En fin sista septemberdag

2012-09-30 21:32:43
Jaha, tydligen har det redan blivit oktober. Vår sista dag i september spenderade vi i vackra Hondarribia, eller Fuenterabbía som staden heter på spanska. Vi och våra två trevliga vänner som alltid ställer upp på roligheter packade in oss i deras bil och körde dit. Det tar bara 20 minuter, men ibland behöver man inte åka så långt för att få sig ett underhållande utflyktsmål. Efter att ha parkerat och spanat bort mot Frankrike som bara ligger ett litet sund emellan, så styrde vi omgående stegen mot stans beryktade pintxosbar El Gran Sol. Annars finns det både en strand och ett mysigt gammalt kvarter med slottsruiner att beskåda med för den som vill. Det senare gjorde vi efter att vi hade lassat in en rejäl mängd pintxos :) Maten var verkligen riktigt bra, så hatten av för denna bar som jag tycker förtjänar sitt goda rykte. Mycket välsmakande pintxos som också såg väldigt fina ut. Vi åker nog till Hondarribia fler gånger för de charmiga gamla husen och som sagt maten, var inte alls dumt. Visst det fina vädret gjorde väl också sitt för att förstärka intrycket, men vem vet, kanske oktober bjuder liknande dagar...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ny leklåda

2012-09-30 17:44:00
 
När Vasse gick ner för att slänga återvinningen i morse så hittade han den här fina trälådan som någon hade lämnat. Den fick givetvis följa med hem och nu får den tjänstgöra som Lias leksakslåda. Fin va?
 

Risotto, baby!

2012-09-30 09:08:46

Som jag svulstade på med svamprisotto sent igår när den äntligen var klar! My God, finns det något godare eller? Risotto är i särklass bästa rätten jag vet. Det är något så förföriskt med dess krämighet, den underbara sältan från parmesanen och sån härlig fyllighet från riset. Jag dör lite vad gott det är. Sparrisrisotto är inte dumt men med champinjoner och karl johanssvamp i sp blir det verkligen superdupergott! Jag är knappast ledsen över att ha en sisådär 3 portioner över i kylen nu. Mohaha. Mums.


En galen man och svamprisotto på menyn

2012-09-29 17:01:00
Hejsan. Vi har en riktigt skön familjelördag här med myskläder och hela kittet. Lite ruskigt väder var det i förmiddags så vi orkade inte ta oss för så värst mycket. Men nu har det spruckit upp så Vasse är ute och springer en sväng. Eller ja, sväng och sväng 1,5 timme skulle han vara ute den galningen. Men så skall han också springa en rätt kuperad halvmara om bara två månader så han ligger i nu. Jag och Lia rullade i väg och köpte ingredienser för att laga en härligt krämig svamprisotto till kvällen. Skall bli bövelens gott! Annars är det årets fotbollsmatch i stan då San Sebastian möter ärkerivalerna Bilbao, så jag misstänker att det snarast kommer bli liv i luckan här nere på gatan eftersom vi bor så nära arenan. Då kanske vi går ner och känner lite på pulsen och tar oss ett glas vin eller så. Ja, det vore trevligt. Det är ju trots allt lördag.
 
 

Jag har en plan

2012-09-29 09:00:00
 
Det här inlägget handlar om något så banalt som min frisyr, så är du inte det minsta intresserad av den så kan du sluta läsa nu =D Jag har en mycket god vän hemma i Sverige som alltid gärna pratar om hår. Sitt hår i synnerhet men gärna andras hår också, ibland sådeles mitt om det förs på tal. Nu har jag inte hunnit prata med denna vän på länge så därför får jag orera av mig i ämnet lite här.
 
Jag är ju som nämnt tidigare här på bloggen inte så värst tillfreds med min nuvarnade frisyr. Kände att det blev ett felklipp sist, inte nödvändigtvis fel klippt, men helt fel för mig. Så nu känner jag mig tråkigare än tråkigast i ett hår som bara under de bästa av dagars lyckosamma förhållanden blir mer än helt okej....de närmsta timmarna, för efter en halvdag så bara hänger det där platt och livlöst som två miserabla gardiner. Men nu till det fina, jag har en plan. Så fort längderna vuxit ut liiite till (gissningsvis åtmindstone innan jul!) så skall jag klippa en fet hellugg och så skall längderna kapas rakt av. Lite sådär Mad Men mixat med Pulp Ficition-anda på det. Åh, jag ser det framför mig och känner att det är precis så jag vill ha det, men eftersom jag inte är någon kändis som springer ner salonger efter hårextensions så får jag vacker vänta ett tag till. Så snälla hår väx på utav bara sjuttsingen nu så att min plan går att genomföra. Det var det om det.

Vi drog fram kameran en tråkig dag

2012-09-28 13:24:13
I förrgår när vi hade lite tråkigt här hemma så drog vi fram systemkameran och hade en liten mini photosession. Modellen i fråga var självklart lilla snäckan som för dagen sportade en rosa stjärnbody och gråa mjukisbyxor. Jag måste erkänna att jag blivit sämre och sämre på att plocka fram den braiga kameran och dokumentera hur hon växer. Så fy på mig och bättring genast! Till en början var det en del frågande miner från damen som inspekterade kameran noga med blicken, hon tyckte nog också att det var längesedan de sågs ;) Men sen kom hon igång och blåste bubblor, snackade och log mot kameran som den glada bebis hon vanligtvis är. Så roligt att ha såna här härliga bilder att se tillbaka på sedan när hon blivit större.
 
 
 
 
 
 
 
 




 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nytt försök idag då

2012-09-28 08:47:37

Morgonen har börjat ovanligt soft med bebismys i sängen och nu är Vasse ute och tränar. Jag och Lia har kokat gröt och efter frukosten åker vi med hennes pappa till jobbet. Men den här gången fåt vi åka bil så att vi är säkra på att komma fram! Fredagskänslan är här och helgen är sååå välkommen.


Inte riktigt vår dag

2012-09-27 17:20:00
 
Nä, det blev inte riktigt som vi tänkt oss idag. I förmiddags gjorde vi oss fina för att åka till Vasses jobb och hälsa på. Timade bussen perfekt och kom dit bara 4 minuter innan den skulle gå, men då visade det sig att det redan stod en barnvagn och en rullstolsbunden vid hållplatsen. Fan! Det går tydligen bara in två vagnar (eller, ja en vagn och en rullstol då) på bussen. Därför så fick vi vackert se bussen fyllas och lämna med oss kvar på hållplatsen eftersom vi, som den andra mamman med barnvagnen så spydigt påpekade, kommit sist dit. Nästa buss gick om 17 minuter. Den ville vi inte vänta på med en otålig bebis i vagnen för att sedan komma fram till Vasses jobb lagom tills alla går på lunch och det därmed inte finns några att hälsa på. Suck, man kan bli trött för mindre alltså.
 
Så vi gick hem igen vi. På vägen hem fick vi oss en reprimand av en gammal dam med som tyckte att jag stod alldeles för nära kanten med barnvagnen och att vi minsann skulle bli överkörda av bussen om vi inte backade minst en halvmeter. Åh, andas. Vilken förmiddag! Väl hemma i trappuppgågen blev vi sedan ståendes väntade på hissen då 1 av 2 hissar visade sig vara trasig och i fungerande hissen åker byggarbetare med kakel hela dagarna för det renoveras något fasligt i lägenheten ovan. Vid det här laget nästan kokade jag av ilska över all jävlighet, besvikelse över att inte ha kommit iväg någonstans och tänkte mörka tankar om att vi sitter väl inne resten av veckan då för ut är det ju banne mig ingen idé att gå. Typ. Men man måste älska såna här dagar ändå, för det innebär ju att imon bara kan bli bättre.

Ett heltidsjobb, jag håller med!

2012-09-27 13:10:00
 
Läste den här bloggerskans inlägg idag om hur hon ser på att vara hemma med en bebis om dagarna och jag kan inte nog understryka hur mycket jag håller med! Det är sannerligen ett heltidsjobb att ta hand om en liten, liten människa som inte kan varken sitta, stå, gå eller prata för den delen. Lia sover uppskattningsvis 3-4 timmar per dag, vilket i och för sig inte är illa, men alla övrig vaken tid som oftast ter sig mellan kl.07-21:00 kräver ständig uppmärksamhet. Det skall passas, tränas på att sitta, roas med roliga grimaser, torkas kräk och dreggel, bytas blöjor och kläder, sjungas sånger, matas och diskas flaskor, göras smakportioner, promeneras och mycket där till!
 
Sen tillkommer diverse husgöromål som att diska, tvätta, handla, laga mat, plocka undan...jag ni vet allt det där som bara märks när man inte gör det. När man spaltar upp allt man gör på en dag så inser man verkligen vilket heltidsjobb MED övertid inräknat som det är att vara föräldraledig (ja, och mamma överhuvudtaget för den delen). Klart att man måste få sova om nätterna då för att orka med! Jag håller absolut med om att man som föräldrar måste hjälpas åt nattetid i fall bebisen vaknar mycket och det i allmänhet krånglar med sömnen, annars orkar man ju aldrig i längden, för i slutändan så jobbar ju faktiskt båda heltid...bara med lite olika arbetsuppgifter.

Dagens middag får det att vattnas i munnen

2012-09-27 10:26:09

Lia förmiddagsvilar och jag skall precis sätta igång och laga ratatouille som vi skall äta ikväll. Fransk grönsaksröra alltså :) Till det skall vi ha kycklingfile som redan ligger i marinad och så potatis. Kan knappt vänta på att få sätta tänderna i detta! När Lia vaknar skall vi nog ta bussen till hennes pappas jobb och hälsa på. Det var längesedan vi såg hans kollegor nu, så det är på tiden. Men nu ratatouille!


Tack fina familjen

2012-09-26 23:35:41

Ligger i mörkret och lyssnar till familjens andetag. Lias smågnyande emellanåt och mannens tunga andhämntningar. Så härligt ändå att ligga vaken och lyssna till detta. Nu skall jag också snart se om jag inte kan somma men tack fina lilla familjen, tack för att ni vill ha mig med på resan <3


Strålande sol och strejk

2012-09-26 13:11:27

Idag strejkas det mot de ekonomiska nedskärningarna som blivit här eftersom Spanien befinner sig i ekonomisk kris. Alla och då menar jag ALLA affärer och barer är stängda och folk jobbar inte. Jag har aldrig sett ett så stort demonstrationståg som det som just nu marscherar förbi! Solen skiner som bara den dessutom så även vi håller oss ute idag. Men hur skall det gå med min planerade tonfiskpasta till kvällen nu när allt är stängt? Saknar fortfarande några ingredienser :(


Mums för frittata

2012-09-26 08:30:00
 
Alltså ni måste prova den här zucchini- och getostfrittatan som jag lagade igår! Den fick 4 av 5 möjliga gafflar här hemma av både mig och mannen, och vi kommer definitivt att laga den igen. Förrutom att vi lade till två slantade och stekta chorizokorvar i pannan med, så höll vi oss helt enligt receptet. Om du vill prova hittar du länken till recpetet under detta inlägg med vår matlista för v.39. Skitbra mat utan kolhydrater för den som är noggrann med sånt. Vi åt bröd (kolhydratsjunkies, yes!) och sallad till och det blev väldigt matigt får jag säga. Gott gotti gott gott.

Grötsmakis och matråden här i Spanien

2012-09-25 17:30:00
 
 
 
Då har vi börjat testa gröt med. Jag gjorde havregrynsgröt till Lia igår, 1msk gröt och två msk vatten som jag micrade i 1 minut. Blev en jättebra gröt! Kan tilläggas med att jag smulade grynen med fingrarna först så att det inte skulle bli så grovt. Gröt verkade gå hem hos damen som också fick en liten klick äppelpuré på toppen. Tänkte prova att ge henne en sån här grötsmakis på kvällarna nu framöver och se om hon lär sig att äta det. Hade hellre velat köra det än vällning sedan från att hon är 6 månader. Hon är ju fortfarande väldigt hungrig på natten och fullkomligt slukar en 210ml flaska vid tretiden, så gröt vore kanske inte så tokigt.
 
Här i Spanien så tycker de att man skall vänta med smakportioner och sånt tills de blivit 6 månader och då skall man börja lite smått med fruktpuré först. Vet att de säger likadant om att vänta tills 6 månader i Sverige numera, men där hemma verkar det ändå vara lite mer som man vill och inte lika strikta rekommendationer som här. Efter att man provat fruktpuré så tycker spanjorerna att man skall prova grönsakspuré och de specificerar exakt hur många gram de bör äta per dag. Tydligen skall de ha 150gram grönsaker från 6 månader och sedan 300gram från 9 månader. Grönsakerna skall kokas i vatten utan salt och sedan blandas med potatispuré. Kål, blomkål, spenat och rotselleri skall man vänta med tills de fyllt ett år.
 
Vidare så tycker dem att man från 6 månader skall börja ge "flingor", som de kallar det, i nappflaskan tillsammans med ersättning. Antar att det blir som vår välling hemma i Sverige då. Först skall man prova några dagar med flingor utan gluten och sedan skall man prova några dagar med flingor som innehåller gluten för att se hur de reagerar. Går det bra med flingor som innehåller gluten så kan man fortsätta att ge det i flaskan från 6 månader. Kött skall man ge i grönsakspurén från 7 månader och det skall vara 30-50gram om dagen. Helst tycker de att man skall börja med kött som är fettsnålt kyckling, kalkon eller kanin(!) och inälvor skall man undvika helt. Haha.
 
Fisk från 9 månader som man kokar och antingen ger i bitar eller lägger i grönsakspurén. Kokt (antar tillagad) äggula från 10 månader men äggvita får man inte ge förrän tidigast 12 månader. Bröd kan man ge lite grann i småbitar så fort de klarar av att svälja, yoghurt från 10 månader och detsamma med ost, men då först mellan 10-12 månaders ålder. Ren komjölk skall de aldrig dricka förrän de är 12 månader gamla. Ja och så där emellan skall man alltså amma eller ge ersättning nr.2.
 
Lite mer specificerat än de råd de ger hemma tycker jag, och det kan ju förvisso vara käckt. Då blir det ju tydligt, men vi kör nog lite som vi vill och som känns bra. Har ju fått höra vad de säger på BVC i Sverige med om detta och även läst lite på livsmedelsverkets hemsida så det blir nog något mishmasch ändå till slut. Just det här med att vänta med fisk och ägg läste jag på livsmedelsverkets hemsida att de inte rekommenderar längre. Detta då forskning har visat att barnen inte mer sällan blir allergiska mot fisk och ägg bara för att man väntar med att ge detta.
 
Gud så mycket det är att tänka på med den här matbiten alltså. Kan hon inte bara fortsätta att dricka ersättning? ;) Skoja bara, klart att hon skall få vara med i köket och upptäcka matens fantastiska värld. Snart drar det igång på allvar!
 
 
 

Hurra för morfar!

2012-09-25 13:30:00
 
Just det ja, idag är dessutom ingen vanlig dag för detär världens bästa morfars födelsedag. Alltså vi pratar om min morfar, Lias gammelmorfar. Hela 75år blir han idag och det måste såklart uppmärksammas! Jag skall självklart ringa och gratta, men det får vänta tills kvällen, för som den hårt arbetande pensinär han är så är han inte hemma på tisdagar ;) Hade vi varit i Göteborg så hade jag nog svängt förbi med en tårta, men när man bor utomlands så får ett telefonsamtal duga helt enkelt. Trist men sant. Nåväl grattis kära morfar, vi hörs ikväll.

Vi var uppe tidigt i morse

2012-09-25 09:04:10

Äntligen lite frukost då. Fast det blev en kopp kaffe och havrekaka redan vid 05:30-snåret faktiskt, för Lia vaknade och ville inte somna om kl. 05:00 i morse. Mindre kul, men vad gör man? Bara att gå upp och roa henne i köket. Jag läste tidningen samtidigt jag. Kl. 06:30 somnade vi om och sov till 08:30. Så nu är vi i alla fall människor som kan möta dagen. Hörs senare.


Så glad för en go vän

2012-09-24 21:41:21
 
 
Det blev en lunchdate med Malen och Juliette idag, alltså mamman och bebisen som vi hängde med hela dagen igår med. De är himla goa och Juliette är bara ett par månader äldre än Lia så det är extra roligt att vi har barn i ungefär samma åldrar. Malen är härifrån Baskien (dock inte från San Sebastian) och hon pratar både engelska och spanska, vilket är perfekt för mig. Jag är så glad för att ha hittat en vän i henne! Efter vår lilla lunch tillsammans med två bebisar som tydligen INTE skulle sova middag så drack vi kaffe på en bar nere på gatan där vi bor. Då ville både bebisarna sova och vi fick oss en trevlig fikapaus.
 
Bakverket ovan (en friterad munk med grädde i) delade vi på medan kaffet rann ner och pladdret gick. Undertiden jag bloggade lite så var Malen upprörd i telefon på ett sånt där härligt spanskt vis när salivet sprutar och armarna vevar. En riktig föreställning för en timid svensk. Såklart var det ingen direkt fara på torpet trots Malens smärre utbrott och därefter kunde fikan lungt fortskrida. Känner ingen som är så arg och lättirriterad på samma gång som hon är helt superskön och avslappnad som den här tjejen alltså!

Bebisars mentala utveckling, hur räknar man?

2012-09-24 13:20:00
Alltså ni som är så smarta. Igår laddade jag ner appen "Wonderweeks" som är en komprimerad version av boken med samma namn som handlar om bebisars utveckling m.m. Appen håller reda på din bebis utvecklingsfaser, vilka färdigheter som den förväntas ha vid en viss ålder och när nästa utvecklingssprång är på gång osv. Okej, tänkte jag det kan väl vara lite kul så jag laddade ner appen även om jag tidigare varit skeptisk till att lägga allt för mycket vikt kring de där utvecklingssprången. Tror nämligen att det lätt blir så att man stirrar sig blind på det där, plus att intervallerna för när "sprången" kommer är så pass stora, och varar så pass länge (med variation såklart) att utvecklingssprången tenderar att gå in i varandra....Ja, lite sådär smårörigt är det. Nåväl, nu har jag den här appen i alla fall.
 
Men det som förvånade mig var att när man skulle registrera sig bebis för att börja följa dess utveckling så frågade appen efter det datum då bebisen varit beräknad, för att på så vis räkna ut hur många veckor in i sin mentala utveckling som den befinner sig. Appen frågade alltså INTE efter datumet då bebisen är född. Detta med förklaringen att timingen på bebisens mentala utveckling är kopplad till befruktningstillfället och där med är det den beräknade födslen (40 veckor efter befruktningstillfället) som man räknar efter och som alltså är själva starten för bebisens mentala utveckling. Hm, intressant.
 
Det betyder sådeles för vår del att Lia inte alls är 22 veckor gammal rent mentalt, eftersom hon föddes tre veckor innan hon var beräknad. Enligt appen är hon snarare mellan 19-20 veckor i sin mentala utvekling. Kan det stämma? Är det så man räknar? Någon som vet?
 
 

Matlista vecka 39

2012-09-24 09:00:00
Ja men då kör vi då. Här kommer som utlovat veckans matlista! Detta har jag planerat att laga till middag denna vecka. Jag lagar alltid minst 4 portioner så att det räcker till lunch dagen efter, därför har jag inga luncher med på listan. Jag är tokpeppad att köra nu och bland rätterna finns både klassiker, en gammal favorit och så lite nya utmaningar med. I like! Hoppas att du också är med på tåget och lägger ut din matlista för veckan så att man kan få lite inspiration till vardagsmaten...
 
Måndag: Chili con carne med nachochips
(En klassiker som jag är svag för. En riktigt mörk bit choklad måste man ha i, annars är det bara att köra på känsla med tomat, böner, chili m.m)
 
Tisdag: Getost- och zucchinifritata, recept finns här
(Jag testar ett nytt recept som jag hittat på hemsidan för vår favoritmataffär då vi bodde i Florida!)
 
Onsdag: Tonfiskpasta, recept finns här
(En favorit här hemma och den representerar lite fisk i menyn...som vi annars är rätt dåliga på att äta)
 
Torsdag: Rostad paprikasoppa med getostkräm och vitlöksbröd
(Jag trixar till något nytt. Kommer få rostad paprika och getost över från fritatan på tisdagen och tänkte då mixa en slät soppa med paprika och tomat som bas. Lite kycklingbuljong, vitlök och örter på det så blir det säkert en jättegod soppa gissar jag. Getosten tror jag att jag smälter och rör ner i lite philadelphiaost och toppar soppan med. Vitlöksbröd blir i sin enkelhet rostat bröd ingnidigt med en rå vitlöksklyfta. Sådeles ingen knössel där)
 
Fredag: Kycklingfilé med ungsbakad potatis och ratatoullie, recept på ratatouille finns här
(Har länge varit sugen på ratatouille som jag älskar, men faktiskt aldrig lagat själv. Ramlade över receptet ovan på denna grönsaksröra på en trevlig matblogg som jag följer i perfekt tid för sammanställande av denna matlista)

Så som en söndag borde vara

2012-09-23 18:53:00
Tänk om alla söndagar vore som denna. En stor brunch med både salt och sött tillsammans med vår vänner och deras dotter. På det en massa lek och bus, småsnack om allt mellan himmel och jord, skoj i lekparken där Lia fick prova att gunga för första gången och så en god drink i eftermiddagshettan. Fenomenalt upplägg! Sen att middag, tvätt och annat viktigt fick stå åt sidan är ju faktiskt skit samma. Vi har haft jättetrevligt och det gäller att ta tillfällena i akt till att verkligen umgås också, leva i nuet och inte hänga upp sig på vad man "borde göra". Lagom tills vi avslutade dagen så kom den eftermiddagsstorm som legat och lurat hela eftermiddagen i den tryckande värmen. Perfekt planering alltså ;)
 
 
 
 
 
 
 
 

Lite som semesterfirare

2012-09-23 10:24:48

Snart har vi vänner som skall komma på brunch till oss, men jag sniker in ett litet inlägg om gårdagen här ändå. Då Vasse behövde nya löparskor så tog vi oss en sväng ner på stan under tidiga eftermiddagen igår. Skor fick han köpt och medan Lia sov så kollade vi lite i någon mer affär. Det gäller att passa på ;) Solen och värmen fick oss att känna oss som om vi vore på semester där vi promenerade runt med barnvagnen och hade all tid i världen. Tid hade vi och lite hunger också. Friterade räkor och croquetas slank ner tillsammans med en kall öl. På väg hem såg vi att termometern visade 30 grader! Nästan för varmt för min smak.

https://cdn3.cdnme.se/cdn/8-1/3117504/images/2012/pic_505ec72bddf2b356250049e7.jpg" class="image">


Svenskpaketet

2012-09-22 16:31:17

När vi var hemma i Sverige nu i somras så ville vi köpa med lite svenska godsaker till några av våra vänner här. De köper alltid saker till oss när de är i väg någonstans, så nu ville inte vi vara sämre. Men vad sjuttsingen skall man köpa liksom? Skitsvårt verkligen att köpa något gott och svenskt som dessutom inte tar allt för mycket plats i resväskorna. Remouladsås visste vi att vår vän älskar sedan sin studietid i Danmark så det var givet. I övrigt blev det alltså en påse twist, sörgårdste (mest för att det var svenska flaggan på) och så en påse blåbärsskorpor från Kahls. Vi får väl se om svenskpaketet uppdkattas när vi vid tillfälle lämnar över det...


Effektiv lördagsmorgon

2012-09-22 10:07:03

Här var det lördag men vi ligger då inte på latsidan. Jag och Lia var uppe kl 07:45, lekte lite, åt och kokade revben som vi skall äta senare idag. Solen sken så starkt in i vardagsrummet att vi blev tvungna att dra ner persiennerna. Bra helgväder alltså! Mannen är fortfarande lite krasslig men vi får väl se om vi ändå beger oss ut en sväng sedan. Just nu städar i alla fall jag ur skafferiet, vilket var mer än behövligt då vi knappt kunde få in nåt där längre. Hoardingpatrullen kanske kommer och ringer på dörren snart?


Lia växtraketen och så lite BVC-gnäll

2012-09-21 17:40:00
I morgon blir Lia fem månader, men då vi missat hennes fyramånaderskontroll och vaccinering eftersom vi har varit på semester, så fick vi gjort det igår. Det gick bra med sprutorna, alla tre(!), men så värst roligt tyckte hon inte att det var. Lite krokodiltårar och argt skrik bjöd hon på och sedan fick hon åka hem i min famn. Gullisen.
 
Hon vägde in sig på 7110gram och är nu 65cm lång, så hon växer på bra. Det var nästan exakt tremånader sedan vi vägde och mätte henne sist och jag blev verkligen förvånad över hur mycket hon vuxit på längden. Hela 9cm! Även huvudet hade ökat i omkrets med hela 6cm. Viktmässigt hade hon blivit 1820gram tyngre, men som sagt framförallt längden som förbluffade. Tyckte väl att hon blivit lång.
 
Jag måste säga att jag inte tycker att det är så jätteroligt att gå till doktorn, eller ja motsvarande BVC, här i Spanien. När vi var hemma och hälsade på i Sverige så var vi på BVC en gång och det var jättemysigt tyckte jag. Då fick vi pratat med en himla härlig sköterska som jag verkligen fick förtroende för och som hade bra hand med Lia när hon undersökte henne osv. Här på vår vårdcentralen dit vi går så är de inte så gulliga alls. De gör ju det som skall göras och är säkert kompetenta, det tvivlar jag inte på, men det är liksom ingen personlig prägel på det. Bara en sån sak som att nu, efter ett dussin besök där med Lia så vet de fortfande inte att vad hon heter. De säger alltid Jonna till henne, som ju är hennes andranamn visserligen men ändå. Varje gång det händer så påpekar vi att hon heter faktiskt Lia! Sånt retar jag mig på.
 
De har heller ingen koll på att hon är allergisk, hennes historik med recept eller något sånt. Allt det där måste de slå i datorn för att se, eller ja de frågar ju oss VARJE gång och så får vi tala om hur det ligger till, och så tittar de i datorn med såklart. Verkligen opersonligt som sagt. De har väl antagligen jättemånga barn som de tar hand om men jag tycker ändå att dem skulle kunna anstränga sig lite mer. Det går dessutom inte att föra en dialog om någonting som helst. Man kan fråga om något som man funderar kring men får då nästan alltid ett svar utifrån någon allmän rekommendation som står på ett papper, och det är tydligen odiskutabelt sedan. Lite trist tycker jag. Har pratat med min kompis här som har en bebis som är lika gammal som Lia och hon är inte heller speciellt nöjd med det bemötande som de fått på den vårdcentral som de går till för sina kontroller.
 
Ni andra mammabloggare som läser eller bara mammor för den delen: Är ni nöjda med era besök på BVC hemma i Sverige? Tycker ni att ni får ut mycket av att gå dit? (Annat än självklara saker då som att barnet mäts, vägs och vaccineras)
 
 
Lia igår precis innan vi skall gå in till doktorn. Intet ont anandes om vad som komma skall...:(

Vi förbereder oss inför helgen

2012-09-21 13:15:00
 
 
Fredag idag då. Härligt. Mannen är hemma med en lättare förkylning som slagit ut i natt och ute skiner solen. Var nyss nere här på gatan och gick lite småärenden. Vinden kändes alldeles ljummen och tjock, men i natt vid fyratiden när jag var uppe och matade Lia så vräkte regnet ner. Idag viker vi tvätt, försöker plocka undan lite och göra ett städryck i lägenheten. Det är ju så skönt att ha det fint till helgen, plus att nu har det varit stökigt och kaosigt ett bra tag, enda sedan vi kom hem efter semestern tror jag bestämt. Jag har köpt chokladfyllda croissanter till eftermiddagskaffet och så skall vi försöka att pallra oss bort till köpcentret senare för att kolla på en matstol till Lia, om mannen är fit for fight. Det låter väl bra det. Vad hittar ni på idag?

Det här gick hem

2012-09-21 08:51:57

Mjukt päron skrapat på en sked var visst inte så tokigt. Av alla smakisar vi hunnit testa hittills har päron varit den stora favoriten. Morot var klart sämst. Banan, avokado och potatis gick också ner men gav inga glada tillrop precis. Smakresan fortsätter...


Pintxos så det står härliga till!

2012-09-20 14:30:00
Våra vänner som bor i samma kvarter har vänner här från Australien denna veckan och igår var vi allesammans ute på en rejäl pintxorunda. Vi möttes upp vid åttiden nere i gamla stan och besökte en tre, fyra av de mer moderna och exprimentiella pintxosbarerna. Kvällens bästa pintxo för min del var den hummertoast som jag avslutade med. Mamma mia vad gott med hummerklokött på en skiva stekt bröd med lite aioli och örtolja över! De grillade räkorna på spett med den syrliga salsan över levererade också som vanligt.
 
Men vi provade lite annat nytt också i sällskapet. På baren el Fuego Negro åt vi några väldigt intressanta stora, gröna oliver fyllda med en geléliknande vermouthkräm. Vilken oväntad med fantastiskt smakrik kombination! På denna baren slank det också ner en minihamburgare gjord på kobekött, som vi nästan alltid äter när vi är där, och så tog vi in en blomkruka med friterade grönsaker att dela kring bordet. Vidare åt vi oxkind, risotto på pumpa och getost, spädgris med en senapssås, svart ris (från bläcket) med minibläckfisk i, saltad torsk och kanin. En hel del nya pintxos blev det alltså provsmakat igår och det är alltid roligt. När klockan var runt midnatt var vi extremt nöjda och mätta. Vi, lilla familjen, traskade hem med Lia sovandes i vagnen och de andra fyra i sällskapet tog en taxi hem. Haha, lata australiensare där ;)
 
För er som undrar hur det gick att ha med Lia ute på galej så där så gick det verkligen hur bra som helst. På en kväll mitt i veckan så där så är barerna inte så löjligt packade så det gick fint att rulla in vagnen överallt. Hon tog lite sovstunder emellanåt, vid 20:30-21:30, var sedan med en stund och tittade runt. Charmade barpersonal och andra gäster, åkte lite babybjörn, sa inte ett knyst på hela tiden och somnade sedan om vid 23:00 när vi besökte den sista baren. Jätteduktig var hon, så hon lär får följa med ut fler gånger.
 
 
 

En glad överraskning

2012-09-20 10:18:09

Här har man just vaknat och kom upp och fann frukost färdig på köksbordet. Det toppat med att ha fått sova till kl. 09:30 är fanimej riktig lyx det! Vi var på en sen pintxorunda igårkväll med goda vänner och Lia såklart. Massa god mat och vi var hemma runt midnatt. Lia sov gott hos mig i sängen till klockan sju efter det, sen fick hon lite att äta och somnade om till halv tio. Underbart! Nu tar vi oss an torsdagen där bland annat lunchdaten och vaccinering av Lia väntar. Självklart kommer bilder från gårkvällen med, men det får bli senare idag. Hej så länge.


Presenter från pappas kollegor

2012-09-19 16:17:25

Igår när mannen kom hem från jobbet så hade han två presenter med hem till Lia. Vår lilla tjej är omåttligt populär på pappas jobb och den här gången fick hon present av alla sekreterarna som länge ruvat på vad de skulle köpa till henne. Det blev visst en jättemysig filt med stjärnor på från Zara Home som Lia genast gosade in sig i. Det gulliga setet med den blommiga klänningen och den rosa boleron fick hon av en italiensk professor och hans fru som är här och hälsar på nu. De känner Vasse sen innan och är goda vänner till oss. Klänningen är ju bara för söt alltså. Storlek 12mån dessutom så den kanske hon kan ha på sitt ettårskalas?


Inte riktigt som hemma vid

2012-09-19 09:49:58


Det har kommit önskemål om att få veta lite mer om hur skolan, föräldraledighet m.m fungerar här i Spanien. Helt ärligt så känner jag mig inte tillräckligt påläst för att uttala mig så värst mycket i frågan om skolan. Är inte så insatt eftersom vår lilla tjej inte är så gammal ännu och mest troligt aldrig kommer att börja skolan här heller eftersom vi nog inte bor länge nog. Men jag kan väl berätta det jag vet och snappat upp hittills om läget här i denna stan åtminstone.

Barnen här börjar mycket tidigare i en skolliknande verksamhet som påminner om vår förskola, det gör dem redan när de är 2år och det finns både offentliga och privata alternativ. Båda varianterna kostar pengar och igår fick jag lära mig av min vän här att om man har tre barn så får man rabatt (tror det var så mycket som 70%). Alltså rabatt på avgifterna till skolan och dessutom en hel del andra avgifter som man som förälder betalar, exempelvis skolböcker. Lite lustigt det där med rabatten tycker jag :) Har man två barn däremot så får man ingen rabatt på någonting, så det är lika bra att skaffa tre barn sa man vän. Haha.
 
När jag var gravid här så märkte jag att ingen i min blivande-mammagrupp jobbade de två sista månaderna innan de var beräknade att föda. Tydligen får man gå hem från jobbet då med någon form av ekonomisk ersättning undertiden, förutsatt att man jobbat innan man blev gravid då alltså. Vet inte hur mycket av sin lön man får under den här tiden, men det verkar vara en starkare tradition här att gå hem mycket tidigare än vad de flesta hemma i Sverige gör i alla fall.

Föräldraledigheten varar sedan i 4 månader, och då har du 100% lön under den tiden. Båda föräldrarna kan inte gå hemma samtidigt under föräldraledigheten men man kan dela på ledigheten om man vill. I samband med att bebisen föds har pappan 13 lediga dagar att ta ut med full lön. Det nationella barnbidraget i Spanien har dragits in, men här i Baskien kan man fortfarande ansöka om att få en mindre summa pengar som utbetalas per barn som en engångssumma. Det har vi gjort och pengarna får man i så fall (om man har rätt till dem) ett halvår senare. Alltså förhoppningsvis snart dags för oss att casha in lite stålar från den baskiska staten ;)

När ditt barn är 4 månader kan du lämna han/hon till dagis som kallas Guarderia, men det är rätt dyrt. Som svensk sätter man ju nästan hjärtat i halsgropen vid tanke på att lämna bort sin 4 månaders bebis och kanske är det lite så här med? För de verkar som att många slutar sitt jobb och är hemma längre ändå, eller också kanske de jobbar halvtid och låter morföräldrarna passa barnet resterande tiden på dagen. Jag ser så många gamlingar som puttar barnvagnar här om dagarna så det tror ni inte.

Det var lite kort om hur det fungerar här och vad jag kom på just nu. Återkommer såklart i ämnet om jag får reda på något mer intressant/avvikande ifrån hur det fungerar hemma i Sverige. Och ni andra spanienbloggare som följer den här bloggen får givetvis också fylla på i kommentarsfältet med er kunskap om detta. Kanske fungerar det annorlunda där ni bor?

Matlista på bloggen, sån jäkla bra idé!

2012-09-18 18:00:00
 
Med inspiration från Augustifamiljens inlägg om matlistor så kände jag att fasen det där var ju en bra grej. Skriva en matlista och publicera på bloggen varje vecka är ju en jäkla bra idé. Jag tänker alltid att jag skall göra en matlista men sedan blir det aldrig av. Faktum är att jag själv alltid älskat matlistorna som man hade i skolan och kunde alltid hela veckans meny utantill. Jag älskar ju mat och planerar allt som oftast vad vi skall äta undertiden jag handlar, beroende på vad jag blir lockad att laga och om det finns något på erbjudande eller liknande. Så listan på vad vi skall äta de närmsta dagarna framöver finns oftast redan där, bara det att jag aldrig skriver ner den. Så vad säger ni skall vi testa detta? Som Augustifamiljen sa så är det ju inte så tokigt att faktiskt skriva ner vad man äter och lagar så att vi kan inspirera varandra med vardagsmaten. Tjihoo nästa måndag kommer min första matlista, häng med du också!

En bubblare här, hoppgungan!

2012-09-18 13:00:00
En sån här hoppgunga har jag tittat på till Lia på Amazon. Funderar på om det hade varit något för henne eftersom hon älskar att stå upp hela tiden. Tittade efter en i vår lilla barnbutik här senast men såg ingen. Frågade min spanska kompis igår om hon kände till dessa hoppgungor och det gjorde hon men tydligen är det något helt nytt här som inte funnits förr, en bubblare på babymarknaden! Det hade jag ingen aning om, en helt vanlig hoppgunga har ju funnits i Sverige länge. Jag menar jag hade ju en när jag var liten liksom. Så vi får väl se om vi beställer en snart då, för som alltid är det billigare på nätet än i butik (om jag ens hittar en i butik här). Den devisen gäller ju som oftast, men speciellt i den här stan där det mesta i babyväg är svindyrt!
 
Ps. Bilden är lånad från amazon.co.uk. D.s

Familjen samlad igen

2012-09-18 08:57:00

Då var familjen återställd kring frukostbordet igen. Mannen kom hem med tåget vid niotiden igår kväll och då möttes han av en ännu vaken Lia som bara slumrat lite dess för innan. Klart att hon var tvungen att hålla sig vaken tills pappa kom hem ;) Idag är det visst redan tisdag, jisses vad tiden flyger, snart redan helg igen alltså. Eller nåt.


En kväll ute

2012-09-17 19:06:26

Jag och Lia har tagit oss en kväll ute idag med trevliga Malen och Juliette som vi inte sett på jääätelänge. Älskar att kunna sitta ute och dricka vin med barnvagnarna kl. 19 på kvällen. Det är det grymma med att bo här! Nu skall vi snart rulla hem och fixa middag innan Vasse kommer hem.


Roligare tillsammans

2012-09-17 10:00:00
 
Wihoo! Idag kommer pappa hem säger Lia (och hennes trötta mamma). Hehe. Eller nja, så farligt har det inte varit att vara själva hela helgen lång men vi kan väl säga så här, det är roligare att vara tre och jag är inte sugen på att bli ensamstående mamma. Typ någonsin :) Nu skall vi bara ta oss igenom dagen, mysa lite och handla hem god mat som vi kan bjuda på ikväll när mannen kommer hem. Men då sover nog Lia skulle jag tro för han lär inte komma med tåget förrän vid 21:00-21:30.
 
Gissar att han saknat oss lika mycket som vi saknat honom även om han säkerligen har varit distraherad av sol, bad och diverse god mat och drinkar. Har fått uppdateringar om både Monacovistelse och Cannesutflykt. Låter ju jättejobbigt verkligen. Nåja, i november kommer mina fina tjejer hit till San Sebastian och hälsar på, då jäklar skall jag också ha lite kvalitetssemester. Men först, kom hem kära man!

I lekparken på familjesöndagen

2012-09-16 16:13:00
 
Nu är vi hemma och chillar igen efter en tur utomhus. Vi gick inte så långt idag, bara runt i omgivningarna och så satt vi en bra stund på en bänk i den stora lekparken här bredvid. Det var full action där idag kan jag meddela. Söndag är ju den stora familjedagen här i Spanien då man klär upp sig fint och går ut och äter lunch med familjen, ligger på stranden om vädret tillåter och leker i parkerna. Ja, man är utomhus i största allmänhet på söndagar faktiskt. Det var sådeles fullt av lekande barn i lekparken och många iförda finklänning eller skjorta. Det är lustigt det där tycker jag. I Sverige känns det som att kläder till barn skall vara så praktiska och bekväma som möjligt. Här skall det framför allt se fint ut, åtmindstone på helgen. Undra om det är så över hela Spanien eller bara här i fancyschmancy San Sebastian?
 
Hur som helst så fanns det mycket för Lia och mig att titta på från vår bänk i skuggan. Hon var väldigt fascinerad av allt stim och innan vi gick hem igen så fick hon sig en slängkyss av en pojke i treårsåldern som var iklädd finskjorta. Han frågade snällt om han fick komma fram och klappa på bebisen tillsammans med sin mamma. Så himla gulligt! Kul att vi har så nära till den här parken tycker jag. När Lia blivit lite större så skall vi testa gungorna. Det blir grejer det.

Soppkok

2012-09-16 12:09:15

Här kokas frikadellsoppa så här mitt på söndagen. Lite taskig tajming på mitt soppsug kanske, då vi har sol och 27 grader ute, men är man sugen så är man. Jag brukar köpa en färdig blandning av hackad vitkål, morot, rotselleri och rättika som finns på påse här till denna soppan. Först fräser jag grönsakerna i lite olja i kastrullen och sedan på med kycklingbuljong. När soppan sjuder lägger jag ner frikadellerna och låter soppan koka ca 40min. Smakar sedan av med salt och peppar och njuter soppan med bröd. Så gott skall det bli! Men först skall jag och Lia gå ut på en promenad :)


Jag checkar ut för idag

2012-09-15 21:17:00
Nä vet ni vad, jag tror jag checkar ut för dagen nu. Lia har sovit sedan halv åtta hon och jag har hunnit mysa med ost och vin i köket, mejlat lite vänner (det är så vi kommunicerar på distans), sett uppdrag granskning ifrån veckan och klämt två chockladsnurror (dödligt goda bakverk). Vad mer kan en småbarnsmamma önska sig en lördagskväll? ;) Nu kryper jag ner och lägger mig så här pensionärstidigt som bara den och räknar får eller nåt. Har svårt att tänka mig att jag somnar så här tidigt, men gott vore det om det lyckades! Godnatt.
 
 

Nya gummistövlar

2012-09-15 16:54:51

Nu kan de regniga dagarna komma för jag är redo. Dessa fina stövlar köpte jag igår på Blanco för endast 22 euro. Det tyckte jag var billigt! Är lite svag för blommigt just nu och tror att dem blir jättefina till jeans i höst och vinter. Mycket nöjd med stövlarna som nu får ersätta de gamla trasiga.


Sovmorgon på en lördag

2012-09-15 10:27:30
 
Godmorgon. Då var det lördag och den började ypperligt med att Lia sov till kl.08. Mycket mer uppskattat än morgonen innan då vi gick upp kl.06 =O. Hon kanske har fattat det här med att sova ut på helgen, hehe. Just nu sitter jag och äter frukost i godan ro medan Lia sover förmiddagsvilan. På dagens agenda står lite städning här hemma, spaning i barnaffären och så skall vi träffa vännerna vi stötte ihop med igår. Vad vi skall hitta på tillsammans har vi dock inte bestämt ännu. Kanske blir det en kaffe eller ett glas vin på stan? Det är ju trots allt lördag och vi skall få fantastiskt väder säger dem som vet. Tjingeling så länge.
 
 
 
 

Vår härliga fredag

2012-09-14 16:55:00

Fyra timmar var vi ute på stan idag, Lia och jag. Vi började med att gå ner och titta på havet. Ljuvligt att känna havslukten och se det turkosa vattnet igen! Medan Lia sov solade jag lite på en bänk och tog vagnen på en tur i omgivningarna. Blev en hel del fotat som jag tänkte att ni nog skulle uppskatta. Gick bland annat förbi den stora lekplatsen som ligger mitt på strandpromenaden. Inte långt därifrån står ett gammalt par med en vagn och säljer godis till förbipasserande på strandstråket. Där står dem VARJE dag, imponerande tycker jag.

Vidare passerade vi det ståtliga kommunhuset som en gång i tiden varit ett pampigt casino. Vi tittade också in i ett tjusigt konditori med vad som såg ut att vara väldigt mäktiga chokladtårtor, och så han vi med lite shopping dessutom. Sedan var jag hungrig så då blev det potatistortilla till lunch på en favorituteservering. Där hade vi turen att träffa några vänner som råkade gå förbi, så dem fick vi sedan sällskap av på vägen hem. All in all en mycket trevlig dag ute.

Nu tror jag att vi håller oss inne tills fredagsmyset framför tv:n, om nu inte den här gräsänkan känner att hon eventuellt måste trycka serranoskinka ikväll. För då får det bli en tur till delikatessbutiken nere på gatan med. Hm. Jag suger på den ett tag.


Det här har man saknat!

2012-09-14 13:10:21

Här kommer en hälsning från strandpromenaden i San Sebastian. Lia har äntligen somnat ett stund i vagnen och jag sitter på en bänk och spanar på folk. Mycket pensionärer och föräldrar med barnvagnar ute. Vi har 22 grader varmt och klarblå himmel idag. Tjihoo, det är detta man saknat! Dag 2 på ensamhelgen för oss har alltså börjat bara bra. Lia känns inte fullt lika snorig idag så vi tar förkylningen med ro, på en bänk i solen ;)


En gräsenka och en sjukling

2012-09-13 18:37:00
 
Mannen har tagit nattåget till Nice för att möta upp lite polare från Sverige där. De skall ha en grabbweekend deluxe, eller något i stil med det. Det innebär att jag är gräsänka tills på måndagafton. Något jag tagit med ro även om jag inte är jättebegeistrad över att spendera första helgen tillbaka i San Sebastian på egen hand. Eller, ja egen hand och egen hand, Lia är ju här med såklart. Och den stackarn har så lämpligt gått och dragit på sig sin första förkylning inför vår tjejhelg. Typiskt. Hon är vid gott mod ännu men nyser konstant och hostar lite. Näsan rinner och ögonen är lite glansiga, men febern har ännu uteblivit. Kan bli en spännande helg detta....

Jag ångrar mig bittert

2012-09-13 16:12:50

Alltså hur tänkte jag när jag klippte håret kort igen här efter sommaren? Hallå jag har en 5 mån bebis hemma. Inte har jag tid att fixa massa med frisyr varje dag för att kunna gå utanför dörren! Dessa tre produkter kör jag med nu för att få till lite volym i håret efter att jag duschat. Och ja, torrschampot till höger blir räddningen när man inte hinner duscha alls. Grr!

Känner mig inte så nöjd alls med håret just nu. Skulle nog ha behållt det långt ett tag till faktiskt. Inte bara för att det är så mycket mer praktiskt utan även därför att jag då kunde klippt lugg eller nåt istället för att det skulle hända något. Det var ju lite därför jag klippte av det. För att det skulle hända något. Och nu ångrar jag mig bittert. Vill INTE ha lugg ich kort hår tack. Det har jag haft förr och trivdes inte med det. Jaha, är väl bara att låta det växa ut igen då. Undertiden känner jag mig allmänt tråkig och otillfreds. Inte ens toningen som jag slängde i häromdan för att fräscha upp färgen kändes kul. Buhuu.


Första smakisen

2012-09-13 08:50:00

Den hemmalagade morotspurén var väl inte världens hit kanske, men lite grann åt hon allt. Ögonbrynen rynkades lite grann emellanåt och det smackades. Lite in i munnen och så lite ut på tungan igen :) Vi provade igen till middagen och då verkade hon fatta galoppen med att svälja lite bättre. Gullungen! Vi fortsätter med moroten imon med, sen går vi nog på potatis härnäst! Kanske till helgen. Tyckte förresten att det var lite kul när jag läste på om hur man skulle ge smakportioner. Där stod det att man skulle ge vid ett tillfälle när bebisen inte var för trött, för mätt eller för hungrig. Öh, när är det liksom? Hon är ju bara vaken två timmar i stöten och äter typ vad fjärde timme. Kanske man kan mata i sömnen? ;)


I backspegeln, augusti 2011

2012-09-12 17:45:00
Skämmes ta mig fan! Jag ligger ju efter med mina "I backspegeln-inlägg". Ni har ju inte fått något återblicksinlägg från augusti 2011 och nu har snart halva september gått. Aj, aj. Det var inte bra. Jag får skylla på semestrar och annat som kommit emellan, men ett inlägg skall ni ha.
 
Så här kommer lite härliga fotocollage från förra sommaren i augusti, en månad då vi gjorde hur mycket kul som helst! Vi åkte på vinresa till Rioja med tre sköna vänner, provade autentisk mexikansk mat, låg på stranden, grillade, firade Semana Grande (stora festivalveckan här i San Sebastian) och åt många härliga frukostar. För attt nämna något...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

20 veckor är nästan 5 månader det

2012-09-12 12:20:00
 
Lia har hunnit att bli drygt 20 veckor gammal nu och närmar sig därmed 5 månader. Precis som många av er verkar vara förvånade över att hon redan blivit så stor så är vi minst lika förvånade. Vart tog vårt lilla knyte vägen? Nu börjar hennes personlighet att visa sig allt mer. Det är en riktigt bestämd lite tjej detta med en vilja av stål, precis som sin pappa ;) Hon är himla härlig och ler alltid så fort man ler mot henne nu förtiden. Skrattar gärna till om det händer något roligt eller om mamma sjunger något skoj. Det skall vridas och vändas, snurras och gymnastiseras precis hela tiden. Och så skall hon stå eller sitta upp så ofta tillfälle bjuds. Mycket tröttande för hennes arma mor som går hemma med henne om dagarna. Ett helt varv från rygg till mage har hon ännu inte fått till, armen är liksom i vägen men hon försöker ständigt så det är nog inte långt borta nu.
 
Att sjunga med mamma, pilla på iphonen och titta på tv är riktiga höjdaraktiviteter. Till och med åka vagn börjar bli lite roligare, nu ser man ju massa spännande saker! Höga ljud och gurglingar kommer hela tiden och nu är hon vaken mer och mer om dagarna. Skulle tro att hon sover ca. 4 timmar på dagtid och sedan 10-11 timmar nattetid med en matning vid kl.03-04:00 snåret. Det bökas en hel del kring matningarna med flaskan och ibland skall madame inte alls äta. Då får man lirka, pocka, distrahera och truga för att få henne att äta. Hm, dags för lite smakportioner måntro?

Mörkt som i natta

2012-09-12 08:45:41

Vilken skillnad på att vakna upp klockan sju idag jämfört med igår! Det var så mörkt i sovrummet att jag var säker på att det ännu var mitt i natten, men icke. Gårdagens sol och klibbklibbväder fick sin förklaring idag, nu regnar det och är allmänt grått ute vilket förklarar mörkret i lägenheten nu på morgonen. Det är mornar som dessa som vi helst kryper ner i sängen igen efter frukosten när Vasse gått till jobbet. Så också idag. Ännu orkar vi inte göra något kreativt, men i eftermiddag då tusan skall det smakas på morotspuré!


Godafton

2012-09-11 21:15:44

Godafton. Vilken dag det har varit. Aningens chockartat blev det med klibbklibbvärme, massa att fixa och själv med Lia igen. Men vi grejade det och lyckades ha en riktigt bra dag till och med! Jag fick ordnat med tvätt, uthämtning av recept, ringt en del viktiga samtal, uppackning av resväska, handling av mat, förberedelse av smakportion till Lia och så till slut middag lagat :) Kan erkänna såhär till kvällen att det kanske blev liiite mycket på en dag, men sån är jag. Får inte ro i själen om jag inte får fixat massa direkt när jag kommit hem. Nu skall här ätas thaikäk som sen middag och pratas med mannen jag knappt sett idag. Godnatt på er.


Lite bloggförvirrad

2012-09-11 13:30:00
Hösten är i antågande, även om vi nog har sommar ett tag till här nere i Spanienland. Det är så roligt att se att så många tittar in här varje dag och att ni fortsatte att göra så även när vi var hemma i Sverige på semester. Det var ändå väldigt många veckor där som inte innehöll något Spanienbloggande alls. Jättekul!
 
Nu känner jag mig dock lite förvirrad inför hösten. Vad skall jag blogga om? Vad gillar ni som ändå tittar in här att läsa om? Varför följer just DU den här bloggen? Jag är supernyfiken och känner att det hade varit roligt med lite respons kring detta så att bloggen kan få den karaktär och innehåll som ni önskar och idag kanske redan uppskattar. Jag känner ibland att det blir lite spretigt och även om bloggen ju mest är till för vänner och familj hemma i Sverige, så tycker jag ändå att det är roligt att så många fler läser mina ihopknåpade rade varje dag. Tack för det.
 

Vardag i ett varmt och klibbigt Spanien

2012-09-11 10:01:00
Hej från ett soligt och luftfuktigt Spanien. Eh, det blev verkligen lite av en chock att komma hit igår från ett höstigt Göteborg. I natt har jag legat och vridit och vänt mig för att det varit så varmt och fuktigt. Jag klagar inte, men det tar nog lite tid att aklimatisera sig bara. Sedan skall vi njuta av värmen igen :) Morgonen har börjat som den brukar med frukost tillsammans hela familjen. Sedan ville Lia inte somna så nu har jag kämpat med att lägga henne för förmiddagsvilan. Puh! Med en sovande bebis då äntligen så kanske man kan börja packa upp så smått och börja dagen. Första vardagen med Vasse på jobb för första gången på fem veckor! Vi får väl se hur det går för nog är vi lie ringrostiga allt.
 

I San Sebastian igen

2012-09-10 19:54:00

Då var vi på plats i San Sebastian efter en dag av resande. Två flygturer och en bussresa senare har Lia fått pyjamas på och verkar belåten över att vara tillbaka. Lägenheten ser lika rörig ut som vi lämnade den och vi har nu fått handlat lite smått till kylen så att vi klarar oss tills imon. Resan gick bara bra och när vi möttes av ljummen kvällsdoft så kändes det som vi åkt utomlands på semester igen! Men så hade vi bara åkt hem ;)


Snart åker vi

2012-09-10 09:02:43

Lia leker vid mormor och morfars köksbord för sista gången på ett tag nu. När vi kom hit för 5veckor sedan så kunde hon inte sitta i den där stolen och inte heller greppa leksakerna. Tänk vad fort de lär sig va! Två timmar kvar tills vi flyger till varmare breddgrader nu. Sorgligt och skönt på samma gång. Kan man inte få ta med familj, vänner och alla saker ner? Då vore livet perfekt. Vi hörs när vi är hemma igen. Förhoppningsvis går resan smärtfritt.


Färdigsemestrat

2012-09-09 19:55:12

Sista dagen i Sverige och dagen efter ett brakbröllop, inte undra på att man känner sig lite seg. Vi har dock inte legat på sofflocket idag, nej vi har packat (jädra sattyg det där!) och så har vi varit på trevligt 50-årskalas. Det senare är vi nu på väg hemifrån. Imon kl.11:55 flyger vi till Spanien igen. Slut på semestern alltså, men det var ett bra slut.


Bröllop i Göteborg

2012-09-09 11:12:59

Var på bröllop igår ju. Underbart vackert och trevligt! Vaknade nyligen efter att ha kommit hem kl.03:00 inatt. Massa god mat och dans natten lång blev det. Supernöjt brudpar och bara glada gäster. Klart att det vart lyckat! Barnvakterna fick en lätt uppgift med en Lia som somnade för natten 18:30. Vet inte vad hon kom på för käckt där ;)


Barnfritt och bröllop idag

2012-09-08 07:37:25

Lördag idag och jag är exalterad över att vi skall gå på bröllop! Nära vänner till oss skall säga ja till varandra här i Göteborg idag och det skall bli så kul att dela deras stora dag med dem. Lia skall få ha barnvakt för första gången, mommo, moffa och moster ställer upp. Mamma och pappa skall alltså vara barnfria för första gången! Spännande :). Nu skall jag bara fixa klänningen som jag skall ha på mig för när jag tog fram den ur garderoben så hade en stor söm spruckit i ryggen. Det måste ha gått vilt till på det senaste bröllopet jag var på och bar den där klänningen...


Mätt tröttis

2012-09-08 01:04:58

Good Lord vad jag känner mig mätt nu. Maten vi lagade och bjöd på ikväll blev jättelyckad. Toast Skagen, ungsbakad lax med matvetesallad och sedan franskinspirerad chokladkaka. Oj, oj. Lite gott vin på det och magen står rakt ut igen. Nu skall jag nana kudden och ladda inför morgondagens stundande bröllop för våra vänner. Godnatt.


Vi har gluttat på ett knyte

2012-09-07 13:45:09

Vi har besökt Eriksberg igen nu på förmiddagen. Våra vänner Daniel och Mari fick ju en liten grabb i helgen, så honom ville vi gärna tjinxa på innan vi far hem. Underverket sov hela tiden när vi var där, men vi fick åtmindstone gluttat på honom :) Och så fick vi ätit sen frukost med färska frallor som vi kom med. Efter förmiddagsträffen åkte vi och handlade mat. Ikväll blir det middag här hemma för några vänner till familjen och vi (jag och Vasse) tänkte laga käket. Så nu har vi matlagning och förhoppningsvis lite slapp med framför oss.


På landet

2012-09-06 14:21:00
 
Jag och Lia har varit på gammelmormor och gammelmorfars landställe lite utanför Göteborg idag. Först fick vi kaffe och kaffebröd. Fyra sorters kaffebröd till och med. Sedan lekte vi lite och tittade runt i den blommande trädgården. Det tyckte Lia var roligt. Innan vi åkte hem igen så han vi med att äta lunch också. Sen blev Lia trött :) Vihar tänkt hela semestern att vi skall åka ut till detta mysiga lilla landställe som jag spenderade mycket tid på som liten, men det har inte passat förr. Så vi blev väldigt glada att det blev av idag. Tack, tack för fikan och myset.

Onsdagskväll på Övre Majorsgatan

2012-09-06 09:58:55

Igår var vi på middag hos bästa vännerna Linda och Calle som bor så flott inne i stan. Vi parkerade bilen och drog sedan vagnen två långa backar upp till deras mysiga lilla lägenhet. Lias kompis Siri och hennes föräldrar var också där men Siri hade inte lust att leka, hon bara sov och sov hon :) Undertiden åt vi hemmagjorda hamburgare med massa tillbehör att välja på. Värdparet hade verkligen gått all in på det området. Sen fick vi en syrligt god rabarberpaj till kaffet. Finns det något godare i pajväg än rabarberpaj? Klockan 23:00 tackade vi för oss och lämnade stan för natten i förorten istället. Mätta och belåtna kunde vi sedan somna under våra varma täcken.


Föräldraledighetstankar

2012-09-05 15:46:00
 
Jag känner mig himla trist och oinspirerad idag faktiskt. Fyra dagar kvar i Sverige och jag ser med lite smått skräckblandad förtjusning fram emot att åka hem till Spanien igen. Inte för att det är något fel på San Sebastian, helt tvärtom, men det är mest den här föräldraledighetsbiten (jag själv hemma med Lia) som känns så där inspirerande just nu. Får man säga så? Ja, det tycker jag att man får. Man behöver inte ge sken av att det roligaste man kan tänka sig är att själv ta hand om bebis och hem större delen av dagen och kvällen om man inte känner så. Jag kan absolut känna mig avundsjuk på Vasse när han går till jobbet om mornarna för att jobba med något han tycker är roligt och utvecklande och sedan kunna komma hem, äta middag och leka lite med Lia innan hon somnar.

Missförstå mig inte. Jag tycker det är mysigt att vara föräldraledig emellanåt, men för min del hade det nog varit idealiskt att kunna dela lika på ledigheten. Helst hade jag velat dela upp arbetsdagarna på en vecka så att man jobbar ett par dagar och är ledig ett par dagar. Då hade jag nog fått mig en lagom dos av bebis och en lagom dos av arbetsutmaningar.

Nåväl, nu är det inte så. Jag har inget jobb i Spanien och därför är jag hemma med Lia om dagarna. Förhoppningsvis känns det faktum bättre när vi väl kommit hem och installerat oss igen. Ibland bara måste man få gnälla av sig lite ;)

Fixarångest-Allan infann sig just

2012-09-04 22:54:53

Oj, onsdag imon. Snart har halva veckan redan gått. Då åker vi hem till Spanien inom kort då, inom allt för kort känns det som. Fixarångest-Allan fick jag nu. Måste inhandla det sista viktiga i matväg som skall med ner hem och så noga välja bland Liapinaler som vi samlat på oss. Tur att mina föräldrar och lite vänner kommer ner i höst och hälsar på så att de kan ta med det som inte får plats nu. Nu är det dags att nana kudden efter en lyckad kväll med besök av den äldre generationen och så sedan lite filmmys på det.


Tillbaka till köket

2012-09-04 14:39:55

Vi har bebisgosat här på dagen med en kompis och hennes lilla kille. Väldigt mysigt men nu är det i köket vi kommer stå resten av dagen. Kul att laga lite mat igen efter att ha blivit bjudna på mat länge nu. Till lunch äter vi sparrissoppa med halloumi till. Mycket gott och passande i det trista vädret. Snart skall vi dock börja rulla köttbullar till middagen med gammelmormor och gammelmorfar som kommer hit. Hepp!


En skön morgon

2012-09-04 07:34:52

Godmorgon säger vi från soffan i vardagsrummet. Lia vaknade 06:45 idag och drog upp oss båda. I köket sa vi hejdå till mommo och moffa som var på väg till jobbet, och sen dess har vi hängt i soffan. Lite mjölk till Lia, juice till oss, morgontidningen och tv:n på=en skön morgon.


Vi summerar dagen

2012-09-03 21:50:00
 
Jaha då var klockan tio och dagen försvann visst i en handvändning. Vi summerar dagen med tre instagrambilder som visst var det som åstadskommit i fotoväg idag. Lia satt fint i sin bumbostol vid frukostbordet, det blev snabbshopping på Allum, därefter en smoothielunch i sin enkelhet innan det var dags för mjölkallergikurs. Kursen gav en del tips på vad man skall tänka på vid allergier av denna sort, recepttips m.m. Det fanns också tid för frågor och jag kände väl att det gav en del i alla fall. Kvällen spenderade vi hemma hos paret som skall gifta sig på lördag. Bröllopet som vi ser så mycket fram emot! De bjöd på god pasta med räkor och vi fick tillfälle att ta tempen på brudparet inför deras stora dag :) En trevlig kväll och en lyckad dag får jag säga. Godnatt.

Slutspurt på semestern

2012-09-02 22:59:39

Då var det bara en ynka vecka kvar av fem långa semesterveckor i Sverige. Vi laddar för slutspurten här på göteborgsk mark och ser fram emot ett bröllop på lördag, diverse trevliga kvällar med våra vänner och lite mer familjegos. Den jobbiga klumpen i halsen som alltid infinner sig när man skall lämna de man håller kärt finns redan där. Men samtidigt känns det som att vi haft en väldigt lång semester och vi längtar nog lite hem till vardagen med. Jag känner mig peppad att göra veckomatsedlar, jogga regelbundet, införhelgenstäda, ha fredagsmys efter en veckas slit och allt det där. Brukar ni också längta efter sånt när ni varit lediga en längre tid?


Hurra för bästa mannen!

2012-09-02 10:28:40

Vi är kvar i Bjuv men planerar att köra mot Göteborg igen i eftermiddag. Idag är dock ingen vanlig dag, inte en i raden av allmänt sköna söndagar. Nej idag fyller Lias pappa och bästa mannen (obs, samma person!) nämligen år. Hurra kära älskling! Vi får fira dig med lite god mat och dryck idag och så glömmer vi av hur mycket du fyller ;)


Spelkväll

2012-09-01 20:33:04

Dagens middagsbjudning hemma hos Vasses ena bror med familj har utvecklats till en rolig spelkväll. Först åt vi plankstek (det var verkligen inte igår, mums mums), sen fick vi pannacotta med färska bär. Efter det tog vi fram spelen och är nu inne på spel nummer två som heter Remi. Ett kul brickspel som vi hunnit köra ett par omgångar av nu. En härlig lördagkväll detta.


Rutiner nja...

2012-09-01 13:06:00

Igår fick jag en fråga om vi har några rutiner med Lia och då speciellt kvällsrutiner. För att svara snabbt så kan jag ju säga att nej, det har vi inte. Inte mer än att hon dagtid äter ungefär vad 3-4 timme och sover en stund när hon varit vaken ca 2 timmar, för då brukar hon börja gnälla. Sovstunderna på dagen kan vara allt mellan 30 min till 2 timmar. Det vet man aldrig på förhand.

Gällande kvällen så har vi hela tiden varit lite emot att skapa en specifik rutin med exempelvis bad, godnattsaga o.s.v. Det kan säkert vara bra, det säger ju alla att bebisar gillar rutiner, men för oss tror jag inte att det hade funkat rent praktiskt. Detta helt enkelt för att man blir så låst till hemmet då. Vi vill försöka att lära Lia att somma vart som och oavsett eftersom vi ofta är i väg på saker om kvällarna. Just nu är det ju semester och vi kuskar runt en del, vilket gör det praktiskt att hon kan somna utanför hemmet om kvällarna med. Och sedan hemma i San Sebastian så är man ute mycket senare om kvällarna än här hemma i Sverige och då måste vi kunna ta med henne ut.

Än så länge funkar det bra att få henne att sova för natten, men vi är inte jättenoga med om hon somnar kl.20 eller 21.30. Det beror ju på hur hon sovit på dagen och så länge hon inte gnäller så får hon vara med uppe hos oss. Det där med att ha egentid om kvällarna tycker jag är dumt att lura i sig själv att man skall få. Då blir man bara besviken om det inte blir av och så länge man är två hemma så får man helt enkelt hjälpas åt. Visst har man sina bakslag emellanåt men oftast är det inga problem att få henne att somna. Vi får vagga henne en stund och ofta sover hon i våra armar, men när hon väl somnat så sover hon tungt och störs inte av oljud. Det tycker vi är bra och det gör att vi kan leva så som vi gör, där hon ibland får sova hemma på någons soffa eller också i vagnen utanför en bar i gamla stan i San Sebastian ;) Vi tar en dag i taget och stressar inte för mycket med rutiner och annat. Jag tror att det kommer av sig själv när hon är mogen för det.