Lite hängigt idag

2012-01-31 16:00:00
Idag har jag fått order av Vasse att bara slappa här hemma. Älsklingen hörde nog hur illa det lät när jag hostade vid frukosten i morse. Och ja, jag känner mig helt klart lite hängig. Därför har jag gjort mitt bästa i att göra så lite som möjligt idag. Lunchen bestod av gårdagens rester. Kyckling med ungsbakade grönsaker och pesto som mättade gott. Det enda jag har fått gjort idag är att jag varit nere och slängt soporna, köpt mjölk och inhandlat några sura stänger från godisaffären. Det är på den aktivitetsnivån vi snackar alltså.

En ny säsong av Familjen Annorlunda började visst sändas igår, det hade jag helt missat så det blev en rolig överraskning en sån här hängardag. Från min plats i fåtöljen har jag betraktat det starkt ihållande regnet utanför som färgat San Sebastians himmel mjölkvit. Jag har också noterat adventsstjärnan som hänger kvar i fönstret, även fast vi inte har haft den tänd sedan i julas. Kanske är det dags att plocka ner den nu?


100 dagar kvar med kulan?

2012-01-31 10:30:00


Nu säger nedräknaren att det är 100 dagar kvar tills bebisen har bakats klart. Vi får väl se hur det blir med den saken...men det känns onekligen spännande att ha kommit så här långt redan! För så känns det faktiskt. Utan att försöka försköna verkligheten allt för mycket så kan jag dock säga att tillvaron har varit helt fantastisk sedan det där blåa strecket dök upp den 20 september i fjol. Och nu går vi alltså in i februarimånad, fortfarande leendes och lika förväntansfulla, om inte än mer!

Så vad händer då de här närmsta 100 dagarna? Tja, jag lär ju allt mer komma att ligga på sofflocket och säkerligen dra på mig några krämper som jag än så länge benådats ifrån, men förrutom det så:

  • Skall vi försöka åka på en weekend till Barcelona någongång under februari
  • Vi skall göra ett sista ultraljud i v.32 och titta till Pyret igen
  • Vasse skall åka på skidkonferens en vecka till St Anton i mitten av mars och då åker jag till Sverige på semester i 12 dagar.
  • Syster S och hennes sambo kommer hit näst sista helgen i mars för att hälsa på oss
  • Under påsk, i början av april, så väntar vi besök av en drös med vänner :)

Ja, och sedan är det mindre än en månad kvar tills beräknat födelsedatum, den 10 maj. Där emellan skall vi helst ha införskaffat oss en barnvagn och lite andra små bebisförnödenheter också såklart. Men mest skall vi passa på att som vanligt njuta av San Sebastian och vår sista tid på tu man hand. När man tittar på det så här så verkar ju 100 dagar som ingenting! Jag tror att innan vi vet ordet av så har vi nog vårt lilla knyte i famnen.


Vi blir fler till påsk

2012-01-30 19:30:00
Vi blev så glada i förmiddags när vi fick ett meddelande från två vänner i Göteborg som berättade att de nu också kommer ner till oss i påsk! Wihii, nu har vi fyra nära vänner som bestämt sig för att fira påsken tillsammans med oss i San Sebastian. Skoj, skoj! Förra året hade vi fullt hus här under påskhelgen och det var hur trevligt som helst. Dessutom funderar ytterligare två vänner på att hänka på, så vi får väl se vart påskhelgen slutar...härligt är det i alla fall!

Här är en bild från i somras där vi sitter i vännernas kök, i deras gamla lägenhet i Majorna. Nu har de emellertid flyttat till en ny lägenhet, men den har vi ännu inte hunnit besöka.



Mössväder under dagens promenix

2012-01-30 14:04:04

(Jag och Vasse när vi söndagsslappade igår)

 

Idag har jag tvättat två maskiner tvätt, den ena innehållande alla våra sängkläder och dessutom gått en liten promenix. När jag stack ut näsan ur fönstret i förmiddags inför min promenad så konstaterade jag att det var kyligt i luften. Därför åkte mössa och skinnvantar på för första gången ever för mig i San Sebastian när jag sedan traskade ut i mina träningskläder. Visserligen sken solen, men det var kallt i luften och inte mer än 4 grader tror jag, så mössan värmde gott.

 

Eftersom jag känner av lite lätt halsont och har hostat en del i helgen så blev det bara en kort prommis idag. Jag gick en halvtimme runt floden och fick mig om inte annat lite behövlig d-vitamin från solen. Nu skall jag göra mig en kopp te och krypa in under en filt tror jag. Känner mig inte så kaxig idag och tycker att inhandla och laga dagens middag känns som projekt nog för resten av den här dagen. Så kan det va ibland.


Spanienfrugans lilla vårprojekt

2012-01-30 09:00:00


Jag vet inte om ni lagt märke till att mina bilder här på bloggen har ändrat utseende lite granna den senaste veckan? I alla fall så har jag försökt att lära mig lite mer om Photoshop och därför testredigerat rätt fritt bland mina fotoalster det senaste. Jag hade ytterst lite erfarenhet av att jobba med Photoshop sedan innan från min skoltid. Men om man gillar att fotografera som jag gör så känns det ju som att Photoshop är ett program som man bör bekanta sig lite mer med. Halva grejen med att ha en systemkamera och att fotografera är ju ändå att sedan framhäva sina bilder med hjälp av redigering av olika slag. Eller hur?

Så när jag åkte hem från Sverige nu senast så bestämde jag mig för att det skulle få bli lite av vårens projekt det här med att lära mig mer om redigering med Photoshop som verktyg. Jag började med att steg för steg gå igenom den här grundkursen som finns tillgänglig gratis online. Den är faktiskt riktigt bra för en gröngöling som mig. Kursen är ett jättesmart sätt att liksom till en början bara bli bekant med programmet och några av dess miljoner funktioner. Efter det har jag klickat runt lite på olika fotobloggar och testat mig fram lite granna. Det känns som att det finns en massa bra tips att få på nätet från olika håll hela tiden, om man bara vill. Dessutom är det roligt att ha ett litet projekt på G här under våren tycker jag. En gravid hemmafru skall ju roa sig på nåt sätt, och förhoppningsvis så lär jag mig nåt användbart också ;)

Röda gubbar

2012-01-29 16:00:00


Nu har de börjat drälla in i butikerna och fruktstånden runt omkring i stan igen. Jordgubbarna! Förra året när jag precis flyttat hit åt jag röda gubbar så att det nästan sprutade ur öronen. Söta och goda var dem och dessutom till en rätt billig peng. I Sverige får man ju betala skjortan för lite gubbar så här års! Så lita på att jag kommer att fylla på järn- och c-vitaminsdepåerna duktigt med dessa härligheter även denna vår. Det här med tillgången till solmogen, färsk frukt hamnar högt upp på listan över de bästa sakerna med att bo utomlands.

Söndagsplaner

2012-01-29 09:45:00
Söndag idag och veckans stora vilodag är här. Så passande för oss att det är tråkväder ute och att vi inte känner för att hitta på någonting alls faktiskt. Jag älskar när vädret matchar ens humör och ambitioner för dagen. Misstänker att idag håller vi oss inomhus, äter vad vi hittar här hemma, dricker stora mängder Zoegas kaffe, knapprar Göteborgs godaste peppparkakor och plöjer en säsong av the Wire. Vi fick nämligen alla säsongerna av denna serie utav våra vänner när de flyttade tillbaka till Kanada eftersom dem hade inte plats i sin packning. Vi har precis börjat att titta men än så länge är den rätt underhållande. Dock hoppas jag att den tar sig än mer i de kommande avsnitten. Någon som sett the Wire förresten och vet om det är värt att fortsätta titta?


En lång dag på stan

2012-01-28 19:03:13


Mina fötter värker. Puh, det blev 4 timmar på stan idag efter att ha vaknat upp långsamt och ätit äggröra till brunch. Gårdagskvällen vart superlyckad. Vi åt pintxos och drack flera glas på några olika barer runt vårt lilla kvarter. Sällskapet bestod av våra två vänner och deras för helgen inneboende gäster i form av ett par från Chicago. De visade sig vara mycket trevliga och jag tror absolut att det goda sällskapet bidrog till gårdagens långa utekväll. Jag menar hur spännande är det egentligen att dricka virgen G&T, druvjuice och kolsyrat vatten en hel kväll? Speciellt när övriga sällskapet dricker fylliga Riojaviner och the real deal G&T, som ju är så gott!

Dagens shopping innebar i alla fall brunaktiga chinos, en  mörkblå tunn stickad tröja och en svart kavaj till Vasse. För min del så fyndade jag dessa tre godingar på bilden ovan. Det var 70% rea inne på Body Shop på massa varor, så då slog jag till. Fick ju i princip tre burkar till priset av en och de luktar ju så gott! Annars strosade vi mest runt i butikerna och spanade lite. De är rätt duktiga på att rea i den här stan faktiskt. När de rear så rear de verkligen och sånt tycker vi om.

Nu väntar lite välbehövlig vila för trötta fötter och törstiga strupar. Jag skall nog spana lite på konståknings EM jag. Har alltid gillat det. Sedan blir det ungsbakt lax till middag i afton. Nom nom.

Skafferirensning blev indiska köttbullar

2012-01-28 10:30:00


Häromdagen lagade jag indiska köttbullar till middag. Det var en sån där middag där jag kände att jag ville försöka rensa ur skafferiet lite och faktum är att det enda som jag behövde handla innan jag började laga var köttfärsen. Helst hade jag velat ha lammfärs, men när jag stod vid den manuella köttdisken och biträdet sneglade på det enda lamm som fanns bakom disken...och det var ett halvt lamm med ben och allt, så insåg både hon och jag att det inte skulle bli någon lammfärs den dagen. Så det fick gå med nötfärs ändå.

I färsen (500g) blandade jag en riven vitlöksklyfta, lite olja och två matskedar av en indisk rub som vi hade hemma. Vilket är en slags indisk kryddblandning som vi köper färdig från vår delikatessbutik. Det finns säkert nåt liknande hemma i de asiatiska hyllorna, eller också så får man peppra på själv med vad man känner för. Kanske lite curry, spiskummin, chili och koriander? Ja...vad man nu hittar och gillar helt enkelt.

När jag rullat de stora köttbullarna lät jag dem sjuda ca 10 minuter i en vid kastrull med uppkokad köttbuljong. Sedan la jag köttbullarna åt sidan, sparade lite av buljongen och använde kastrullen igen till att fräsa en halv hackad (stor) lök och en finhackad vitlöksklyfta i lite olja. Därefter pytsade jag i 2 matskedar curry, 1 tsk cayennepeppar och 1 tsk paprikapulver i lökfräset. En burk med krossade tomater åkte också ner och så spädde jag på med ca 2 dl av den sparade köttbuljongen.

Nu sänkte jag värmen på plattan en aning och ner i tomatsåsen åkte även en skvätt balsamico. När jag hittat en bra temperatur så att såsen bara småputtrade lite granna, fick köttbullarna också sjuda med i såsen. Glöm inte att smaka av med salt och peppar också såklart. När såsen kokat ner och blivit tjock och fin, efter ca 20 min, så serverade jag detta med basmatiris och färsk hackad koriander.

Rätten fick två tummar upp av mannen som gillar indiskt och jag tyckte också att min skafferirensning blev riktigt lyckad. Det här kommer vi nog att laga igen snart, kanske med lammfärs om vi hittar det.

Nu är det officiellt

2012-01-27 18:53:42


Här har vi beviset. Den här stora revan (nere till höger i bild) som jag just lyckades åsamka min stackars fina Dieselblus när jag bytte om vittnar om att det nu är officiellt. Jag är inte längre bara någon som råkat äta lite väl gott den senaste tiden. Nej, nu är jag banne mig gravid på riktigt. Tjock, småfet, rund och go om magen. Japp, japp det är jag numera. Nog för att jag aldrig har varit särskilt slank av mig men en ölmage av den här kalibern har jag aldrig tidigare skådat kring mitt mellanparti. Hua, vart skall detta sluta?

Jag slickar såren från kvällens ombytesfadäs på en närliggande bar tror jag. Det finns ju faktiskt inget som förstklassiga små munsbitar på bröd, druvjuice och virgin G&T inte skulle kunna råda bot på en fredagskväll. Med Vasse och några trevliga vänner som sällskap skall jag nog kunna ta mig över det här också.

Trevlig fredagskväll på er alla smalisar, normaltjocka och andra gravidsvulstiga där ute :)

Pyret, ett alternativ ändå kanske...

2012-01-27 14:26:25
Alltså jag måste bara dela med mig av det här roliga som fick mig att fullkomligt gapflabba i sängen igår. Häromdagen när jag och Vasse pratade lite slött om namn till knodden så avslutade jag diskussionen med att säga att "Tja, det kanske får bli Pyret ändå då". På skämt så klart, för man kan ju inte heta Pyret. Men jo, det kan man visst och det var det som jag skrattade så gott åt igår när jag låg och slöläste artiklar på gp.se via iphonen. Där var minsann en student på hela 24 bast som uttalat sig om det här med SGS-skandalen som pågår just nu i Göteborg och heter alltså heter Pyret Mathison. Haha, jag dör vad kul! Tror ni mig inte så kolla själva här.

Det känns ju fantastiskt bra att veta att om vi mot förmodan ABSOLUT INTE skulle kunna komma på nåt passande namn till skrutten när den tittat ut, så kan den ju alltid annars heta Pyret. Slut på meddelandet.


Här får ni se två saker som redan ligger och väntar på Pyret i alla fall, oavsett vad den må heta. Kaninskallran och napparna fick den i julklapp av tomten :)

När mannen drar till St Anton....

2012-01-27 09:45:00


...så drar jag hem till Sverige en sväng. Nu har jag bokat flygbiljetter och håller fingrar och tår för att jag skall må så bra att jag klarar av att resa hem en tur i v.32. Förhoppningsvis går det bra, det är ju bara två kortare flygresor på mindre än två timmar vardera och jag har ju mått exemplariskt fram tills nu åtminstone.

12 dagars ledighet (från vad?!?) hade jag tänkt ta mig i mars tillsammans med vännerna och familjen i Göteborg. Mannen åker då på skidkonferens till St Anton en vecka, så det är främst därför som jag åker hem. För jag vet ju hur roligt det är att sitta själv här i lägenheten när han är på konferens. Eller jo, de 3 första dagarna brukar vara rätt mysiga ändå men sedan blir jag less på det. Han var ju iväg på två såna här enveckaskonferenser i höstas, i Polen och i Ryssland, så jag vet vad jag pratar om. Dessutom misstänker jag att det kommer vara än mindre kul den här gången när jag dessutom har en förmodad jättemage att dras med...så därför blir det alltså en sista tur hem till Götet innan Pyrets ankomst.

Perfekt planerat så kommer Syster S och hennes sambo ner hit för att hälsa på oss den 22 mars, så då passade jag på att boka min hemresa till den dagen. Det var smarta mannen som föreslog detta och det är ju faktiskt rätt genialt för då får jag ju bärhjälp med väskorna. Strålande! Så för den som villl träffa en rultig, mindre mobil men ack så käck madame i Göteborg kan göra det mellan den 9-22mars. Bjuder ni på nåt ätbart eller en kopp kaffe dessutom så kan ni räkna med att stå högt i kurs ;)

Kanske världens tråkigaste jobb

2012-01-26 15:00:00


I got a back up plan to the back up plan to back up my back up plan, hängde ni med? Nu är förmodligen mannen mäkta stolt över mig som citerar denna låt som är en favorit hos honom och som rätt ofta går varm här hemma. Men faktum är att det var det första som poppade upp i huvudet på mig när jag skulle börja det här inlägget om vad jag sysslar med i dag:)


Jag håller nämligen på med sånt där nödvändigt ont som man typ aldrig får gjort annars,  men tänker att man hela tiden skall göra och sedan drömmer mardrömmar om i både vaket och ickevaket tillstånd över att man inte har gjort. Japp, idag ägnar jag lite tid åt att kopiera alla mina kära bilder som jag ständigt verkar samla på mig fler av till en extern hårddisk. Det är kanske världens tråkigaste jobb men bara vetskapen om att bilderna nu är i tryggt förvar (min dator är apgammal och kan crascha när som helst!) skänker mig en tillfredställelse som slår det mesta. Så samvetsgranska dig själv nu, när gjorde du senast en backup på dina mest värdefulla saker i datorn?

Med utsikt över det stora blå

2012-01-26 10:33:09
Igår kändes det verkligen som att det var vår i luften här, även om det såklart är lite tidigt ännu. Jag tog mig an att bestiga det lilla berg vi har här i stan för att komma upp till en av stans vackraste utsikter. Det var alltså detta jag haft på min att-göra-lista sedan jag kom hit igen och som jag kände att dagarna nu börjar bli räknade för. Jag tror nämligen inte att jag skall bestiga så många fler berg med en mycket större mage än den jag har just nu :) Så det gäller att passa på!

I den här vackra trappan så började klättringen uppför...

 

 

Blir man trött på vägen upp så kan man alltid slå sig ner på en bänk

 

 

För att sedan fortsätta upp för backarna som kantas av grönska och havet nedanför

 

 

Väl uppe väntar belöningen :)

 

 

Jag hittade en ledig bänk i gassande solsken med en helt okej utsikt ;)

 

 

 

Här blev jag sittandes några timmar med en god bok och min lunch

 

 

Plötsligt blir allt väldigt glasklart kring varför man egentligen bor i San Sebastian...


Jag har blivit omvänd

2012-01-25 19:30:00


Faktum är att jag inte alls har varit något direkt fan av att bada badkar innan. Nä, där har jag känt igen mig mycket i Chandler i Vänner som ju inte heller kunde se poängen med att ligga och svettas i sin egen smuts....men precis liksom Chandler har jag nog lyckats att bli omvänd. För om man bara får till den perfekta temperaturen så är det ju hur skönt som helst! Till saken hör att jag är rätt känslig mot för varmt vatten. Så om badvattnet tappats upp för hett, vilket det nog gjorts ett par gånger innan, så får jag lite smått panik när jag skall gå i och väl i så tycker jag inte alls att det är skönt.

Igår var det däremot extremt behagligt att blötlägga sig själv lite. Det var rätt temperatur på vattnet, mysbelysning med tända ljus, fräsch badbomb från Lush, en handskalad apelsin att snaska på och så det där sköna lugnet. Jag tror verkligen att den torra gravidhuden mår riktigt bra av att badas i de oljor som Lushprodukter innehåller också, för den blev helt silkeslen efteråt när den blivit insmord. Pyret verkade också gilla att bada för flera gånger sparkade den till så att badvattnet guppade ;)

Att ha unnat sig nåt mumsigt

2012-01-25 14:00:00


Idag har jag unnat mig nåt riktigt mumsigt. Jag var ute i förmiddags i lite ärenden och passade då på att gå förbi bageriet på vägen hem. En liten baguette blev inhandlad, som nu skall fyllas med gårdagens kvarvarande tonfiskröra för att sedan kunna ätas utomhus i solen. Inne på bageriet var det i alla fall som att de nybakta croissanterna viskade till mig att jag skulle ta med mig en utav dem hem. Så så fick det bli. Tillsammans med en god kopp te blev croissanten med färskost och hallonmarmelad syndigt smaskig. Nu känner jag mig redo att ge mig ut på äventyr i vida världen igen, okej jag menar lilla San Sebastian. Hej på er så länge!

Två nyanser av blått

2012-01-25 10:16:36



Jag måste säga att jag är väldigt glad för de här två armbanden som jag fyndade på Lindex när jag var hemma i Sverige. Först blev jag förälskad i det mörkblå, men så fort jag även provade det grönblå tillsammans med det mörkblå, så insåg jag att jag nog måste ha båda två. De passar ju så fint ihop på en ännu lite solbränd arm och är perfekta färgklickar till en stor, vit och luftig skjorta som jag har för avsikt att glida runt i här i vår med min jättemage :)

En lockande prognos

2012-01-24 17:47:43

 

Vilket kalasfint väder vi fick på eftermiddagen idag! Jag slog mig ner på en bänk med matkassen bredvid mig och bara njöt lite av solen. Luften kändes frisk och krispig, jag kände mig inte lika krispig men ändå var det så himla underbart på nåt sätt. I morgon säger prognosen 13 grader och sol för att sedan åtföljas av två dagar med lätt regn. Hm, känns som att det nog är läge att verkligen försöka ta till vara på morgondagen och spendera lite kvalitetstid utomhus. Jag har en idé om vad jag skulle vilja göra i alla fall, något som jag känner att dagarna börjar bli räknade för...så vi får väl se om det blir av imon då.

 

Nu väntas en helt vanlig tisdagskväll med tonfiskbaguette och skumbad. Udda kombination jag vet, men jag tänkte nog äta först och bada sedan faktiskt ;) Eller vem vet kanske gör jag tvärtom?


Spaniens topp tio namn 2010

2012-01-24 09:45:00


För att fortsätta på namntemat...i förra veckan lanserade Statistiska Centralbyrån Sveriges tio populäraste namn på nyfödda för 2010.  Vilket såklart är mycket hett stoff för snart blivande föräldrar! Planerar man att döpa sin dotter till Maja eller sin son till Oscar, så vill man ju kanske veta att det var Sveriges vanligaste namn att ge nyfödda 2010. Eller?

Hela den svenska topplistan från 2010 kan man ta del av här, om man inte redan sett den, men vore det inte roligt att veta vad de oftast döper barnen till i Spanien? Det tycker i alla fall jag som bor här :) Så här kommer Spaniens topp tio lista för nyfödda under 2010:

Flicknamn               Pojknamn
1. Sofía                    1. Santiago
2. Valentina             2. Sebastián
3. Isabella               3. Matías
4. Camila                 4. Nicolás
5. Valeria                 5. Samuel
6. Mariana               6. Alejandro
7. Gabriela               7. Mateo
8. Sara                     8. Diego
9. Daniella                9. Benjamín
10. María José         10. Daniel

Vet dock inte hur representativ den här statistiken är för just vår del av Spanien, Baskien, där baskiska namn också är väldigt populära...men lite kul att spana ändå! Ja, det återstår att se vad vi kommer att kalla Pyret, men helst skulle vi nog vilja ha ett namn som funkar på både svenska, spanska och engelska ändå. Namnboken på bilden ovan fick jag i julklapp och den skall jag nog också plöja snart för att få lite mer kött på bena...


Lite självgodhet så här på eftermiddagen

2012-01-23 15:35:23


Jag är så bra va :) Har minsann städat hela lägenheten nu inklusive moppat golv. Så nu doftar det lavendel & rosmarin i hela lyan. Heja mig! Slängde dessutom in några styrketräningsövningar också innan jag hoppade in i duschen. Känns hur bra som helst nu. Det måste vara Vasses goda grötfrukost som han väckte mig med i morse som gjort susen. Vilken energi! Till lunch blev det en omelett med tunt skivad potatis, lök, lite chorizokvarskrap, lök och koriander. Skivad tomat on the side ;) Kylskåpsresning javisst. Nu skall mitt självgoda jag bjuda mig själv på en kopp te i soffan.

Helgens smaskiga Carnitas

2012-01-23 09:00:00


Måndag idag. Det känns som sagt som att vi haft en väldigt lång helg här och det är väl alldeles riktigt också, så måndag idag känns helt okej får jag säga. Fast när man inte jobbar är väl i och för sig varje dag helg, eller? ;) Idag tror jag faktiskt att jag skall vara en riktigt duktig hemmafru och städa lägenheten ordentligt. Japp, så får det bli. Med lite trallvänlig musik, sköna kläder på och med ett glatt sinne så skall nog den här lyan blir skinande ren!

Undertiden bjuder jag på lite härliga matbilder från helgen. Mannen lagade ju som tidigare nämnt mexikanskt, Carnitas, och det mina vänner gick inte av för hackor! Fläskköttet som fick koka två timmar på spisen tillsammans med kummin, apelsin- och limejuice, salt och lite chipotlepulver påminde om amerikanskt "Pulled pork" när det var färdigt. Väldigt goda tacos blev det av köttet tillsammans med de rätta tillbehören, men köttet gjorde sig även exemplariskt i baguette, lite "Steak and Cheese style", som blev dagens lunch. Receptet som han följde hittar den nyfikne här. Tjingeling så länge!

Det färdigkokta köttet. Mycket saftigt blev det!

 

Majsmjöl och en liten degboll förberedd för tortillapressen

 

En sån här manick är inte fel att ha. Vi är mycket tacksamma ägare av denna fina tortillapress som våra kära grannar lämnade efter sig när de flyttade.

 

Lövtunna majstortillas redo att rostas i panna

 

Sedan var det bara att avnjuta dem en efter en i soffan!


Så var det då barnens tur

2012-01-22 16:24:12


De små stackarna fick vänta i två dagar på bättre väder, innan de äntligen också fick fira La Tamborrada traditionsenligt. Närmare 5000 utklädda barn, representerande sina respektive skolor, har idag marscherat, trummat och spelat på stadens gator. Jag tycker att de var hur duktiga som helst och det syntes verkligen att de  tog sin uppgift på allra största allvar. Ja, detta verkar vara årets händelse för både stora och små. En kompis berättade att hans släkting på 7 år hade sagt i fredags, när barnens marsch blev inställd, att "Detta är den värsta dagen i mitt liv"...haha, så gulligt! Då förstår man ju lite hur mycket de måste se fram emot detta varje år.

Vi har spenderat dagen på stan tillsammans med våra vänner Angela och Iñigo, som vi inte träffat sedan innan jul. Så det var roligt att få umgås lite med dem igen och vi tog oss nåt glas på några barer samtidigt som vi bevakade barnens firande. Det har varit en rolig och avkopplande söndag med andra ord.

Här kan ni se hur dagens marsch såg ut. De yngsta i leden är nog en 6-7år, alltså de som precis har börjat skolan.


Lite inspiration ur släkten kanske?

2012-01-22 09:45:00


Det här med att namnge sin lille knodd är definitivt ett kapitel för sig känner jag. Klart att vi har lite tankar och idéer på namn, men det känns ändå som att vi långt ifrån har spikat något. Mest troligt blir det nog en liten lista med ett par alternativ som vi håller öppna tills vi fått träffa Pyret och känner vad det är för en vi fått på halsen ;) Pojknamn tycker vi känns absolut svårast, så det hade ju varit smidigt med en flicka...fast självklart spelar det ingen roll. Sedan skall man ju ha ett mellannamn också...ja, det är sannerligen inte lätt! Så jag tänkte att man kanske kunde hämta lite inspiration ur släkten?

Min mors sida har sammanställt en fin släktbok med de släktingar som mynnar från min gammelgammelmormor och alla de 17 barn som hon fick. Kanske kan man hitta nåt passande där? Visserligen är den delen av släkten dansk, och jag tror inte att vi skall ha en Karen eller Preben, men många av namnen skulle absolut kunna funka.

Vad sägs om Ejnar, Laura, Anine eller kanske Pål? :) Ja, vi får väl se. Lite roligt med ett släktnamn hade det i alla fall varit.

Fy böveln vad gott

2012-01-21 19:29:22


Dagens lunch var så jäkla god att jag höll på att trilla av soffan. Inget avancerat, bara fantastiska råvaror och en längtan från min sida efter just dessa smaker sedan en relativ lång Sverigetripp-tid tillbaka. Serranoskinkan satt som en fläskläpp mina vänner och sparris med mycket riven parmesan är ju bara himmelskt gott. Att dessutom skölja ner aioli och nybakt bröd med en kall (såklart alkoholfri) öl vara bara liiiite för smaskigt nästan. Herregud, det här har vi inte ätit för sista gången under den här graviditeten vill jag lova!

Serranoskinka, faktiskt även för oss gravida!

2012-01-21 15:17:06


Tack vare att jag för tre dagar sedan la in detta paket i frysen så kan jag idag till lunch njuta delikataste serranoskinan tillsammans med lite sparris och parmesan. Åh, så gott det skall bli! Känns ju inte superspännande att planera tre dagar i förväg när man vill frossa ett paket skinka, som vi åt stup i kvarten innan....men som gravid får man väl rätta sig efter detta då. För att bo i Spanien och inte få njuta serranoskinka är faktiskt lite tortyr. På tre dygn dör i alla fall eventuella bakterier som charkuterin kan tänkas innehålla så då är det alltså fritt fram att mumsa även med en babykula :)

Vasse har satt i gång och brassat kött inför kvällens middag som verkar bli nåt spännande och nytt i mexikansk väg. Nu är i alla fall kylen rejält uppfylld efter dagens storhandling. Gött! Efter lunchen ser fram emot att kolla på handbollen i soffan tillsammans med en kopp svenskt kaffe och en intressant choklad som jag hittade i delikatessaffären. Vit choklad med lakrits låter väl spännande?

Lördag alltså

2012-01-21 10:00:00


Konstigt nog är det alltså bara lördag idag. Eftersom Vasse var ledig från jobbet igår på grund av festligheterna så känns det ju som en söndag för oss idag. Men jag klagar inte. Gud så trevligt att få helgmysa en extra dag! Det var ju ett tag sedan som vi hade "vanlig helg" här hemma i San Sebastian, efter nästan en månad i Sverige, så nu njuter vi av detta. Med andra ord tar vi det lilla lugna fast eventuellt blir det lite barnvagnsspaning och storhandling också.

Det tråkiga vädret håller i sig så det passar ju rätt bra med en myshelg. Synd bara att barnens firande av La Tamborrada som skulle varit igår blev inställt på grund av allt regn. Det var tydligen första gången på 31år som det ställdes in och nu skall de få vara utklädda och marschera imorgon istället.

Firandet av La Tamborrada 2012

2012-01-20 16:40:07



Här kommer två filmklipp från gårdagens invigning och firande på Plaza de Constitución. Det var inte helt lätt att ta sig in i smeten där igår en kvart före tolvslaget skall ni veta, men vi lyckades. Vasse filmade en del hållandes min Iphone högt upp i luften under invigningen. Det är väl kanske inte världens bästa filmkvalité men man hör ju hur fint de sjunger och trummar i alla fall :) Det hela kändes som att stå mitt i en väldigt exalterad supporterklack ungefär för det skrålades, hoppades och sjungdes med för fulla muggar. Tyvärr kunde vi ju inte sjunga med men vi gungade i takt åtminstone. En riktig högtidsstund för det patriotiska Baskiens var vad det var.

Idag verkar fortsatt kasst väder och en ork som tryter sätta käppar i hjulen för våra planer att vidare flanera runt bland stadens firande. Vår vän Iñigo skall dessutom trumma stan runt med sitt kompani om en halvtimme, men jag tror faktiskt att vi hoppar det ändå. Ett litet seriemaraton och snacks under en värmande filt känns lite mer lockande än 10 grader, dis och regn utanför...sån himla otur att det alltid är dåligt väder under högtiderna här!



Nattsuddarna har vaknat

2012-01-20 11:41:50

 

Jag överlevde invigningen av min första Tamborrada igår natt :) Det var en helt galen och glad stämning på Plaza de Constitución vid midnatt, där jag tror i princip hela stan samlats. Efter att de hissat flaggan så drog festligheterna i gång på allvar med trummande och sång. Folk hoppade, skrek och trummade med från balkongerna runt torget och såklart alla de som samlats mitt på i en stor oformbar massa.

 

Efter ett tag drog vi oss från torget och in på en bar som ligger på vad som kallas för den baskiska gatan i gamla stan. Hur mycket folk som helst där med, både inne och utanför barerna. Ja, det rådde lite valborgsstämning nästan på nåt sätt, fast i lätt regn då. Vädret var tyvärr ingen höjdare alls men ändå blev vi kvar på stan till efter två nångång. Runt tretiden kom vi i säng och det var min rygg tacksam för! Nu blir det frukost för hela slanten, man blir ju vrålhungig av att vara ute och nattsudda så här! Sedan skall jag försöka ladda upp en film från invigningen igår så ni får höra vilket liv det var :)

 

 

Här ser ni mig i vimlet på Plaza de Constitución


Kvällens planer inför La Tamborrada

2012-01-19 15:00:00


Ikväll skall vi ge oss ut på stan för lite pintxos och insupande av vad jag tror kommer vara en jädrans feststämning på Plaza de Constitución i hjärtat av gamla stan. Detta då San Sebastians festdag numero uno, La Tamborrada, som alltid firas den 20 januari inleds i natt. Festen drar igång från midnatt då borgmästaren hissar flaggan och då inleds ett dygn av konstant trummande festligheter. Skall bli mycket intressant att höra hur det låter!

Vuxna är utklädda till kockar och soldater som marscherar staden runt trummandes i olika kompanier utefter ett schema som gör att det aldrig är tyst under detta dygn. Det är ett historiskt skådespel som gestaltar hur stadens invånare sägs ha drivit iväg ockupanter från San Sebastian med hjälp av bankande på kastruller någongång på 1800-talet. Ända sedan jag flyttade hit för nästan ett år sedan så har jag fått höra om den här högtiden, som för San Sebastianborna verkar vara något alldeles extra. Eftersom jag precis missade den förra året så ser jag väldigt mycket fram emot att få uppleva denna dag i år. Jag har förberett mig på en lång natt...

v.25 är här

2012-01-19 09:30:00


Nu har vi lagt ca 60% av graviditeten bakom oss och v.25 är här. Känns väldigt bra får jag säga. Magen växer lite för varje dag känns det som och absolut skönast är att glida runt i leggings på dagarna. Än så länge lyser foglossningar och annat jäkelskap med sin frånvaro, så det är jag glad för. Heja! Pyret verkar ha sin mest aktiva period vid 23-tiden på kvällen. Då jäklar sparkas och buffas det som aldrig förr. På dagarna buffar den också runt lite oftast efter att jag ätit eller när jag ligger raklång i soffan.

Jaha, 15 veckor kvar då. När man säger 15 veckor så tycker jag att det låter mycket kortare än drygt 3,5 månad. Märkligt. En sak är i alla fall mest troligt...majmånad lär komma fortfarande än vi anar!

Gosigaste filten till Pyret

2012-01-18 13:56:29

 


Den här filten är en verklig favorit av Pyrets alla grejer som börjat staplas på hög här hemma. Vasse beställde en gosig filt av svärmor (min mamma) i höstas och till jul var den klar. Filten är stickad i det söta Pippitröjsmönstret som matchar tröjan och den lilla mössan som hon också gjort och som jag visat innan här. Åh, jag ser så mycket fram emot att få packa in ett litet runt och glatt Pyre i denna efter sommaren när den ljumna höstsolen ligger på i vagnen eller för all del under kyliga sommarkvällar...


Bastuskirt

2012-01-18 10:00:00


Ja, lite sorgset är det ändå att en sån här skir skönhet hänger i en bastu till ingen nytta. Varje gång som jag är hemma i Partille så måste jag öppna bastudörren och snegla in på min fina brudklänning. Händerna dras till det prassliga sidentyget och den dramatiska draperingen som jag så skarpt gillar får mig att le nåt trolskt när jag fäster blicken på den. Gudarna skall veta att det inte är den mest praktiska klänning att bära på sitt bröllop, med 2-3 meter släp, men man känner sig garanterat vackrare än någonsin i den. Den åtsmitande silutten framhäver en kurvig kropp samtidigt som den insydda korsetten snyggt smalnar av. Tänk om klänningen kunde hitta sig en ny ägare som kunde få stråla i den på sin stora dag? Istället för att pryda en liten, furuinredd bastu i en villaförort.

Doften av San Sebastian

2012-01-17 14:34:57


Det blev underbar promenad för mig i förmiddags. Solen sken mestadels av min 1 timmes promenix längs med vattnet och det kändes så härligt! Härligt att få sträcka på bena, härligt att kroppen svarade så bra och härligt med alla dofterna som slog emot mig. Så mycket känsla som sitter i dofter alltså. Jag kände att jag nästan förträngt hur San Sebastian doftar och idag när jag kände det på nytt så blev jag så glad inombords. Vackra, fina stad! Det luktar verkligen nåt alldeles speciellt här när luften blandas med saltvatten, den lätta fiskdoften som ligger över hamnen och den söta blomdoften från planteringarna på torgen. Lite soldis låg dessutom över bukten och glorifierade staden än mer i mina sinnen. Det känns härligt att vara tillbaka!

 


Så här bor vi

2012-01-17 09:30:00

 

Här ser ni vår hall i lägenheten där vi bor :) På förfrågning hemifrån så visar jag igen lite bilder på vår lägenhet för de som är nyfikna på hur vi bor här nere. Kudden som sitter fastspikad i ytterdörren tror jag är ett ovanligt fult dörrstop, men det råder det ständigt olika uppfattningar om.

 


Lägenheten som vi hyr här är på ungefär 100kvm. Då får man två sovrum, kombinerat vardagsrum/matrum, en väldigt långsmal hall i vinkel, utrustat kök med en liten matplats, badrum, toalett och en innergård att hänga tvätt på lina åtta våningar upp :)



Här är vårt sovrum med underbar utsikt över floden nedan. Lägenheten är helt möblerad, kanske inte alltid exakt i vår smak, men det var himla skönt att slippa köpa massa möbler när man flyttade hit i alla fall. De flesta möblerna fungerar faktiskt bra och dem känns inte allt för spanska i stilen på det stora hela.


I köket sitter vi alltid och att äter frukost och ibland även middag, men oftast så försöker vi äta den i vardagsrummet för det är ju lite trevligare kanske...lite kul att dem alltid har tvättmaskinen i köket här i Spanien. I och för sig är det praktiskt då vi hänger tvätten på linor som löper utanför köksfönstret.


Badrummen tycker jag väldigt mycket om i lägenheten för de är så ljusa och fräscha, vilket inte alltid är fallet här annars. Det är så skönt med en extra toalett också när vi har besökare hos oss.




Och hit in kanske Pyret får flytta sedan :) Här finns lägenhetens enda tv, men vi kollar ju inte så jättemycket på spanska program så det gör oss inte så mycket.




Lutar man sig ut ur fönstret i vardagsrummet, eller använder sig av en spegel på äkta sällskapsresanmanér, så ser man den här fina utsikten. Ja, så här kan man alltså också bo.

Uppackning och blomkålsmos

2012-01-16 15:30:00


Dagen har bara rullat på känns det som. Jag har packat upp mina väskor och plockat med grejerna här hemma. Det är alltid så skönt att få det gjort tycker jag, men mindre kul att göra det. Eller hur? Jag känner mig dock fortfarande lite trött och sliten från gårdagens resa så jag skall mest ta det lugnt resten av eftermiddagen och kvällen tror jag. Vad är det med en gravid kvinna som får henne att känna sig överkörd av tåget så fort hon tar sig an ett lite större projekt?

Nåja, enda återstående prestationen för mig idag är att försöka kocka ihop en middag vid sjutiden när mannen kommer hem. Så det känns ju rätt överkomligt ändå. Idag tänkte jag bjuda honom blomkålsmos med rödchili- och koriandermarinerad kyckling. Hoppas det kan smaka.

På spansk mark igen

2012-01-16 09:54:26

 

Då var man framme och hunnit landa lite hemma i San Sebastian igen. Resan gick bra men det kändes som en lång dag på resande fot. Däför var det obeskrivligt skönt att igårkväll få komma hem till en nystädad lägenhet, kramgo man, färdiga chorizotacos och handskalade apelsiner samt granatäpple färdigt i kylen. Vasse han kan han!

 

 

I morse vart det dock ingen sovmorgon. Jag klev upp strax efter sju, duschade, åt frukost och knatade sedan iväg till läkaren. Hade en bokad tid sedan innan jul, så det var bara ett rutinbesök. Allt såg bra ut och de verkar nöjda med mitt blodtryck, min vikt, mina prover och allmänna tillstånd. Spanskan gick också rätt bra tycker jag för att ha legat vilande en månad nu när man varit i Sverige. Det måste ju betyda att man faktiskt lärt sig något som fastnat också! Nu skall jag inte tillbaka dit igen förrens om tre veckor då jag skall träffa barnmorskan igen.


Från vit villa till beigegrått tiovåningshus

2012-01-15 15:00:00


Idag byts den vita villan i Partille mot ett beigegrått tiovåningshus, vårt hem i San Sebastian. Lite skillnad på residens ;) Jag kommer sakna den mysiga brasan i huset för att nämna något litet av allt som jag kommer att sakna såklart. Tur att jag har köpt med värmeljus till lägenheten då så att jag kan fortsätta mysa under en filt så länge vintern varar. Från Göteborg till San Sebastian tar det ca 7 timmar totalt i resväg. Tyvärr finns det inga direktflyg så vi måste alltid mellanlanda någonstans i Tyskland/Belgien och då tar resan nästan alltid 5 timmar. Sedan åker man buss från Bilbaos flygplats till San Sebastian som tar ungefär en timme. Det känns alltid lite drygt att resa en halvdag, men det gör det väl nästan oavsett hur långt man åker?

Resklar!

2012-01-15 09:30:00


Nu är det dags att åka till flygplatsen. Jag är färdigpackad och klar med ca 1kg övervikt...så nu håller jag tummarna för att väskan skall gå igenom ändå! När jag flög hem till Göteborg i julas så vägde väskan 1,5kg för mycket och det gick bra. Så nu hoppas jag på samma tur. Annars ryker nog mitt storpack med värmeljus som väger dryga kilot :) Förhoppningsvis är allt med. Pass, biljetter, mig själv och pyret kommer i alla fall med och det är väl det viktigaste. En stor del av mitt hjärtat får jag ju alltid lämna kvar dock...och lite andra småsaker som får komma ner med diverse besökare under våren.

San Sebastian här kommer jag igen!

2012-01-14 10:00:00


Det känns så himla lyxigt att ha fått så mycket tid hemma i Sverige med vänner och familj som jag faktiskt fått nu. Nästan en hel månad har det blivit här totalt. För er som börjat undra om den här bloggen aldrig kommer att handla om vårt liv i Spanien igen, så kan jag lugna er med att nu åker jag tillbaka. Resväskan skall packas nu och imorgon kl. 11:50 lyfter planet. Trots att det alltid känns vemodigt att säga farväl så längtar jag ändå till San Sebastian igen. Det är nåt helt magiskt med den där staden som fullkomligt förtrollar en. Sedan är det klart att den där korte, goe, glade rumänen a.k.a min man, som bor där gör sitt också ;) Se upp San Sebastian för här kommer jag igen!



Att ha fyndat en bärsele

2012-01-13 15:39:34


Idag har jag fyndat till Pyret igen! Fast denna gången vart de inga kläder. Nej, jag har fyndat en BabyBjörn bärsele. Jihoo! Hittade ju ingen bra i Ullared, men efter att ha scannat av Blockets utbud i Partille så hittade jag en bara 5min bort med bil. Den har blivit väldigt sparsamt använd och har en stödjande ryggplatta som jag absolut ville ha. 450kr kändes som ett överkomligt pris med tanke på att de kostar mellan 800-1200kr nya. Hoppas vi får en bebis som vill åka i den sedan bara...

Baka, baka liten kaka

2012-01-13 14:06:34


Jag har satt igång och bakat så här på morgonkvisten minsann. Imon eftermiddag så kommer mormor, morfar, farmor och några till på middag så då vill jag bjuda på något hembakt till kaffet. Direkt på morgonen tycker jag är bästa tiden på dagen att baka. Det är bara att sätta fart direkt, helst före frukost, så hinner man inte ens börja fundera på det. Sedan kan kakan kallna medan man äter och gör ordning sig för att slutligen garneras. Perfekt! I detta fall blir det tårtbottnar som jag skall fylla med marsansås och kesellahallon när de svalnat. De skall sedan få stå i kylen och mosa till sig ordentligt tills imon då jag tänkte garnera med grädde och färsk frukt på toppen. Tårtkalas är väl aldrig fel, även om man inte fyller år ;)

Barnvagnstrion som vi spanat på

2012-01-12 18:00:00


Jag har satt ihop ett collage av de vagnar som vi fastnat för under vår spaning i Sverige. Barnvagnsdjungeln var som sagt inte att leka med, men efter att ha klämt, känt, monterat och provkört så lyckades vi enas om tre tänkbara alternativ. Britax verkar vara ungefär en tusenlapp billigare, men annars ligger vagnarna ungefär samma i pris med erbjudanden som finns tillgängliga.

Så som vi resonerat är att vi helst vill ha fyra hjul och då med två mindre svängbara framtill för bättre körkomfort på asfalt och i små utrymmen. Stor varukorg är viktigt för oss eftersom vi inte har någon bil och därför kommer att handla mycket med vagnen. Dessutom vill vi ha en lätt vagn som inte känns klumpig och som dessutom är liten nog att rymmas i vår lilla hiss i huset (vi bor på 8:e våningen!). Efter en del velande fram och tillbaka i butikerna har vi nog också enats om att vi vill ha en duovagn med en separat liggdel (hård med sufflett) istället för mjuklift eftersom Pyret föds i Maj i Spanien...och då känns en hård liggdel mer luftig i värmen än en mjuklift. Utöver dessa krav så fick såklart design och utseende också vara med och påverka urvalet såklart.

Vi uteslutar dock inte helt möjligheten att köpa en vagn av spanskt märke. Det är bara det att vi inte känner till dem särskilt väl...men planen är att snarast botanisera oss bland dem också. En begagnad (svensk) vagn kan också vara ett alternativ om vi eventuellt skulle hitta ett fint exemplar av någon av ovanstående vagnar.

Tankar kring detta?

Jäkla ruskväder!

2012-01-12 11:24:13


Idag känns det inte helt fel att veta att man på söndag sitter på ett plan till Spanien. Helt ärligt, vad är det för jäkla väder som Göteborg bjuder på idag? Jag tackar min lyckliga stjärna för att andan föll på mig att gå ut och traska i skog och mark igår när solen sken. Idag skulle jag inte gå ut utan sydväst, regnkläder och lårhöga gummistövlar, känns det som. Om jag nu måste sticka ut näsan utanför ytterdörren alltså. Snart kommer min far hem för att äta lunch med mig. Mycket passande så finns soppa kvar från gårdagens soppkok att ackompanjera detta ruskväder! Nu tar jag en kopp te och kurar upp mig i soffan med en filt ett tag. Måste samla kraft och mod till kvällen då jag faktiskt måste sticka ut näsan ur huset. Det vankas tjejmiddag på turkisk restaurang i stan.

Min mor hon kan hon

2012-01-12 10:00:00
Jag har ju tidigare visat upp min mors handarbetskunskaper här på bloggen och nu har hon varit i farten igen ;) Haha. När vi kom hem till jul så fick vi beskåda tre splitternya par virkade babyconverseskor som jag tycker är helt bedårande söta. Jag vet egentligen inte hur användbara såna här är till småpluttar, men det är strunt samma tycker jag. När de använts klart kan de få stå på en hylla i barnrummet och bara vara så där söta som bara saker i miniatyr kan vara.


Just nu stickar min mor på en liten kofta i vitt och grönt till Pyret, men jag har lagt in en beställning på ett lapptäcke som jag tror att hon snart kommer att sätta tänderna i. Vill så gärna ha ett stort, fint lapptäcke som lek- och krälfilt till Pyret framöver. Vi har börjat titta lite på mönster och tyger som skulle kunna passa och jag är övertygad om att det kommer bli hur fint som helst! Hur det sedan skall komma ner till Spanien är en annan sak...

En gammal vana trogen

2012-01-11 19:50:00

 

Flera kvällar i rad nu när jag gör mig redo för natten och plockar fram tandborsten i badrummet, så sträcker jag mig efter mannens tandborste också...och då påminns jag om att ju varken han eller tandborsten är här nu. Det är en gammal vana att varje kväll förbereda hans tandborste, samtidigt som min, så att den är klar när han också går och lägger sig lite senare. Och på morgonen så gengäldar han den lilla gesten med att lämna uppskuren frukt till mig i köket när jag tagit sovmorgon och han redan gått till jobbet. Det är kärlek i små vardagliga gester det. Måtte det alltid vara så.


En tur i skogen

2012-01-11 14:35:58


Efter drygt två veckor av mycket högtidsfirande, massa god mat och minimal träning så kändes det som att min kropp fullkomligt skrek efter att få röra lite på sig idag. Solen sken till min stora förvåning så jag snörade på mig ett par gummiskor och traskade ut i skogen. Det var så vackert ljus som spelade mellan trädstammarna och jag ville fota precis allt samtidigt som jag flåsade på i backarna. När kinderna rosat sig, bröstet bultade på bra och lungorna fyllts tillräckligt med frisk skogsluft så traskade jag hem. Sen blev det sopplunch á la potatis- och purjolök med halloumi som tillbehör. Gott och mättande efter så mycket frisk luft ;)

 

 


Pyrets Ullaredsfynd

2012-01-11 09:30:00
Det blev mycket fint i klädväg till Pyret från Ullared. Vi gick loss bland bodys, pyjamasar och dregglisar på babyavdelningen. Byxor fanns det dock inte så mycket av, men ett par jeans fick vi fyndat åtminstone. Fast jag tror nog att vårt lilla knyte kommer att trivas utmärkt i bara bodys också nere i Spanien mitt i sommaren :) Det blandades hejvilt mellan storlek 56, 62 och även lite 68 (stl 50 har vi lite av sedan innan) så nu finns det förhoppningsvis en bra bas för de första månaderna i sommar.











Ett folktomt Ullared

2012-01-10 12:03:32
Ullared var nästintill folktomt igår, kändes det i alla fall som. Särskilt för oss vana Ullaredsbesökare som brukar få armbåga sig fram och ständigt hamna i kundvagnskrockar bland de trånga gångarna. Vi började med kosmetik, herr, babykläder och babyprylar. Sedan blev det en välbehövlig fikapaus på andra våningen där vi aldrig ens fått in nosen innan för att det alltid är så mycket folk. Igår var det ekande tomt där, kanske max 7 bord där det satt folk, så vi kunde i lugnt äta kaffe och macka undertiden vi samlade mer shoppingkraft.

Sedan gick vi på damavdelningen, underkläder, elektronik och heminredning innan vi tog en sväng bland godiset och sista anhalten kassan! Puh. Det blev sannerligen en heldag, men det kändes ändå inte så jobbigt eftersom vi kunde ta det så lugnt. Jag handlade för ganska exakt två tusen kronor och då blev det mycket fint i klädväg till lilla Pyret, lite små bra att ha saker, ny mascara (check!), ett par mammaplagg och massa strumpor :) Det som jag inte fick med mig hem från min shoppinglista var en bärsele, babysitter, amningsbh, rakblad till Vasse och en fylla-i-bok till nyfödd. Alla dessa saker fanns där, men dess kvalité/design lockade mig inte. Så det får inskaffas någon annanstans.

Förstår att ni är mycket spända på att få se lite av skörden...det här fyndade jag till mig själv :)


Lite svårt att se kanske...men en grå maggördel, en vit och en svart t-shirt samt två vita linnen varav ett med spets allt passande för en växande mage!

Sedan köpte jag en gosig, tunn lila kofta samt grå mammaleggings. Den vita kortärmade blusen skall jag ha på stranden i vår :)


Och så lite smått och gott som krämer, hårfärg, nagellack och värmeljus. Lite galet att släpa med värmeljus till Spanien kanske, men de har så himla små förpackningar av dem där och dessutom mycket kortare brinntid.

Imon skall jag visa vad fint jag fyndat till Pyret!



Pinchos är hett!

2012-01-10 11:22:43


Jag tycker det är så roligt att jag sett så mycket hype om Pinchos (baskisk stavning Pintxos) nu när jag varit hemma i Sverige. Det började redan i november när vi var här och i mataffären fick syn på Arla Kökets receptfolder om hur du gör dina egna Pinchos. Samma vecka när vi var hemma då så hittade mamma en mat- & vintidning med specialnummer om Norra Spanien och då såkklart en hel del även där om Pinchos. Nu har jag alltså sett reklam för Pinchos på mjölkpaketet också. Då är det väl ändå rätt etablerat eller?!?

Min gissning är att företagen vill ha nåt nytt att komma med och nu när vanlig tapas har blivit rena vardagsmaten för folket i Sverige så marknadsför de istället de baskiska gourmettapasen på bröd, Pinchos, som ett nytt spännande alternativ. Självklart för att sälja mer :)

Pinchosbarerna i San Sebastian ligger mycket tätt i gamla stan, vars område är ett av världens mest bartäta. Vi älskar Pinchos och äter några ute varje vecka. Det är en perfekt munsbit då och då till ett glas eller också äter man många i rad från olika barer och får sig en riktig Pinchosrunda. Jag lovar det mättar lika mycket som en sittande trerättersmiddag. Kul att Pinchoskulturen verkar ha spridit sig, eller ja, i alla fall marknadsförs i Sverige nu då. Här kommer några foton på Pinchos som vi ätit i San Sebastian.

 

 

 


Gravidmassage väntar en shoppingmarodör

2012-01-10 09:00:00


Idag var det inga problem att skutta upp ur sängen må ni tro, trötta ben och stumma vader till trots från ett lyckat Ullaredsmaratonet igår. För idag väntar mig vad jag hoppas blir en helt ljuvlig gravidmassage! Det är min julklapp från Vasse och jag har längtat som bara den efter detta sedan jag bokade tid i början av december. Gildaskolan på Avenyn är det som jag skall besöka i eftermiddag och dem har elevbehandlingar inom det mesta som rör skönhet och välbefinnande till förmånliga priser.

Jag tycker att det är ett riktigt bra ställe om man vill ha lite budgetlyxig omvårdnad av kropp och själ emellanåt. Plus i kanten också för deras onlinebokningssystem! Men Gildaskolan är inget för pryda damer och herrar, för det är många som får behandlingar av olika elever i samma rum. Visst, de försöker skyla dig med en handduk när du byter om, men jag tror i ärlighetens namn inte att dem täcker särskilt mycket. Tur då att man inte har några problem med att flasha lite hud :)

Gravidmassage har jag såklart aldrig testat innan så det skall bli spännande. På deras hemsida beskrivs behandlingen som "En skön och välgörande kropps- och ansiktsmassage med renande mandelolja och stärkande grön avokado-olja". Låter som en dröm tycker jag!

Den senaste veckan har jag till och från känt av någon typ av muskelspänning eller kanske en nerv i kläm ganska högt upp på högersida av ryggen. Det hade ju varit fantastiskt om de kunde göra nåt åt det, men mest av allt ser jag såklart bara fram emot att få lite avslappning i hela kroppen. Tack min goa man för denna julklapp!

Handskalade apelsiner är en favorit

2012-01-09 15:00:00


Ja, det finns nåt som heter handskalade apelsiner, enligt mig i alla fall. Handskalade apelsiner är precis som det låter apelsiner som man skalat för hand, så att de kommer ut i klyftor med lite vitt från skalet kvar. Så gillar jag dem just nu! Annars äter vi vanligtvis apelsiner och grapefrukt klyftade med kniv så att skalet sitter kvar, men det är ju inte alls samma sak. Nej, nej. Nu är det handskalade och kylskåpskalla apelsiner jag suktar efter.

Allmän skrock säger ju att det är en tjej om man suktar efter citrusfrukter...men å andra sidan så sägs det också att det är en kille om man är sugen på lakrits. Så det där tror jag inte speciellt mycket på. Andra saker som jag var sjukt sugen på förra veckan var leverpastej och filmjölk...sånt som jag inte kan äta i Spanien.

Shoppinglista för Ullared

2012-01-09 08:30:00


Wiihie nu styr vi kosan mot Ullared! Jag, mamma och Syster S är tokladdade för en heldag med shopping. Förhoppningsvis är det relativt lugnt i Ullared idag. Det är ju trots allt januari och dessutom måndag så man kan ju alltid hoppas. Det hade varit så skönt att kunna strosa runt ostört och stressfritt bland raderna av kläder och ting i sin egen takt. Speciellt med tanke på att vi har så mycket att titta på! Planen är att ta paus i caféet på ovanvåningen när orken tryter, för jag tror att dagarna då vi orkade köra på i 6 timmar utan fika eller rast nog är förbi...

Det här har jag tänkt titta på:

-Strumpor och rakblad till Vasse
-Mascara
-Nagelack
-Lite kläder till bebis
-Mammaavdelningen (främst leggings och nån tunika som jag är intresserad av)
-Bärsele
-Babyfilt
-AmningsBH
-Babysitter
-Småattiraljer till bebis
-Fylla i bok för nyfödda
-Iphonebumper

Och förmodligen en hel del annat smått och gott som jag inte tänkt på ännu :)

Hejdå Vasse och en krispig promenad

2012-01-08 16:12:51
Jaha, då har Vasse tagit flyget hem till San Sebastian idag då. Själv har jag haft en förträfflig dag i stan med bästaste Linda. Efter att ha lämnat av mannen på flygplatsen så mötte jag upp Linda vid Linnéplatsen. Vi tog en krispig promenad genom Slottskogen tillsammans och med en ynka grad ute så kändes det som att det verkligen var läga för en stor, värmade kaffe latte sedan!

Nu har jag hittat hem till Partille och soffan igen. Jag har lyckats trycka en liten skål ostkrokar och skall nu på min mors inrådan spana efter babylapptäcken på nätet. Det är så himla bra att ha en mor som uppskattar handarbetets konst. Ikväll skall Syster S och hennes sambo komma hit och tacosladda med oss. För imon bär det av mot Ullared. Skall bli galet skojigt att botanisera bland helt nya hyllor i shoppingmeckat. Babyhyllorna!

Här kommer en fin bild på mig och fina Linda från förra hösten när jag nyss hade flyttat hem från Florida.


Lite smått till smått i klapp

2012-01-08 09:30:00


Pyret fick en himla massa fina klappar till jul, fastän att den lille ju ännu bara ligger och bakas i min mage. Det var såklart väldigt spännande att öppna fina klappar med de allra första småtingen till den lille. Helt mirakulöst så hade vi faktiskt hållt oss ifrån att köpa någoting själva innan jul, bedårande söta sparkdräkter och snuttisar till trots, och det var kanske bra det med tanke på hur mycket vi fick!

Ett par olika set med kläder fick vi såklart i klapparna, men jag visar nog dem lite pö om pö här på bloggen :) Dessa fina grejer ovan tyckte jag var roliga och praktiska att ha. Den stora teddybjörnen var nog mindre praktisk förstårs, men troligen den kramgoaste av alla klapparna. Så himla mjuk verkligen! Om den får åka med hem till San Sebastian eller stanna här i Partille så länge återstår dock att se...

Annars fick vi alltså två nappar för 0-6 månader, en kaninskallra, sötaste pingvinsparbössan av syster S som är smått pingvintokig, gips för att göra hand/fotavtryck, en liten nalle puh och en badcape med laban och labolina på. Bara bra saker med andra ord ;)

Middag för hungriga tigrar

2012-01-07 12:08:16


Igårkväll var vi ett stort gäng ute och käkade middag tillsammans. En middag som legat på planeringstadiet sedan i september faktiskt då mor och far tillsammans med vänner till familjen besökte oss i San Sebastian. Då fick vi nämligen höra talas om ett lite annorlunda, mysigt thaiställe i Göteborg med görgod mat. Såklart att vi blev intressarade!

Igår var det då äntligen dags att testa. Vi var tolv pers som knödde in oss runt ett bord med bänkar och soffar under bambutak och med lysande slingor i taket. Kitschigt och härligt så det förslog med mycket högmysfaktor. Humana priser, om än dyrt för thaimat kanske, men presentationen och smakerna fanns där helt klart. Jag åt en rätt med kyckling, wokgrönsaker, cashewnötter samt ostronsås som var himla smarrig. Menyn var diger och det slutade lustigt nog med att alla vi 12 runt bordet beställde helt skilda rätter. Så sen flög gafflarna tätt över borden för att smaka varandras mat :)

På repslagaregatan i Masthugget ligger denna restaurang som heter Moonthai och som dessutom har en systerrestaurang på Storgatan också. Mycket bra ställe tyckte jag, så har ni vägarna förbi där så tveka inte att gå in! Fast jag har hört att det är väldigt populärt så det är nog en god idé att boka bord...

På't igen bara!

2012-01-07 09:45:00

 

Lördag och sista dagen för Vasse här i Svedala för denna gången, för imorgon åker han ner till Spanien igen. Själv stannar jag en vecka till och passar på att umgås med vänner och familj lite extra. Jag har ju egentligen inget att jäkta tillbaka för, så jag tar det lite piano här och Vasse får lite kvalitetstid på jobbet han.

 

Idag står lite mer barnvagnsspaning på schemat. Japp, vi entrade denna värld som kallas barnvagnsdjungeln för första gången i torsdagskväll. Oh, my säger jag bara. Så mycket valmöjligheter det finns! Många fler än vad som förmodligen behövs. Nu ger vi oss i alla fall på't igen och ser om vi blir nåt klokare...än är det ju som tur är ett tag kvar till maj. Men vill vi se några av vagnarna som finns på den svenska marknaden i verkligheten så är det i så fall nu vi har möjligheten. Sedan skall jag hem och slappa i soffan och Vasse skall ha lite egentid med Linda på stan.


Trettondagsafton med några av de bästa

2012-01-06 14:00:00


I 64 kvadrat i Linnéstaden kan man ha riktigt trevligt en torsdagskväll skall ni veta. Äntligen fick vi träffa vår eminenta Linda och hennes Calle hemma i deras nyrenoverade, tjusiga lägenhet. Dessutom var två mycket kära vänner till ditbjudna på middag denna trettondagsafton, vilket var en trevlig överraskning för oss!


Vi fördrinkade i köket medan Calle med hjälp av Linda slängde ihop en Zucchinilasagne á la GI. De andra averkade under tiden en 2-3 Gin & Tonics och själv fick jag alkoholfritt bubbel som smakade riktigt gott till min stora förvåning =D.

 

Maten var jättesmarrig, om än lite rinnig. Calle som var självkritisk som få tyckte rätten påminde om gulaschsoppa med köttfärs, men det var inte helt rättvisa för det var mycket godare!

 


Till dessert blev det chokladmousse med hallon och blåbär. En maffig och utsökt avslutning på en smarrig middag med goda vänner. Sedan fortsatte diskussionerna och påfyllningarna av glasen...

Polkagrisbuffé

2012-01-06 09:30:00


På väg upp till Falun stannade vi till i Sveriges polkagrismecka Gränna. Bara tanken på denna mysiga lilla stad med polkagriskokerier i vart och varannat hörne får det att vattnas i munnen på mig. Jag tänker på när Pippi besöker den där godisbutiken på film och önskar att jag också fick gå lös helt hämningslöst bland stänger, remmar och karameller i gälla färger!

Nu fick jag ändå nästan gå lös där inne och kom i alla fall ut med några stänger och tio polkagrisar. Min man var mycket road av besöket kan tilläggas :) Inte helt oväntat är lakritsgrisarna mina favoriter och jag köpte såklart klassisk lakrits, men också salmiak samt turkiskpepparstång. Nån gris åt upps på vägen upp i bilen och ytterligare någon i Falun såklart.

Väl hemma i Göteborg med hela familjen här så gick vi lös på de kvarvarande grisarna och gjorde en riktig polkagrisbuffé. Vilken lycka! En dag skall jag baske mig lära mig att göra egna polkagrisar och öppna eget kokeri tror jag. Okej, vi får väl se. Men jag räknar kallt med att jag och framtida lilla familjen kommer besöka Gränna många gånger för lite seriös polkagrissafari åtminstone. Fantastiskt vilket hantverk polkagrisarna är egentligen och tänk att de hängt med sedan slutet av 1800-talet. Sånt ihärdigt arbete måste man ju bara stödja ;)

Pensionatets klassiker

2012-01-05 15:00:00


Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor är en rätt som betraktas som en riktig klassiker här på Pensionat Partille, som vi kallar det. Min far är pyttipannafrälst och har alltid en två, tre påsar fryst pytt i frysen. När jag växte upp var det alltid pyttipanna, pizza eller McDonalds som gällde när pappa stod för middagen. Inte konstigt att jag ett tag var rätt bra trött på denna svenska husmansklassiker alltså. Nu var det dock väldigt länge sedan vi åt det sist, så igår slängde jag gladeligen ihop detta till lunch åt mig och Vasse. Det satt fint och allt med ägg går som sagt ner för mig numera.

Pyret v.23

2012-01-05 09:39:00


Redan v.23 för Pyret alltså? Tiden verkligen flyger fram tycker jag. Nu känner jag mig mer och mer gravid faktiskt, mer så att man tänker på det varje dag än vad jag gjort innan. Speciellt då jag mått så himla bra (inget illamående osv) från första början så har det ofta hänt att jag helt glömt av att vi väntar på nåt litet ändå :)

Magen har vuxit på bra sedan v.20 tycker jag och nu ser man tydligt en rundad, söt mage om man har tajta tröjor på sig. Med större och lössittande tunikor går det dock fortfarande att komma undan med att man bar ätit lite mycket det senaste ;) Den lille krabaten rör sig och buffar så att jag känner det varje dag numera, men den verkar vara mest livlig på sena eftermiddagen och kvällen. Jaha, oväntat med en far som är nattuggla?!?

Jag var från första början inställd på att det var en liten han i magen, men sen några veckor tillbaka så har jag ändrat uppfattning. Vet inte alls vad det beror på men nu tror jag, liksom Vasse, att det nog blir en liten tös ändå. Så spännande att inte veta tycker jag! Känner verkligen att vi valt rätt i att inte "fuskkolla" i förväg.


Lite räksug som behöver stillas

2012-01-04 14:58:00


Idag har jag haft lite sug efter räkor och då helst i form av en svulstig räkmacka. Det beror nog mycket på att räkor, så som vi är vana att äta dem på västkusten, inte finns att få tag på i Spanien...och nu har jag gått och suktat efter räkor hela hösten. Tur att jag har nästan två veckor kvar i Sverige då så jag hinner med att klämma lite salta godingar med majonäs och kokt ägg. Ni vet väl att Heaven 23 i Göteborg har de godaste räkmackorna i Göteborg? Synd bara att de har ungefär stans sämsta service också. De senaste 3 gångerna vi varit där så har vi alltid blivit dåligt bemötta av personalen och det har dragit ner hela upplevelsen, trots att mackorna är ljuvliga! Men de har ju take away också...

Godmorgon världen

2012-01-04 10:30:05


Nu är jag uppe och har duschat, men jädrans vad trött jag är på mornarna numera. Kanske är det en ny graviditetsfas? Eller också bara en reaktion från kroppens sida på jul och nyårshelgernas späckade schema? Skönt att det blir lite lugnare nu då så att kropp och själ kan ta igen sig lite.

Jag har åtminstone sovit hur gött som helst i min egna säng som står i ett av gästrummen här i Partille. Ljuvligt skön bäddmadrass och duntäcke i den alltså. Bra köp för 5 år sedan! Det är nog förresten det enda jag verkligen saknar i vårt hem i San Sebastian. Vår alldeles egna säng. Och allt fint porslin när man lagar mat då.

Nu blir det en snabb frukost för snart skall jag nog hämta Vasse inne på Chalmers. Ni förstår det var inte alla som hade sovmorgon till 09.30 i morse ;) Senare i eftermiddag skall jag testa det här med att blogga från mobilen och se hur det går...bilderna ovan är ju i alla fall tagna med mobilen. Vilket också syns. Fast det är klart om man vanligtvis fotar med en systemkamera, så är det kanske inte så konstigt att det mesta andra ser lite si så sädär ut.

I-Fånnördar är vi allihopa

2012-01-03 18:04:34


Hela nyårshelgen har min fina julklapp från mor och far legat och väntat på mig här i Göteborg, undertiden vi varit på galej i andra delar av Sverige. Nu är vi tillbaka i Göteborg igen, resan hem gick fint och vi slapp det värsta ruskvädret och orkanen som sägs dra in ikväll. Kul att äntligen ha blivit med I-Fån då efter ungefär en månads letande med ljus och lykta efter en i San Sebastian. Det slutade med att jag köpte en olåst via Apple Store i Sverige istället, det blev enklare så. Nu har vi precis varit nere och fixat ett svenskt kontantkort och simkort till mobilen så snart går den att änvända också. Risken är alltså överhängande att jag nu kommer bli en sån där fånig smartphonenörd som sitter med telefonen ständigt klistrad i handen. Men kanske till bloggens fördel? Vi får väl se...:)

En gräddig avslutning...

2012-01-03 10:00:00


Som grädde på moset igår kväll så klämde vi årets första semla dessutom. Mm, en stor gräddig semla får smaklökarna att dansa schottis i munnen. Jag fullkomligt älskar semlor och hör inte alls till den gnälliga skara som tycker att det är skandal att semlor numera oftast finns att få tag på redan innan nyår. För min del hade dem lätt kunnat få säljas året om. Släng ut de gamla trökmuffinsarna, mandelspånslängderna och finska pinnarna ur bageridiskarna och gör istället plats för lite svulstiga semlor vår, sommar, höst som vinter säger jag!

Semlan blev en gräddig avslutning på vår Faluvistelse som bjudit på mycket skoj. Dessa trevliga dalkarlar kan man nog aldrig få för mycket av faktiskt och det känns bra i magen att redan nu veta att de kommer och hälsar på oss till påsk! Det gör den 8 timmar långa bilresan idag hem till Göteborg lite lättare.

Köttfrossa till middag

2012-01-02 16:59:25


Eftersom den fina snön bestämde sig för att regna bort idag så blev det ingen runda på stan i Falun. Istället plockade vi in oss själva och 6 påsar tomflaskor/burkar i bilen och körde till Borlänge. Skräpet lämnade vi såklart av på vägen och sedan tog vi en tur på köpcentret Kupolen som ligger där. Ingen fyndlycka idag dock...vi lämnde faktiskt tomhänta efter 1,5h. Så är det ibland.

På vägen hem stannade vi till på City Gross och köpte vad som verkar vara en väldans trevlig mixad köttbricka. 1,3kg oxfilé, pepparbiff och lövbiff skall väl räcka till en riktig köttfrossa för 4 personer eller? :) Nu står klyftpotatisen i ugnen, tomatsalladen är klar och snart återstår bara att möla rosa biffar (buhu, genomstekt för mig!) med bearnaisesås. Såsen är Lallerstedts såklart, finns det nån godare?!? När man kan köpa så god sås färdiglagad så finns det ingen anledning att vispa armen ur led för att göra egen ;) Funderar seriöst på att köpa med mig nån burk ner till España för framtida köttfrossebehov.

I ett vinterland

2012-01-02 10:00:00


Medan vi satt inomhus framför en sprakande brasa och drack hallonsoda igår.....så såg det ut så här utanför. Snö! Massor av fluffiga snöflingor singlade ner över Falun. En underbar myshöjarfaktor till vår inne-och-slappa-dag. Eftermiddagens lilla promenad till pizzerian med mössan på kändes frisk och det var sannerligen ett vinterlandskap vi vandrade igenom. Mycket exotiskt för en numera Spanienbo ;)


När kvällen föll och vi bänkade oss i soffan framför tv:n hade snöflingorna vuxit sig större och ett stort snötäcke hade brett ut sig utanför fönstret. Nu skall vi se vad vi skall fylla vår sista dag här i Falun för denna gången med. Hur låter det med sista-minuten-rea-shopping, cappucino, bearnaisesås och bio? Taget, säger jag!


Gårdagens firande av årets sista dag

2012-01-01 16:00:00
Vår vän Lillis som inte haft nåt höjdarår under 2011 firade gladeligen att årets sista dag var kommen igår och ser med stor förtjusning fram emot ett nytt år med nya möjligheter! Tänk vad härligt ändå att man en gång om året kan vända blad, sätta punkt, lämna det gamla bakom sig och blicka framåt mot nåt nytt och spännande istället. Det är ju skitbra!

I Spanien heter årets sista dag, La Nochevieja, som alltså betyder den gamla natten. Lite kul tycker jag som inte kan låta bli att fundera över varför de valt att lyfta fram det gamla, istället för det nya, genom att kalla dagen så.  Ja, jag vet såklart inte exakt varför det heter så i Spanien, men det är ändå roligt att fundera lite över skillnaden tycker jag. Men NYÅRSafton låter väl ändå lite mer optimistiskt?

Så, åter till gårdagskvällens firande. Vi vart till slut 14 stycken som samlats här i den stora lägenheten för att fira tillsammans. Maten var väldigt uppskattad och vi hade en trevlig kväll ihop. När tolvslaget kom så nöjde vi oss med att först lyssna när Jan Malmsjö räknade ner tolvslaget helt fel och sedan stod vi en kort, kort stund på balkongen innan vi istället placerade oss i fönstret för att titta på fyrverkerierna. Det var nästan 10 minus ute vid tolvslaget igår så det lockande inte riktigt att stå ute i kylan...