndigheterna görs i rätt ordning, för på det ena stället får man papper som sedan skall tas med till nästa anhalt.

 

Nu har vi "bara" kvar ett besök hos Polisen för att ge henne ett spanskt personnummer för utlänningar (som vi också har varsitt). Sedan kvarstår en tur till regionskontoret för att ansöka om barnbidrag, vilket är en engångssumma som delas ut efter 6 månader. Och så skall vi dessutom gå till den spanska motsvarigheten till försäkringskassan där Lia skall få sig ett eget sjukvårdskort och Vasse skall ansöka om sin 2 veckor långa föräldraledighet. Puh. Sedan skall vi bara hämta ut själva sjukvårdskortet på vår vårdcentral och så är vi klara... med den biten i alla fall. För sedan börjar arbetet med de svenska myndigheterna via ambassader och annat. Då skall det fixas svenskt personnummer/samordningsnummer, registreras namn via Skatteverket  och så skall dockan ha ett svenskt pass med. Jodå, vi har att göra här framöver ;)