Lilla fröken nyfiken

2012-10-31 16:46:00

Okej så här är det va. Lia åker inte gärna vagn. Så har det varit ända från början och vi trodde nog att det skulle bli ändring så fort hon fick bytt till sittdelen. Men nä. Eller jo, första veckan tyckte hon la att det var spännande för det var ju något nytt, men sen avtog intresset rätt snabbt igen. Om hon är på bra humör kan hon åka en stund om hon får något att pilla med men sen vill hon upp i famnen för hon tycker uppenbarligen inte att hon ser tillräckligt bra från vagnen. Får hon komma upp så kan hon hänga knäpptyst länge på armen och bara titta. Så lösningen om jag är själv med henne blir ju ofta bärsele med henne tittandes utåt när hon tröttnat på vagnen.

Igår bestämde jag mig för att testa att vända vagnen utåt, trots alla rekommendationer om att bebisar skall sitta vända mot sina föräldrar. Då gick vi till affären, handlade och sedan hela vägen hem utan att Lia klagade en sekund. Idag testade jag igen på eftermiddagen när vi var ute och promenerade och det var likadant. Inte ett ljud ifrån henne och huvudet gick från sida till sida, upp och ner, allt skulle hon titta på den där lilla fröken nyfiken.

 

Självklart pratade jag med henne så hon visste att jag var där, lekte med henne vid övergångsställena och tittade på henne genom sufflettens lufthål. Det funkade så himla mycket bättre än när hon sitter åt andra hållet vänd mot mig. Då blir hon bara uttråkad verkar det som. Hm, nu vet jag inte om jag skall fortsätta med vagnen vänd utåt eller hur jag skall göra. Kanske får testa ett tag till och se hur hon reagerar men så skönt det är att kunna gå med vagnen utan att ha en missnöjd bebis eller stressa fram för att man vet att snart tröttnar hon...

 


I bebisköket igen

2012-10-31 09:10:47

Här lagas det bebismat på morgonkvisten. Ris, köttfärs, majs och grönabönor tänkte jag mixa till puré idag. Massa nya smaker för det lilla matvraket ;) Hoppas att det uppskattas, för det tar ju sin tid att fixa...men så blir det ju rätt många burkar med. Aprikospuré har jag också gjort nu i morse och det fick hon en sked av direkt och verkade gilla. Roligt.


Herr och Fru i två år

2012-10-30 15:00:00
Idag har jag och Vasse varit Herr och Fru i två år. Kan knappt förstå att det var två år sedan vi hade vårt magiska höstbröllop i Göteborg med hela tjocka släkten och en massa härliga vänner. Sedan dess har jag tagit examen från universitetet, vi flyttade till Spanien och så kom Lia. Det är ju nästan en evighet sedan, fast ändå minns jag dagen som om det vore igår. Vad jag är glad att vi slog till på ett riktigt brakbröllop ändå, trots att jag hade andra planer, för ens bröllopsdag är verkligen något alldeles speciellt som man bär med sig hela livet. Idag skall vi givetvis fira vår kärlek till varandra. Tack för att du står vid min sida, du världens bästa man.
 
 

Åter till vardagen

2012-10-30 10:48:07
 
 
Så då har mommo och moffa farit hem. Åter till vardagen för lilla familjen då. Ja, i två dagar då som sagt sen kommer mina goa tjejkompisar och Lias moster hit över helgen. Vetskapen om att det så snart kommer mer besök gjorde avskedet idag lite mindre sorgligt. Dessutom är det bara 6 veckor kvar till jul då vi ses igen i Göteborg så det tror jag kommer att gå jättefort. Lia sover sin förmiddagsvila nu och jag skall passa på att läsa ikapp lite bloggar innan det blir middagsplanering och städ. Hej vardag igen!

Så göttgöttigt så

2012-10-29 21:34:04

Idag blev en dag ute i strålande solsken. Jag, Lia, mommo och moffa gick till parken där påfåglarna och ankorna bor för att titta lite på dem. Lia var dock mest intresserad av en stor dagisgrupp som var där och jagade påfåglarna ;) Sedan blev det spansk lunch, dvs trerätters med vin, på en uteservering nere på vår gata. Efter en stunds välbehövlig vila hemma gick vi ner på stan igen för ett par pintxos innan vi landade på vinbaren vi älskar. Ja, vi har det rätt gött idag med.


Gårdagens lek i parken

2012-10-29 09:53:55
Nu har vi vaknat upp till sista dagen för mommo och moffa här. De åker hem imon och sedan får vi en hel dag för oss själva innan nästa gäng kommer hit ;) Dagen verkar bli en riktigt fin en med sol, precis som gårdagseftermiddagen bjöd. Undebart! Kallt är det, men så krispigt och härligt när solen tittar fram. Igår eftermiddag besökte vi parken med Lia. Hon både gungade och åkte rutschkana. Succé! Sen gick vi hem och åt en smarrig tonfiskpasta till lunch innan vi tog en promenad runt floden och drack kaffe medan solen gick ner bakom husen. En mycket bra söndag. Vi har massa planerat idag så här sista dagen. Vi skall förbi Zara igen, äta långlunch med Vasse som jobbar idag, packa och fixa, äta lite pintxos till och sen skall vi fira lite i en vinbar till sena kvällen. Och så självklart njuta i solen och pussa Lia.
 
 
 
 
 
 
 
 

Urgosig jacka till hösten

2012-10-28 09:28:20

Fy, det börjar bli riktigt höstigt och kallt här nu. Fy för kylan men egentligen tycker jag att det är mysigt med det höstiga. Att kunna ha snygga höstboots och gosa in sig i en generös halsduk är ju sån härlig känsla! Eftersom det blivit kallt så behöver även Lias garderob ses om en smula. Igår köpte mormor därför en urgosig höstjacka till lillfisen, ifrån Zara givetvis ;)


Sjukt mätt

2012-10-28 00:28:06

Oj vad mätt jag är nu. Vi är nyss hemkomna från La Fabrica, en favoritrestaurang här i stan där vi åt en diger avsmakningsmeny. Grönsakssoppa, ravioli, tonfisk och anjovissallad, marulk, saftigt kött, röda bär med yoghurtglass, äpplekaka och cava med citronsorbet fick vi i oss. Wow. Jättegott som vanligt men det är nästan lite väl mycket mat. Hm, efter besöken här i oktober/november får det nog bli lite deffning inför julen. Annars lär man väl rulla hem till Göteborg ;) På dagen idag var vi runt på stan ett par timmar. Vi fikade, shoppade och promenerade genom hamnen. Mysigt. Imon blir det mer praktiska saker att fixa med och så skall vi gå till lekparken om vädret tillåter. Godnatt så länge.


Sockerchock på finkonditori

2012-10-27 14:04:33

Nu har vi hittat ner på stan. Till och med solen har tittat fram och vi strosar gatorna upp och ner. På ett finkonditori drack vi kaffe och fick oss en riktig sockerchock när vi provade ett urval av deras tjusiga bakelser. Nu styr vi stegen mot gamla stan. Härliga lördag!


En regnig utflykt

2012-10-26 17:04:48
Då var vi åter i hemmets trygga vrå efter ännu en dag med lite äventyr. Hondarribia var lika mysigt och charmigt som vanligt med sina små vitmålade hus med grönröda fönsterluckor, slottsruiner och det lilla sundet över till Frankrike. Tyvärr var vädret inte lika charmigt, men vi var inte dem som var dem. Ett glatt humör och två paraplyer räddade oss från en dag av misslyckat turistande, och så exemplarisk mat såklart! Eftersom det regnade rätt mycket när vi kom fram så började vi med en fika i en inglasad veranda där vi tittade på förbipasserande och matade Lia med kycklingpuré. En kladdig historia, puréematandet alltså ;) Sedan promenerade vi byn runt en dryg timme innan vi slog oss ner på pintxosstället nr.1 i Hondarribia, El Gran Sol. Där lät vi pintxosen komma i en strid ström medan vi drack vin och njöt av att ha nästan hela baren för oss själva. Nästan lite lyxigt på ett sånt känt ställe, men så var det ju vardag med. Nu är vi mätta och goa. Bilen har vi lämnat tillbaka så nu blir det turistande i San Sebastian resten av helgen och ikväll blir det självklart fredagsmys.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vi äter fortfarande frukost

2012-10-26 10:32:44

Vi tar det lilla lugna vid frukostbordet här. Dricker en kopp kaffe till och mumsar lite mer croissanter. Den här morgonen testade Lia färska hallon för första gången och det tyckte hon om, men vissa var nog lite sura så då bjöds det på roliga miner ;) Vi har hyrt bil idag med så det blir utflykt igen när vi har avslutat frukosten och när Lia vaknat från sin vila. Idag kör vi till Hondarribia där vi varit förr och flanerat, men inte mina föräldrar då. Skall bli roligt! Det gäller ju att passa på att se sig om nu när vi har bil. Vädret kunde varit roligare, men det regnar i alla fall inte på oss. Alltig nåt ;)


Vi har varit i Frankrike

2012-10-25 17:59:13

Vi har varit i Frankrike idag. Vi tog hyrbilen och körde till ett stort köpcenter utanför Bayonne. Där shoppade vi lite smått och så köpte vi massa god mat. På hemvägen körde vi längs med kusten via Biarritz och St Juan de Luz. Så himla vackra byggnader att titta på längs med vattnet. Nu är vi snart hemma och då skall vi ta ett glas vin och gå loss på delikatesserna som vi köpt.


Vi började med lite pintxos

2012-10-25 08:12:00

Efter att vi igår hämtat upp bilen som vi hyrt för de närmsta dagarna så blev vi rätt hungriga. Lia åt en skål gröt precis då så henne gick det ingen nöd på, men vi andra hade magar som kurrade bra. Så vi styrde stegen och vagnen mot gamla stan för att njuta några pintxos. Perfekt som en start på semestern för mina föräldrar och perfekt när man inte vet vad annars man skall äta ;) Där svepte vi några glas vin tillsammans med friterade räkor, grillad spädgris, pumparisotto, vinkokt oxkind, grillad getost med grönsakstopping, och en caneloni fylld med mört kött. Makalöst gott. Nu åker vi på utflykt och äventyr!

 


Mysveckan med morföräldrarna inledd

2012-10-24 18:34:55

Nu är dem här, Lias mommo och moffa. Hela vägen från Göteborg har dem åkt för att för tredje gången besöka hos här i San Sebastian. Lia var inte alls rädd för dem när de kom, hon bara synade dem en liten stund och sen var det lika glatt som vanligt. Nu har vi handlat hem lite gottigheter och tagit en promenad i den härliga vädret. En bra början på mysveckan!


Snart är de här

2012-10-24 12:51:00
Morgonen har gått förbi oss i ett nafs. God frukost med färsk bröd, kokt ägg och cappucino fick vi i alla fall ätit och sedan har jag fixat lite här hemma. Har försökt att röja upp lite i alla fall innan vårt finbesök kommer i eftermiddag. Mommo och Moffa borde vara här vid 16-tiden om de nu inte har turen att landa tidigare med flyget i Bilbao, då är dem kanske här redan kl.15! Planerna för besöket är att upprätthålla högsta möjliga mysfaktor. Hur vi lyckas med detta får vi väl se :) På torsdag och fredag har vi i alla fall hyrt bil, så då blir det utflykt. Det är nämligen Baskiensdag och därmed helgdag imorgon torsdag så Vasse är ledig. Perfekt tajmning med andra ord. Här kommer en bild på när jag och Lia lekte på filten innan idag. Så jäkla skön min alltså!
 
 
 

Inte längre en vegetarian vid min barm ;)

2012-10-24 07:55:11
 
Det går så himla bra med Lia och maten. Så fort hon fattade motoriken med att gapa och svälja så har det mesta, ja för att inte säga allt, som vi serverat henne slunkit ner sen dess. Igår fick hon prova kyckling som upplivning till alla grönsakspuréer som hon förtärt de senaste veckorna, och det var poppis. Hennes pappa hade mixat en puré av potatis, morötter, kyckling och salladslök som nu blivit en hel del matburkar som står och väntar i frysen på att bli uppätna. Perfekt. När jag på eftermiddagen igår åt en clementin så skulle hon prompt smaka på den med. Jag började med att ge henne en klyfta som hon fick suga av. Sen skulle hon ha mer och mer. Så det slutade med att hon åt halva....

Sista racet efter en solig dag

2012-10-23 19:15:08

Kvällen är här och vi kör sista racet med Lia. Det är verkligen fullt ös ända in i kaklet på henne, och sista timmen på dagen brukar man få vara extra kreativ med att roa henne. Men snart skall pyjamasen på ;) Vi mötte upp Vasse på en uteservering vid lunchen idag då han var där med en kollega. Eftersom restaurangen ligger precis på vår gata så passade vi på att hänga där med dem en stund. Vi hade redan ätit lunch men ett glas vin i solen, som för övrigt var helt ljuvlig idag, tackade vi inte nej till. Okej, pyjamas på för den lilla nu då.


Matlistan utgår till förmån för massa besök

2012-10-23 13:00:00
Just det. Glömde nämna igår att veckans matlista utgår denna vecka, och troligtvis nästa med, då vi kommer att ha besök i två omgångar nu. Imon kommer ju äntligen mommo och moffa hit för en veckas San Sebastianmys. Och när dem far hem så byts de av utav mycket efterlängtade tjejkompisar och min syster som stannar över en långhelg. Det kommer att bli intensivt men så skoj samtidigt! Efter de två veckorna av vad som gissningsvis blir en himla massa god mat och dryck, så är vi nog i stort behov av en enkel vardagsmatlista igen. Så håll ut tills dess!
 
 
 
Här ser ni dagens frukost. Grekisk yoghurt är en favorit här hemma. Gott och mättande med skivad banan, nötter och torkade bär till. Grapefrukt och kokt ägg är också stående frukostfavoriter hemma hos oss.

Solen är här och den där nummerplåten

2012-10-23 09:25:00
 
 
Solen är här igen! Så mycket gladare och piggare man blir när den tittar fram alltså. Jag och Lia var ute ett bra tag igår eftermiddag och parkhängde. Sedan promenerade vi med vagnen längs de vackra alléerna och filosoferade lite om livet. Förresten den där skylten som Lia har på barnvagnen, nummerplåten med hennes namn och födelsedatum alltså, den drar så mycket uppmärksahet till sig. Spanjorerna verkar aldrig ha sett något liknande! När vi promenerar förbi så liksom pekar de och viskar till varandra. Dem vi känner och har träffat här tycker att den är skitcool. Tack morfar för att du pimpat vagnen ;)
 
 
 
 
 

Sånt vi pysslar med idag

2012-10-22 14:11:00
 
Det var blött på gatorna när vi promenerade till mataffären före lunch, men det regnade åtminstonde inte på oss. Skall bli skönt att solen väntas titta fram nu lite igen efter den här regnhelgen som varit! Efter vi handlat promenerade vi hem igen och lekte en stund på lekfilten i vardagsrummet. Sedan blev Lia trött och sov en stund mendans jag åt lunch som blev en hemmasnickrad steaksandwich av det som fanns kvar i kylen. Den blev riktigt god, så det var ingen dålig lunch i alla fall. När Lia vaknar skall vi leka lite till och sedan skall vi hämta ut hennes mjölkpulver som vi också fick beställt från apoteket i förmiddags. Har vi tur får vi plockat undan lite här hemma och förberett storkok av kyckling och grönsakspuré till tjejen med. Sånt pysslar vi med idag.

Halvvägs mot första födelsedagstårtan!

2012-10-22 09:00:00
Nä, vet ni vad? Idag blir Lia 6 månader. Ett halvt år gammal. Det betyder att hennes första dag i livet ligger lika nära i tiden som sin första födelsedagstårta. Helt galet. Gulp. Det betyder också att vi, hennes föräldrar, har lyckats att få den här söta lilla tösabiten att överleva halva sitt första levnadsår utan större missöden, med en klart godkänd tillväxt både på längd och bredd och dessutom utan att vi ha blivit helt sinnesförvirrade på kuppen. Heja oss! Nu blir det bildpotpurri från Lias första 6 månader.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

Här händer inte mycket

2012-10-21 16:10:57

Oj, det har visst redan blivit eftermiddag denna söndag. Lia och hennes far tittar på fotboll tillsammans, när hon inte är upptagen med att steppa och sparka av sig strumporna då. Jag har just ätit lite glass med varma bär, en enkel men ack så god efterrätt. Annars händer inte mycket. Slösurfar på nätet, tittar lite på serier och bara slappar. Senare skall Vasse ut och springa och jag skall försöka skypa med en vän. Bara två dagar kvar nu tills vi får besök. Jihoo!


Kaffemys på söndagsmorgonen

2012-10-21 09:23:38
 
 
Här fortsätter det att regna och ja, vi forsätter att dricka kaffe :) Kl. 06:40 var hela familjen vaken och kl. 07:30 steg vi upp. Nu sover den lilla morgonterroristen igen och här sitter vi med kaffe och varsin dator i köket. Om ett tag när vi hittar lite kraft skall vi slänga ihop en moffig brunch med äggröra, svamp, korv och allt sånt där gott bara till oss själva. Lyxigt! Men det blir om en stund det. Först drar vi koftan lite tightar om oss, sörplar lite kaffe till, tittar färdigt på nyhetsmorgon och insuper den sköna söndagskänslan.

Tummen upp för dagens klipp

2012-10-20 15:57:56

Jaha då ligger man här i soffan och softar i ny frisyr då. Ute regnar det så mycket att det kan ni nog inte förstå. När det regnar rejält här så är det verkligen så att man kan segla bort på gatorna nästan. Men strunt i det nu, vi är ju ändå inne och latar oss. Jag blev supernöjd med håret. Han är så himla duktig vår vän på Toni and Guy. Han fattade precis vad jag var ute efter. Jag tycker till och med att färgen kom fram mer i och med den här frisyren, trots att jag alltså inte färgat håret idag. Känns perfekt att låta längderna växa ut lite nu igen med den här luggen som ändå gör att det händer något. Så tummen upp för dagens klipp säger jag.


Mot frisören!

2012-10-20 12:29:20

I regnet är jag nu på väg till frisören för lite lyxig egentid! Fick ett infall igår och ringde vår vän frisören på Toni and Guy. Fick bokat en tid idag kl.12:30 för att äntligen få till den där helluggen som jag haft i tanken länge nu. Är peppad och fnissigt nöjd över att få fixat håret idag. Håll nu tummarna för att det blir bra! Om inte annat får man en stund för sig själv med en kopp kaffe och en tidning i en skön stol ;)


Ost- och skinkpaj med grov senap

2012-10-19 17:32:20
 
 
Den här pajen åt vi igår och den fick högsta betyg av mannen, och mig med för den delen. Vi gör sällan paj, men så blev jag sugen och slängde ihop en. Det som gjorde den så god om ni frågar mig är att jag blandade ner lite grov senap i äggstanningen och så det frasiga pajskalet gjort på olivolja. Ja, den blev faktiskt så god att vi tänkte göra en till och äta i helgen. Här kommer receptet på pajen för den som vill prova.
 
Ost- och skinkpaj med grov senap
 
3dl vetemjöl
1dl olivolja
3msk vatten
3dl riven emmertalost
150gram kokt skinka
4 ägg
2 msk grov senap (vi körde på den franska varianten)
1tsk oregano
salt och peppar
 
Ställ ungen på 200 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen, knåda ihop till en deg som blir fast i konsistensen och ställ i kyl ca 30min. Riv under tiden osten och skär skinkan i mindre bitar. Kavla sedan ut degen och lägg i en pajform, nagga botten med en gaffel och förgrädda i ugn ca 15min. Lägg ner fyllningen i pajskalet. Vispa äggen med vattnet, ner med kryddorna och senapen. Häll äggblandningen över fyllningen och ställ in pajen i ugnen under ca 30min eller tills den fått fin färg. Ta ut pajen, låt svalna och servera med en grönsallad. Smaklig måltid.

Vi skruttar oss

2012-10-19 11:23:00

Hej! Vi skruttar runt här hemma med mjukiskläder och tittar ut på regnet som vräker ner. Världens oväder höll oss vakna i natt och kanske var det därför Lia körde en nattlig räd med? Hur som helst känns det som en skön dag att skrutta runt på, fredag och allt. Med kommande besök nästa vecka och trist väder som väntar i helgen så blir vi nog mestadels hemma. Planen idag är bara att få handlat hem lite gott käk så skall vi nog klara oss sedan. Äggröra, chorizotacos och en värmande soppa skall nog göra den här helgen rättvisa med :)


Status torsdag med goingen

2012-10-18 14:43:08

Vi är inne och myser idag när vädret inte är så inspirerande ute. Vi har bakat en matpaj till middagen senare, sjungit ungefär alla barnvisor vi kan, dammsugit halva lägenheten, ätit lunch och kokat nappflaskor. Det var väl bra jobbat nu när ungefär halva dagen har gått? Lite senare kanske vi tar en kaffe med vår kompis sminkösen och sedan är vi nog nöjda med dagen. Vi vill ju inte slita ut oss helt nu när helgen börjar närma sig ;)


Vi i svartvitt x5

2012-10-18 10:00:00
 
 
 
 
 
 
Måste ta fler bilder i svartvitt. Det blir så effektfullt tycker jag. De här bilderna har fina mannen tagit <3

Vi väntar och längtar

2012-10-17 18:00:00
Om en vecka är dem här på plats igen Lias mommo och moffa. Det känns som att det var längesedan vi sågs nu även om det bara är 5 veckor sedan vi flög från Sverige till Spanien. En hel vecka kommer de och hälsar på oss och vi längtar såklart massor! Fast vi längtar säkert inte ens hälften så mycket som dem längtar efter oss och den där lilla tjejen som börjar bli en rätt stor tjej nu faktiskt :) Sist mina föräldrar var i San Sebastian var Lia bara en liten pluttplutt och tyckte att det var supermysigt att sova lite i famnen på mommo och moffa. Den här gången blir det nog mer bus och lek för nu vill hon inte sitta still länge! Åh, hoppas veckan går fort nu så att vi ses snart.
 
 
 
Så här liten var Lia i juni när mommo och moffa var här
 
 

Babymassageträff

2012-10-17 12:44:00

Nu har vi just avslutat babymassageträffen och alla barnvagnar är på väg att rulla ut igen. 15 bebisar i varierande åldrar och lika många mammor var vi. Lia och hennes kompis Aina som vi kom hit med var dock bland de äldsta bebbarna. Typ 10 min tyckte Lia att det var lattjo att ligga still på en filt, men hej, det var kul att komma ut och träffa lite andra mammor i alla fall. Nu skall vi gå och fika :)


Solen går upp

2012-10-17 08:36:24
 
 
Godmorgon! Här håller solen på att gå upp och vi äter frukost mannen och jag. Lia som vaknade kl.06 idag har nu somnat om och sussar gott i sängen igen. Om några timmar skall vi iväg på babymassage med en kompis och hennes bebis. Det skall bli spännande! Vädret skall bli klart och fint idag så vi skall försöka att njuta så mycket som möjligt av dagen. Nu mer frukost och sedan en välbehövlig dusch. Hej så länge.
 
 

Vår helt ordinära tisdag

2012-10-16 17:28:00
Tisdagen börjar så sakteliga att lida mot sitt slut och tja, det vart väl en bra dag. Inte för att vi gjort något speciellt så där, men jag och Lia har försökt att roa oss bäst vi orkat. Nu längtar vi fasligt mycket efter att hennes pappa skall komma hem så att vi kan busa lite till innan det är dags för lilldamen att äta en skål gröt och sedan sova som Törnrosa i hundra år. Minst. ;) För då skall hennes mor och far nämligen titta lite på landskampen i fotboll, lägga upp fötterna i soffan och inte mycket mer än så. Middagen idag innebär dessutom minimal ansträngning så vi kan verkligen slappa. Gött.
 
För den som är intresserad har vi idag:
 

 
 
Lekt med de roliga klossarna i trälådan á la modell lottodragning, då Lia tumblar runt dem för allt vad hon äger.
 
 
 
 
Tvättat alla småburkar som kom med posten igår
 
 
 
 
Kokat morotsslantar...
 
 
 
 
...och gjort till puré som vi sedan blandade med kokt potatis
 
 
 
 
I fall att något behövdes silas snabbt så var Lia redo och under tiden som hon väntade så
försnillade hon en strumpa
 
 
 
 
Lia har snusat lite på soffan med
 
 
 
 
Och så har vi ätit lunch. En rätt märklig kombo för min del med köttgryta och grönsaksröra till bröd. För Lias del blev det delikat ärtpuré.
 
 
 
 
Sedan tog vi en tur till parken och självklart var det plötsligt jättevarmt ute nu när vi fått på åkpåsen på vagnen.
 
 
 
 
Parken var nästan kusligt öde, så vi fick roa oss på egen hand.
 
 
 
 
Det gjorde vi rätt bra, roade oss alltså
 
 
 
 
Och Lia passade på att testa gungan igen. Mycket roligare den här gången i jämförelse med förra!
 
 
 
 
Sen gick vi hem. Drack kaffe och åt en persika. Slut på dagen.

Premiärtur i åkpåse

2012-10-16 13:29:12

Nu är även vi rustade för höstkyla. En åkpåse till vagnen kom med posten från amazon igår. Jag var så nöjd över att ha hittat den fina röda åkpåsen i cherry blossomserien till rabatterat pris att jag bara var tvungen att slå till! 20% rabatt är inte fy skam ändå menar jag. Och påsen kunde inte kommit mer lägligt visade det sig. Igår kväll när vi gick ner på stan för att möta upp en kompis så hade vi futtiga 14 grader och det kändes lite allmänt ruggigt. Så då blev det premiärtur i åkpåse för Lia och det verkade hon uppskatta.


Lunch hos ett matsällskap!

2012-10-16 09:10:00
I söndags var en stor dag för oss då vi äntligen fått den äran att bli inbjudna på lunch till ett sånt där slutet matsällskap som vi hört så mycket om ända sedan vi flyttade hit. Dessa sällskap har lång tradition i den här stan och många skulle nog vilja komma dit på ett besök, men det är inte det lättaste att ta sig in där. Man måste nämligen känna någon som bjuder in en, eftersom det som sagt annars är ett slutet sällskap bestående av enbart män(!) som lagar mat tillsammans. Kvinnor får komma på lunch men får absolut inte under några som helst omständigheter vistas i köket. För att bli medlem i ett sånt här sällskap så måste man förrutom att vara man då, bli rekommenderad av minst 10 andra medlemmar av samma sällskap...så det är ju inte gjort i en handvändning precis.
 
Det matsällskap som vi fick besöka heter Ollagorra och är mer än 100 år gammalt. Vår väns vän är medlem av detta sällskap och det var via honom som vi blivit inbjudna. Hela familjen :) Vi var ett sällskap på 10 personer som samlades runt ett stort bord för att njuta denna lunch och på blandad spanskengelska så hade vi en riktigt trevlig lunch under 4 timmars tid. Lia var med både vid och på bordet, och gick laget runt från famn till famn där mot slutet. Det gillade hon minsann! Vi åt lufttorkad skinka, tomatsallad, foie med egenlagad äppelkompott, pisto (som ratatouille) med ägg och skinka på, saltad torsk i pilpilsås och avslutningsvis mandarinsorbet i cava som dessert. Sedan blev det Gin&Tonics till alla mätta och goa!
 
Innan den här förträffliga lunchen så befann vi oss nere vid stranden Ondaretta för att se målgången av den löpartävling som gick av stapeln i söndags och som sträckte sig 10km över alla tre stränderna. Vi var där för att heja fram vår vän som sprang och hade turen att klara oss undan det enorma skyfall som föll strax efter målgången. Då satt vi i tryggt förvar i en närbeliggande bar och sippade öl. Åt en pintxo för att värma upp inför den stora lunchen och tittade ut på eländesvädret. Till slut upphörde regnet i alla fall och vi promenerade längs med La Concha, den största stranden, fram till lokalen i gamla stan där matsällskapet håller till. Sicken dag det blev, inte vilken söndag som helst detta. Vi var hemma sent på söndagskvällen, mätta och glada så stupade vi i säng vill jag lova.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kallt om nosen

2012-10-15 16:32:48

Brr. Jag måste ha förträngt hur kallt vi hade det inomhus förra året när hösten kom. Elementen är avstängda på dagtid så när temperaturen sjunker utomhus så blir det snabbt kyligt om nos och fötter här inne. En värmande kopp te så här på eftermiddagen kändes gott medan man drömmer om ett par nya fluffflufftofflor och tvingar på Lia strumporna som hon sparkat av sig för hundrade gången.


Borrning ger en mindre sovkris här!

2012-10-15 13:43:57

Åh jag vill så gärna skriva några rader och visa bilder från gårdagen som var så trevlig, men vi har lite sovkris här för tillfället. Grannarna ovanför håller på och renoverar sedan många veckor tillbaka och just idag borrar de som bara den. Det är så lyhört här så Lia kan inte sova bra när de för sånt oväsen. Nu har hon knappt sovit alls sedan i morse eftersom hon vaknar till hela tiden. Så i ett försök att få henne att sova längre den här gången så ligger jag bredvid. Mysigt, men då blir det inte mycket annat gjort. Vi får väl se om jag får knåpat ihop ett inlägg om gårdagen senare ikväll. Hoppas de borrar klart det dem skall idag för det regnar ute så det känns inte så lockande att gå ut heller...


Matlista vecka 42

2012-10-15 10:07:46
 
 
Denna veckas matlista blir lite annorlunda än vanligt då vi har halva kylen full med överbliven mat. Vi lagade en hel del gott när vi var lediga i så många dar förra veckan, så därför tar vi självklart till vara på det till veckans middagar och luncher för den delen! Men veckans matlista kanske ändå kan ge några nya middagsuppslag för någon?
 
Måndag: Boeuf Bourguignon med potatismos
(Rester ifrån helgens lunchbjudning.)
 
Tisdag: Nudlar med carnitas, recept på carnitas finns här
(Vasse gjorde en stor sats med carnitas innan helgen och det finns massa över. En favorit är att blanda ner lite av detta underbart goda kött i en het nudelsoppa. Det vill säga i färdiga nudlar som vi köper från asiatbutiken här. Enkel vardagsmat som är så gott!)
 
Onsdag: Kycklingfilé med skysås och ungsrostade grönsaker
(Skysås som blivit över från förra veckans ungsbakade kycklingrätt. Så vi kör kyckling igen fast denna gång med grönsaker till istället för baconpotatis ;)
 
Torsdag: Brocolli- och cheddarostsoppa recept finns här
(Vi testar nytt recept!)
 
Fredag: Steak sandwich a la carnitas
(Här kommer carnitasen till användning igen. Denna gång i en grillad baguette med majonäs, hot sauce, ost, grön paprika och lite sallad. Mer på amerikansktvis alltså. Yummie!)

Ont om tid, men hej!

2012-10-14 10:20:00
Hej söndag. Vi har varit lite segstartade här på morgonen vilket nu resulterat i att vi hamnat i lite tidsnöd. Om 45min skall vi möta upp vår kompis Angela för en promenad geom staden bort till målgången av det lopp som springs här idag. Hennes sambo skall springa loppet på 10km och vi har lovat att komma och heja. Därefter blir det lite häng på stan innan vi är medbjudna på lunch till ett matsällskap. Otroligt spännande skall det bli! Får berätta mer om den upplevelsen senare, nu måste här kläs på kläder och fixas i ordning.
 
 
 
Lia var snäll och hjälpte mig att röra i grytorna igår ;)

Lunch som var till duga

2012-10-13 18:20:00
 
 
Nu har vi haft the italians över på lunchbjudning halva eftermiddagen och det börjar visst redan lida mot kväll. Vasses professor sedan hans tid i Italien är här i två månader nu tillsammans med sin fru och vi ville såklart bjuda hem dem till oss när de är här. Eftersom Lia är som piggast och gladast på dagen så tänkte vi att en lunch i spansk trerättersanda skulle bli perfekt. Det blev det med. Maten smakade jättegott och Lia var charmig som bara den. Varmrätten och desserten sov hon sig igenom för att sedan vakna lagom till kaffet ;) Den rostade pumpasoppan som jag testade att laga för första gången föll oss alla på läppen och de ungsbakade vaniljpäronen som Vasse gjorde var ljuvliga med lite vaniljglass till! Nu tror jag inte att vi behöver äta så mycket mer idag. Skönt det för nu var det ju redan kväll va? Dags att dra på sig mysisar och se någon bra film då kanske.
 
 
 
 

Full rulle i köket

2012-10-13 10:16:07

Vi har fullt upp här denna morgon eftersom vi väntar lunchgäster om ett par timmar. Då skall en pumpasoppa, vitlökskrutonger, potatismos och ugnsbakade vaniljpäron helst stå klart. Köttgrytan som vi skall bjuda till moset gjorde vi tack och lov redan igår. Okej då. Bara att sätta igång. Fram med kastruller, vispar och det goda humöret så kör vi. Men först morgonkaffet. Här blir inget gjort före morgonkaffet, det kan jag tala om.


Lite sorgligt men sant

2012-10-12 22:37:54

Fredagkväll och jag är inte ute med mannen och dricker en öl med hans vänner. Nej, jag ligger nerbäddad i sängen med lite snacks och en sovandes Lia bredvid mig. Givetvis hade jag möjligheten att följa med ut, men kände instinktivt att en i så fall mycket välbehövlig dusch först var ett allt för stort projekt kl.21 på kvällen. Så jag avböjde och här ligger jag nu med nattlampan tänd. Mysigt som bara den är det och jag kan inte vara nöjdare med mitt beslut även om det nya livet ibland ändå kan te sig lite sorgligt sant. Godnatt på er.


En storstädning senare

2012-10-12 14:04:41
Jag vet ärligt talat inte vad som hände här i förmiddags efter vår sena frukost men jäklar vilken eld i rumpan vi fick. Vi började storstäda hela lägenheten. Kök, badrum, rubbet fick sig ett rejält ansiktslyft. Nu luktar det svagt av rengöringsmedel i hela huset och jag känner mig nästan snurrig av hur fort det gick. Svisch bara så var det gjort. Nu väntar jag lite smått på att den lilla prinsessan skall vakna från sin skönhetsvila och så skall vi nog trolla fram lite lunch. Regnet verkar ha upphört så vi kanske beger oss ut en sväng sedan. Dagens mission måste i alla fall vara att få sett veckans avsnitt av de där giftiga Hollywoodfruarna. Giftiga för det är var dem verkligen är och giftiga för att man inte kan hålla sig ifrån programmet. Haha.
 
 
 
Lia busade med pappa i sängen imorse.

Ruskväder på nationaldagen

2012-10-12 10:52:27

Vi har spaniens nationaldag här idag och vaknade upp till ett riktigt höstrusk. Första gången på vår lediga dag så vaknade vi dock kl.06:30, men sen fick vi somna om vid åttasnåret och nu har vi vaknat igen. Nu är vi redo för en stooor frukost! Så får vi se hur vi fortsätter att fira sedan. Baskerna är ju inte jättebegeistrade över att fira nationen Spanien, men en ledig dag tackar de inte nej till ;)


Lillfredag med de bästa

2012-10-11 17:45:00
Vet ni vad? Nu tar jag helg med de bästa, bästaste. Mannen och dotera alltså ;) Vasse är ledig imon eftersom vi har helgdag här så det är liksom lillfredag för oss idag. Skall bli härligt med en extra dag av helg och vi har rätt mycket roliga planer för helgen faktiskt. Vi får väl se om allt utav det blir av men imon skall vi kanske fika med några vänner, på lördag skall vi ha lunchbjudning här hemma och på söndag skall vi eventuellt få följa med på lunch till ett för allmänheten stängt matsällskap! Blir hälften av allt detta av så tror jag att det blir en toppenhelg. Fast det blir det nog oavsett vid närmare eftertanke. Hur skulle det kunna bli annorlunda med dessa två vid min sida? Trevlig helg när det blir dags för er med!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En chiliplanta tillbaka och andra goodies

2012-10-11 13:26:00
 
 
Goddag mina vänner. Jag håller för tillfället på att spisa lite lunch bestående av ungsbakad kyckling med baconpotatis och skysås ifrån gårdagen. Mycket gott. Lia tar sig en tupplur efter vårt lilla mission i förmiddags. Vi hämtade nämligen upp vår chiliplanta som några snälla själar tagit hand om hela vår semester, och lite till eftersom vi varit sega med att hämta den igen. Men nu har vi fått gjort det och den skall skördas omgående för jag behöver chili till kvällens kokoslax som skall lagas! Söta som de är våra vänner så skickades vi även med lite goodies i form av rökt paprikapulver som de köpte med sig från sin semester i södra Spanien. Och dessutom en burk oregano och äkta Kalamataoliver ifrån just Kalamata där de också varit i sommar. Lyxigt värre! Det är roligt att vi kan utbyta varor med varandra när vi varit i väg, speciellt som vi alla älskar mat. De berättade att de hade hunnit gått loss på remouladsåsen och skärdgårdstéet nu, som de bland annat fick ifrån oss efter vår Sverigeresa i somras och var jätteglada för det. Trevligt.

Presenttips!

2012-10-11 08:30:00
 
I söndags fyllde min pappa, Lias morfar, år och då passade vi på att skicka den här t-shirten i present. Fin va? Morfarn blev väldigt glad för den i alla fall. Så glad att han direkt tog den på sig och la upp en bild på Instagram som jag nu snott till detta inlägg ;) Jag tänkte att det kanske finns fler morfäder där ute som förtjänar en snygg t-shirt med denna titel. Kanske till jul eller så? Eller bara när som för att dem också är just världens bästa morfar. Det kan man ju hylla nästan när som helst faktiskt. T-shirten går att beställa här.

En vana?

2012-10-10 19:35:47

Hur brukar man säga en gång är ingen gång, två gånger är en vana? I så fall har jag skapat en vana :) 5km på 30min längs en sagolik strandpromenad. Surfare i vattnet, magiskt ljus och en rosaskimrig himmel. Kanske vackraste joggingturen någonsin. Nu är jag död typ.


Någon typ av fas

2012-10-10 12:40:00
 
Jag är övertygad om att Lia går igenom någon typ av fas av utveckling för tillfället. Senaste veckan nu har hon varit klängig, helt underbar men ändå lite mer lynnig. Hennes sömn har inte varit som vanligt och hon verkar vara mindre hungrig med. Vi märker ju att det händer saker på dagarna, så det är kanske inte så konstigt att hon reagerar med att bli mer klängig och försöker att hålla fast vid oss. Exempelvis märker hon när vi lämnar rummet nu och kan bli ledsen om hon får ligga själv en längre stund.
 
Hon vill gärna vara nära och sover helst i den stora sängen hos oss, allra helst på min arm om hon får bestämma, natt som dag. Precis innan denna veckan så hade hon en period då allt verkligen var superenkelt. Det var bara att lägga ner henne i sin säng när hon vaggats till sömns på dagen och sedan kunde hon sova själv i 1-2 timmar utan problem, så där 2-3 gånger per dag. Denna veckan har hon ofta bara sovit korta stunder, som 20 minuter och sedan kunnat vakna upp ledsen eftersom hon fortfarande är trött och kanske för att hon undrar vart vi är? Men får hon sova med mig nära på dagen så kan hon sova 1-2timmar i sträck nu med. Vaknar hon till undertiden så bara kollar hon att jag är där, gosar in sig i mig och sedan somnar hon lugnt om. Tror ni att mammahjärtat smälter då eller?
 
Det känns som att det var ett tag sedan hon var så här klängig och hade ett lika stort närhetsbehov så jag tycker mest att det är mysigt. Nu i alla fall. Men det kanske håller i sig ett tag så då får vi väl se hur kul det är senare ;) Någon typ av fas tror jag bestämt att det är i alla fall.

De fyller sitt syfte

2012-10-10 08:42:00
Tack vare mina matlistor fick vi igår testat ett helt nytt recept till middag. Verkligen välbehövligt att fräscha upp och förnya sina gamla middagshjulspår ibland tycker jag, och det är det som matlistorna är så bra att ha till. Man tvingas skriva ner vad man skall äta i förväg och jag försöker att pröva åtminstonde ett nytt recept varje vecka.
 
Den här veckans nya recept var en chorizopasta med kikärtor, saffran, mandel, vitlök och persilja. Överraskande gott och rätt maffigt faktiskt. Kikärtorna mättade fint och den välstekta chorizon fick mig att inse att vi nog får börja importera sån där korv till Sverige den dagen vi flyttar hem igen...för jag kan nog inte leva utan den längre. Vill du också prova att laga denna rätt så hittar du receptet här.
 
 

Mer som en lärka

2012-10-09 15:30:32

Hej. Vaknade just från en vila med Lia på drygt en och en halv timme. Känner mig lite mer som en lärka än en zoombie och fick lite ny energi. Nu är vi på väg för att handla mat och jag undrar när alla dessa löv föll?


Storfavoriten

2012-10-09 08:30:00
 
Det bästa Lia vet är när hon får lite frukt i den här smarta uppfinningen. Den är som en en stor napp med ett nät i som man därefter kan fylla med vad man önskar. Hon har provat både vattenmelon, mango, äpple och banan i denna och älskat allt. Som hon suger och riktigt hugger efter den! All saft suger hon ur frukten och sen blir hon nästan arg när man tar den i från henne. Hon kan hålla den själv, men helst vill hon att man håller den åt henne än så länge så att hon får lite motstånd och verkligen kommer åt. Väl investerade korvören i Ullared för denna alltså ;) Hoppas att intresset håller i sig för den är ju jättepraktisk tycker jag. Man slipper att alltid ge frukt i puréer eller annars oroa sig över att de skall svälja en för stor bit om man bara ger dem frukt i handen. Extra nät fick man till med också. Kalas.
 
 
 
 

Lagar middag med en opera på

2012-10-08 19:30:40

Nu står jag i köket och lagar till kvällens middag. Räkor i gröncurrykokossås skall vi äta idag. Grannen lyssnar på opera så att det hörs i halva huset. Ganska trevligt som omväxling till P3 Star när man lagar middag faktiskt. Vasse stack just ut på en löprunda som skall ta nästan 1,5 timme och Lia har jag lagt i sin säng. Vi får väl se om middagen är klar och om Lia ännu sover när han kommit tillbaka. Så har vi det en helt vanlig måndagkväll vi.


Nya färdigheter

2012-10-08 13:23:40
 
 
För några dagar sedan så kom Lia på att man kan göra roliga läten även på inandningen, inte bara på utandningen. Det har resulterat i att hon nu konstant i ett par dagar har låtit som att hon har akut andnöd. Hon liksom drar in luft och låter högt samtidigt, så att det låter som att hon lider av svår astma eller något. Tydligen extremt roande. Hon sitter allt bättre med och klarar några sekunder utan stöd. I sin matstol sitter hon också gärna rakt upp utan att luta sig mot ryggstödet (mer åt sidan i så fall) och hon gör ständigt situps om vi lägger henne på rygg på en filt eller så. Så nu är det nog inte långt borta tills hon sitter helt själv. Vår lilla pluttis då! Och ja hon blir dessutom bara sötare och goare för varje dag, men det är liksom självklart numera ;)
 
 

Matlista vecka 41

2012-10-08 09:00:00
 
Tredje veckan i rad som jag presenterar vår matlista då. Vi har helgdag på fredag så det är bara en kortvecka här, men vi tänkte laga långkok på den lediga dagen...då det väntas regn. Finns det något roligare än att laga god mat när man är ledig? Det är ju så kul att laga mat tillsammans med!
 
Måndag: Räkor i gröncurry och kokosmjölk med vildris
(Fräser upp lite frysta spanska räkor tillsammans med ett knippe färska grönsaker. Har äntligen fått köpt gröncurry för att variera med den röda, det tillsammans med kokosmjölk kommer såklart att bli görgott!)
 
Tisdag: Pasta med chorizo, saffran, mandel och kikärtor recept finns här
(Vi testar nytt recept från en amerikansk matsida som vi alltid hittar tilltalande recept på. Dags att testa något med.)
 
Onsdag: Helstekt kyckling i ugn med skysås och baconpotatis recept på baconpotatis finns här
(Testar recept på baconpotatis som jag dregglade över häromdagen. Helstekt kyckling i ugn var så längde sedan med och det brukar bli väldigt gott...)
 
Torsdag: Lax med kokossås och ris recept finns här
(Restad från förra veckans matlista då vi istället gick ut och åt förra fredagen. Men nu skall det bli av!)
 
Fredag: Boeuf Bourguignon med bröd
(Vi gör vår egna variant med nötköttbitar, morötter, svamp, lök, pancetta, rödvin och köttbuljong. Typ. Lägger allt i en gryta och kokar det läääänge. Testade att göra Julia Childs variant på denna rätt en gång, men tyckte det var allt för mycket merjobb och smaken var det inte så stor skillnad på. Om ni frågar mig är det här en sån där rätt som är så bra bara för att man inte behöver passa den och så blir den ju bara bättre ju längre tid den kokar.)

Strumpor i rosa ton och så en uggletröja

2012-10-07 16:06:19
 
Lia behövde nya strumpor då fossingarna hennes verkar växa som bara den. Vi tog vägen om Zara i fredags hon och jag och fick då köpt dessa fyra par i rosa färgton. Den söta lilla uggletröjan kunde inte motstås så den köpte vi med. Tror den blir väldigt söt till alla hennes jeans och byxor som hon har nu. Den lilla fashionistan ;)

Idag lugnt, igår fläng

2012-10-07 09:30:00
Söndag idag och vi tänkte fixa lite hemma. Tvätta sängkläder, dammsuga och annat sånt där nödvändigt. Där emellan dricka massa kaffe, äta chokladbollar, roa bebis i hoppgunga och så skall vi ringa till Lias moffa och gratulera på födelsedagen. Gårdagen var en mer ut och flängadag så det känns rätt skönt att vara hemma idag. Förrutom att vi igår handlade mat och letade efter vad vi befarade var en borttappad matpåse (Lias) så åt vi även lunch vid stranden. Väldigt mysigt med behagliga vindar trots en molnig himmel. Sedan handlade vi nudlar, grönchilipasta och soja i kinesaffären. Sånt där som inte finns att köpa i vanliga matbutiker här och då affären ligger på vägen hem från stranden, så passade vi på.
 
 
 
 
 
 
 

Äntligen en joggingtur igen

2012-10-06 15:00:00
 
 
Malligt nöjd över att i förmiddags gett mig ut på en joggingtur trots att det var sååå länge sedan sist. Jag kom ju igång lite smått med träningen igen under semestern i Sverige, sen kom vi hem till San Sebastian igen och det blev tvärstopp. Hittar inte tiden, hittar inte motivationen. Dessutom tränar ju Vasse galet mycket nu (typ 4 långpass i veckan) så när det väl finns tid över till mig att träna så är jag inte tankemässigt där liksom. Men ibland får man strunta i att man inte är taggad, eller vad det nu kan vara och bara köra på ändå. Annars blir det ju aldrig av!
 
Fast idag var jag sugen. Solen sken och det var ju som sagt så länge sedan sist. 5,5 km på 36 minuter blev det. Lite stopp vid rödljus och fototid inkluderat. Det var jag ändå nöjd med. Jag testade dessutom Runkeeper-appen för första gången. Sist i träningsvärlden med detta förmodligen....men jag har tänkt innan att det där är nog inget för mig. Fast det var ju skitbra! Blev så peppad när den där rösten talade om hur länge jag joggat, hur långt och i vilket tempo. Det och veckans digilista från P3 blev en skitbra kombo på turen. Och så utsikten såklart.
 
 
 

 

Familjedejt

2012-10-06 09:36:04
Igår dejtade jag lilla familjen. Vi bytte det sedvanliga fredagsmyset hemma mot lite kvalitetstid på stan. Det var liksom inget tal om annat med sånt härligt väder som vi fick erfara igår. 25 grader varmt ännu vid 20:00 på kvällen och hela stan fyllde San Sebastians gator och torg för att passa på att njuta dem med. Solsäsongen börjar ju trots allt att gå mot sitt slut. Jag och Lia hade först någon timme för oss själva i butiker och på en bänk tittandes på folk. Sedan slöt hennes pappa upp efter jobbet och så blev det fredagsöl. Middag ute för damen, bus och charmuppvisning, bar(n)häng tihi, lammburgare framför en magnifik solnedgång och sedan en G&T när lillfisen tog sig en tupplur framåt sena kvällen. Så himla mysigt att bara umgås vi tre :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lite ensamt ibland

2012-10-05 18:00:00
Ni skall bara veta hur sotis jag blir ibland när ni skriver om mammafikor, öppna förskolan, babysim hit och babyrytmik dit. Det låter jättekul! Här är det lite ensamt emellanåt då jag inte känner så många som går hemma om dagarna och det finns inga aktiviteter att gå på. Vi gick på en så kallad amningsgrupp första tiden när Lia kommit, som väl var en social grej som vi skulle kunna fortsätta att gå på även om jag inte ammar längre. För det var en del som gick dit fast att de flaskmatade eller också fast att de redan "kunde amma". Men jag tröttnade rätt fort på de där sammankomsterna. Det var alldeles för mycket folk, mörkt och trångt nere i en källare på vårdcentralen höll vi till och så kacklades det enbart på spanska. Så jag kände att jag inte hade så stor glädje utav det till slut. Men jag lyckades ju träffa en mamma där i alla fall som vi fortfarande umgås med. Fast vi ses oftast bara en gång i veckan  och då alltid en snabbis eftersom hon jobbar lite med och dessutom är hennes kille också hemma om dagarna.
 
Jag har kollat efter babysim och liknande här med allt som finns (och det är inte mycket) är endast i privatregi och kostar multum! Babysim i 3 månader, visserligen två gånger i veckan, ville de ha 300 euro för. Det tyckte jag var lite saftigt. Särskilt som man ju inte på förväg kan veta om Lia skulle tycke om det. Annars har jag ju min andra mammavän, som jag kände redan när jag var gravid, men hon jobbar också rätt mycket numera. Föräldraledigheten är ju inte så lång här, bara 4 månader, så det är inte så lätt att hitta någon att umgås med och kanske är det därför som det inte finns så mycket aktiviteter att tillgå som hemma heller?
 
Jag skulle tro att min bästa chans är att träffa någon mer i samma sits här är vid någon av stans alla lekplatser. Det verkar var så man träffas här, så där hänger vi lite ibland. Det brukar Lia gilla med, att titta på när de stora barnen leker, men hon är ju fortfarande lite för liten för att ha någonting ut av att vara där. Fast snart kanske hon kan börja gunga. Okej, det var bara det jag ville ha sagt att ibland så blir det lite ensamt. Var glada för alla roliga aktiviteter och annat som finns för er föräldralediga hemma i Sverige!
 
 

Hade man fått en krona...

2012-10-05 12:54:31

Då har jag fått rullat chokladbollarna. De luktar så gott! Upptäckte chokladbollarnas storhet först som gravid. Var inget vidare fan innan. Men med mycket starkt kaffe i och rullade i kokos är de ju smått oemotståndliga! Lia verkar ta igen förlorad sömn med att sova ut här på förmiddagen. Hon har sovit i 2,5 timme nu och ser inte ut som att hon tänker vakna än på ett tag.

När hon väl gör det skall vi rulla ner till apoteket och hämta ut två burkar mjölk som jag glömt av. Jag var där förrförra söndagen då vi klantigt nog glömde hämta ut mera mjölk på fredagen. På söndagen stod vi nästan barskrapade på den mjölk som vår bebis LEVER av. Inte så käckt. Som tur är så finns det ETT apotek i stan som även har söndagsöppet, så det blev vår räddning! Men de hade bara två burkar på lager och jag hade recept på fyra burkar. De där andra två burkarna skulle de beställa hem sa de och så kunde jag hämta dem senare. Det blev visst mycket senare. Så det måste vi få gjort idag. Hade man fått en krona för allt man glömmer som föräldraledig så hade man nog varit rik rätt snart...


Tidig morgon

2012-10-05 07:38:06

Här är vi uppe före solen så mörkret ligger ännu tätt i lägenheten. Vi har gjort frukost, lekt och bakat chokladbollar. Lia hade en märklig dag igår där hon sov typ hälften så mycket som hon brukar. Natten var också lite orolig och sen vaknade hon glad kl.06:00. Idag är det ju fredag så det blir säkert en bra dag. Med mycket kaffe ;) Sol och 27grader varmt skall vi få med idag, härligt! Men först måste nog solen stiga upp..,,


Mangofrossa

2012-10-04 18:03:00
 
Fördelen med att ha en man med näsa för god frukt är att det då och då dyker upp en kasse fin, fin frukt i köket. Häromdagen hade han passerat en frukthandlare med små fina mangos på utsidan som visade sig vara jättesaftiga och söta. Dessutom så kostade de endast 0,99 euro stycket så då kan man ju riktigt shoppa loss ;) Därmed är det mangofrossa hemma hos oss i dessa dagar. Tror jag kommer hacka upp en eller två och lägga i frysen till att göra smoothies av framöver. Resten skall vi nog snart få i oss. Mums.

Fransk löksoppa som vardagsmat

2012-10-04 13:25:00
 
 
Gårdagens middag satt fint. Som alltid när man lagar den här soppan tycker jag. Busenkelt är det och med få ingredienser är det en rätt bra och billig vardagsrätt tycker jag. Fransk löksoppa alltså. Här kommer receptet.
 
Fransk löksoppa ca 4 port
 
2-3 stora gula lökar (beroende på storlek)
1 liter köttbuljong
2dl torrt vitt vin eller 4msk sherry (jag hade vin i igår)
25 gram smör
1 tsk timjan
1 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 msk kinesisk soja
salt, peppar
Bröd, med fördel någon dag gammalt
Gruyereost
 
Skär löken i tunna halvmånar. Skala och dela vitlöken på hälften. Koka upp buljongen. Smält smöret i en kastrull och fräs löken glansig på svag värme. Obs! Får absolut inte ta färg. Häll på timjan och ner med vitlöken. Fräs runt lite och häll sedan på vinet som du låter koka in en snabbis. På med buljongen och ner med lagerbladet. Sjud på svag värme i ca 15 min. Smaka av med kinesisk soja, salt och peppar tills du hittar en bra sälta på soppan. När den är klar ställer du åt sidan och fiskar upp lagerbladet och vitlöken.
 
Brödet skär du upp i grova bitar och lägger på en bakplåtsklädd plåt. Riv osten grovt på ett rivjärn och strö ut över brödet som du lagt i en hög i mitten av plåten. Grilla i ugn ca.5 min tills osten blivit gyllenbrun och brödet knaprigt. Servera soppan med de osttäckta brödkrutongerna i och varför inte ett glas vitt till om flaskan ändå är öppen? ;) Smaklig spis.

Smakisarna fortsätter

2012-10-04 10:42:00
 
Igår gjorde jag broccoli- och potatispuré som jag nu testar att frysa in. Har ju hört att potatis inte är någon höjdare att frysa, men ihop med någon grönsak skall det visst gå bättre, så vi testar. Jag kan inte säga att jag märkt någon större skillnad på Lias entusiasm gällande smakisarna än så länge. Potatis, sötpotatis, morot, avokado, banan och idag broccoli har alla tagits emot med ett liknande minspel. Till en början rätt tveksamt, sedan öppnar hon munnen fortfarande med en viss skepsis och så försöker hon svälja. Hälften kommer ut igen och så hugger hon direkt tag i skeden, gärna i skålen med om hon kan få fatt i den. Haha. Färsk frukt i bitar som hon får gnaga på är nog faktiskt mest poppis. Senast i morse var det mango. Gottigt tyckte Lia. Vi fortsätter att erbjuda lite grönsakspuré och gröt varje dag så att hon skall vänja sig, men än så länge så får hon inte i sig mer än uppskattningsvis 1-2 tsk av varje så det är tur att hon verkar älska sin mjölkfriaersättning!

Till köpcentret och tillbaka

2012-10-03 18:17:06
Nu är vi tillbaka efter en tur till köpcentret. Vi behövde inhandla ett stycke nattlampa, då den som vi har nu inte rikrigt uppfyller de krav som kan ställas på en nattlampa. Den lyser nämligen knappt, men spela julsånger kan den så vi får väl ha den som speldosa istället. Lägligt att julen snart är här då ;)
 
 
 
Först gick vi förbi busstationen...
 
 
...där det stora hotellet ligger
 
 
Sedan förbi skolan
 
 
Och fotboll/basketplanerna
 
 
Lia satt nöjd i vagnen
 
 
Jag hade dragit fram de röda conversen
 
 
Sen knatade vi upp för gatan med alla uteserveringarna som var ovanligt ödsliga
 
 
Och så var vi framme vid köpcentret
 
 
Vi köpte en nattlampa för hutlösa pengar i barnbutiken med allt och ingenting.
Och så köpte vi bröd till middagen. Lia blev första brödhållare.
 
 
Kvalitetskontrollen skötte hon med. En multitasking baby som hon är.
 
 
Sedan promenerade vi hem längs med floden för att variera kosten lite
 
 
Och nu är vi hemma igen med lampa och bröd.
 

På tapeten sömn

2012-10-03 10:12:00
 
Oj finns det något lika engagerande ämne för oss spädbarnsföräldrar som sömn? Det verkar diskuteras flitigt för tillfället bland de mammabloggar jag följer och på diverse forum finns hundratals trådar i ämnet med om man bemödar sig med att söka där. Det är såklart inte alls konstigt att denna fråga är så intressant för matematiken är så enkel att om inte bebis sover, så kan inte föräldrarna sova heller. Punkt slut. Och dagtid ser man ju också helst att de sover ett tag, dels för att hinna göra något själv och dels för att få en piggare och gladare bebis hemma. Vi funderar också mycket på det här med sömnen just nu. Det blir nog så ju äldre de här småknoddarna blir och vakentiden för dem blir allt större. Plötsligt är det saker som distraherar och som gör att man kanske inte alls har tid att sova och så vidare. Då blir det naturligt så att man börjar fundera på hur skall man få dem att sova på bra tider, alltså någon typ av sömnrutin och hur skall man få dem att somna smidigt?
 
Den senare frågan är nog vårt största huvudbry just nu. Det vill säga HUR Lia skall somna. För sova gör hon. Dagtid skrapar hon ihop ca. 3-4 timmar oftast uppdelat på 3 längre sovpass, vilket är kanon. Då orkar hon vara vaken och är glad där emellan. För natten somnar hon, som tidigare nämnts här på bloggen, oftast runt 20:00-21:00 och sover sedan till 07:00 med ett nattmål runt 03:00-04:00. Och det är inga problem att få henne att somna om på natten när hon ätit. Således får vi (läs jag) sova bra på natten förutsatt att jag bara går och lägger mig i hyfsad tid. Därmed är vi lyckligt lottade tycker jag. Men så till "problemet". För att lilldamen skall somna så är det vaggning som gäller. Vaggning, vaggning och åter vaggning. Vi kör oftast på pilatesboll där vi håller henne i famnen, helt enkelt för att det är bekvämast.När hon somnat så lägger vi ner henne i sin spjälsäng som står i vårt sovrum. Oftast går det lätt att lägga ner henne, men ibland vaknar hon till och då får man vagga igen tills det går att lägga ner henne. Att hon vaknar när vi lagt ner henne är mest frekvent vid sista läggningen för natten, på dagen är det nästan aldrig några problem. Är vi i väg någonstans så får vi vagga henne i famnen och sedan lägga ner henne i vagnen. Somna i vagn, eller "vagna" som det heter, funkar inte alls. Och ja, det börjar bli rätt drygt MEN det fungerar. Hon sover ju bra när hon somnat.
 
Så nu funderar vi i alla fall mycket på hur man skulle kunna göra för att på ett vänligt men bestämt sätt försöka vänja henne av vid detta beteende. Eller vänja henne vid ett nytt beteende om man också vill. Diverse skrikmetoder känns inte så lockande, men någon gyllene medelväg kanske man skulle kunna hitta? Vidare kan jag tillägga att hon i princip aldrig somnar av att äta (ur flaska) längre, förutom nattmålet då hon somnar som en stock direkt. Hon blir heller aldrig trött och liksom bara somnar om ni förstår vad jag menar, helt enkelt för att hon inte kan slappna av och somna in utan vaggning. Vi har provat med att ta på pyjamas, mata i nersläckt rum, mysa, sjunga vaggvisa, ligga bredvid i sängen och allt det där men hon har svårt att komma till ro. Hon blir helt hypad istället och skall visa alla sina bästa moves och trix, pratar högt och till slut när hon såklart blivit jäääättetrött så blir hon helt flyförbannad för att hon inte kan somna och underförstått för att vi inte vaggar henne till sömns. Inget märkligt med det egentligen ett invant beteende är ett invant beteende och det finns flera anledningar till att det blivit som det blivit, men snart är det nog dags att hitta på något. Frågan är vad.
 
Detta funderar alltså vi på gällande sömnen här hemma. Du som också har en bebis just nu funderar kanske på något annat? Eller du som haft en bebis eller rent utav ett par stycken kanske har några erfarenheter eller tips att dela? Man får hjälpas åt i bebisdjungeln och inte vara rädd för att fråga tycker jag. Ingen är perfekt och alla brottas vi med våra små dilemman.

Hopp, hoppelihopp

2012-10-03 09:00:00
Nu har Lia en hoppgunga att hoppa i om dagarna. I måndags kom paketen som jag beställt från Amazon och där ibland fanns Tippitoes hoppgunga. Den var ju inga problem att sätta ihop och montera alls. Jag menar till och med jag klarade det så att den lilla hoppjerkan kunde prova den nya leksaken redan samma eftermiddag. Även om hon inte riktigt förstod att hon skulle hoppa i den så verkar den uppskattas. Jag menar remmarna på den är ju jättegoda och så kan man snurra massa, massa varv runt och se mamma varje gång man kommer tillbaka till där man startade. Jättekul! Mest verkar hon gilla att kunna stå upp helt själv. Jag tror att den kommer bli populär den här mackapären. Andra gången vi testade (idag på eftermiddagen) så vart det en hel del glada miner och skratt. Nu när hon kände igen den :)
 
 
 
 
 
 

En bra vardag rätt och slätt

2012-10-02 22:26:00
Godkväll. Vi har ätit fylld köttfärslimpa med sås, potatis och morötter just. Allt enligt veckans matlista :) Dagen har varit bra idag. Vi har bara haft en helt vanlig sån där dag där man fejar hemma, njuter lite utomhus, handlar och ja, tråkvardagsgrejer egentligen. Men det är de här dagarna som är så viktiga att ta med sig. En bra vardag liksom. Så skönt. Sen har man den som referenspunkt framöver när man plötsligt har en sämre vardag och tycker det är tråkigt att det inte händer något eller att mammaledighet kan dra åt fanders. Då plockar man fram sin lilla bra vardag ur minnet och kan le gott åt livet innan man somnar. Det var bara det. Här kommer dagen instagram bilder ifrån en bra vardag.
 
 
 
 
 
 

Köldchock light

2012-10-02 13:21:00
 
 
Jag höll på att få mig en chock i morse när jag rullade ut med vagnen för att gå och handla mat. Herregud 11 grader bara, brr! Både jag och Lia hade bara långbyxor och kofta på så det kändes rätt kyligt. San Sebastianborna hade letat fram höstjackan och tittade lite på märkligt på oss som gick så lättklädda. Det är sällan jag är ute med vagnen redan kl.10 på förmiddagen så det var väl därför jag missat att det numera är kallt innan solen hunnit värma upp luften. När vi gick hemåt en timme senare efter en lyckad shoppingtur så hade vi dock kommit upp i 17 grader och medeltemperatur för dagen skall enligt prognos bli runt 20 grader. Så ännu kan man väl inte säga att hösten är här även om löven på träden till viss del börjat skifta nu. Vackert.

Nomnomröra med getost

2012-10-02 08:50:00
 
 
Givmild som jag är så tänkte jag dela med mig av receptet på getoströran som jag gjorde i fredags till den där soppan med rostad paprika. Den blev nämligen så himla god och jag känner redan att den är värdig att få komma med i min receptsamling här hemma. Den var läcker att toppa soppan med men minst lika god på en rykande färsk baguette. Kan även tänka mig att den vore episk på en smörstekt toast med en bit lufttorkad skinka till. Mm. Så varsågoda här kommer receptet på nomnomröran.
 
Detta behövs till en röra på ca 3dl.
 
3/4 av ett paket getost (den vanliga lilla rullen som man köper i matbutiken)
200 gram philadelphiaost (feta sorten)
2 msk hackad gräslök
1 msk pressad citron
salt, pepper
 
Jag ville ha en helt slät röra och dessutom få till en mild getostsmak så därför smälte jag getosten. Så börja med att skära bort kanterna på getosten och dela den sedan i lite mindre bitar. Ner med osten och en rejäl klick philadelphia i en kastrull och smält allt på låg värme samtidigt som du rör hela tiden så att det inte fastnar. Lägg resten av philadelphiaosten i en skål och när getosten smällt så häller du den över philadelphian i skålen. Blanda väl. Hacka gräslök och ha ner i skålen, också i med pressad citron. Tillsätt salt och peppar efter behag och ställ sedan röran kallt i kyl. Låt kylas en 30 min eller så och njut som tillbehör till kött, i en soppa, på bröd....ja ni kan säkert komma på många passande kombinationer. Så gott alltså.

I backspegeln, september 2011

2012-10-01 13:30:00
Efter händelserika augusti här i San Sebastian förra året, så körde vi på i september med, om än i liiite makligare tempo. Vasse åkte på konferens och jag passade på att bege mig ut på hajk med hans kollegor. Vi besökte en klassisk sideria och åt god mat (framförallt grillat kött!) och drack sider tills det sprutade ur öronen. Vi provade en ny restaurang som lagar många typiska rätter för den här stan och åt oss mätta även där ;) Sedan firade vi Vasses födelsedag med en middag hemma, mina föräldrar med vänner kom hit och då blev det både strandhäng, goda drinkar och lite hajking. Ungefär så såg det ut för oss i september förra året.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Matlista vecka 40

2012-10-01 09:00:00
Jag var så nöjd med min matlista förra veckan. Men vad få ni var som hängde på och gjorde listor ni med, eller missade jag några? I alla fall så blev maten jag lagade god, det var variation på middagarna och så visste jag precis vad jag skulle laga varje dag. Skönt. Precis därför gör jag de här matlistorna nu känner jag. Dessutom gör den här framförhållningen att jag kan handla det jag skall ha i lagom tid så att man slipper springa från affär till affär för att hitta ingredienserna (som det lätt blir i den här stan). Plus att jag kan förberda middagen lite pö om pö under dagen istället för att på sena eftermiddagen stå där och fundera på vad vi skall äta. Jag gillar konceptet helt enkelt, så därför kommer här en matlista till.
 
Måndag: Vårrullar med wokade grönsaker
(Köper färdiga vårrullar som jag har velat prova länge från vår delikatessbutik här nere på gatan. Blandade färska grönsaker som passar i wok fräser jag upp med lite kinesk soja och blandar ner rostade sesamfrön.)
 
Tisdag: Köttfärslimpa med gräddsås och potatis
(Kändes gott och rejält. Försökte hitta något bra recept, men fastnade inte får något. Så det blir lite freestyling utifrån de recept jag tittat på. Skall definitivt ha bacon lindat runt och dijonsenap i smeten i alla fall. Potatisen kör vi nog ungsbakad bredvid limpan, snabbt och lätt med andra ord.
 
Onsdag: Fransk löksoppa
(En av, för att kanske inte säga min absoluta favoritsoppa. Lantbröd i grova bitar toppad med Gruyereost är givet som tillbehör. Receptet har jag uppskrivet i min kokbok, minns inte vart det kommer från ifrån början. Kan dela det en dag i fall någon vill ha det.)
 
Torsdag: Pasta med kyckling- och roquefortsås
(Köpte stora fina pastaknyten förra veckan som jag är sugen på att blanda ner i en tjock krämig roquefortsås med kyckling i. Blir säkert lite cocktailtomat och timjan i med. Låter väl gott?)
 
Fredag: Lax med kokossås recept finns här
(Vi provar husmorsornas recept som låter riktigt smarrigt. Tycker de lagar mycket god mat så förväntningarna är höga!)
 
 
 
Här har vi förra veckans ihopsnickrade paprikasoppa som verkligen gifte sig bra med getostkrämen som jag gjordet till. Den där krämen förresten! Jisses vad god den blev.