Tips till det mesta och bästa av Pintxos i San Sebastian

2012-02-26 17:23:36


Nyligen fick jag en kommentar här på bloggen från en tjej som besökte San Sebastian i höstas med höga förväntningar på stadens matutbud och inte minst över att prova Pintxos, de baskiska tapasen. Hon hade liksom de flesta besökare hört talas om vilka kulinariska upplevelser denna stad har att erbjuda, men efter sitt besök var hon inte helt imponerad. Så hon frågade mig om jag hade några tips inför ett nästa besök och det är klart att jag har!

Faktum är att det inte är helt ovanligt att besökare kommer hit med skyhöga förväntningar för att sedan resa hem rätt besvikna då allt de läst och hört om stadens matkonster inte besannats för dem när de varit ute och ätit. Och det är egentligen inte så konsigt med tanke på vilket ENORMT utbud det finns av barer och restauranger i denna lilla stad med 180.000 invånare.

San Sebastians gamla stadskärna, Parte Vieja, hör till ett av de absolut bartätaste områdena i världen. Alla barer erbjuder Pintxos i någon form och dessutom finns här en rad gourmetrestauranger. Här huserar faktiskt flest stjärnrestauranger ur Guide Michelin per capita i hela världen, så den uppbyggda mathypen har en verklig grogrund, var så säker.


För oss har det nog tagit nästan ett år att lära oss hur man äter riktigt bra här i stan, så misströsta inte om du är en av dem som rest härifrån besviken. Kunskapen som vi idag besitter beror mångt i mycket på att vi har haft tid på oss att testa oss fram. Samtidigt har vi också haft vänner som kunnat visa oss runt bland de bästa barerna och restaurangerna. Dessutom fick jag en del tips när jag jobbade ett tag på ett eventföretag där de specialiserat sig på matupplevelser i San Sebastian.

Så, hur gör man då för att äta de mesta och bästa Pintxosen i San Sebastian? Tja, bäst gör man såklart i att ha en guide med lokal matkännedom med sig, som vi numera ;) Har man inte det så kommer här några tips!

  • Vill man inte brottas med halva San Sebastian i de små trånga barerna, där bartendrarna oftast INTE kan engelska, så gör man bäst i att ge sig ut på sin Pintxosrunda lite tidigare på kvällen. Säg runt sjusnåret om det är fredag- eller lördagskväll, så slipper man den stora ruschen som börjar vid åtta, nio. Då är dessutom ingredienserna färskare och fräschare än vad de kommer att vara senare under kvällen.

  • Gör inte misstaget att äta och dricka för mycket i en och samma bar, även om det kanske finns mycket som ser gott ut. I alla fall inte om du inte vet att du ramlat in på en av de absolut bästa Pintxosbarerna, där i princip allt är gott och håller toppkvalité. Tumreglen är en Pintxo och en glas öl/vin/cider per bar, sedan går man vidare till nästa.

  • Undvik i så stor utsträckning som möjligt de färdiga Pintxosen som står uppradade på bardiskarna. Detta eftersom dem INTE är de bästa Pintxosen. Många av dessa Pintxos är majonäsbaserade vilandes på bröd eller helt enkelt simpla vardagspintxos som spanjorerna sköljer ner med ett glas vin i farten. Det är alltså inte bland dessa pintxos du hittar de verkliga guldkornen och når den kulinariska smakhimlen. Dessutom vet man inte hur länge dem har sått där rumstempererade eller vem som spottat över dem när de ropat ur sin beställning till bartendern över bardisken...

  • Beställ istället Pintxos från menyerna som står skrivna på de svarta griffeltavlorna som hänger på väggarna inne i barerna. Det är dem som är de BÄSTA Pintxosen! Då får man nämligen varma, helt nylagade Pintxos som kan vara allt från en åttatimmars vinkokt oxkind, vedeldsbakad cheesecake, krämig svamprisotto till världens gulligaste mini, minikebab i bröd.

  • Värt att veta är också att många barer valt att specialisera sig på en eller ett par ingredienser och göra det riktigt bra. Det är alltså en god idé att på förhand göra lite research om vilken bar man skall äta svamp, kött eller kanske grillade räkor från och så vidare. Ganska logiskt egentligen. Med över hundra barer i stan som erbjuder Pintxos så är det klart att barerna försöker sticka ut och profilera sig på något vis.

  • Sist men inte minst, var modig och våga ta för dig framme vid bardisken! Spanjorerna förstår sig inte på det här med kösystem så om bartendern lägger ögonen på dig två sekunder, skrik ut din beställning! Annars gör nämligen personen bakom dig det och då kan du bli ståendes där längst fram i en evighet. Efter ett tag kanske bartendern rent utav tror att du beställt för länge sedan och bara väntar på din mat, eftersom du stått där så länge.


Men hur vet man då VART man skall äta VAD och VILKA Pintxos som man absolut inte för missa?

Vi har ju såklart vår egna lista med favoriter som vi alltid försöker klämma in i våra Pintxosrunder. Men faktum är att det finns hur mycket bra tips och omdömen som helst på sidor som Tripadvisor från personer som tidigare besökt staden. San Sebastian har ju ett par riktiga klasspintxosbarer i stan, som såklart finns med bland våra favoriter och dem finns alla med på exempelvis Tripsadvior. Så underskatta inte sidor som den, men man får ju göra sin hemläxa ;)

Enda kruxet är att sedan lyckas hitta till just dessa barer som omnämns i den stora barbjugeln...men det gör den tålmodige och flitige relativt enkelt med en karta i hand och så kan man ju alltid fråga någon på stan. San Sebastianborna är i regel väldigt hjälpsamma och trevliga.

Svårare än så behöver det faktiskt inte vara att äta som en kung när man besöker San Sebastian. Roligast och mest intressant matupplevelse får man om man är öppen för att prova det mesta i matväg. För här finns verkligen en hel del Pintxos och mat i allmänhet som visar på hur tätt stadens matarv hänger samman med södra Frankrikes (endast 30 min bort). För en svensk finns har nog en hel del alternativ som kan få en att lyfta lite på ögonbrynen. Eller vad sägs som grillat grisöra, vaktelägg på blodkorv, friterad mördegsstrut fylld med grädde och ansjovis eller stekt foie gras med ananaskompott? ;)

Lycka till och boka nu in din resa till San Sebastian snart!

Hälsningar
Karin

Åh tusen tack underbara du! Kände mig enormt träffad när jag läste det där med att bara äta de majonnäsfyllda brödskivorna ;) På ett ställe sista kvällen kom vi äntligen in på en av de barerna som fanns med i lonely planet och där beställde vi varm och nygjord pintxos. Perfekt!



Ska verkligen återkomma och försöka mig på det igen. Som du sa 30 min från Frankrike så kanske i sommar vid en roadtrip där nere.



Tack så hemskt mycket igen. Nu vet jag verkligen hur det funkar!



/Karin

sandra- med pojkspoling i magen

ss

2012-02-26 @ 20:17:32
URL: http://frusandrasjoberg.blogg.se/
Karolina, gravid i v. 40 ♥

Godmorgon! Jag har missat helt, vad heter du i förnamn? måste veta till min länk på sidan, eller vill du kanske vara spanienfrugan? :)

Kram

2012-02-27 @ 08:09:37
URL: http://lillamys.blogg.se/
cindy

Ha en trevlig dag!



/http://cindyvuong.blogg.se

2012-02-27 @ 09:01:22
URL: http://cindyvuong.blogg.se/
Hanna - Mode, smycken och min vardag

Intressant inlägg. :-)

2012-02-27 @ 11:44:20
URL: http://hannafialotta.blogg.se/
Henrik Stigell

Grymt bra tips! Tackar för det :)

2012-02-27 @ 11:56:33
URL: http://www.henrik-stigell.net
Ylva

vilka är dina favoritbarer då?! :)

jag bodde där i tre månader och hittade några favorithak. Bl.a. atari (där vi alltid forsatte våra kvällar), a fuego negro, bar nesto, mesillioneras och såklart borda berri!!!!

kul att jag hittade hit, kommer forsätta kika in då & då.

2012-02-27 @ 20:34:59
URL: http://europauppochner.blogg.se/

En hälsning från dig skulle göra mig så glad :)

Namn
Kom ihåg mig?

Bloggadress



Trackback