Många turer med de spanska myndigheterna

2012-05-01 10:00:00

 

Nu har vi börjat arbetet med att få Lia registrerad som född här i San Sebastian. Detta är inte riktigt lika smidigt som hemma i Sverige där ju det mesta sköts automatiskt via olika register. Här i Spanien måste man gå till flera olika ställen för att registrera, skriva in, stämpla här och stämpla där, få papper påskrivna och så vidare. Igår betade vi av två steg i denna process. Tjihoo! Vi har numera en familjebok där det tydligt framgår hur vi är besläktade med varandra inklusive mina respektive Vasses föräldrar. Denna bok är en mycket viktig värdehandling som skall visas upp lite varstans hos myndigheter runt om i stan, så den håller vi hårt i nu! Efter att vi lagt vantarna på familjeboken så traskade vi vidare till kommunhuset för att folkbokföra Lia i San Sebastian. Där fick vi ett tjusigt intyg som skall tas med till nästa anhalt i raden av stopp. Det är viktigt att alla stopp i ledet av besök hos myndigheterna görs i rätt ordning, för på det ena stället får man papper som sedan skall tas med till nästa anhalt.

 

Nu har vi "bara" kvar ett besök hos Polisen för att ge henne ett spanskt personnummer för utlänningar (som vi också har varsitt). Sedan kvarstår en tur till regionskontoret för att ansöka om barnbidrag, vilket är en engångssumma som delas ut efter 6 månader. Och så skall vi dessutom gå till den spanska motsvarigheten till försäkringskassan där Lia skall få sig ett eget sjukvårdskort och Vasse skall ansöka om sin 2 veckor långa föräldraledighet. Puh. Sedan skall vi bara hämta ut själva sjukvårdskortet på vår vårdcentral och så är vi klara... med den biten i alla fall. För sedan börjar arbetet med de svenska myndigheterna via ambassader och annat. Då skall det fixas svenskt personnummer/samordningsnummer, registreras namn via Skatteverket  och så skall dockan ha ett svenskt pass med. Jodå, vi har att göra här framöver ;)


Hälsningar
Renata - gravid v 37

Åh Tjena sen när man väl är färdig är ens föräldraledighet slut!!

2012-05-01 @ 10:42:23
URL: http://renatas.blogg.se/
eastcoastmomusa, Spain

Låter ungefär som att få barn i Brasilien. Sonen har brasilianskt medborgarskap eftersom han är född där, och han har tjusigt födelsebevis med en massa stämplar och alla far- och morföräldrars namn är med!

2012-05-01 @ 11:22:53
URL: http://grrringo.blogspot.com
Eleonore- Kokboksutmaningen

Oj det var inte lite man behövde fixa med men samtidigt kul att få en fin familjebok och intyg :)

Kan tänka mig att ni är otroligt stolta över ert lilla mirakel, hon är ju bedårande!

2012-05-01 @ 12:34:41
URL: http://fikamed.wordpress.com
Maria

Här har man också en familjebok! Resten låter också rätt likt hur det funkar i Frankrike. Roligt det där, att man är sååå förtjust i pappersarbete i vissa länder!

2012-05-01 @ 14:00:22
URL: http://marou.blogg.se/
Anonym

Herre gud vad mycket att hålla reda på, jag tycker det är tillräckligt krångligt med försäkringskassan här i Sverige ;)

2012-05-01 @ 20:18:29
URL: http://bagarebebis.wordpress.com
Linda

Barnbidrag efter 6 månader i en engångssumma? Jag har alltid hört att man får en engångssumma när barnet fötts och sedan får man barnbidrag tills barnet är fyra år men det stämmer alltså inte? Vad är summan på? Gu, Sverige är verkligen generösa :)

2012-05-01 @ 20:33:17
URL: http://llinda.blogg.se/
Karin J

Att fixa med byråkrati kan vara nog så meckigt i ens eget hemland men än värre i ett nytt! Minns när jag skulle skaffa national insurance number i london, vilken procedur...

2012-05-01 @ 21:18:16
URL: http://www.sportypetite.blogspot.com

En hälsning från dig skulle göra mig så glad :)

Namn
Kom ihåg mig?

BloggadressTrackback