Strejk var det här

2012-03-29 09:00:00



Idag är det strejk här i Spanien. Det är arbetarna som strejkar mot de reformer som regeringen infört, vilket innebär sämre anställningsvillkor ur fler aspekter för de anställda. Samtidigt som jag förstår att arbetarna protesterar, eftersom de fått ett sämre skydd, så förstår jag även regeringen som försöker göra något för att stimulera ekonomin (företagen) för att kunna minska den enorma arbetslösheten som råder i detta land. Men, sånt där är ju aldrig lätt....


Vasse går dock till jobbet som vanligt idag, han jobbar ju på ett självständigt forskningscenter som inte påverkas av dessa reformer. Min spanska kompis som är anställd på ett företag här i stan har inte heller tänkt deltaga i strejken utan planerar att gå och jobba ändå för att inte förlora en dags inkomst. Men hon räknar med att bli kallad för svartfoting av de strejkare som skall parkera sig utanför ingången...oj, oj. Själv påverkas jag mest av att alla affärer håller stängt idag, så det var ju tur att man fick handlat lite mat igår då. Kollektivtrafiken står såklart också still så Vasse får vackert promenera till jobbet han :)

Hälsningar
Emma

Ok, ja man lever väl sig in i det att man ska födda utomlands, men är det bra sjukhus och sånt i Spanien då? Men det måste ju var en häftig upplevelse att födda barn i ett annat land :) Läste om din mammakurs, är det inte svårt med spanska att förstå?

2012-03-29 @ 11:33:00
URL: http://princessemma.blogg.se/
La Madrileña

Hejsan,



Tyvärr så måste jag meddela att även din kille inkluderas i detta. Alla som arbetar i Spanien och har anställningskontrakt oavsett vem de arbetar för kommer att påverkas av den nya reformen. Ett företag kan nu beräkna och säga att de tror att de kommer gå med mindre vinst i framtiden och då kan de säga till arbetaren att de sänker hans / hennes lön till minimilön. Är arbetaren emot detta så kan de ge honom / henne sparken direkt och då får denna person nu bara 20 dagars dagslön per år upp till max 12 månader som avgångsvederlag jämfört med 45 dagars dagslön och utan begränsning för hur länge (t.ex. 2 år). Detta är så för alla oavsett vilka villkor man hade förut i sitt anställningskontrakt. Även för din kille ifall han är anställd här i Spanien. Det gjordes upp tillsammans med företaget. Är du sjukskriven i 9 dagar under ett år så har de också nu rätt att ge dig sparken pga detta. Detta är bara ett enda trist exempel i en lång rad av olika, nu lagliga, skäl till uppsägning. Att underlätta uppsägningvillkoren är inget sätt att stimulera ekonomin. Tycker du verkligen att det är det? Kan du inte förklara dig bättre hur de skulle kunna stimulera ekonomin?



Saludos desde Madrid,

La Madrileña

2012-03-29 @ 11:55:48
URL: http://franmadridtillhimmelen.blogspot.com/

En hälsning från dig skulle göra mig så glad :)

Namn
Kom ihåg mig?

Bloggadress



Trackback