The real life Pyret har hört av sig!

2012-02-29 18:30:00

 

Nej, det har inte kommit någon påringning inifrån magen alltså, men the real life Pyret har hört av sig! Ni vet i det här inlägget så skrev jag och skojade lite om att Pyret kanske kunde vara ett alternativ ändå på vår lilla knodd. Om vi nu inte skulle kunna komma på nåt annat, för det visade ju sig att det finns folk som faktiskt har Pyret som tilltalsnamn. Detta blev jag ju varse om när jag såg en kille på 24år vid namn Pyret som var omnämnd i tidningen. Och det är alltså just denna Pyret som nu har hört av sig med en kommentar här på bloggen!

 

Så här löd kommentaren:

 

”Råkade hamna här och såg att du minsann skrivit om mig ;)
Jepp jag heter Pyret! Det är roligt med ett udda namn, men jag får en del frågor om mitt namn. Folk tror inte man kan heta Pyret. Men jag är praktexempel på det :)
Lycka till med bebisen! /Pyret”

 

Haha, detta är ju fantastiskt roligt! Undra om det finns tjejer som heter Pyret också? För nu tror ju både jag och Vasse att det kanske är en liten tjej i magen. Pyret Chis alltså. Hm, det tål att tänkas på ;)


Gårdagens kulturella eskapad

2012-02-29 11:00:00

 

Jo, men visst. Igår var vi faktiskt lite kulturella av oss, något som inte hör till vanligheterna. San Sebastian är ju en rätt liten stad, som därför av naturlig anledning inte har så där vansinnigt mycket sevärdheter, men det finns ett fåtal ändå. En av dessa sevärdheter, det relativt nyöppnade San Telmo-muséet, hade vi inte besökt ännu fram tills igår så därför behövdes det checkas av på listan.

 

 

Nu är vi som sagt inte överkulturella av oss direkt, så det var ju inte så att vi la hela eftermiddagen på att driva runt i detta museum om det baskiska kulturarvet. Snarare sista timmen innan stängning, på enda dagen i veckan då det dessutom är fri entré ;) Men, hey! Lite kulturcred vill vi ha ändå.

 

 

Mest sevärt på museét och klart häftigast var det gamla klostret från 1500-talet som bevarats och byggts in som en del av den nya muséebyggnaden. Den gamla klosterdelen innehöll stora, maffiga stenväggar och höga valv. Två gamla, orginalbiktbås hade också bevarats och det kändes som att man anade historiens vindar svepa förbi i gångarna.

 

 

Delar av klosterbyggnadens inneväggar hade täckts med enorma målningar som ett sätt att skydda de till vissa delar mycket porösa väggarna. Väldigt coolt!

 

 

Utöver den gamla klosterbyggnaden så gillade vi även den moderna utställningen av den baskiska historien från bondesamhälle tills idag. Den delen fick vi skumma igenom rätt snabbt med tanke på att vi bara hade en timme på oss, så det kan hända att jag återvänder en dag för att kolla mer på just den utsällningen.

 

 

Efter vår lilla kulturella eskapad så promenerade vi hem i mörka kvällen, här över det vackert upplysta konstitutionstorget. Kvällsluften var underbart frisk och det var inte alls kallt. Det märktes att dagen bjudit på 15 grader och sol. Innan vi var helt hemma så stannade vi och köpte med jättegoda vedungsbakade pizzor till middag. Mums.

 


En bra affärsidé på spåren?

2012-02-29 09:15:00

 

Förrutom diverse mejeriprodukter som jag tjatat om tidigare att jag saknar så förbannat här i Spanien så finns det något annat som jag verkligen hade velat fanns tillgängligt...frysta bär! Herregud, varför finns inte det? Jag har sprungit stan runt och stuckit ner näsan i de allra flesta frysdiskar men där trängs bara skinkkroketter, minimorötter, friterade räkor och glass. Inte ett fryst hallon eller blåbär så långt ögat når och inte någon tärnad mango heller för den delen. Suck.

 

Det som finns är färska bär som säljs i såna där minipaket, som finns hemmma i Sverige med, och dem vet man ju hur billiga dem är. Sådana finbär kan man ju inte göra smoothie på! Grr. Så ja, min affärsidé vore alltså att börja importera frysta bär till den spanska marknaden. Vad tror ni om det? Har det nån potential? Synd bara att man skall föda barn och ta hand om ett litet knyte rätt snart…annars hade jag nog satt igång och dragit i lite trådar nu direkt ;) Jag menar smoothies borde fasiken vara en mänsklig rättighet!


På väg ner till stan

2012-02-28 18:49:57

Då var man lite iordningfixad och på väg ner på stan för att möta upp mannen. Pyret sparkar och har sig här ikväll så den verkar nöjd med att komma ut lite :) Ikväll skall vi vara lite kulturella och göra nåt nytt. Kul! Det verkar funka att blogga från mobilen med, hurra!


En glass i eftermiddagssolen

2012-02-28 15:00:00Efter en dag med städning av badrum, lite pilates och dusch på det så finns det inte mycket som slår en glass i eftermiddagssolen. Ibland behöver man inte så mycket mer för att känna sig riktigt tillfreds med tillvaron. Inte gick jag långt heller. Köpte glasspinnen nere på gatan, kilade över floden och satte mig på en bänk. Där blev jag sittandes med min spanskapärm i knät, spanandes på folk som gick förbi som en riktig pensionär tills solen gick ner bakom takåsarna. Vilken härlig eftermiddag! Det får jag se till att göra fler gånger.


 

 


Förstasidestoff minsann

2012-02-28 09:00:00

Vad roligt att min lilla blogg igår ansågs vara värdigt förstasidestoff på blogg.se! Det märktes verkligen i statistiken och i mängden kommentarer här på bloggen. Skoj, skoj, kanske har några nya trevliga förmågor hittat hit nu då? Jag tyckte att det var lite lustigt dock att blogg.se valt att kombinera två av mina foton från helt olika inlägg och rubriken sedan, "Spanienfrugan bakar och fikar". Haha, nu lär man ju verkligen stämplas som en sån där hemmafru á la 50-tal som jag stretar emot att uppfattas som. Men, men all publicitet är bra publicitet eller hur var det nu? Omslagsflicka alltså. Hur skall jag toppa det här? ;)


När Pyret vill komma till världen…

2012-02-27 15:00:00

Så blir vi kvar här i Spanien. Vi har alltså inga som helst planer på att åka hem inför förlossningen som en del utav er har undrat över. Det var ett rätt enkelt beslut att fatta då vi helt enkelt inte ser det som ett alternativ att åka till Sverige när det väl vankas barnafödsel. För faktum är att det är rätt logistiskt opraktiskt att vänta barn i ett land, för att sedan föda det i ett annat :)

 

Både jag och Vasse känner att nu bor vi här i San Sebastian och det är vår bas att utgå ifrån. Sjukvården är väldigt bra i den här relativt rika delen av Spanien och hittills har vi bara varit nöjda med det bemötande vi fått. Jag har heller ingen lust att åka hem flera veckor innan beräknad födsel, bo hos mina föräldrar, för att sedan ha Vasse kvar här i Spanien på någon slags standby. Nä, så vill vi helt enkelt inte ha det.

 

Jag må vara lite knäpp som frivilligt skrivit upp mig på att föda barn i främmande land, där vi dessutom inte behärskar språket till fullo, men det är vårt val och jag tror att vi kommer att greja det galant tillsammans. Modigt eller dumdristigt? Vad vet jag. En erfarenhet rikare blir vi oavsett och det är ju egentligen först i efterhand som det går att uttala sig om det var rätt eller fel beslut.

 

 

 

Dem här två söta seten i storlek 50 skall vi ta med till sjukhuset åt ett helt nyfött litet Pyre i maj. Längtar <3


Dags att damma av strandlunchkitet?

2012-02-26 19:23:22

 

 

I veckan tror jag att det kan bli läge att plocka fram och damma av det här fina lilla strandlunchkitet igen, som vi fick av en kär vän förra året till påsk. Dessa glada kylväskor med tillbehör har använts flitigt sedan dess till många goa luncher utomhus. Vasse kan ta sig från jobbet ner till stranden på ca 10 minuter mer eller mindre, så vi var flitiga med att luncha tillsammans i solen under förra året. Eftersom prognosen skvallrar om uppåt 15 grader och sol för flera dagar under denna veckan, så är det kanske läge för årets första utomhuslunch? Men något lunchdopp blir det då inte. Skulle tippa på att det är typ 10 grader i vattnet nu, hehe.


Tips till det mesta och bästa av Pintxos i San Sebastian

2012-02-26 17:23:36


Nyligen fick jag en kommentar här på bloggen från en tjej som besökte San Sebastian i höstas med höga förväntningar på stadens matutbud och inte minst över att prova Pintxos, de baskiska tapasen. Hon hade liksom de flesta besökare hört talas om vilka kulinariska upplevelser denna stad har att erbjuda, men efter sitt besök var hon inte helt imponerad. Så hon frågade mig om jag hade några tips inför ett nästa besök och det är klart att jag har!

Faktum är att det inte är helt ovanligt att besökare kommer hit med skyhöga förväntningar för att sedan resa hem rätt besvikna då allt de läst och hört om stadens matkonster inte besannats för dem när de varit ute och ätit. Och det är egentligen inte så konsigt med tanke på vilket ENORMT utbud det finns av barer och restauranger i denna lilla stad med 180.000 invånare.

San Sebastians gamla stadskärna, Parte Vieja, hör till ett av de absolut bartätaste områdena i världen. Alla barer erbjuder Pintxos i någon form och dessutom finns här en rad gourmetrestauranger. Här huserar faktiskt flest stjärnrestauranger ur Guide Michelin per capita i hela världen, så den uppbyggda mathypen har en verklig grogrund, var så säker.


För oss har det nog tagit nästan ett år att lära oss hur man äter riktigt bra här i stan, så misströsta inte om du är en av dem som rest härifrån besviken. Kunskapen som vi idag besitter beror mångt i mycket på att vi har haft tid på oss att testa oss fram. Samtidigt har vi också haft vänner som kunnat visa oss runt bland de bästa barerna och restaurangerna. Dessutom fick jag en del tips när jag jobbade ett tag på ett eventföretag där de specialiserat sig på matupplevelser i San Sebastian.

Så, hur gör man då för att äta de mesta och bästa Pintxosen i San Sebastian? Tja, bäst gör man såklart i att ha en guide med lokal matkännedom med sig, som vi numera ;) Har man inte det så kommer här några tips!

 • Vill man inte brottas med halva San Sebastian i de små trånga barerna, där bartendrarna oftast INTE kan engelska, så gör man bäst i att ge sig ut på sin Pintxosrunda lite tidigare på kvällen. Säg runt sjusnåret om det är fredag- eller lördagskväll, så slipper man den stora ruschen som börjar vid åtta, nio. Då är dessutom ingredienserna färskare och fräschare än vad de kommer att vara senare under kvällen.

 • Gör inte misstaget att äta och dricka för mycket i en och samma bar, även om det kanske finns mycket som ser gott ut. I alla fall inte om du inte vet att du ramlat in på en av de absolut bästa Pintxosbarerna, där i princip allt är gott och håller toppkvalité. Tumreglen är en Pintxo och en glas öl/vin/cider per bar, sedan går man vidare till nästa.

 • Undvik i så stor utsträckning som möjligt de färdiga Pintxosen som står uppradade på bardiskarna. Detta eftersom dem INTE är de bästa Pintxosen. Många av dessa Pintxos är majonäsbaserade vilandes på bröd eller helt enkelt simpla vardagspintxos som spanjorerna sköljer ner med ett glas vin i farten. Det är alltså inte bland dessa pintxos du hittar de verkliga guldkornen och når den kulinariska smakhimlen. Dessutom vet man inte hur länge dem har sått där rumstempererade eller vem som spottat över dem när de ropat ur sin beställning till bartendern över bardisken...

 • Beställ istället Pintxos från menyerna som står skrivna på de svarta griffeltavlorna som hänger på väggarna inne i barerna. Det är dem som är de BÄSTA Pintxosen! Då får man nämligen varma, helt nylagade Pintxos som kan vara allt från en åttatimmars vinkokt oxkind, vedeldsbakad cheesecake, krämig svamprisotto till världens gulligaste mini, minikebab i bröd.

 • Värt att veta är också att många barer valt att specialisera sig på en eller ett par ingredienser och göra det riktigt bra. Det är alltså en god idé att på förhand göra lite research om vilken bar man skall äta svamp, kött eller kanske grillade räkor från och så vidare. Ganska logiskt egentligen. Med över hundra barer i stan som erbjuder Pintxos så är det klart att barerna försöker sticka ut och profilera sig på något vis.

 • Sist men inte minst, var modig och våga ta för dig framme vid bardisken! Spanjorerna förstår sig inte på det här med kösystem så om bartendern lägger ögonen på dig två sekunder, skrik ut din beställning! Annars gör nämligen personen bakom dig det och då kan du bli ståendes där längst fram i en evighet. Efter ett tag kanske bartendern rent utav tror att du beställt för länge sedan och bara väntar på din mat, eftersom du stått där så länge.


Men hur vet man då VART man skall äta VAD och VILKA Pintxos som man absolut inte för missa?

Vi har ju såklart vår egna lista med favoriter som vi alltid försöker klämma in i våra Pintxosrunder. Men faktum är att det finns hur mycket bra tips och omdömen som helst på sidor som Tripadvisor från personer som tidigare besökt staden. San Sebastian har ju ett par riktiga klasspintxosbarer i stan, som såklart finns med bland våra favoriter och dem finns alla med på exempelvis Tripsadvior. Så underskatta inte sidor som den, men man får ju göra sin hemläxa ;)

Enda kruxet är att sedan lyckas hitta till just dessa barer som omnämns i den stora barbjugeln...men det gör den tålmodige och flitige relativt enkelt med en karta i hand och så kan man ju alltid fråga någon på stan. San Sebastianborna är i regel väldigt hjälpsamma och trevliga.

Svårare än så behöver det faktiskt inte vara att äta som en kung när man besöker San Sebastian. Roligast och mest intressant matupplevelse får man om man är öppen för att prova det mesta i matväg. För här finns verkligen en hel del Pintxos och mat i allmänhet som visar på hur tätt stadens matarv hänger samman med södra Frankrikes (endast 30 min bort). För en svensk finns har nog en hel del alternativ som kan få en att lyfta lite på ögonbrynen. Eller vad sägs som grillat grisöra, vaktelägg på blodkorv, friterad mördegsstrut fylld med grädde och ansjovis eller stekt foie gras med ananaskompott? ;)

Lycka till och boka nu in din resa till San Sebastian snart!

Sena vanor

2012-02-26 10:30:00

 

 

Det har blivit riktigt sena middagar för oss den här helgen, väldigt spanskt så där. I fredags åt vi chorizotacos vid 23-tiden och igår blev det en trevlig tapasbricka strax innan 22:30. Men det blir ju lätt så när man sover länge på förmiddagen och inte blir lunchsugen förrän framåt 16-17 snåret. Spanjorerna gillar ju att äta sent dem, så vi kan ju alltid hävda att vi insuper den spanska kulturen eller nåt ;) På fredagar och lördagar kan man faktiskt boka bord på restaurang här i stan fram till kl 01:00. Haha, känns ju heltokigt för en svensk att gå in och sätta sig på en restaurang långt efter midnatt för att börja äta en stor middag.

 

Gårdagens sena tapasbricka satt i alla fall som en smäck. Manchegoost och stora, gröna oliver kan ju egentligen aldrig gå fel...dessutom hade vi gjort katalanska tomatbröd och Pimientos de Padrón (ungsbakade gröna småpaprikor) som också är två verkliga favoriter! Mm-mm. Tapas är fina grejer.


Svensk fika med många namn

2012-02-25 19:09:23Det sägs ju att svenskarna är ett fikandes folk och det är vi med just nu. Jag har kommit in i någon bakperiod för tillfället och slänger ihop den ena sötsaken efter den andra. Det mesta som jag bakat är saker som jag saknar hemifrån och eftersom de inte finns att köpa här så är det som att habegäret blir än större på nåt vis. Nåja, jag kan ju alltid trösta mig med att jag sällan överäter sötsakerna åtminstone. Nöjer mig oftast med en bit eller två. Och tur är väl det, för Vasse erbjuder inte mycket hjälp när det kommer till att äta upp godsakerna.

Ikväll har jag slängt ihop cocosbollar till kvällsfikat. Jag delade faktiskt satsen i två, där den ena delen spetsades med mörk rom, för det kunde Vasse ändå tänka sig att prova :) Negerbollar kan man väl också kalla dem utan att någon ramlar av stolen, men då måste jag nästan småfnissa lite för det får mig bara att tänka på Sunes Sommar och stackars pappa Rudolf. Däremot när jag gick på högstadiet så gick dessa bakverk under epitetet "Gambiaskalle med mjäll". Inte så politiskt korrekt kanske....


 

 


Jag diggar gravidpilates

2012-02-25 12:00:00


Nu har jag testat på det här med gravidpilates här hemma ett par gånger och jag måste säga att jag gillar det starkt. Det är så himla skönt att få aktivera lite muskler som man nästan trodde hade förtinats bort vid det här laget. Dessutom är det en perfekt aktivitet när det regnar ute och en promenad inte känns så lockande. Jag skall väl inte påstå att jag var så värst vältränad innan jag blev gravid men jag inbillar mig ändå att jag hade en hyfsad stabil träningsgrund att stå på, gammal fotbollstjej och allt som man är ;) Träning för mig de senaste åren har mestadels bestått av lite pass på gym i Sverige, egenträning på gym i USA som sedan följts av sköna joggingturer och styrketräning hemma här i San Sebastian.Tack vare att jag mått prima i princip hela graviditeten så har jag kunnat upprätthålla en hel del träning undertiden och därför känner jag mig ändå rätt stark i kroppen fortfarande. De långa promenaderna är såklart sköna, men jag kände ändå att jag ville ha något mer... i alla fall så snubblade jag över ett jättebra pilatesprogram för gravida på youtube, som jag fastnade för och som jag kört en hel del det senaste. Om ni vill ta del av programmet så hittar ni det här, där det finns uppdelat i fyra olika delar.


Det som är så bra med just detta pilatesprogram tycker jag är att instruktionerna är väldigt tydliga och så är det lite tuffare övningar. Inte bara sträck ut en arm, sen ett ben och andas lite rytmiskt som jag tycker att många andra pilatesprogram bygger på. Gillar man att träna lite hårdare vanligtvis så är detta ett toppenprogram för gravida tycker jag och man blir faktiskt rejält trött om man kör alla fyra delarna i programmet efter varandra.


Då när man gav sig ut på galej

2012-02-24 18:15:00


Här kommer ett collage på lilla mig, utan stor mage, från i somras någon gång här i San Sebastian då jag och Vasse skulle ut på galej. Vart vi skulle och vilka vi skulle träffa minns jag inte riktigt, men jag kommer ihåg att vi båda var sådär tokladdade för en rolig och fartfylld afton. Nu för tiden är väl tillvaron inte riktigt lika fartfylld, med fredagsmyset i soffan som stående punkt på veckoagendan allt som oftast. Därför så kändes det extra skoj idag att gotta sig lite i dessa bilder från förr. Vem vet när man är där, redo för ett riktigt galej, igen?

Kunglig äggröra till mig, och kanske till dig?

2012-02-24 15:00:00
I mitten av denna veckan bestämde jag att på fredag då skall jag minsann ha frukostmys i godan ro här hemma. Så dagens sovmorgon med efterföljande goefrukost var alltså väldigt välplanerad. På fredagar vill man ju gärna lyxa till det lite extra, men eftersom Vasse går ut och äter finlunch på fredagar så är han inte så intresserad av lyxfrukost då. Men det är jag :) Godaste äggröran, nybakt bröd, caffe latte, färsk frukt och juice trollade jag fram i förmiddags.

Om någon vill fortsätta på det kungliga temat i helgen och kanske bjuda någon man tycker om på det där lilla extra till frukost, så gör den här äggröran! Den är vår standardäggröra här hemma sedan ett par år tillbaka och det finns bara ingenting som slår den. Vi har aldrig blivit serverade en bättre äggröra varken på hotell eller restaurang, snarare blir vi ständigt besvikna när det kommer till äggröra på frukostbufféer med mera. Har ni inte redan blivit frälsta, så testa den snarast! Jag utfärdar dock en varning för att den är starkt beroendeframkallande, så vill ni inte hamna i äggröreträsket, gör ni bäst i att bortse från detta inlägg. Jag önskar så att det var vi som kommit på receptet, men det är ingen mindre än Gordon Ramsey. Recept och hur man gör denna übergoda äggröra hittar ni här:I brist på prinsesstårta

2012-02-24 10:12:41Tyvärr hade jag ingen prinsesstårta att tillgå igår för att fira den kungliga bebisen som kommit, och det var synd det för jag älskar prinsesstårta! Så för att kompensera detta så gjorde jag istället en liten skål med övervintrande chokladpudding som jag fann i skafferiet. Lite vispad grädde och en färsk jordgubbe på toppen fick ändå desserten att kännas lite festlig. Dessutom är kombon chokladpudding och vispgrädde rätt oslagbar faktiskt. Tror baske mig att jag får släpa med mig ett paket chokladpudding till från Sverige nästa gång jag är hemma!

Snart skall de visst tillkännage vad prinsessan skall heta med. Gud så spännande! Jag har lagt min röst på Astrid jag...men det känns som att det mycket väl kan bli en Märtha eller Sophia också. Jag har ju sagt halvt på skoj ända sedan jag hörde att Kronprinsessan var gravid och att vi skulle ha bebis rätt så nära varandra, "Perfekt, då behöver vi inte tänka på det här med namn till vårt Pyre". Förutsatt att vi får en bebis av samma kön då, så väljer vi helt enkelt bara ett av kungabebisens alla fyra namn, och så är saken biff ;) Vi får väl se om det är ett löfte som kommer att infria sig eller inte...Trumpetkonsert i favoritfåtöljen

2012-02-23 17:59:10

 

Jaha, här sitter man i favoritfåtöljen i sina mjukisar, snygg som få en torsdagseftermiddag och slösurfar på nätet. Lite mör är man allt från dagens långpromenad som jag och Angela brände av i förmiddags. 1,5 timme längs med strandpromenaden i det fina vårvädret gick av bara farten, men efter lunch och en skön dusch så är man en riktig segis nu :)

 

Grannen spelar som oftast om eftermiddagarna trumpet och med de tunna väggarna som vi har här så bjuder han/hon sådeles mig på en liten konsert. Jag vet inte om han/hon blir nåt bättre på sitt trumpetande men nyss rivdes i alla fall Jingle Bells av och jag fick lite julfeeling här nästan ;) Just nu funderar jag som bäst på om man inte skulle orka att slänga på sig ett par bralls ändå och kila ner till frukterian innan den stänger. Det är nämligen helt tomt i fruktskålen, så när som på två citroner, och lite fler jordgubbar hade verkligen smakat mumma! Jag får väl ta mig i kragen då, innan Vasse kommer hem....


Soppa på en onsdag, oordning i matveckan!

2012-02-23 15:00:00


Ja, igår låg vi lite före med middagsplanerna skulle man kunna säga. Vi körde nämligen klassikern soppa och pannkakor på en onsdagskväll, istället för att vänta in torsdagen som ju är den officiella sopp- och pannkaksdagen varje vecka :) Hur som helst så var det supersmarrigt med krämig broccolisoppa tillsammans med smörstekta brödkrutonger och hackad gräslök. Mannen efterlyste i fredags någon av mina krämiga soppor till middag denna veckan. Tror minsann att han blev lite avis på just den här soppan som jag ju slängde ihop till lunch åt mig själv förra veckan, så igår gjorde jag den igen. Efter soppan blev det som traditionen bjuder pannkakor. Som vanligt åt jag mina med sylt och grädde, men mannen som inte är så förtjust i sött fick sin pannkaka i mer crepesliknande stil. Hans pannkaka fyllde jag med skinka, ost  och oregano. Alla mätta, alla nöjda.


 

Mannens fyllda pannkaka var kanske godare än den var snygg, men här är den i alla fall på bild ;) Nedan följer receptet på soppan för den som är sugen!Krämig broccolisoppa, ca 4 port.

Ett stort broccolihuvud
1/2 gul lök
2 klyftor vitlök
5 dl hönsbuljong eller grönsaksbuljong (jag föredrar höns)
1 msk timjan
2 msk sherry eller en skvätt vitt vin
2 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
Salt och pepper efter behag

Hacka lök och vitlök samt skär broccolin i mindre buketter. Pytsa ner lite olivolja i en kastrull och fräs all lök utan att den bränns vid. När löken är glansig, häll ner timjan och på med sherryn/vinet. Låt sherryn/vinet koka in lite och lägg sedan ner broccolin. Låt broccolin fräsa med ca 1 minut och häll sedan ner hönsbuljongen. Salta lätt och låt koka upp. Broccolin går rätt snabbt att koka mjuk, i och med de mindre buketterna, så när dem är klara mixar du soppan slät med en handmixer. Ställ nu tillbaka soppan på spisen och häll ner mjölk- och gräddblandningen. Låt sedan soppan småputtra på låg värme ca 15 min tills den tjocknat något. Smaka av med salt och peppar.

Vill du göra brödkrutonger till så skär något lämpligt bröd i små kuber och stek i het panna tillsammans med rikligt med smör. Toppa soppan med krutongerna och hackad gräslök. Apgott.

 


Sista fjärdedelen kvar...

2012-02-23 09:40:00Japp, mina vänner. Idag går vi in i v.30 och det betyder att vi har börjat nosa på den sista fjärdedelen av den här graviditeten. Tjohoo! Magen växer på i maklig takt tycker jag och Pyret verkar nöjd och belåten. Nu har man ju inte jättemycket att jämföra med här kanske, men jag inbillar mig ändå att vi än så länge verkar ha en ganska lugn bebis i magen. Ibland kommer den in i små sparkintervaller eller också så bara sträcker den ut sin fulla längd till max där inne, men som det verkar på andra gravida så tror jag ändå att den är rätt lugn av sig. Som sina föräldrar då ;) Dessutom verkar den ligga lågt med fötterna neråt än så länge, för jag har inte känt av en enda spark upp mot revbenstrakten eller ens ovanför naveln tror jag.

Tänk nu är det bara tio veckor kvar (hoppas jag) tills vi får se vem lilla Pyret egentligen är! Det är ju rätt galet faktiskt...sa jag 10 veckor?


Till slut

2012-02-22 09:30:00
Äntligen fick jag träffat min glade vän Marta i gårkväll. Vi hade inte setts på 2,5 månad drygt och de senaste veckorna när vi har försökt att boka in en träff har nästan blivit löjliga. Först blev jag sjuk, sedan blev hon sjuk och så var det ungefär hundra saker till som kom emellan...men så i går sågs vi till slut! Marta drack rödvin som vanligt och jag satt och blåstirrade på det där läskande glaset. För en si så där 7-8 månader sedan så drack jag också alltid rödvin när vi sågs...men nu är jag förpassad till druvjuiceligan. Nya tider, nya vanor.

Rödvin till Marta......och druvjuice till mig.

Fluffigt och gott!

2012-02-21 22:03:11Hur smakade semlan då? Ja, som rubriken lyder ungefär....fluffigt och gott! Det var verkligen värt allt slit med semlebaket igår när jag äntligen fick sätta tänderna i detta delikata bakverk. Jag har ju haft lite lätt abstinens sedan jag lämnade Sverige, för på diverse bloggar och på Facebook så har det publicerat bilder på mumsiga semlor i tid och otid. Tortyr för en utlandssvensk semleälskare!

Till och med florsocker gjorde jag mig till att fixa till mina ståtliga gräddbakelser i går. Semlor utan florsocker är ju faktiskt inte lika gott...och har man inte florsocker att tillgå så får man väl experimentera lite då. Det visade sig efter en snabb googlesökning att man visst kan göra eget florsocker genom att mixa strösocker och maizena. Sagt och gjort, det gick hur fint som helst!

Jag skickade med Vasse ett gäng semlor till jobbet idag som han kan bjuda kollegorna på. Resten av bullarna slängde jag in i frysen till en annan dag när semletarmen gör sig påmind...

Vi har blivit med skötväska

2012-02-21 15:30:00I helgen inhandlades en skötväska till Pyret. Jag hittade den egentligen i förra veckan, men sedan gick jag ett tag och värkte och funderade. Har länge varit inne på att skaffa en Kånken Fjällrävenryggsäck som skötväska för jag tycker att dem är så fina och så verkar det praktiskt att slippa ha väskan på vagnen...men så råkade jag då springa på den här väskan, plus att en ny Kånken är inte billig!

I lördags tog jag i alla fall med Vasse till butiken, Zara Home, för att se vad han tyckte. Där och då så lyckades vi faktiskt att bestämma oss för att jo, detta tror vi är en fin och bra skötväska. Dessutom var den nedsatt till 50% så det kändes som ett riktigt kap. Väskan är rätt stor, men jag inbillar mig att det är bättre med en väska som är nästan för stor, än en som är för liten i alla fall. Sedan tycker jag att färgerna är så härliga och jag tror att den kommer att lysa upp vår svarta vagn snyggt. Enda nackdelen är väl att det är en tygväska då, men vi är optimistiska om vädret och så bor vi ju trots allt i Spanien ;) Hehe. Regnar det så får den väl helt enkelt åka under vagnen då.


 

 

 


Sovmorgon, bullbak och pluttelandets firande

2012-02-21 11:27:47

 

Här tog man sig sovmorgon i morse minsann. Gott, gottigottgott. Sedan satte jag fart med att sätta en semledeg till dagens traditionsenliga bakning. Tyvärr fattades det mjöl mitt uppe i allt dock, så det var bara att kasta sig ner i hissen och fixa det på närmsta ställe. Puh! Nu står i alla fall degen på jäsning och jag håller tummarna för att det blir saftiga goda bullar av det här. Jag har gjort en modifikation av Trattorias semlebullar, dvs jag hade inte färsk jäst och kesella, men det skall säkert gå vägen ändå :) Kardemumma hade fina mannen hittat i en butik åt mig förra veckan. Dock var det hela kardemummakapslar med fröna väl gömda inuti så det var rätt pilligt att få ut fröna innan dem gick att mortla. Men semlebullar utan kardemumma var ju liksom inget alternativ!

 

Jag lyssnade på ett program på P3 igår när jag var ute och promenerade och då pratade de om hur roligt vi svenskar egentligen firar denna dagen, fettisdagen. Jag menar i andra delar av världen så firas ju Mardi Gras med värsta festen. Folk klär ut sig, det är karnevaler och galna upptåg och vad gör vi här i Sverige på denna dag? Jo, vi bakar alternativt köper ett gräddigt bakverk och fikar lite tillsammans. Haha, pluttelandet Sverige är ju bara för sött ibland ;)


När havet glittrar så glittrar jag

2012-02-20 15:40:06

 

 

Solen har tittat fram här idag med och hela veckan ser faktiskt riktigt lovande ut. Då går det extra lätt att snöra på sig träningskorna och promenixa på tycker jag. En hel timme lyckades jag skrapa ihop idag! Och som vanligt när det bjuds sånt här härligt väder så är det som att man dras ner till havet. För när havet glittrar så glittrar jag och man blir bara så himla genomglad :) Underbart!

 

Måndag känns alltid lite förpliktigande annars och jag har därför fixat och donat en hel del här hemma idag. Till lunch fixade jag thaiwok som nu blir matlådor under veckan. Gott! Jag är väldigt sugen på cocosbollar idag med känner jag, men jag har varken kakaopulver eller cocos hemma, så jag är tveksam till att det blir några...

 

 

 

 


En lördag i strålande solsken

2012-02-20 09:30:00

 

Lördagen bjöd på kalasväder och vi njöt i fulla drag. Äntligen lite vårkänslor i vad som vanligt ett ovanligt kallt San Sebastian den senaste månaden. Det märktes att San Sebastianborna var lika soltörstande som vi för det kryllade av folk på gatorna i stan. Alla ville sticka ut den bleka näsan i solen, flanera runt och så var det ju karnival i stan med. Vi såg en hel del roligt utklädda, både vuxna och barn, men vi själva nöjde oss med att lapa sol helt civilklädda vi ;) Lördagens soliga väder och 14 grader gav verkligen blodad tand. Nu kan våren gärna få komma med full kraft!

 

 

 

 

 

Efter lite kvalitetstid på soldäck så promenerade vi genom hamnen och spanade in de fina fiskrestaurangernas erbjudanden för dagen. Överblickande det stora blå med lätt bris i ryggen kändes livet rätt gött.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sedan blev vi hungriga och klämde några pintxos till lunch i en av våra favoritbarer innan Vasse fick sig en behövlig hårklippning. Vilken toppenlördag! Nu har vi samlat energi och D-vitamin för att orka tuffa på en hel vecka till.

 


Favorit i repris och babytvätt

2012-02-19 16:00:00


Söndagen har bjudit på brunch (i vanlig ordning) och ett par skypedater med finingar där hemma. Sedan har mannen minsann kockat i köket idag. Det har doftat underbart från fläskköttet som stått och puttrat i två timmar nu, så jag ser verkligen fram emot kvällens middag senare. Det blir Carnitas igen, som vi provade för första gången i januari och blev helt förälskade i. Perfekt söndagsmat förresten då köttet liksom sköter sig själv i grytan och sedan är det bara att fixa till lite goda tillbehör.

Jag har idag dessutom roat mig med att tvätta en provomgång av Pyrets grejer i ett babyvänligt tvättmedel som inhandlades igår. Det blev sängkläder, badcape och några filtar som kördes i en maskin och som nu hänger på tork. Lika bra att börja beta av allt som skall tvättas till lillgrodan...för sedan blir det fullt upp med Sverigesemester och besök här! Men det längtar vi såklart efter :)


En kväll på Lukas

2012-02-19 10:30:00

 

Här har vi stiliga mannen på trevliga Lukas i fredags. Jag mötte upp ett tiotal av Vasses kollegor efter dem slutat jobbet för att umgås lite över en flaska vin. Eller ja, en coca-cola för min del då. Vi kan ju lugnt konstatera att detta stället är betydligt trevligare som icke-gravid med tanke på det enorma vinutbudet, den delikata handskurna serrranoskinkan och den dignande ostbrickan. Detta fick ju alltså jag inte smaka något utav, men det var ändå en trevlig afton tack vare sällskapet och den stämningsfulla miljön.

 

Lukas består av tre våningar där dem längst upp har en fördömlig restaurang, på entréplan delikatessbutik och i källaren där vi höll till i fredags, en stor vinbar. Väggarna är fyllda med viner ur alla prisklasser och det är bara att välja och vraka bland dessa. Sedan tar man med sig sin flaska till baren och får den öppnad innan den kan avnjutas vid de små barborden. Ett riktigt härligt sätt att umgås på tycker vi och dessutom är det roligt att prova lite olika viner om man är ett större sällskap.

 

 

 

 

 


Summering av matveckan som gått...

2012-02-18 15:00:00
Mycket få saker här i världen gör mig så lycklig som mat. Jag är en riktig liten matälskare som allt som oftast tänker på mat och planerar min nästa måltid, för att inte säga hela nästa veckas måltider, i mitt huvud. Den här besattheten av mat har funnits med mig sen mycket tidig ålder, till min icke-så-matintresserade-mors förtret. Att jag sedan träffade den här forskarmannen med förflutet som kock har inte heller gjort att mitt intresse för mat har minskat precis.

Denna veckan har jag inte bjudit på en enda matbild här på bloggen, jo det är sant! Nu är ju detta visserligen inte någon matblogg heller, men oftast så brukar jag ju blogga om vad vi lagar och äter här. För det är liksom det som jag tycker är viktigt ;) Denna veckan har jag dock i smyg sparat alla härliga matbilder som jag tagit för att i ett inlägg nu summera matveckan som gått. Nördigt så det förslår, jag vet. Men varsågoda här kommer Spanienfrugans matvecka i bilder. Kanske blir ni sugna på att laga något av detta nästa vecka? :)


Veckans meny började med nudlar som pimpats upp med lite nykokt broccoli, bambuskott, paprika och sesamfrön.

 

 

Sedan bjöds lasagne med en god blandsallad till. Lasagnen gjorde jag en stor sats av till veckans lunchlådor. Mängden pastaplattor i lasagnen minskades dock en aning och istället tillsattes extra mycket grönsaker. Grillad zucchini, massa svamp och kronärtskocka sjoffades ner bland köttfärssåsen och bechamelen.

 

 

 

Sedan var det ju som bekant alla hjärtans dag och då lagade jag Ceasarsalld till mitt hjärta. Den efterföljande goda desserten bestående av glass, hemlagad chokladsås och skivade jordgubbar fastnade dock aldrig på bild.

 

 

Någonstans här i mitten av veckan så blev jag sugen på pannkakor. Så jag gräddade en hyfsat stor sats som även blev fredagens lunch. Jag föredrar mina pannkakor klassiska med sylt och grädde jag, men i fredags testade jag lite andra toppings med. Då blev det även en med chokladsås, banan och vaniljglass samt någon med äpplemos och kanel på :)

 

 

Men pannkakor står man ju sig inte så värst länge på och jag är ju en gravid hemmafru med nära till kylen allt som oftast ;) Så jag fixade mig även en soppa till lunch den dagen. Soppan bestod av broccolirester, vitlök, hönsbuljong, timjan en skvätt mjölk och grädde. Den mixades slät och toppades sedan med överblivna brödkrutonger (från ceasarsalladen) och hackad gräslök.

 


Väldigt bekvämt och trevligt var att vi hade hemlagad hummus i kylskåpet som Angela och Iñigo hade med sig i söndags när de var bjudna till oss på brunch. Så en dag ville jag såklart fixa oss något som gick fint ihop med hummus så att vi fick smaka den! Då blev det en macka på utmärkt rustikt baguettebröd från bageriet nere på gatan och till hummusen körde vi morotsstavar. Mackan fylldes med majonäs, dijonsenap, örtstekt rödlök och svamp, skivad tomat samt skinka och ett stekt ägg. Vasse hade dessutom hot sauce på sin.


Matveckan avslutades sedan med pintxos i en bar på fredagskvällen tillsammans med några av Vasses kollegor. Det passade mig utmärkt efter matveckan som gått ;)

Vi gör som spanjorerna på lördagar

2012-02-18 09:45:00

 

Godmorgon! Lördag idag och allt känns toppen. Vi skall närmast fixa oss frukost och det blir kokt ägg i vanlig ordning. Ännu en craving som har stått sig bra under den här graviditeten. Har ju visserligen alltid haft en förkärlek till kokta ägg, men nu i och med Pyret i magen så har detta begär bara eskalerat! Det blir rätt många kokta ägg per vecka faktiskt. Ägg och mjölk känns som en ständig bristvara i det här hushållet.

 

När vi är färdiga med frukosten skall jag ta min rediga bärhjälp med mig och storhandla. Hurra, vad skoj! Not. I alla fall inte på en lördag när alla spanjorerna är ute och bunkrar upp kylskåpen på sin enda lediga dag då affärerna är öppna. Men det är ju så skönt att få hem allt man suktar efter på en och samma gång, så det är bäst att passa på när de starka armarna är hemma. Hej så länge!


Ett år i San Sebastian

2012-02-17 10:00:00

För ett år sedan, den 17 februari, så flög jag till Bilbao och tog bussen hela den slingriga vägen till San Sebastian. Jag minns att jag tittade ut på de branta, gröna kullarna som vackert lystes upp av eftermiddagssolen och tänkte "Jaha är det såhär mitt nya hem ser ut". Då visste jag inte mycket om varken Baskien, klimatet i denna del av Spanien, staden San Sebastian eller egentligen alls vad som väntade mig här.

 

Jag visste dock att jag på något sätt var tvungen att ta mig till den spanska arbetsförmedlingen inom 8 dagar för registrering, så att jag kunde få svensk a-kassa under 3 månader. Oj, vad roligt när man tänker tillbaka på det där första besöket på arbetsförmedlingen. Vasse gick med mig som moraliskt stöd, men ingen utav oss pratade ju någon spanska i princip. Det blev ett aningens förvirrat möte kan man minst sagt beskriva det som och kvinnan där tyckte nog inte att vi var riktigt kloka. Och den där EU-standard blanketten som jag fått order att få ifylld snarast hade hon då rakt aldrig hört talas om. Tror baske mig att jag var förste svensken någonsin som satte sin fot på den där arbetsförmedlingen, haha. Ja, det var rena undret att det löste sig till slut ändå, efter ytterligare några besök.

 

Det har varit ett helt fantastiskt år här i Spanien i alla fall. Jag har lärt mig klart förståelig spanska från grunden både genom självstudier och med hjälp av en språkskola, jag har ätit en fasligt massa goda pintxos, croissanter, mycket annan god mat med och förmodligen druckit lite för mycket vin. Dessutom har jag gjort mig en hel del nya bekantskaper, badat mycket i havet, ätit luncher på stranden, avverkat ett kortare internship på ett eventföretag i stan, promenerat som aldrig förr, blivit gravid och försökt att uppskatta varje dag i denna vackra stad så mycket som det bara går.

 

När jag ser tillbaka på mitt första år här så fylls jag av ett sånt glädjerus över att vi faktiskt har vågat att ta chansen att bo utomlands ett tag. Vem vet när och om man får möjligheten att göra det igen? Jag är nämligen övertygad om att den där villan vi drömmer om, lösgodiset, den svenska barnomsorgen och det trista vädret finns kvar den dagen vi väljer att flytta hem igen. Då skall vi leva riktigt familjesvenssonliv och jag är säker på att vi kommer att älska det! Men än är vi inte riktigt där, för nu är vi ju här. Ja just det ja! Alla om, när och sedan har vi med bästa förmåga försökt att så länge lämna därhän.

 

Nu mina vänner blir det bildregn från året som gått i San Sebastian. Bara mina absoluta favoritbilder har fått komma med här och det var sannerligen inte lätta att välja ut dem! Så varsågoda.

 

Ett kärt återseende och ett riktigt köksfynd

2012-02-16 15:45:03

 

 

Planen för förmiddagen var att promenera med Vasse till jobbet, längs med den fina strandpromenaden, men så blev det inte. Jag var alldeles för seg för det i morse. Vasse fixade frukost medan jag sussade och sedan när han gick till jobbet så kröp jag ner under täcket ett tag till. Vid 11-tiden kändes istället en promenad på stan som en bra idé :)

 

Väl nere på stan så beslöt jag mig för att titta förbi min gamla arbetsplats, eller ja, där jag praktiserade några månader i höstas. Det blev ett kärt återseende på San Sebastián Food, men det var synd att en tredjedel av personstyrkan (1 person) tyvärr inte var där idag. Vi satt och pratade en stund i alla fall och jag bjöds såklart på en kopp te utav engelsmannen...hehe.

 

Sedan fortsatte jag min tur på stan bland bebisbutiker och annat skoj, och så var jag på Lidl en sväng med. Där hittar man alltid nåt roligt till ett pris man inte kan motstå och så är det rätt kul att bara hetsa med runt i lågprisbutiken bland dessa spanjorer. För de är rätt så hetsiga när dem handlar alltså. De trängs i gångarna, trycker sig fram och allra helst mot strömmen, de går före i kön om dem tycker att de bara har några småsaker, de slänger runt varorna och så parkerar dem sina korgar mitt i gången så att ingen kommer fram heller. Det gäller att ha tålamod som svensk där vill jag lova!

 

Dagens fynd införskaffades på Zara Home där jag dök på de här fina, 50-tals inspirerade grytlapparna till vrakpris bland reavarorna. 1,5 euro för ett par. Otroligt billigt! Tillsammans med de väl utspruckna rosa rosorna som stoltserar i köket här hemma nu så ser det baske mig riktigt hemtrevligt ut. Bara pastellfärgerna på väggarna och några nybakta cupcakes på köksbänken som fattas ;)

 

 

 

 


Skumbad med Pyret i v.29

2012-02-16 11:00:00

 

Skumbad alltså. Avnjöt ännu ett igår eftermiddags med kanske aningens för mycket skum i, men härligt var det. Idag går vi in i v.29 med Pyret i magen och jag fattar knappt vart veckorna tar hän. Det känns i alla fall som att långa skumbad är väldigt prioriterat just nu, eftersom det lär vara en av många saker som inte riktigt kommer att hinnas med så ofta sedan. Om en si så där 11 veckor snackar vi alltså. Hjälp! Tror verkligen inte att vi har en aning om vad som väntar oss då, men jag vill tro att det kommer att bli fantastiskt så länge vi tar det onda med det goda. Åtminstone verkar det ju så när man klickar och läser runt på andra mammabloggar. Blir livet bättre som föräldrar? Ja, det verkar nog faktiskt alla slående överens om. Lite tuffare absolut, men också lite mer rosenskimrande guldkantslikt. Åh, det tror jag att jag kan skriva upp mig på faktiskt.

Klart att ni skall få se en magbild också så här i ny vecka och allt. Fast denna veckan tar vi den ur en ny vinkel och i en lite ny skepnad också ;)

 

 

Här är vi, bulan och jag. Ibland tycker jag att den putar ut som bara den för att senare ha sjunkit ihop igen. Antar att det är lilla Pyret som testar sina förmågor och sträcker ut sig ordentligt emellanåt. Häromkvällen var förresten första gången som Vasse fick agera lyftkran och hjälpa mig upp ur stolen när vi tittat på tv i lillarummet. Tur att han tränar på bra han, för det lär ju bara bli tyngre och tyngre last framöver. Haha. Till mitt försvar kan jag i alla fall tillägga att det var en sjukt låg stol (läs strandstol med lutning) som han fick hjälpa mig upp ur. Det är faktiskt knappt att normalt övergödda personer kan ta sig upp ur dessa stolar utan att fälla sig åt sidan och kravla upp på alla fyra. Så det så.


Granatlycka!

2012-02-15 19:15:37


Oj, oj vad nöjd man är med att få komma hem med två såna här enorma granatäpplen från affären idag då! Inser nu att jag borde ha lagt något litet bredvid äpplena på fotot så att man verkligen ser hur stora de är...men nu gjorde jag inte det. Så istället får ni väl ta mig på orden då när jag säger att dem är i storlek med en mindre melon! Känner mig hyfsat nyfiken på att öppna upp en nu genast och se om kärnorna som gömmer sig där inne är så där vackert rosaröda som jag drömmer om. Åh, vilken lycka på en onsdagskväll!

Granatäpple håller sig kvar stark som en av favoritcravingsen under denna graviditeten alltså. De gröna, sura äpplena tror jag däremot är ute ur bilden nu efter att jag smakat ett alldeles för surt, på gränsen till omoget exemplar, i förra veckan. Hua!

Invigning av gravidleggings

2012-02-15 17:00:00

Då har man invigt sina första gravidleggings då med. I ärlighetens namn så vet i tusan om jag tyckte att de var så sköna. Föredrar nog ändå mina vanliga leggings (som jag köpt i en större storlek) och som slutar under magen. Dessa gråa kan man ju dra upp till öronen nästan känns det som och jag gillar inte riktigt att ha magen täckt så där. Hm, vet inte om det beror på att jag inte är stor nog ännu eller också är jag redan för stor för att trivas i dem? De ser sjukt osexiga ut på när man displayar dem så här i alla fall, men det bjuder jag på idag ;)


Inte många knop igår inte

2012-02-15 10:30:00

 

Igår hade jag en riktig slappisdag hemma och gud så skönt det var. På alla hjärtans dag och allt så tänkte jag att bästa sättet att skänka mig själv och Pyret i magen lite extra kärlek var att ta det riktigt lugnt. Speciellt som jag dagen innan hade kört på rätt bra med storhandling, toning av håret, världens lasagnekok och beställning av barnvagn. Så alla hjärtansdagmys i sängen kom mer än lägligt vill jag lova och dessutom hade jag vädergudarna med mig för det regnade...och regnade. Jag körde på pyjamas hela dagen, kollade på familjen annorlunda, målade naglarna, läste bloggar och åt både lunch och godis upprullad i duntäckena. Så jäkla skönt var det.


Off guard-överraskad!

2012-02-14 20:38:19


Mannen överraskade mig helt off guard i köket nyss med de här fina blommorna. Min älskling! Jättesöta rosavita rosor och cerisa gerberor tillsammans med lite grönt och brudslöja i prassligt inslagningspapper. Så himla fina! De kommer att pynta bordet vackert till vår valentinomiddag som skall intas här om en liten stund. Jag har tänt ljus och förberett en smarrig ceasarsallad till oss. Sedan tänkte jag bjuda på lyxig vaniljglass med skivade jordgubbar och hemlagad chokladsås. Vilken alla hjärtans dag kväll vi har framför oss! Det hör då inte till vanligheterna i det här förhållandet. Men så är det ju inte vilken alla hjärtans dag som helst heller, för detta är ju den första och sista som vi kommer att uppleva med Pyret i magen. Och såna tankar får faktiskt hjärtat att svämma över lite...

Investerat och klart, det blir en tax till!

2012-02-14 15:00:00

 

Nu är det klart att taxfamiljen kommer att utökas med en Britax B-smart 4, alltså barnvagnen som vi beställde igår. Tjoflöjt! Vi är sedan tidigare stolta ägare till den här söta lilla taxen som jag fick av Vasse i 25-års present. Den kommer från Zara Homes barnavdelning och är så gulligt uppnosig tycker jag. Den skall för övrigt få stå under Pyrets spjälsäng sedan och hålla utkik.

 

Det känns jäkligt bra med vagnen som vi valt nu i alla fall och vi hoppas att det kommer att kännas lika bra när den levereras om 6 veckor! Det blev alltså punkteringsfria däck till slut och ett helt resekit beställt med sittdel, liggdel och babyskydd som alla går att klicka i chassit. Vi valde svart tyg med silverfärgat chassi för att det håller nog bäst i längden rent slitagemässigt och så tror jag att man (vi) inte tröttnar lika lätt. Lite färgglada filtar, en skötväska och kanske ett solparasoll i någon fin färg får pigga upp vagnen sedan istället.

 

Babyskyddet fick i alla fall turkos klädsel, så där svävade vi ut lite ;) Vagnen är beställd från denna tyska sidan som en kompis tipsat om och det var till och med gratis frakt inom EU. 510 euro för alltihop inklusive regnskydd, det kallar jag ett kap! Dessutom har vi ju provkört den här när vi var på barnvagnsjakt hemma i Sverige så vi vet att den känns bra och att den är lätt att montera ner o.s.v. Wihii!

 

 


Hjärtedagen

2012-02-14 09:30:00

 

Då var den här igen. Dagen då man skall se på sin partner med blida och kärlekfulla ögon, köpa något fint och gärna dyrt (om handeln får bestämma) för att sedan slå in det i en hjärtformad kartong. Sedan skall man ackompanjera presenten med ett fång röda rosor, själv lukta som en rosenknopp och servera en enastående middag där alla rätter skurits ut till små hjärtminiatyrer. Därefter öppnar man en flaska bubbel, mumsar praliner med hög kakaohalt och delar ut våta kyssar under en filt i soffan medan stearinljusen brinner med en flämtande låga. Eller?

 

Jag är MYCKET tveksam till att vår hjärtedag kommer att se ut så här men jag skall se vad jag kan göra ;) Vi har börjat dagen med en fin frukoststund tillsammans i alla fall. Vi får väl se hur den kärleksfulla dagen slutar...


Sött var det här

2012-02-13 15:30:00


Dessa sötsaker kom jag hem med från Ikea i lördags. Både dammsugare och kolasnören är en favorit hos mig normalt sätt så dem är jag lycklig över! Flädersaften såg bara så läskande ut och jag tänkte att det kan ju vara gott att svalka sig med när värmen kommer sedan. Dessutom skulle jag ju aldrig orka konka med en flaska saft hela vägen från Sverige. Marsipanen hoppas jag på att få förvandlat till en fyllning att lägga i ett par smarriga semlor i nästa vecka. Funderade starkt på att köpa hem lite knäckebröd också när jag var där men än har vi kvar en del från laddningen som jag tog med mig sist när jag flög hit. Alltid trevligt med lite påfyllning av livets goda söta i alla fall :)

Nyfikna magen och jag

2012-02-13 09:30:00

 

Ny vecka och här kommer en bild på mig och den nyfikna magen. Tycker det är roligt att tänka att det är en nyfiken mage för den ligger ju faktiskt alltid steget före mig vart vi än går ;) Ja, den sticker ut så där nyfiket liksom. Det känns som att det har hänt en del med midjemåttet de senaste två veckorna och nu är den så där härligt gravidrund utan att för den sakens skull se helt extremt stor ut. Jag känner mig så fin och ståtlig med min kula jag. På torsdag går vi in i v.29 och då är det bara 3 veckor kvar tills jag åker hem till Sverige och hälsar på. Undra hur mycket magen har hunnit växa tills dess? :)


Sköna söndag

2012-02-12 15:26:55

 

Förmiddag har nu blivit eftermiddag och vi har hunnit avnjuta en underbar brunch tillsammans med vårt Ikeasällskap från gårdagen. Vi älskar brunch och bjuder gärna vänner på detta så ofta det går. Perfekt söndagsnöje tycker vi där man kan sitta länge över en kopp kaffe och lite färsk frukt medan man filosoferar om livet. Vad bättre har man egentligen att göra på en söndag?

 

Nu tänkte vi gå ut och röra på påkarna lite, solen skiner faktiskt men det är bara 2 plusgrader ute. Till kvällen skall vi slänga ihop en Pasta Carbonara och så blir det säkert nåt mer avsnitt av the Wire eller också en film. Sköna söndag vi möts igen!

 

 

 


Flufffluff att avguda

2012-02-12 10:40:00


Tror ni att vi har sovit gott i natt eller? Som en kung och drottning har vi legat nerbäddade i våra nya gosiga duntäcken som vi slog till på igår under Ikeabesöket. Även två par dunkuddar och såklart ett bäddset fick följa med hem bland påsarna. Herregud så fort man glömmer vilken lyx det är att sova bland dun!

Efter nu dryga året sovandes med lakan och filtar, som så ofta är brukligt här på kontinenten, så kände både jag och Vasse att nu får det vara nog. Vi brukar vintertid sova med två stycken filtar omlott ovanpå ett stort lakan och varje natt så glider dem i sär eller också så tar någon utav oss båda filtarna. Dessutom är vi inte övertjusta i att dela ett stort "täcke" för det är ju så mycket bekvämare att ha ett varsitt, eller hur? Varför är det bara vi i Sverige som förstått det förresten? Känns som att dubbeltäcke är standard överallt annars i världen. Ja, ja vi är i alla fall mycket nöjda med vårt inköp och dessutom tycker jag att det blev en fin skandinavisk touch här i sovrummet nu ;)En dag i det blågula varuhuset

2012-02-11 19:37:14


Nyss hemkomna från en riktig heldagsutflykt har vi nu slängt oss i sängen och pustar ut med en kopp svenskt kaffe. Våra snälla vänner Angela och Iñigo tog oss med i deras bil på en tur till Ikea idag, som ligger utanför Bilbao, ca 70 minuters bilväg från San Sebastian. Med tanke på mängden bilar som cirkulerade runt i parkeringshuset utanför så trodde vi att det skulle vara aningens kaosartat där inne i varuhuset, men det var inte överdrivet mycket folk ändå kändes det som. De stackars spanjorerna har ju bara lördagen på sig att handla i det blågula varuhuset om dem inte vill åka dit en vardagskväll, för på söndagar är ju allt som bekant stängt i det här landet.

 


En tur till Ikea när man bor utomlands är ju en verklig höjdpunkt, nästan så att man bara vill möla en varmkorv och en mjukglass så fort man kommit in liksom. Vi kunde dock hålla oss tills efter vi handlat klart, men det är ju så underbart att allt ser precis likadant ut som hemma! Självklart blev det också lunch i restaurangen, vilket var en helt ny upplevelse för våra vänner som dock modigt provade kötbullarna med moset och lingonen till. Jag blev bara lite besviken på dessertutbudet i matsalen som var starkt spanskifierat. Ingen äppelkaka med vaniljsås, kanelbulle eller cocosboll där inte. Snarare cheesecake, chokladtårta och rispudding. Men, men...fick köpt några svenska godsaker i matbutiken utanför kassorna senare :)

 


Planen var att handla lite småsaker till hemmet och till Pyret i magen, men som alltid när man är på Ikea så kommer man hem med en hel del annat också såklart. Våra vänner skulle köpa en tv-bänk, klappstolar, kuddar och ett litet sidobord så det var en extremt välfylld och tung liten Ford Focus som rullade ut från parkeringen 4 timmar senare. Hehe, killarna kämpade med att få in allt, framförallt tv-bänken som var 1,50 m lång och otymplig. Sedan fick jag och Angela trycka in oss på 1,5 säte där bak hela den långa vägen hem, men det gick fint. Tur att Angela är en nätt liten sak ;)

 

 

 


Puh, nu är vi bra sega och frågan är om vi orkar med en Pintxorunda på stan ikväll med ett annat förvisso trevligt gäng. Det återstår att se...

Den gravida unghönan

2012-02-11 10:30:00


Kanske inte helt oväntat så verkar man betraktas som en unghöna i sammanhanget här. Jag menar i gravidsammanhanget alltså. Just att vara unghöna, minstingen i gänget, känns förövrigt lite som "The Story of my life", men det tar vi en annan gång det.

Hemma i Sverige känns det dock som att det finns ganska gott om yngre mammor nu för tiden och jag tror minsann att jag läst någonstans att det blivit på modet igen att skaffa barn tidigare i livet. Detta som någon slags reaktion på storstadens "Åtminstone 30+ och klar med allt"-syndrom. Själv kommer jag att fylla 26 år någongång ganska exakt kring Pyrets ankomst. Även om det kanske inte är att betrakta som någon ålder på en häst, så kommer jag i alla fall att vara betydligt mycket äldre än vad min egen mamma var när hon fick mig vid 20 års ålder.

Här i Spanien så tycker alla som jag stöter på, läkare, myndigheter och de bekantskaper som vi gjort oss här nere, att jag är så ung i gravidsammanhanget. Det har jag dock förståelse för med tanke på att Spanien är ett land med en av Europas högsta nivåer av arbetslöshet och här bor man i regel hemma tills man är en bra bit över 30år. Klart att medelåldern på förstföderskor blir rätt hög då! Så visst är det kanske inte så konstigt ändå att en och annan höjer på ögonbrynen här när de träffar en färdigutbildad, gift och gravid 26 åring som flyttade hemifrån när hon var 21 år.

Lillgammal som jag alltid varit dock så känner jag mig i alla fall inte så ung i sammanhanget. Okej, visst jag känner mig såklart yngre men däremot verkligen inte FÖR ung. Mer rätt lagom faktiskt, som en unghöna i sina bästa år ;)

Mätt som en plätt

2012-02-10 17:19:01

 

Idag har jag promenerat en bra bit, till Vasses jobb, för att sluta upp i deras traditionsenliga fredagslunch. Han och kollegorna brukar alltid gå till något lite extra trevligt ställe om fredagarna för att äta en rejäl spansk lunch, 3-rätter med vin, som är standard på de flesta lunchställena här runt omkring i stan. Och idag slöt alltså även jag upp i sällskapet.

 

För min del blev det krämigt ris med torskbitar i till förrätt, ungsgrillad kyckling med potatis till varmrätt och till desserten innan kaffet en bit cocostårta. Allt var mycket delikat, så ja ni kanske förstår att jag är helt proppmätt nu! Lär nog stå mig till mycket sent ikväll då vi bara tänkte slänga ihop nåt så enkelt som en nachotallrik till fredagsmyset. Här kommer en bild på den fina stranden som jag promenerade längs med på väg till Vasses jobb. Med dessa vackra vyer runt omkring sig så orkar man gå rätt långt ;)

 


Vi har laddat upp

2012-02-10 11:00:00Frukt, frukt och mer frukt. Varje vecka handlar vi hem flera kilon med frukt. Vasse är ju fruktoman sedan länge och jag själv har också fått lite fruktmani i och med den här graviditeten tror jag. Till frukost äter vi alltid grapefrukt eller apelsin, eller både och. Bananer, jordgubbar eller annan god frukt att skiva ner i müslin och så mogna härliga mangos eller granatäpplen som dessert efter maten om kvällarna. Äpplen har jag också alltid varit väldigt förtjust i så det och de där handskalade, kylskåpskalla apelsinerna glider ner i tid och otid här hemma.

Tur då att vi har en jätte bra frukt- och grönthandel precis nere på gatan här som tillåter en att fylla på frukt och grönsaksförrådet ofta, utan att behöva gå genom hela stan med kutade ryggar. Igår var jag där igen för att fylla på fruktskålen inför helgen, så nu dignar det frukt över kanten igen.

Men jag har faktiskt laddat upp med lite annat smått och gott inför helgen också, så tro inte att jag är helt genomnyttig ;) Ett rör chips fick allt följa med hem från mataffären med och Vasse vill nog säkerligen ha sig en fredagsöl han ikväll också. Vad har ni bunkrat upp med för gottigt till helgens tv-kvällar och mysfrukostar?

Dags att snart lägga till ännu en titel

2012-02-09 19:00:00
Jag tycker inte att det känns som allt för länge sedan jag fick en ny titel att lägga till mig namn. Då löd titeln Fru. Över en natt hade jag förvandlats från Fröken Pihlström till Fru Chis och pass m.m. blev utbytt för att passa den nya titeln. Japp, japp. Nu är det alltså snart dags att lägga till ytterligare en titel. Mamma, morsa eller mor blir det den här gången. Vad låter bäst? Jag tycker alla tre låter helt galet. Mamma, morsa, mor i samma mening som mitt namn alltså. Himmel och pannkaka.

Nä, jag vet i tusan alltså. Här kommer en bild på en riktig mamma. Min mamma. Ingen sån där fejkmorsa alltså.Besök hemmavid

2012-02-09 14:27:41


Idag har jag haft besök här hemma av trevliga Angela, en australienska som hamnat på vift och landat här i San Sebastian efter att ha kärat ner sig i en lokal baskbo ;) Hon är väldigt härlig att umgås med och det är lite extra kul att vi båda har bott här ungefär lika länge. Perfekt att ha någon att prata engelska med också, tycker vi båda två.

Eftersom det är fortsatt kylslaget utanför så avstyrde vi den inbokade promenaden för lite hederligt soffmys istället. Jag skickade ett sms och sa till Angela att ta med en värmande kofta, och så fixade jag gott kaffe och tände lite värmeljus. De gôrgoa pepparkakorna från Göteborgs Pepparkaksbageri som jag släpat med ner hit blev perfekt till kaffet tillsammans med lite färsk frukt. Mycket trevligt, mycket bebissnack och mycket lagom en torsdagseftermiddag.

En uppdatering på vagnläget

2012-02-08 19:22:48

Med ganska exakt tre månader kvar till den 10 maj så känns det som att det hade varit rätt lägligt att bestämma sig för det här med barnvagn. För er som inte följt bloggen sedan innan så hittar ni inlägg om vårt vagnletande här. Senaste nytt i jakten är att vi i princip hade bestämt oss för att slå till på en Britax B-smart 4 (som förövrigt finns på bild i det länkade inlägget ovan), men jag säger alltså hade. För nu har det kommit in en ny lirare i matchen. En joker som det brukar heta i melodifestivalsammanhang.

Häromkvällen råkade jag nämligen snubbla över den här fina vagnen (eller ja, hela resekitet så att säga) på en brittisk hemsida och blev rätt förtjust. Vagnen går precis liksom Britaxvagnen att få levererad direkt hit till Spanien, vilket känns som ett stort plus för oss då vi slipper konka vagnen med oss från Sverige redan innan. Det enda som jag ställer mig frågande till gällande den här vagnen är att tillverkaren inte verkar ha någon hemsida och när man googlar på namnet så får man inte heller fram mycket. Skumt? Dessutom har vagnen luftjhul vilket jag också ställer mig lite frågande till hur praktiskt det är.

Så, någon som har erfarenhet av lufthjul på barnvagn och därmed någon åsikt om detta? Och kanske finns det rent av någon som känner till barnvagnar av märket twingo?

Spanjorerna fryser och jag med!

2012-02-08 15:01:25
Fi fan, idag är det inte varmt i San Sebastian skall ni veta. Som svensk så klarar man sig såklart om man bara har vett att klä sig i mössa, vantar och halsduk utomhus...men spanjorerna här de fryser så att det inte vet vart de skall ta vägen. 2-3 minus grader har vi idag och tillsammans med stadens fuktiga havsluft gör det att kylan känns riktigt bitande rå. Som den brukar kännas i Göteborg ungefär. Dessa temperaturer hör inte till vanligheterna här om vintern så jag tror stadens invånare befinner sig lite i chocktillstånd. Min kompis hackade tänder när vi promenerade hem från fikan nu i eftermiddags. Stackaren. Jag höll med om att det var kallt, men kunde ändå inte låta bli att påpeka att hon nog aldrig skall besöka Sverige vintertid ;)

Det vart en trevlig fikastund hur som helst, även om det inte blev så värst mycket bebisgos den här gången. Lilla fina Juliette låg nämligen och snosade gott nerpackad i vagnen under hela tiden. Hon öppnande bara ögonen någon enstaka gång för att titta lite på oss. Drygt två månader gammal är hon, så det kommer inte att bli allt för lång tid mellan henne och vårt Pyre. Kanske en lekkamrat till senare? Hennes mamma och jag kom i alla fall väldigt bra överens :)

Nu har jag kommit in i värmen igen, fast det är faktiskt rätt så kyligt här inne om dagarna numera när temperaturen sjunker så lågt utomhus. De kör nämligen inte värme i elementen mitt på dagen, utan bara på morgonen och kvällen, så en värmande kofta och ett par tofflor är absolut nödvändigt. Helst en värmande filt och en kopp te med.Socialt nätverkande med bebisgos på schemat!

2012-02-08 10:22:19


Godmorgon kära bloggare, härliga bekanta, ni "tjuvläsare" och diverse andra trevliga bloggbesökare. Har ni sovit gott? Själv har jag sovit som en sten, vilket är ett uttryck som Vasse alltid tycker är lika roligt när jag använder mig utav. För hur sover man egentligen som en sten? Ja, inte vet jag, men jag inbillar mig att det är förbaskat bra i alla fall :)

När jag nyss startade igång datorn lagom till frukosten här så höll jag på att sätta cappuccinon i halsen. Jisses vad folk som tittade in här igår då. Är nog lite lätt chockad ännu faktiskt, men samtidigt väldigt glatt överraskad. Vad kul! Dock förstår jag inte alls vad som har genererat detta plötsligt stora intresse för en något gravidsvulstig, dagdrivande hemmafru i Spanien. Men jag tackar, bockar och niger på samma gång och tycker det är roligt så länge det varar.

Vet ni vad jag skall hitta på för kul idag då? Nej det är klart att ni inte vet. Idag skall jag bebisgosa med en vacker liten skapelse som jag ännu bara fått en snabb ögonglimt av. Hennes mamma och jag skall nämligen gå och fika tillsammans om någon timme här. Äntligen har vi lyckats få till denna träff! Gissa om jag har hundra frågor att ställa till denna nyblivna mamma som blir min första kontakt med småbarnsföräldrar i den här stan. Lite socialt nätverkande innehållande bebisgos är alltså vad som står på dagens schema. Över en nybakt croissant kan jag dessutom tänka mig.


Besök hos vårdcentralen i dagarna två

2012-02-07 14:30:00
Nu har jag varit på vårdcentralen två dagar i rad för kontroll och provtagning. Igår var det dags att träffa barnmorskan igen som jag inte sett på två månader, eftersom vi däremellan har vi hunnit med ultraljud på en annan vårdcentral och ett besök hos läkaren. Man alternerar tydligen mellan att träffa sin barnmorska och sin läkare här under hela graviditeten, är det så hemma med? Kontrollen hos barnmorskan gick hur som helst jättebra och det var trevligt att träffa den 50-åriga damen igen.

För er som undrar så görs alla dessa läkarbesök, likt det mesta här, enbart på spanska. Trots att jag fortfarande betraktar mig själv som en novis när det kommer till det spanska språket så tycker jag ändå att det går rätt bra. Tiden då jag mest tittade frågande på dem och sa "Cómo?" (Hur sa?) eller "No entiendo" (Jag förstår inte) är trots allt förbi. Numera förstår jag nästan allt dem säger och är det något enstaka ord som jag inte kan så brukar dem ändå vara rätt pigga på att leka charader :) Kanske är det mina blå ögon som gör dem så medgörliga eller också så tycker de mest synd om den där tokiga svenskan som envisas med att vänta barn i lilla San Sebastian.

Under kontrollen fick jag lyssna på Pyrets hjärtljud, väga mig och mäta blodtrycket. Allt såg fint ut och barnmorskan verkade nöjd, liksom Pyret och jag :) Idag var det då dags för lite provtagning igen (länge sedan sist dock) så det var bara att stiga upp i ottan. Alla får samma tid för dessa provtagningar, alltid kl. 08.00, samtidigt som vårdcentralen öppnar. Så fort dörrarna slås upp så rusar alla in, ställer sig i kön till provtagningen och sedan ringlar sig kön lång. Så har det varit varje gång jag varit där i detta ärende och det är ju såklart alla möjliga människor som är där, inte bara gravida. Normalt sätt så går det ju dock rätt fort att lämna ett förberett urinprov samt tappa ur något rör blod, men idag skulle jag dessutom göra den sk glukosbelastningen. Ni vet när man tvingas dricka sockerlösning och stilla vänta en timme i väntrummet  för att sedan lämna ytterligare ett rör med blod. Mindre roligt att sitta still en timme i ett väntrum kan jag säga, och ont gjorde det med när de stack mig i samma arm igen efter den där timmen, men nu är det i alla fall gjort.

Väl hemma igen så kunde jag bara tänka på en sak, FRUKOST!, för man får ju inte äta något efter kl. 21 kvällen innan man skall ta de här proverna. Skivade jordgubbar, banan, hasselnötter och grekisk yoghurt har nog aldrig smakat så gott ;)


En husman är aldrig fel

2012-02-07 09:15:00


Igår drog jag till med en riktig klassiker till middag. Husmanskost när den är som mest rustik, och smarrig för den delen! På tallriken serverades nämligen pannbiff med hemlagat potatismos, stekt lök och brunsås. Detta är en av mannens, och för all del mina, favoriter bland Spanienfrugans kokkonster.

Märkligt nog så smakar denna rätt dessutom alltid snäppet vassare när den förtärs utomlands. När vi bodde i Orlando, Florida, så gick moskastrullen och pannbiffspannan varma åtminstone varannan vecka, men här har det inte blivit lika ofta. Varför vet jag inte, men kanske är det dags att ändra på det? Andra husmansklassiker som jag är rätt sugen på just nu är ärtsoppa med fläsk, pytt i panna med ägg samt panerad fisk med skirat smör och gröna ärtor. Även halvspecial skulle jag kunna tänka mig, men den kvalar nog snarare in som en gatuköksklassiker ;)

Hur gör ni?

2012-02-06 17:29:57


Det är lite roligt att börja veckan med ett tomt bloggblad och inte riktigt veta vad man skall skriva om tycker jag. Bloggen har, som jag skrivit om innan, blivit mitt lilla skötebarn och det delvis på grund av brist på annan sysselsättning här...men oj vad jag känner att den ger mig ändå! Inte bara i form av den goa respons jag får från er läsare utan  även ur ett kreativt och dokumenterande perspektiv. Kreativt på så sätt att jag får skriva fritt, fota och sedan redigera mina härliga bilder. Och dokumenterande såklart i att denna annorlunda del av vårt liv, boendet utomlands och allt kring detta, får komma ner på pränt och förhoppningsvis förvaras för en lång tid framöver. Det är ju underbart!

Så nu undrar jag hur gör ni när ni bloggar? Det är måndag idag och bloggveckan har ju bara börjat. Hur väljer ni vad ni vill dela med er av just denna vecka och vad är viktigt i ert bloggande?

Själv skriver jag oftast många inlägg på en gång. Dem brukar komma i ett stim där orden bara flyter på och idéerna flödar kring vad jag vill blogga om. När jag köpte min Iphone så trodde jag att det skulle bli fler spontana blogginlägg i stil med "detta gör jag nu", men eftersom jag fortfarande inte kan blogga ifrån mobilen (tack Blogg.se för det!) så har det inte blivit så. Fast egentligen så tror jag att jag är rätt glad för det, för det innebär ju bättre kvalitet på inläggen...hoppas jag i alla fall.

Trimester tre

2012-02-06 11:00:00


Nu börjar vi så sakteliga att närma oss vecka 28...och därmed känns vecka 30 inte långt borta. Precis som vecka 20 var lite av ett delmål, så känns nu vecka 30 som ett sådant också. Fast egentligen försöker jag att inte fokusera allt för mycket på det där...ni vet annars är man tillbaka i det där mönstret med att hela tiden längta efter något. Visserligen är det svårt att hålla emot för längtan efter sin ofödda bebis i magen är ju så stark. Förmodligen en av de absolut starkaste av längtor som man får uppleva i sitt liv, men jag gör så gott jag kan.

Att vara gravid är en fantastisk upplevelse, något otroligt spännande och vackert skört som jag verkligen inte vill hasta igenom heller, rent tankemässigt såklart. För 9 månader är ju ändå 9 månader oavsett hur man vrider och vänder på det. Men orden trimester tre, som vi alltså gått in i nu, skvallar ju ändå om att vi har inlett slutfasen av den stora längtan.

Påpälsat i blåsten

2012-02-05 18:48:56

 

Nu har det slutat att snöa och istället blåser det halv orkan genom staden. Jag vaknade i natt av att det slog i taket och vinden ven utanför. Av naturliga skäl har vi därför mestadels hållt oss inomhus idag och jag har lagat linssoppa. Fast när eftermiddagen kom så kändes lite frisk luft ändå som en god idé, så vi pälsade på oss och promenerade ner till havet. Det är ju nåt så otroligt fascinerande med att studera ett upprört hav där vågorna slår in med sån enorm kraft!

 

På väg hem köpte vi bröd till soppan och ett bakverk till mig som åtminstone liknar en semla...men jag tror inte att jag har sån tur ;) Kvällen blir annars fortsatt lugn och vid tiotiden drar Vasse iväg för att kolla på Super Bowl tillsammans med några vänner. Jag känner mig dock inte tillräckligt intresserad för att hänka på. Tror faktiskt att jag prioriterar lite god nattsömn framför att sitta upp till klockan fem i morgon bitti och äta blodiga köttbitar med hotsauce. Men alla är vi olika :)

 

 

 


"Jag ser det snöar, jag ser der snöar..."

2012-02-05 10:00:00

 

 

Igår kändes det verkligen som att vi bodde i en sån där glaskula som någon skakat om, alternativt att grannen ovanför vädrade sitt dåligt tätatade duntäcke, för oj vad det snöade. Stora och riktigt fluffiga snöflingor var det också! Haha, galet roligt då detta sannerligen inte hör till vanligheterna här i San Sebastian. Min kompis sa att det händer kanske var 2-3 år att det kommer snö, så det känns väldigt roligt att få uppleva det. Jag har gått runt och nynnat på "Jag ser det snöar, jag ser det snöar..." och varit skitnöjd jag. San Sebastianborna däremot har virat stora halsdukar runt hela huvudet och ansiktet för att skydda mot kylan och sina paraplyer släpper dem inte heller. Haha, de är ju för söta alltså.


Muffintop i dubbel bemärkelse

2012-02-04 14:43:38

 

När jag idag knatar runt lägenheten i den här utstyrseln så känns det som att uttrycket muffintop blir väldigt bildligt, i dubbelbemärkelse, hehe. Den numera jästa magen ser ju ut som en väldigt stor muffintop dessutom iklädd just en muffintop, gör det hela sådär underbart göteborgskt humoristiskt att man inte kan låta bli att dra på smilgroparna. Därför har Pyret denna helg, som omväxling, fått heta Cupcake istället. Mycket passande tycker vi :)

 

"Cupecake är nog lite hungrig nu", "Oj, vad du sparkar på nu Cupcake" och så vidare....ja, ungefär så har det låtit här hemma. Ganska löjligt kan tyckas, men man är nog rätt löjlig av sig som blivande föräldrar faktiskt. Precis som man sedan kommer att prata sånt där bebis-gull-i-gull-språk halvt i falsett med knodden. Men hey, nåt roligt måste man ju få ha medans man väntar ;) Hur och vida det är en liten Mr. eller Miss. Cupecake som stretar och lever rövare där inne kan man ju också ägna timtal åt att fundera kring....


Karibisk salsa någon?

2012-02-04 10:30:00


Jag vill absolut dela med mig av den här goda karibiska salsan som jag svängde ihop i onsdags. Då fick den agera topping på ett par välstekta burgers för att sedan ackompanjera en kycklingfilé tillsammans med keso och utgöra lunch en annan dag. Ja, som ni säkert förstår så är denna kryddigt söta salsan perfekt till mycket.

Det här behöver du till ca 4pers:

 • 2 stora tomater eller 3 små
 • 1 liten ananas
 • 1/4 rödlök
 • 1 knippe koriander
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • 1 tsk råsocker
 • 1 röd chilifrukt eller 1 krm cayennepeppar
 • Salt och peppar efter behag

 

Så här gör du:

Hacka tomat och rödlök semifint...eller grövre om du föredrar en mer chunky salsa. Dela ananasen och skär bort skal samt det träiga mittenpartiet innan du hackar även denna semifint. Blanda samman i en skål och vänd dessutom ner rikligt med hackad koriander. Mängden vitvinsvinäger, socker samt salt och peppar får man såklart avgöra själv beroende på vad man gillar. Men ungefär så här mycket använde jag. Eftersom det är svårt att hitta färsk chilifrukt här (fråga min inte varför) så tog jag cayennepeppar istället för att hotta upp salsan lite. Dock hade jag nog föredragit färsk chili, så satsa på det! Ja, sen är det vara att låta härligheten stå och dra några minuter så att smakerna får gosa sig samman. Blir det för mycket vätska (från ananasen och tomaterna) så kan man hälla av lite innan man serverar. Njut!

 

 

Här ser du salsan ovanpå en burgare som dessutom toppats med creme cheese. Det smakade inte kattpiss vill jag lova.


Dags att reda ut ett och annat

2012-02-03 15:30:00


Jag får ofta frågor här på bloggen i stil med: "Vad gör ni i Spanien?", "Hur länge skall ni bo där?", "Är din man spansk?" o.s.v. Oftast så försöker jag svara på dessa frågor omgående till respektive som undrat...men jag tänkte att det kanske ändå inte skadar att förtydliga vår situation lite i ett inlägg. En del matnyttigt finns ju att hitta i min beskrivning i menyn här också, men såklart inte allt. Så här kommer då ett litet klargörande :)

Min man, Vasse, är inte spansk även om han må ha ett udda namn för en svensk. Detta beror på att han är född i Rumänien och flyttade till Sverige först vid 9års ålder. Han har växt upp utanför Helsingborg och vi träffades under tiden han doktorerade i Göteborg, som är min hemstad. Det faktum att han inte är spansk gör vår tillvaro här i Spanien än mer spännande tycker jag, för det betyder att vi båda är främmande inför den kultur som råder här och dessutom kunde ingen utav oss spanska när vi flyttade hit. Och spanska är det som gäller överallt i denna stan förrutom på Vasses jobb där dem pratar engelska. 

San Sebastian är en liten stad med ca 180.000 invånare som ligger i regionen Baskien, vid kusten i norra Spanien, endast 20km från den franska gränsen. Det betyder att vi inte bor på Solkusten i Spanien, om man får kalla det så, och vi har därför inte heller det klimat som de spanska städerna runt medelhavet erbjuder. Här badar vi i Atlanten och sanningen är att det är rätt kallt i vattnet, åtminstone i början av sommaren. I Baskien sägs det att det regnar lika mycket per år som det gör på västra Irland, därav det gröna, bördiga landskapet som karaktäriserar regionen.

Jag flyttade till San Sebastian i februari 2011 och Vasse i november 2010, i samband med att Vasse blivit erbjuden en forskartjänst på ett internationellt fysikcenter här. Denna tjänst innebär att han får forska på heltid inom sitt ämne (som jag inte vill tråka ut någon med här, hehe), så han undervisar alltså ingenting alls. Kontraktet för tjänsten är på upp till 4 år, så ja det är möjligt att vi stannar i 3 år till. Det vet vi ännu inget om. Planen när vi flyttade hit var att stanna här under i allla fall minst 2 år, vilket det alltså blir nu till hösten, men så har det ju kommit in ett litet Pyre i bilden också...

Vad jag gör här i Spanien brukar många också undra över och det har jag skrivit ett inlägg om här. Då har vi förhoppningsvis rett ut ett och annat, även om det kanske blev ett lite långt inlägg :) Ni skall veta dock att ni alltid är välkomna att fråga saker, för det är ju den delen av dialogen som är så rolig med bloggen också.

Förväntningar på helg

2012-02-02 17:14:30


Hela dagen igår fick jag för mig att det var fredag. Mycket märkligt för det är ju fredag idag. Gårdagskvällens högtid, vår årsdag, firades på en nyöppnad italiensk restaurang i stan. Stället bär det utsökta namnet Raviolina och där delade vi på getostsallad till förrätt (dock ingen getost för min del, buhu), tryffelpasta med svampsås och en pizza barbacoa på det. Desserten, jordgubbar med ovispad grädde, tog vi hemma i sängen framför ett avsnitt av The Wire. Ett firande i min smak ;)

Nu stundar i alla fall helg och vad har jag för förväntningar då? Tja, inte mycket mer än att få sova länge, smyga upp mig i min älskades famn, äta nybakt baguette till frukost, kanske gå en promenad och avsluta de där två böckerna som jag just nu bläddrar i. Inga direkt vidsträckta planer, men jag tycker det låter precis alldeles lagom. Min mañana, mañanagubbe till man verkar ha gjort ett ädelt jobb i att det senaste året konvertera om mig till lugnet själv när det gäller att ha hundra grejer på gång samtidigt. Han tar gärna en sak i sänder och gör vad som faller honom in. Nu har jag nog också trillat dit rätt bra och det gör att jag inte alls är förvånad över mina egna förväntningar på helgen. Vad skall ni hitta på för kul?

Staden i en ny skepnad

2012-02-02 15:13:55


Idag har jag fått se San Sebastian i en helt ny skepnad. I snö! Fantastiskt roligt. Har fått höra att det väldigt sällan snöar här ute vid kusten utan oftast bara i inlandet, vilket såklart gjorde denna händelse än mer speciell. För annars är ju lite snö, och ja nu pratar vi inga decimetrar här, kanske inte så exotiskt för en svensk.

Spanjorerna däremot verkade tycka att det var kul och gick runt med paraplyer precis som när det regnar. Det såg rätt lustigt ut tyckte jag. Gör man så hemma i Sverige med när det snöar? Själv utrustade jag mig med mössa och halsduk och lät lätta, små, fina snöflingor sedan smeka mitt ansikte. Jag misstänker att snön snart är borta dock, för temperaturen skall ligga strax ovanför noll de närmsta dagarna, men det var roligt att få uppleva snö i San Sebastian ändå!

6 år i backspegeln, nu tar vi oss an ett sjunde!

2012-02-02 09:30:00

 

Idag för 6 år sedan i en buss på väg hem från Hemsedal hade jag fjärilar i magen över den fina killen som satt bredvid mig och höll min hand. Det snötäckta landskapet svischade förbi utanför mil för mil, men jag hade mina ögon fästa på nåt mycket vackrare. Redan då så kände jag att det här var början på något spännande och annorlunda som hade potential att växa till nåt stort. Du var killen som jag i hemlighet haft i mina tankar under ett par månader och jag minns hur overkligt, men också hur förbaskat bra allt kändes. Jag kan förnimma känslan av den där bussresan som om det vore igår...fast det egentligen känns som en evighet sedan. För sedan dess har vi ju...

...semestrat på så många härliga platser, köpt och inrett en bostadsrätt i Göteborg, förlovat oss, du har disputerat och blivit doktor i fysik, vi har varit särbos på olika sidor om Atlanten under 4 månader, bott i soliga Florida ett år, jag har pluggat en massa (5års studier på 4 år) och bl.a. blivit civilekonom, vi har gift oss med pompa och ståt, sålt samma bostadsrätt igen, flyttat pick och pack till Spanien och nu är vi drygt 3 månader ifrån att bli föräldrar :) Tänk om vi hade kunnat tala om det för oss själva där vi sitter på bilden ovan? Blott 20 och 28 år gamla under vår första sommar tillsammans, att vi skulle göra allt detta och mycket mer därtill under de kommande 6 åren. Undra vad vi skulle svarat då? :)

Det bästa är ändå att vi skrattat och haft så roligt nästan hela tiden. Vardag som helg har vi försökt att leva efter devisen att livet är här och nu. Vad som händer nästa månad eller om ett år är ju egentligen rätt oväsentligt idag. För om man ständigt längtar efter eller gruvar sig för vad som komma skall så missar man ju det som faktiskt ÄR livet, i det som pågår här och nu. Tack vara fina vänner och familj som ständigt sätter guldkant på vår tillvaro, samt en stor portion humor och ömsesidig respekt för varandra, så har det heller aldrig känts tråkigt att leva tillsammans med dig. Nu påbörjar vi alltså vårt sjunde år ihop och det skall verkligen bli spännande att se vart livet tar oss härnäst.

 

Jag älskar dig fortfarande min fina man och jag tycker att de där känslorna bara blir starkare och starkare för varje år som går. Livet är bra härligt.

 


Dagens outfit...eller inte.

2012-02-01 15:00:00


Ni som trodde att ni skulle få se en bild på mig här i nån snitsig uttänkt kreation kan tänka om nu direkt. Jag sysslar inte med dagens outfit på den här bloggen och har ingen ambition att göra det heller, så ledsen att göra er besvikna i så fall. Jag väljer helt enkelt att bespara er att se mig posera i mjukisbyxor med allehanda t-shirts, linnen och långa koftor därtill. Så ser nämligen vardagskostymen ut här hemma och jag älskar det! Inga obekväma byxor eller nåt annat som sitter åt och magen får lov att flyta ut så mycket den vill. Oh yeah! Jag tror att jag får ta mig en modecomeback till sommaren...eller kanske mer realistiskt till nästa höst/vinter :)

Vad jag ville visa var egentligen den här übersöta bodyn från märket AvAnna som Pyret fått i julklapp av sin blivande moster eller Syster S som hon heter här på bloggen. Jag tycker att det är en skitcool body som säkerligen kommer att bli mycket använd då den ju passar till allt. Även jag fick en julklapp från samma märke av den givmilda Syster S i form av ett vitt linne med en stor rosa cupcake på. Mycket fin! Hm, skall nog använda den lite mer nu förresten innan den blir för liten...

Detta måste vara en braig dag

2012-02-01 10:00:00
På sjukstugefronten är det inte mycket nytt. Jag snörvlar på här, men tycker att halsontet och hostan har lättat en aning. Så kanske gjorde jag i alla fall något rätt igår när jag slappade hela dagen. Vi lagade något så avancerat som upphottade, färdigköpta nudlar till middag igårkväll men det var gott med lite värmande buljong till en hängig dam. Vasse var duktig han och tränade på som vanligt här hemma efter jobbet. Han kör just nu varje dag förrutom på helgen. Heja!

Annars känns det ypperligt med 1 februari idag tycker jag. Det betyder ju att vi har lagt en lååång januarimånad till handlingarna och kan blicka fram emot våren ordentligt. Vi har tvåsiffrigt på bebisnedräknaren och dessutom är det min goa vän Malins födelsedag idag :) Nämen, vilken braig dag detta måste vara då?!? Härligt då glömmer vi allt vad sjukdomar heter för en stund.


 

Födelsedagstjejen i egen hög person som gäst på vårt bröllop för dryga året sedan. Grattis på din dag kära kamrat!